10.000 kilo aardappels in de verkoop: Utrechters mogen zo veel meenemen als ze kunnen dragen 10.000 kilo aardappels in de verkoop: Utrechters mogen zo veel meenemen als ze kunnen dragen

10.000 kilo aardappels in de verkoop: Utrechters mogen zo veel meenemen als ze kunnen dragen

10.000 kilo aardappels in de verkoop: Utrechters mogen zo veel meenemen als ze kunnen dragen
In Amsterdam was de actie een groot succes
Er is een groot overschot aan aardappels in Nederland en daarom wordt er een berg van ruim 10.000 kilo aardappels afgeleverd op de Europalaan in Utrecht. Liefhebbers moeten ongeveer 4,50 euro betalen en mogen dan zo veel aardappels meenemen als ze willen.

Er is een groot overschot aan aardappels in Nederland en daarom wordt er een berg van ruim 10.000 kilo aardappels afgeleverd op de Europalaan in Utrecht. Liefhebbers moeten ongeveer 4,50 euro betalen en mogen dan zo veel aardappels meenemen als ze willen.

De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. Ze kunnen de aardappels niet kwijt, of de aardappels worden voor veel lagere waarde benut voor biogas of veevoer. De boer krijgt hierdoor een oneerlijke prijs en het resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

10.000 kilo aardappels in Utrecht

Daarom worden honderdduizenden kilo’s aardappels verspreid in Nederland. Op zaterdag 27 juni gebeurt dit ook in Utrecht. Bij de Vechtclub XL aan de Europalaan wordt een berg van 10.000 kilo aardappels gestort. Bewoners kunnen tussen 12.00 en 18.00 uur langskomen om aardappels te scheppen.

In verband met de coronamaatregelen dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go. Daar betalen ze ook een bedrag van tussen de 4 en 5 euro. Utrechters mogen dan zo veel aardappels meenemen als ze kunnen dragen.

Voedselsysteem

Amber Striekwold, voorzitter van SFYN Utrecht en initiatiefnemer aardappelberg Utrecht zegt over de actie: “Vanuit een stad als Utrecht lijken dit soort problemen soms ver weg, omdat je er in het dagelijks leven niet door geraakt wordt. Maar ook in de stad ben je onderdeel van het voedselsysteem. Met de aardappelberg maken we dit zichtbaar.”

De initiatiefnemers hebben er bewust voor gekozen om de aardappels niet gratis weg te geven, omdat de boer er juist ook iets aan moet hebben: “Utrechters kunnen zoveel aardappels komen scheppen als ze willen en maken daarmee een goede deal: ze hebben zelf voor een prikkie een lekkere hoeveelheid aardappels, ze helpen de boer én voorkomen voedselverspilling.”

25 Reacties

Reageren
 1. Fenna

  Kan op to good to go niets vinden over de aardappels erg jammer

 2. Katja

  Naar de voedselbank ermee.

 3. paul van berkel

  zonder slimme telefoon kan je je niet aanmelden, misser.

 4. Herman1963

  Goed idee!
  Betaal 4,50, gooi je boodschappentas vol en lever de inhoud af bij de voedselbank. Dan hebben zowel de boeren, als de mensen die het minder moeten doen er wat aan. Zegt het voort!

 5. Hetty

  Katja, groot gelijk, breng deze aardappels naar de Voedselbank.

 6. Rob H.

  Wat moet de voedselbank in hemelsnaam met 10000! kilo aardappels?

 7. Anoniem

  Ipv van de voedselbank, breng ze naar ACU. Ze maken op t moment gratis eten voor de daklozen en zwakke

 8. wollie

  voedselbanken zijn allang benaderd.

 9. Barbs

  Voedselbank kan altijd nog als er aardappels over blijven. Groot gelijk dat de boer zo nog probeert wat aan deze aardappelen te verdienen!

 10. Nlz

  De meeste voedselbanken nemen geen of zeer selectief verse producten aan omdat ze bijvoorbeeld maar één of twee keer per week uitleveren. En mijn ervaring is dat ze dan ook nog eens geen onverpakte producten aannemen. Tenzij je er zelf zakken met datum omheen gaat doen vrees ik dat je er weinig bij een voedselbank kunt slijten.

 11. Mohamed

  Aardappels ophalen

 12. Yoshua

  Wij eten geen aardappelen.
  Ik vraag me af of frietaardappelen anders zijn dan de aardappelen die je bij de groenteboer koopt om te koken.
  Mensen opperen wel om aardappelen te schenken aan de voedselbank, als oud vrijwilliger van de voedselbank, weet ik dat de meeste mensen die daar komen niet echt gek zijn op aardappelen.
  Het beste is om geld te doneren aan de voedselbank zodat zij kunnen inkopen wat men graag eet.
  Nog beter is natuurlijk om de voedselbank op te heffen en de mensen in armoede wekelijks €250.- te schenken voor de dagelijkse boodschappen.

 13. Koel Hoofd

  Opmerkelijk, biogas wordt gezien als voedselverspilling ten koste van de producent!
  Dat zou die groene circulaire elite toch moeten aanzetten tot zelfreflectie.

 14. Scherpschutter

  Hoeveel van de opbrengst gaat naar de boer?

 15. Henk de Vries

  @yoshua: 250 euro per week voor boodschappen? Als ik dat zou uitgeven zou ik ook naar de voedselbank moeten!

