Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht blijft groeien; kinderen vanaf volgende week naar school Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht blijft groeien; kinderen vanaf volgende week naar school

Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht blijft groeien; kinderen vanaf volgende week naar school

Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht blijft groeien; kinderen vanaf volgende week naar school
Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan in Polen, vanwaar ze doorreizen.
Er zijn inmiddels 325 geregistreerde Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. Deze mensen verblijven veelal in hotels en bij gastgezinnen. De eerste gevluchte kinderen gaan vanaf volgende week naar school.

Er zijn inmiddels 325 geregistreerde Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. Deze mensen verblijven veelal in hotels en bij gastgezinnen. De eerste gevluchte kinderen gaan vanaf volgende week naar school.

Eind februari viel het Russische leger op grote schaal Oekraïne binnen. Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigd Naties, zijn meer dan 3,1 miljoen Oekraïners het land ontvlucht. In Utrecht werd zo’n anderhalve week geleden een noodopvang geopend in de Jaarbeurs.

Het idee is dat de mensen hier binnenkomen en vervolgens overgebracht worden naar duurzamere opvanglocaties. De gemeente zei vrijdag dat 595 mensen in de Jaarbeurs zijn geregistreerd. Verreweg de meeste daarvan zijn overgebracht naar hotels en gastgezinnen. Zo verblijven 325 vluchtelingen op zo’n duurzame opvangplek in Utrecht, waarvan 180 bij gastgezinnen. 255 mensen zijn ondergebracht in de regio en 15 vluchtelingen sliepen van vrijdag op zaterdag nog in de Jaarbeurs.

Reinaerde

De gemeente liet eerder weten dat er aan de Zeehaenkade 25 bedden komen voor vluchtelingen. Deze locatie is zaterdag in gebruik genomen. Negen mensen, waarvan iemand uit het gezin een beperking heeft, hebben onderdak gekregen bij Reinaerde en zondag komen daar nog enkele gezinnen bij.

De eerste Oekraïense kinderen gaan vanaf volgende week naar school in Utrecht. Hierin wordt onder meer samengewerkt met Oekraïense (weekend)scholen en het hoger onderwijs. Zowel het aantal leerlingen als het onderwijsaanbod wordt de komende periode uitgebreid.

Warenhuis

De gemeente zegt nog steeds op zoek te zijn naar plekken waar vluchtelingen langdurig opgevangen kunnen worden. Uit de stad komen nog steeds veel initiatieven. Zo is bijvoorbeeld één van de hotels waar alleen overnachting en ontbijt aangeboden kan worden, een samenwerking aangegaan met een warenhuis. In het warenhuis kan geluncht worden en het diner wordt verzorgd door een cateraar.

Tot slot zegt de gemeente steeds meer signalen te ontvangen van Utrechters die zich zorgen maken over de gevolgen van de oorlog op hun persoonlijk leven. “Dit gaat onder andere over de grootte van de vluchtelingenstromen, de stijgende kosten van het levensonderhoud en de al maar hogere energieprijzen. […] Er zijn in de stad geen signalen over onrust.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Gefeliciteerd ! De wachtlijsten voor onze Utrechters voor een betaalbare woning worden nu kilometers lang !

 2. Jeanne

  Met dank aan je grote vriend Poetin @wimvreeswijk!

 3. Utrechter

  @vreeswijk: wat stel je voor? Zullen we deze mensen maar terug sturen naar Marioepol??
  Lekker cynische comment weer van je, gespeend van elk mededogen.

 4. Scherpschutter

  @Wim

  Welnee. Als iedere linkse stemmer van vorige week een vluchteling op zolder neemt, is er niets aan de hand.

 5. Yoshua

  @Wim Vreeswijk,

  Je hebt last van westers privilege, je er bent van overtuigd dat iedereen, maar een eigen woning verdiend.

  Laten we eens kijken hoeveel woonruimte Wim Vreeswijk en zijn vriend daadwerkelijk benutten in de woning op Zuilen.
  Ook jij en je echtgenoot kunnen makkelijk vier Turken of Syriers opvangen thuis.
  Waarom wonen in andere werelddelen vier generaties in eengezinswoning?.

