Utrechtse Jaarbeurs wordt gereedgemaakt voor opvang Oekraïense vluchtelingen Utrechtse Jaarbeurs wordt gereedgemaakt voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Utrechtse Jaarbeurs wordt gereedgemaakt voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Utrechtse Jaarbeurs wordt gereedgemaakt voor opvang Oekraïense vluchtelingen
De Utrechtse Jaarbeurs wordt momenteel gereedgemaakt voor de tijdelijke opvang van met name Oekraïense vluchtelingen. Er komen 300 tot 500 veldbedden. Het is de bedoeling dat vluchtelingen zo snel mogelijk naar een opvang voor langere tijd gaan, waar een hogere kwaliteit van faciliteiten aangeboden kan worden. Dinsdag liet de gemeente nog weten dat er op korte termijn plek komt om 400 mensen op te vangen.

De Utrechtse Jaarbeurs wordt momenteel gereedgemaakt voor de tijdelijke opvang van met name Oekraïense vluchtelingen. Er komen 300 tot 500 veldbedden. Het is de bedoeling dat vluchtelingen zo snel mogelijk naar een opvang voor langere tijd gaan, waar een hogere kwaliteit van faciliteiten aangeboden kan worden. Dinsdag liet de gemeente nog weten dat er op korte termijn plek komt om 400 mensen op te vangen.

De vraag naar opvangplekken voor vluchtelingen in Utrecht is urgenter geworden sinds Rusland eind vorige maand met veel troepen Oekraïne introk. “In nauwelijks twee weken tijd is de situatie in de wereld totaal veranderd”, schreef het college in een brief aan de raad die dinsdag werd gepubliceerd. “Miljoenen Oekraïners zijn direct getroffen door oorlogsgeweld. Geweld dat in korte tijd een enorme vluchtelingenstroom op gang heeft gebracht.”

Den Haag vroeg eerder deze maand aan de verschillende veiligheidsregio’s om ieder op korte termijn minimaal 1.000 opvangplekken te realiseren. Uiteindelijk moeten dit er per regio 2.000 worden. De gemeente Utrecht liet al weten snel 400 plekken beschikbaar te willen stellen en als de situatie daarom vraagt op te schalen naar 800 plekken.

Groen licht

Na het verzoek van het Rijk is dinsdagavond groen licht gegeven om de Jaarbeurs gereed te maken en daarna zijn de werkzaamheden begonnen. De plek wordt gebruikt om mensen op te vangen die gevlucht zijn uit Oekraïne, maar daar kunnen volgens de gemeente ook personen met een andere nationaliteit tussen zitten. De eerste vluchtelingen kunnen ieder moment in de Jaarbeurs arriveren.

“Als de mensen, vooral vrouwen en kinderen, hier komen hebben ze een reis van ontbering achter de rug.” zegt burgemeester Sharon Dijksma. “Je wil daarom niet al te veel met ze rondslepen. Op Utrecht Centraal wordt een plek ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen, en vervolgens naar de Jaarbeurs worden gebracht. Vanaf daar moet zo snel mogelijk een geschikte locatie voor langere opvang worden gevonden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Steun

Waar de uiteindelijke opvang zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. “We zijn heel hard bezig om geschikte plekken te vinden”, gaat Dijksma verder. “Heel veel mensen en bedrijven hebben zich aangemeld, maar je kan vluchtelingen niet zomaar overal plaatsen. Opvang moet kwalitatief goed zijn, en degenen die hun huizen of panden open stellen, moeten weten waar ze aan toe zijn.”

Veel Utrechters hebben laten weten bij te willen dragen, door bijvoorbeeld spullen te doneren. Of dat handig is, is nog niet helemaal duidelijk. “Waarschijnlijk is het effectiever als mensen hier bijvoorbeeld als hospitalitymedewerker komen helpen. De gemeente is aan het regelen dat mensen die willen helpen, zich kunnen aanmelden. Op die manier kunnen we alles in goede banen leiden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Is het een goed idee, om bij de Jaarbeurs een donatieplek voor kleding, speelgoed, toiletartikelen en verdere benodigdheden in te stellen, zodat de vluchtelingen onder meer daaruit voorzien kunnen worden ? En wie weet, willen bedrijven de vluchtelingen ook ondersteunen. En misschien is het een idee, om de schotten, die gebruikt werden voor de hokjes bij testen en vaccinaties, weer te gebruiken om wat privacy voor de vluchtelingen te creeren.

