66-plussers met krappe beurs kunnen vanaf vandaag een jaar lang gratis reizen met Utrechts openbaar vervoer 66-plussers met krappe beurs kunnen vanaf vandaag een jaar lang gratis reizen met Utrechts openbaar vervoer

66-plussers met krappe beurs kunnen vanaf vandaag een jaar lang gratis reizen met Utrechts openbaar vervoer

66-plussers met krappe beurs kunnen vanaf vandaag een jaar lang gratis reizen met Utrechts openbaar vervoer
Archieffoto DUIC
Mensen die 66 jaar of ouder zijn en een laag inkomen hebben, kunnen vanaf nu in Utrecht een jaar lang gratis met het openbaar vervoer van U-OV en Syntus reizen. Vandaag begint namelijk een proef, waarmee deze ouderen in aanmerking komen voor het ‘Gratis OV abonnement’.

Mensen die 66 jaar of ouder zijn en een laag inkomen hebben, kunnen vanaf nu in Utrecht een jaar lang gratis met het openbaar vervoer van U-OV en Syntus reizen. Vandaag begint namelijk een proef, waarmee deze ouderen in aanmerking komen voor het ‘Gratis OV abonnement’.

De proef is voor mensen die 66 jaar of ouder zijn, in de provincie Utrecht wonen en niet meer te besteden hebben dan 17.700 euro per jaar. Zij kunnen vanaf vandaag doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag in heel de provincie Utrecht gratis reizen met de bus, tram, buurtbus en flex-diensten van U-OV en Syntus Utrecht. De proef loopt tot 9 december 2023.

“Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk”, zegt gedeputeerde Arne Schaddelee. “Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.”

Aanvragen

Ouderen die gebruik willen maken van het gratis OV-abonnement kunnen het aanvragen op een speciale website. Daar staat uitgelegd welke stappen ze moeten nemen. Ze moeten bijvoorbeeld met een inkomstenverklaring van de belastingdienst aantonen dat ze voldoen aan de voorwaarden. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt het abonnement op de persoonlijke ov-chipkaart.

Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen, kunnen terecht bij bibliotheken met een Informatiepunt Digitale Overheid. Op de website waar het abonnement kan worden aangevraagd, staat een overzicht van bibliotheken met zo’n informatiepunt. Bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV op Utrecht Centraal en Syntus Utrecht op station Amersfoort zijn ook folders met uitleg te vinden.

10 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Volgens mij reist 20 á 30% van de passagiers van de sneltram toch al gratis, dan zullen een paar 66-plussers niet veel uitmaken.

 2. Napolitanov

  Prima initiatief

 3. Koel Hoofd

  Prima alternatief….
  Behalve dan weer die website.
  Ouderen zijn niet zo digitaal vaardig en ervaren dat als een drempel.
  Bejaarden raken echt de kluts kwijt van die digitale wereld. De jongere generaties zouden daar eens rekening mee moeten gaan houden want dat niet doen begint ronduit asociale vormen aan te nemen. Die digitale wereld is echt niet voor het gemak van de consument want die moet veel meer moeite doen en is ook veel meer tijd kwijt om te krijgen wat die wil/wenst/wordt verteld dat die moet doen. Die digitale wereld is puur voor het gemak van het personeel wat overal echt steeds dommer wordt (HBO nodig om een website te kunnen voorlezen aan een consument die het dan nog niet begrijpt want die tekst had die zelf ook al gelezen…) en de hogere winstmarges voor de directie/aandeelhouders omdat er bespaard kan worden op personeelskosten….

 4. Fred

  @kh: websites bestaan al zeker een jaar of 30. Toen waren die 66-plussers 36-plus.
  Zijn ze plotsklaps omdat ze senior zijn al hun vaardigheden kwijt?
  Of hebben ze die gewoon nooit gehad ? In dat geval heeft het dus niets mee leeftijd te maken.

 5. Realist

  Het is een ieder gegund hoor maar zo’n principe om sterke schouders de lasten te laten dragen op basis van een inkomstgrens is achterhaald. Haal die inkomensgrens eraf en laat alle 66 plussers gratis reizen. Regel het aan de voorkant voor iedereen van 66+ want dat is een stuk eerlijker en wellicht niet eens veel duurder.

 6. Willemradio

  @ Koel hoofd,

  Je hebt het weer eens goed, die website, nu ben ik redelijk goed thuis in zaken regelen met de computer, maar wat de provincie hier doet is de vraag stellen “gaat u akkoord met de voorwaarden”.
  Echter… deze vraag staat er niet eens, je kan hooguit instemmen met het volgende:

  “Ik verleen provincie Utrecht toestemming om mij per email of telefoon het komende jaar nog enkele vragen te stellen over het gebruik van het abonnement en de tevredenheid daarover.”

  Dus lekker de mogelijkheid krijgen om te bellen en te mailen naar de betreffende mensen. Denk dat daar veel (oudere) mensen echt niet op zitten te wachten.

  Overigens als je daar GEEN toestemming voor geeft, loopt de aanvraag vast.

  Dan zijn er in de stad Utrecht veel ouderen die een U-pas hebben, vanwege hun inkomen, daar wordt niet om gevraagd annex naar gekeken, maar je moet achter de belastingdienst aan voor een inkomensverklaring.
  Weer een hindernis voor veel ouderen onder ons.

 7. Johan Visser

  Voor de gepensioneerde weer een inkomensafhankelijke regeling.
  Neem het goede voorbeeld van de gemeente Rotterdam.
  Daar gaat het om de (sociale)mobiliteit van ouderen en krijgt iedere bejaarde een gratis stadsvervoersabobbement. Hulde, hulde.

 8. Confusius

  @ Koel Hoofd

  Als je nu tussen de 66 en 76 bent, dan was je dus tussen 2011 en 2021 vaak nog gewoon aan het werk. Als je administratief werk hebt gedaan, heb je dus tussen 1995 en 2011/ 2021 je werk grotendeels digitaal en ook met behulp van het internet moeten doen. Wordt tijd dat je zelf eens door hebt dat je niet meer helemaal bij de tijd bent.

  De ouderen die moeite hebben met digitale middelen zijn of mensen van boven de 80 of zelfs 85, mensen die vooral praktisch uitvoerend werk hebben gedaan, maar dan lang geleden, of laaggeletterden of mensen die niet hebben gewerkt.

 9. Jeroen

  Arme bejaarden mogen gratis met het OV, arme werkenden mogen de knip trekken. Zo gaat het steeds in NL. Ouderen zijn de meest kapitaalkrachtige groep van het land maar klagen het hardst en worden overal gematst en voordeeltjes gegund. Haal dus niet de inkomensgrens eraf maar de leeftijdsgrens. Iedereen met een kleine beurs gratis met het OV..

 10. J.Kocsis

  Waar kan ik de aanvraag doen voor korting op de bus, 66+

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).