  Jij als oud-politici die verantwoordelijk is voor de huidige stand van zaken moet toch beseffen dat het niet kan dat iedereen een eigen woonruimte heeft.
  Sociale huur is sociaal delen van ruimte, vierkamerwoning kunnen 8 mensen in wonen.

 6. G. de Vries

  Vreeswijk heeft gelijk. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is in Utrecht 12 jaar of langer.
  Wel eens op Woningnet regio Utrecht gekeken onder het kopje ‘verhuurd’? In de lange lijst staan enkele woningen die verhuurd werden onder gegadigden met gemiddeld tussen de 100 en 2544 aanmeldingen. Bij de rest staat ‘de woning is verhuurd door middel van directe bemiddeling’, dus toegewezen vaak zonder wachtlijstervaring . Kortom weinig sociaal voor mensen die al jarenlang op de wachtlijst staan.
  De toekomst zal uitwijzen of men nog steeds zo betrokken is bij alle vluchtelingen, die ik overigens alle geluk en veiligheid toe wens,als ook zij onder het kopje ‘verhuurd door directe bemiddeling’ gaan vallen. De woningnood is zo enorm groot!

 7. Wim Vreeswijk

  @ Jeanne. Hoe kom je erbij dat ik een vriend van Putin zou zijn. Ik heb de man nooit gezien of gesproken en ik ben alleen maar een toeschouwer die constateert dat Russen en Oekraïners als kleine kinderen niet naar elkaars argumenten willen luisteren. Bovendien heeft Putin nog zat te ontwikkelen in het leegstaande Siberië en hoeft hij geen buurlanden lastig te vallen

 8. Realist

  Onze linkse vriendjes willen het niet horen maar de woningmarkt is stuk, opvanglocaties puilen uit, zorg loopt vast dus hoe willen we een nieuwe vluchtelingenstroom fixen. Decennia lang hebben we zonder enige reflectie de barmhartige samaritaan gespeeld en dat heeft zijn keerzijde. Terecht dat burgers zich zorgen maken.

 9. Jeanne

  @lekker laf om jezelf als “slechts toeschouwer” neer te zetten. Het feit dat je ook oekrainers in je post noemt als mede-veroorzakers van dit conflict heb je gemeen met alle rechtse politici die op de hand van Poetin zijn. Dat je hem nooit gezien of gesproken hebt is natuurlijk irrelevant.
  Je reactie toont een enorm gebrek aan empathie en doet denken aan de nsb’ers die duitse vluchtelingen (zoals Anne Frank) de toegang tot Nederland wilden ontzeggen. Echt heel heel laag dit!

 10. Liza

  @ Redactie DUIC

  Waarom wordt een kritische (op rechts) reactie WEDEROM weer niet geplaatst in het weekend (zoals ieder weekend) en mogen de usual suspects WEDEROM vrijelijk hun gang gaan van jullie?

  Deze reactie graag OOK plaatsen, net als mijn vorige reactie. Kap eens met de censuur 1 kant op.

 11. Extreemrechtse fan van Wim

  Wim Vreeswijk heeft gelijk. Eigen volk eerst!

 12. Hup Oekraine

  Hartverwarmende reactie Wim Vreeswijk. Mensen als jij maken de aarde een stukje mooier. Not.

 13. Lachgas

  Is het lerarentekort opgelost?
  Vindt men grote klassen geen probleem meer?

 14. Peter

  @wim,
  “onze Utrechters?”
  Misschien kun je je wat aardiger opstellen voor “onze wereldburgers” wiens huizen op dit moment worden kapotgeschoten.

 15. Hans

  De lui die hier cynisch reageren op de problematiek van hen die vluchten voor het onvoorstelbare bruut en meedogenloos oorlogsgeweld beschrijven hier hun eigen karaktertrekken. Ons past alleen nog plaatsvervangende schaamte.

 16. Utrechtvoorutrecht

  @Wim Vreeswijk Afgaande op dit artikel, denk ik dat uw ideeën over immigratie voldoende getoetst zijn aan de wet: https://www.duic.nl/politiek/rechtse-politicus-vreeswijk-benadeelde-2-500-allochtonen-belastingaangifte/ Ik begrijp niet helemaal waarom u na een flinke veroordeling nog verwacht op dit onderwerp bij te kunnen dragen.