 2. Joël Lopulalan

  Wordt er ook gekookt voor de vluchtelingen? Zo ja, ik ben kok en kom graag kosteloos helpen.

 3. Welkom in Utrecht !!!

  Lijkt me goed idee Hette!
  Ik hoop dat Utrecht de maximale inspanning pleegt om de vluchtelingen onder te brengen. Her en der staan kantoorpanden leeg , zoals bij voorbeeld in het Mewede kwartier, het Smart buisiness parc zou een ideale locatie kunnen zijn voor langere opvang op eigen terrein. Ook boten in het merwede/ ams kanaal zouden goed een invulling kunnen geven.
  En mischien raar om te zeggen… maar het Arbeids buro kan ook aan de slag om vacatures in te vullen voor de zorg, en ict , horeca, beroepen etc.. .

 4. Lexus

  Ik waardeer de gastvrijheid die nu wordt betoond, maar krijg toch ook een vieze smaak in mijn mond. Hebben vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Libië enzovoorts ook niet zo’n opvang verdiend? Waar en hoe waren voor hen de faciliteiten toen er nog géén oorlog in Oekraïne was? Of zijn toch niet alle mensen in een hopeloze situatie gelijk?

 5. Confusius

  @ Lexus

  De trollenlegers hebben de afgelopen 15 jaar uitstekend hun best gedaan om de publieke opinie te bespelen en de sympathie tov vluchtelingen in de samenleving te laten afnemen en openlijk aan te zetten tot haat en rechts extremisme. (verschillen uitspelen)

  Pas op. Deze zelfde krachten zijn in grote getalen nog steeds dagelijks actief en men is nu ook weer bezig een dagelijkse strijd te voeren en heel subtiel de publieke opinie te bespelen. Ook hier op DUIC. Dit zijn dezelfde krachten als anti-vax, anto-corona maatregelen en pro-poetin. Trollen uit trollenlegers dus. Het erge is dat een politieke beweging hieraan verbonden zich verkiesbaar heeft gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 6. Lombokker

  @Lexus
  Uw opmerking raakt kant nog wal. In 2015 is de Jaarbeurs ook gebruikt voor de opvang van Syrische vluchtelingen:
  https://www.duic.nl/algemeen/fotos-honderden-vluchtelingen-komen-aan-in-noodopvang-jaarbeurs/

 7. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Lexus , ik begrijp wel wat jij bedoelt , en in wezen heb je ‘n punt , maar vergeet niet , dat die mensen véél verder weg wonen , en tussen daar en hier zijn er nog genoeg andere opvang landen te vinden , en daarbij hebben zij ook ‘n héél andere cultuur en geloofsopvatting natuurlijk , en dat is met de Oekraïners natuurlijk anders , die hebben ‘n Christelijke geloofs achtergrond , die veel beter bij onze normen en waarden passen …….

 8. Ab

  @Hetty Kleding doneren is geen goed idee, hulp organisaties hebben eerder aangegeven dat het sorteren, distribueren en afvoeren/vernietigen meer tijd en geld kost dan het oplevert. Toiletartikelen en medicijnen kunnen misschien beter en goedkoper centraal ingekocht worden. Zou misschien goed zijn als de grote drogist ketens een hand uitsteken, en de kleding industrie, een groot deel van de kleding wordt ongedragen vernietigd..

  @Lexus, Dat heet opvang in de regio, dit keer zijn wij de regio. Ik vraag me wel af hoe onze gastvrijheid is als deze mensen over een paar maanden nog steeds in de jaarbeurs zitten en langdurig(er) willen blijven. Is onze gastvrijheid echt groter dan voor vluchtelingen uit landen verder weg? Iedereen lijkt ook te zijn vergeten dat Nederland in 2016 nog per referendum tegen toetreden van Oekraïne tot de EU heeft getemd…

 9. Scherpschutter

  @Lexus

  De mens is een rationeel-egoistische wezen, Lexus! We kiezen van nature associatie met mensen die qua normen en waarden het dichtst bij ons staan. Wellicht kan uiterlijk daar aan worden toegevoegd. Wie in Utrecht in een traditioneel Boliviaans gewaad rondloopt, zal weinig waardering oogsten…Het rationeel egoistische wezen wikt, weegt en oordeelt vanuit eigen perspectief. Daarom klonteren cultureel gelijkgestemden altijd en masse samen in multiculturele samenlevingen. Zie de U.S.A. bijvoorbeeld, de meest succesvolle multiculturele samenleving ooit. Helemaal niets mis mee, zo is onze natuur! In Nederland zie je dezelfde patronen. De mens kiest voor bekende boven het onbekende. Eigenbelang.