 16. Bert

  @yoshua

  Uiteraard heb je verschillende rassen aardappelen voor verschillende doeleinden: zo zie je bij de supermarkt ook aardappelen liggen die zijn bedoeld voor koken, bakken, friet etc (categorie, kruimig, vastkokend etc.). Heeft vooral met de hoeveelheid vocht en zetmeel te maken.

  En aardappelen niet schenken omdat de doelgroep ze “niet echt gek zijn op aardappelen” is een beetje slappe reden. Beggars can’t be choosers. En wekelijks 250 euro schenken voor boodschappen? Wat voor dagelijks boodschappen doe jij dat er wekelijks 250 euro voor nodig is?

 17. Barbs

  @Yoshua
  Lijkt me sterk dat mensen die de voedselbank nodig hebben aardappels niet ‘blieven‘?! Ik zou denken dat je, als je in zo’n situatie zit, allang blij bent met wat je krijgt?!

 18. Co

  @ Yoshua
  Wekelijks 250 euro voor de dagelijkse boodschappen?
  Dat wordt dan iedere dag een biefstukje en een wijntje!

 19. ex-vrijwilliger

  @Yoshua

  Je gaat toch naar de voedselbank omdat je niets te eten hebt? Als het ‘niet gek zijn op aardappelen’ een punt is, dan is de nood voor voedsel blijkbaar niet hoog genoeg.

  Ik heb voor zowel de voedselbank als de vrijwilligerscentrale gewerkt en kan uit ervaring vertellen hoe ave rechts dit gedachtengoed werkt. Men gaat eisen stellen en is op den duur te beroerd om zelf ook maar ergens voor de handen uit de mouwen te steken. Heel treurig, maar iets wat we blijkbaar zelf in stand houden met dergelijk gedachtengoed…

 20. Scherpschutter

  @Yoshua
  “Nog beter is natuurlijk om de voedselbank op te heffen en de mensen in armoede wekelijks €250.- te schenken voor de dagelijkse boodschappen.”

  Wat een nobele geste van u! Ik neem aan dat u deze 250 Euro per week dan ook per omgaande uit uw spaarvarkentje haalt en uitdeelt aan een mens dat in armoede leeft van uw keuze?

 21. JJ

  @ex vrijwilliger

  Als dat zo is, laat men de verkeerde doelgroep toe, van de andere kant; heel erg arm zijn is geen straf, waarom zou je dan dingen moeten eten die je niet eet? Het is ook fijn als er bij de voedselbank iets te kiezen valt. Sommige mensen die daar komen zouden inderdaad meer aan een budgetcoach hebben.

  Aangaande dit onderwerp. De boer biedt dit eten aan, omdat het anders vernierigd wordt. Logisch dat hij er wat geld voor vraagt, omdat hij zelf ook geld nodig heeft. Een goeddoener of de gemeente kan dan weer aardappelen kopen en dit doneren aan de voedselbank. De voedselbank heeft niets aan 10.000 aardappelen, zoveel armen zijn er nu ook weer niet in Utrecht.

 22. Nlz

  @ Yoshua: Sorry wat? € 250,- per WEEK?! Aan boodschappen?! Daar moet je wel echt serieus je best voor doen, of alleen maar merk-artikelen kopen voor zes man.
  Ik heb een prima baan, maar als zo’n bedrag aan wekelijkse boodschappen een ding wordt, prima, dan ga ik wel thuis zitten en m’n handje ophouden, dan heb ik in jouw wereld meer aan boodschappen te besteden dan wanneer ik blijf werken.

 23. Carla

  Ex-vrijwilliger sluit mij helemaal aan, geen handen uit de mouwen willen steken maar wel kieskeurig, kom op zeg, maar dit wordt door bepaalde (naieve mensen) in stand gehouden

 24. Yoshua

  Mensen eten nou eenmaal alleen dingen die ze lekker vinden.
  Ik heb een aantal jaren geholpen bij de verstrekking en dan kom je genoeg mensen tegen die bepaalde producten niet lusten of niet weten hoe het te moeten bereiden.
  Bij de ene groep moet je niet aankomen met sudderlapjes dat kost te veel gas om het te bereiden en de ander is er blij mee voor in de stoofpot.
  Je hebt ook klanten die geen B merken willen hebben en je hebt klanten die alles wel willen hebben en het om de hoek deponeren in een afvalbak.

  Die €250.- lijkt veel per week maar de meeste klanten bestaan uit meerpersoonshuishouden.
  En hebben bijkomende problemen, soms verslaving en soms illegale familieleden die ze in huis hebben wonen en moeten onderhouden.
  De enige oplossing tegen armoede is arme mensen geld te schenken en schulden af te betalen zodat zij de komende tijd geen schuldeisers meer hebben die op hun jaagt.

  En nee Scherpschutter mijn spaarvarkentje spreek ik alleen aan voor eigen vermaak, ik ga niet voor de armen zorgen als socialist.

  Wij moeten dat met zijn allen gaan doen, wanneer iedere Utrechter jaarlijks € 500.- schenkt aan de arme mensen dan is de armoede snel voorbij.

  We moeten met zijn allen armoede niet willen accepteren, dus bestrijden.
  Weg met de voedselbank, geef gul aan de armen.

 25. Scherpschutter

  @Yoshua

  Nee. Ik doe niet mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).