  Daarnaast vermoed ik dat de wachtlijsten voor (sociale) woningen terwijl u in de gemeenteraad zat. Ook uw rol als makelaar is niet helemaal vrij van controverse maar dan volg ik alleen de beoordeling van beroepsvereniging NVM.

 17. Liza

  @ realist

  Onze woningmarkt is stuk door jarenlang rechts en neo-liberaal beleid, ook in mindere mate door partijen als een PvdA in het verleden.

  Waarschijnlijk heb je zelf ooit nog wel eens rechts gestemd, ben je dus zelf debet aan.

  Oorlogsvluchtelingen help je. Ook als er geen plek is. Zeker vluchtelingen uit Europa. Dat doen we voor elkaar.

  Hoe kom je er eigenlijk bij dat burgers zich zorgen maken? Of bedoel je dat mensen/ trollen/ reaguurders er op uit zijn om de publieke opinie weer eens te bespelen?

  Waar we het wel over moeten hebben: Verdienen Nederlandse daklozen geen permanente noodopvang zoals we tijdens corona gefixed hebben? En waarom krijgen mensen bepaalde onzichtbare urgenties? Is dit systeem niet anders te organiseren? Kunnen jongeren niet vanaf de 15 ingeschreven worden via woningnet? Kunnen mensen met binding tot de regio (geboren, gestudeerd, langer dan 2 jaar werk) niet voorrang krijgen op de woningmarkt? Kunnen statushouders niet gehuisvest worden in (wel kwalitatief goede) modulaire woonheden die in aantallen met de vraag mee bewegen?

  Vervelend trouwens dat mijn eerste reactie van zondag alsnog niet geplaatst is.

 18. Rob H.

  De gemeente moest maar eens leegstaande panden gaan confisqueren, om die te gebruiken voor de opvang. Daar zijn er genoeg van…

 19. Pee

  Men moet wel reëel zijn en de werkelijkheid niet uit het oog verliezen.
  Opvangen O.K. maar wel blijven kijken of dat wel allemaal kan.
  En hoeveel blijven er hier weer hangen als hun land weer veilig is ?

 20. Hans

  @ Rob H.
  Inderdaad! Zie de jarenlange leegstand van een heel blok aan de Burgemeester Reigerstraat!

 21. Kadoendra

  @Yoshua

  Je hebt last van plofkip privilege.

  Wat jij voor ogen hebt voor de bestaande onderkant van de Nederlandse maatschappij bestaat al in de veeteelt; de bio-industrie!

 22. Realist

  @Hans/Rob. Dat echte vluchtelingen zoals de Oekraïners geholpen moeten worden staat buiten kijf. De wens echter om al decennia lang Nederland willens en wetens vol te stouwen met mensen is niet ieders schuld en kan daarom ook niet zomaar op elke willekeurige particulier afgeschoven worden.

 23. Realist

  @Liza. Heb je het nieuwsbericht eigenlijk wel gelezen? Hier een citaat: “Tot slot zegt de gemeente steeds meer signalen te ontvangen van Utrechters die zich zorgen maken over de gevolgen van de oorlog op hun persoonlijk leven. “Dit gaat onder andere over de grootte van de vluchtelingenstromen, de stijgende kosten van het levensonderhoud en de al maar hogere energieprijzen. […]”

 24. Rob H.

  @realist: als jij een pand bewust leeg kunt laten staan, dan ben je geen particulier huizenbezitter.

 25. Nina

  Het is makkelijk praten, als je voldoende geld verdient om alle stijgende kosten te betalen en al in een huis woont.

  Mocht je je leven willen beginnen vanaf je studentenkamer of vanuit je ouderlijk huis, heb je momenteel een grote uitdaging. Er was een item op tv of in de krant over een vrouw die samen met haar vriend anti-kraak in een oud schoolgebouw woont. Het schoolgebouw wordt nu met spoed omgebouwd voor opvang van Oekraïense vluchtelingen en daardoor moet zij nu zelf het pand verlaten. Ze heeft geen rechten, omdat ze anti-kraak woont. Ze kon nergens heen. Dat voelt toch niet oké, als je dat ziet.