  Voeg een stukje Westerse propaganda aan die vergelijking toe (Syria bad, Ukraine good), en je begrijpt precies waarom de Giro 555 actie voor Syrie 4,5 miljoen ophaalde in 3 maanden tijd en de Giro 555 actie voor Oekraine 100 miljoen in een dag binnen vist. Zou Belgie zijn aangevallen dan was het 500 miljoen in twee dagen, stonden alle evenementenhallen in Nederland nu vol veldbedden en zouden linkse stemmers WEL de zolderkamer beschikbaar stellen. Belgen begrijpen we! Dat is bekend. Oekrainers en Syriers daarentegen?

  Het werkt overal ter wereld hetzelfde. Zou je een giro 555 actie in Zambia opzetten omdat buurland Congo Tanzania aanviel? Dan levert die inzameling uiteraard ook veel meer op dan wanneer je in Zambia een giro 555 actie opzet nadat Albanie -pakweg- Griekenland is binnengevallen. Een Zambiaan heeft niets met Albaniers of Grieken. Het raakt zijn of haar belangen niet of nauwelijks.

  De mens kijkt, redeneert en handelt altijd vanuit genadeloos eigenbelang. Iedereen! Natuurlijk zijn niet alle mensen in een hopeloze situatie gelijk…Dat is een kinderlijk naieve opvatting die thuishoort op de basisschool groep 7. In Afrika worden mensen (uiteraard gewoon van vlees en bloed, net als u en ik) bij bosjes afgeslacht. Meer per dag dan er tot nu toe in heel Oekraine zijn gestorven… Nobody here gives a shit. Welkom in de grote mensenwereld.

 10. Ingrid

  Waar kan ik mij melden om als hospitality medewerker te komen helpen?

 11. Len

  @ Lexus, met cynisme is in elk geval nog nooit iemand geholpen.

 12. isabelle

  Heel goed idee om schotten te plaatsen, of om deze vluchtelingen in hotels onder te brengen. Wanneer je zo’n traumatische (oorlogs)reis achter de rug hebt, is privacy superbelangrijk om tot rust te komen.

  Lijkt me echt verschrikkelijk om te moeten vluchten, en dan in zo’n anonieme hutjemutje-massa hal gezet te worden.

 13. Confusius

  Kijk even hoe misschuttert alle trol- en polarisatietactieken toepast en je weet meteen waar hij op uit is> verdeeldheid zaaien.

 14. Kees domelaar

  Ik hoor niemand over de rol van China, die putin en zijn inval volop steunen,gaan we nu massaal AliExpress,alibaba,enzo boycotten door niets meer te bestellen.
  Ik ben benieuwd ….

 15. Utrechtvoorutrecht

  @SS Wat moet er gebeuren willen rechtse stemmers hun zolderkamer ter beschikking stellen?

 16. Koel Hoofd

  @Ab
  Ik deel je zorgen over de iets langere en lange termijn.
  We kunnen de overige vluchtelingen al vele jaren lang niet eens fatsoenlijk laten inburgeren, huisvesten, opleiden en aan werk helpen. Terwijl die verspreid over het hele jaar binnendruppelen en…
  …het nog economisch zekere en voorspoedige tijden waren…
  De wereld is nu echt anders.

  @Len
  Het zijn anders wel altijd die cynici die problemen ruim van te voren zien aankomen en op anticiperen. Deze Oekraine crisis is namelijk niet alleen een vluchtelingenopvang -een hier en nu- probleem. Het is ook een -lange termijn- sociaal economisch probleem. Al onze zekerheden staan ineens allemaal op losse schroeven en niemand weet waar het heen gaat of waar het schip strand.
  Het zijn de cynici die nu terecht wakker liggen, terwijl die optimisten nog staan te dansen op de vulkaan.

 17. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Ingrid , ik zou naar de Jaarbeurshal toegaan , en ‘n verantwoordelijke zoeken , en jezelf daar aan beschikbaar stellen voor hulp …. ,, Goed van jou hoor ,,

 18. Lexus

  Ik ben blij dat mijn vaststelling — want meer was het niet — veel reacties op dit forum heeft losgemaakt. Wat ik nog niet heb kunnen vaststellen, maar wat hoogstwaarschijnlijk en nagenoeg zeker het geval is, is dat de sterken en welgestelden hierheen vluchten en de armen en zwakken aan de dood en de verwoestingen door de oorlog worden prijsgegeven. Het ‘westen’ kijkt toe. Kom er maar weer in…

 19. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  Goede vraag. Overwegende dat links mordicus weigert om vluchtelingen uit een oorlog in de achtertuin op zolder te nemen en ze liever in een grote hal op een veldbed neerlegt, zie ik slechts een beperkt aantal scenario’s waarin rechts mogelijk wél mensen op zolder neemt;

  1) We raken in oorlog met een buitenaards ras wezens dat vrijwel alle beschaving verwoest.
  2) Onze Lieve Heer zelf daalt neer uit de hemelen en beveelt zulks te doen.
  3) Claudia de Breij heeft vluchtelingen in huis genomen en deze mensen willen maar wat graag weer vluchten.
  4) Via een zwart gat komen we terecht in een parrallel universum waar de mens besloot ieder natuurlijk instinct te negeren.
  5) Links in Utrecht vordert met agressief geweld alle huizen van Utrechters in en verklaart u tot gast van de vluchteling.

 20. Yoshua

  De enige juiste wat we nu kunnen doen om de Oekraïners snel en succesvol te laten intrigeren is alle vrijkomende sociale huurwoning aan een Oekraïner te gunnen.
  Westerse privilege dat bepaalt, uitsluitend westerse mensen die langdurig op de lijst van Woningnet staat om gesubsidieerde woonruimte na wens te moeten krijgen.
  Het slaat helemaal nergens op dat een mens na vijf jaar een paspoort ontvangt en dan het recht op eist dat er betaalbare en vooral overvloedige woonruimte beschikbaar wordt gesteld.
  Sociale huurwoningen moeten nu, maar eens echt sociaal worden.
  Sociale huurwoningen kunnen niet worden opgeëist met alleen woonrecht door bewoners die niet eigenaar zijn van de sociale huurwoning.
  Sociaal is allen efficiënt wanneer men er sociaal mee omgaat.
  De millenniums doen al jaren aan sociaal bewust leven en eenieder het optimale gemak en voordeel te ontvangen als niet eigenaar.
  Deel auto’s en deel fietsen zijn geen probleem, maar zes verschillende mensen in een deelwoning, waar echt iedereen die er recht op heeft in zou kunnen wonen, is een groot probleem.
  De wooncrisis is binnen een jaar opgelost wanneer je in alle beschikbare sociale huurwoningen de beschikbare woonruimte optimaal bezet.
  Stop gewoon een Nederlander, Afghaan, Eritreeër en Oekraïner gezamenlijk in de beschikbaar gestelde sociale woonruimte.

 21. Sharon Firth

  Waar kan ik als hospitalitymederwerker aanmelden?

 22. Koel Hoofd

  @Lexus
  Om dan nog beetje meer olie op het vuur te gooien…
  Een 2e Stalingrad met holodomor staat die arme achtergebleven mensen te wachten.

  Maar het westen kijkt niet alleen toe, het doet ook iets heel smerigs.
  Het westen probeert nu door Rusland compleet en totaal te cancellen bittere armoede en sociale onrust te veroorzaken zodat de Russische (ongewapende) bevolking in opstand komt tegen (tot de tanden bewapende) Putin. Wetende dat Putin elke vorm van opstand keihard en met veel bloedvergieten zal neerslaan. Die mensen worden dus door het westen voor de bus geduwd en zal Putin er ook nog de schuld van geven.

  Ik heb intens medelijden met zowel de Oekrainse als Russische bevolking. Wat een shitzooi.