  Ook als je amper rond kon komen, wordt het nu echt heel penibel met alle stijgende prijzen. Mensen zitten in de kou, omdat ze geen geld hebben voor de energierekening. Daarnaast horen ze dat ze straks 5 euro moeten betalen voor een brood. Het is vreselijk beangstigend, als je geen reserves hebt.

  Ik geloof dat veel reageerders hier zich daar geen voorstelling van kunnen maken. Gelukkig maar, maar deze ellende is er wel natuurlijk.

  Daarom meer geld naar armoede en minder naar cultuur, wat mij betreft.

 26. Josef

  @ Realist

  Lesje begrijpend lezen: steeds meer betekent niet hetzelfde als heel veel. Het is maar dat je het jezelf even realiseert.

 27. Utrechtvoorutrecht

  @Realist Wat vervelend voor Nederlanders, meer betalen voor brood en brandstof. Wat is uw voorstel? Schuilkelders uit en het land verbouwen? Weet u zeker dat u begrijpt wat een oorlog is? In plaats van telkens excuses te verzinnen om geen hand uit te hoeven steken, kunt u ook niks zeggen. De rest van het land heeft alles altijd zonder u geregeld, en zal dat nu weer doen.

 28. Feitjes

  @ Nina

  Er is geen plicht om op kamers te gaan. Dat is 1. Als het niet kan, kan het niet.

  2)Anti-kraak is anti-kraak. Als er een nieuwe bestemming voor het pand is, kan je na 2 weken inderdaad uit het huis gezet worden. Daar ga je zelf mee akkoord met die voorwaarden. Anti-kraak organisaties hebben vaak wel meer panden in hun dossiers zitten waar je dan weer naartoe kan. Misschien wel in een andere gemeente ja, maar dat weet je van te voren.

  3) Stond vanochtend in de krant dat EN door de relatief warme winter en door zuiniger gedrag van de gemiddelde klant, het gasverbruik gedaald is in februari en maart. Veel mensen gaan dus geld terug krijgen in de plaats van bijbetalen, zoals het er nu naar uitziet.

  Ik ben zelf overigens iemand zonder reserves. En inderdaad, het leven is soms beangstigend. Daar kunnen de vluchtelingen echter niets aan doen en wij hebben er weinig schuld aan. Soms (en dat is meestal zo) overkomt het leven je. Je kan niet anders dan er mee dealen.

 29. Nina

  @Feitjes

  Even voor de record: ik heb nergens gezegd dat we geen vluchtelingen moeten opvangen. Uiteraard helpen we mensen in nood.

  Wat ik niet snap is waarom deze dame uit het pand moet. Het zal wel met geld te maken hebben…

 30. Eva

  Gezellig draadje dit.
  Wat een gezever ook over eigen volk enzo. Deze Oekrainers zijn in levensgevaar. Kwestie van prioriteiten.

 31. Hans

  Dit zijn de percentages opgevangen vluchtelingen per land.
  Polen vangt de meeste mensen v.u. Oekraïne op, Nederland de minste.
  Bron: NOS

  Polen (27,7%)
  Tsjechië (11,5%)
  Hongarije (7,31%)
  Duitsland (6,44%)
  Roemenië (5,9%)
  Moldavië (5,9%)
  Slowakije (3,2%)
  Italië (2,5%)
  Turkije 2,1%)
  Egypte (1,8%)
  Frankrijk ( 1,7%)
  Spanje (1,6%)
  Oostenrijk (1%)
  Verenigde Arabische Emiraten (1%)
  Nederland 0,9%)

 32. Utrechter2

  @Allen: ook in mijn eigen netwerk zie ik het: de mensen die al gesetteld zijn (koophuis etct hebben) houden zich veel bezig met het Oekrainevraagstuk en zijn enthousiast in hoe ze daarin bij kunnen dragen. De mensen die woningzoekend zijn in mijn netwerk houden maar wijselijk hun mond.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).