 23. Massegast

  @Lexus — Ja, waar hebben die vluchtelingen uit Oekraïne het aan verdiend? Bedenk wel dat de ouders van deze vluchtelingen West Europa in de Koude Oorlog periode bedreigd hebben. Bijvoorbeeld met SS-20 meerkoppige kernraketten. Ze zijn Hongarije en Tsjechoslowakije binnengevallen. Daarom werd ik uitgenodigd om in militaire dienst te gaan. Om ze bij Winterswijk tegen te houden. Ivm onze vrijheid en onze democratische samenleving, nietwaar. Ondertussen kregen we een nucleaire regen uit de Oekraïne over ons hoofd. Door Tsjernobyl. En nu welkom als vluchteling. Inderdaad, waar hebben ze het aan verdiend.

 24. De Ambtenaar

  Voor iedereen die meer informatie wilt, of zou willen weten hoe ze hulp kunnen aanbieden, kijk op onze website: https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/integratie-asiel-inburgering/asiel/vluchtelingen-uit-oekraine/

 25. Confusius

  @koel hoofd

  Dat doet het westen helemaal niet. De bevolking onder druk zetten, cancelen of armoede veroorzaken. Het probleem in Rusland is dat alles gelieerd en financieel gelieerd aan Poetin is. Je financiert dus altijd zijn oorlogsmachine. Het doorsnijden vd financiële banden is het enige middel dat de meerderheid vd wereld heeft zonder direct in WO III erecht te komen.

  Degene die zijn bevolking meesleurt de armoede in is dezelfde die de bevolking op inmiddels brute wijze onderdrukt. Echt nieuws wordt als fake bestempeld (goh, waar doet me dit aan denken?), waardoor journalisten de macht niet kunnen controleren. Het woord oorlog mag niet meer genoemd worden in relatie tot de invasie van Oekraiëne. Vele tienduizenden zitten al in de cel, omdat ze voor vrede en tegen oorlog demonstreren, alwaar ze hardhandig mishandeld worden.

  Het is duidelijk hoe makkelijk manipuleerbaar de geniddelde reaguurder weer is en vol in de propaganda van Poetin trapt.

  @amassegast

  Beetje goedkope retoriek niet? Je bent je er van bewust dat het gebied dat nu oekraiëne heet bezet is in de USSR dictatuur en dat de bevolking daar onderdrukt is, op brute wijze? In de USSR atond de hele USSR onder invloed van Rusland. Daar zat de dictator en daar zaten de leiders die Tshernobyl verwaarloosden en de ramp aanvankelijk onder het tapijt moffelden. De vele soldaten in dictatuur USSR hadden niet altijd een keus om soldaat te worden in één van de wreedste dictaturen ooit, denk je niet?

  Je stukje neigt naar bewust verspreide desinformatie om de publieke opinie te beïnvloeden.

 26. Realist

  Het is echt schrijnend dat een land als Nederland een grote hal met veldbedjes neer moet zetten om echte vluchtelingen uit de eigen regio, in dit geval vrouwen en kinderen te helpen. Jonge mannelijke Gelukszoeker en profiteurs hebben jaar na jaar de volledige capaciteit humanitaire hulp verbruikt en niemand die er iets aan heeft durven doen want bang om gecanceld te worden door deugers met oogkleppen op. Door diezelfde deugers, die nu het hoogste woord hebben, zitten deze vrouwen en kinderen nu in een grote koude hal…

 27. JdV

  @Confusius: Klopt dat het woord oorlog en invasie niet meer mag worden gebruikt. Het zijn echter de medewerkers van de VN die dit niet meer mogen. Je weet wel, die geweldige organisatie die voor wereldvrede moet zorgen. Die “democratisch” gekozen club die het beleid bepaald waar wij als burgers geen zeggenschap over hebben.
  Je stukje neigt naar bewust verspreide desinformatie om de publieke opinie te beïnvloeden

 28. Scherpschutter

  @Confusius

  “Het doorsnijden vd financiële banden is het enige middel dat de meerderheid vd wereld heeft zonder direct in WO III erecht te komen”

  Enige middel? Hoe bedoel je? De rest van de wereld kan er ook voor kiezen om zich niet te mengen in een conflict tussen Oekraine en Rusland. Klaar.

 29. Confusius

  Er is een wereldmacht een soevereine staat binnen gevallen. Dit aan de grens van ons samenwerkingsverband waarbij andere bevriende soevereine staten door diezelfde macht bedreigd worden. Daarnaast wordt de invasie ons pakkie an, want de vluchtelingen komen (begrijpelijk) onze kant op.

  Daarnaast financieren wij de oorlog waar we niet achter staan, door zaken te doen met het Poetin-regime en de Poetin-clan. Dat willen we dan toch liever niet. De zakelijke banden hadden wellicht al een jaartje of 10 geleden doorgesneden kunnen worden.

  Gelukkig zijn er gewoon landen die de handen ineen slaan en samen sterker zijn.

 30. Kadoendra

  @Yoshua

  Het zou zo uit de koker kunnen komen van Groenselectieflinks; laat de bestaande onderkant van de Nederlandse maatschappij maar opdraaien voor alle lasten die de massa emigratie met zich meebrengt.

 31. Erin

  @kanoendra zou Anne Frank ook niet binnengelaten hebben en lekker terug Duitsland in geduwd hebben. Hartverwarmende reactie weer.

 32. Scherpschutter

  @Confusius

  “Er is een wereldmacht een soevereine staat binnen gevallen.”

  Yes. Een voldrongen feit. Niets meer aan te veranderen. Het IS zo. De enige vraag is nu; hoe eindigt dit? Wel, er zijn nog volgens mij nog 3 scenario’s. In elk van de scenario’s zal Oekraine tot aan de grond aan toe worden afgebroken.

  1) Rusland en Oekraine blijven vechten. Het veel sterkere Rusland zal uiteindelijk winnen en met grof geweld de complete infrastructuur van Oekraine slopen. Steden, wegen, vliegvelden, legerbasisen, energievoorzieningen, communicatienetwerken, bedrijven; Oekraine wordt tot de grond toe afgebroken.
  2) De E.U. en V.S. gaan militair het conflict met Rusland aan ter verdediging van Oekraine. Gevolg? Oekraine wordt nog veel verder afgebroken. Hele steden gaan plat. Daarnaast mogelijk Rusland en de rest van de wereld ook. Sowieso Oekraine plat dus, en sowieso de hele wereld failliet.
  3) Oekraine geeft zich over aan Rusland. Rusland sloopt daarna alsnog de complete infrastructuur van Oekraine. Ze hebben geen keuze. Ze moeten nu wel om wraak van Oekraine in de komende decennia te voorkomen. Hiernaast moet Rusland tijd te kopen om de nieuwe geannexeerde gebieden (oostelijk Oekraine) defensief op orde te brengen.

  Het is grenzeloos naief om te denken dat er ook maar iets aan Oekraine gered kan worden. Oekraine is gone….Wat de rest van de wereld ook doet. De vermaarde Professor John Mearsheimer waarschuwde er 6 jaar geleden al ragfijn voor. Grijpt Rusland in? Dan gaat heel Oekraine er hoe dan ook aan. De Russen hebben geen enkele keuze meer na de eerste voet over de grens.

  Oekraine is verloren. Rusland, de E.U. en de rest van de wereld kunnen er nog heel redelijk uitkomen zonder elkaar compleet naar de klote te helpen. Dat begint met volstrekt en volkomen buiten dit conflict blijven, alle sancties tegen Rusland op te heffen (compleet nutteloos) en zelf zo sterk mogelijk blijven.

 33. Massegast

  @Confusius — Russen en Oekraïners zijn door de Sovjetstaat in gelijke mate onderdrukt en gelauwerd. Voor het laatste: kijk naar de ontvangers van de Lenin-orde en wie er Held vd Sovjet Unie zijn. Overigens ben ik in 1977 in de Sovjet Unie geweest. Ook in Kiev. Het was een armoedige ‘heilstaat’, met kernwapens, ruimtevaart en televisie. Bij terugkomst in NL had ik een kleine week pijn aan m’n ogen. De welvaart van Nederland was overdonderend.

 34. C.

  @ Poetin Trol

  Ik kan zo nog wel 15 opties bedenken. Buiten deze 3 die het niet worden.

  Grootste gevolg gaat zijn Rusland achter een ijzeren Gordijn. En poetin die ooit dood gaat, binnen 20 jaar. En de soldatenmoeders die door krijgen wat zich afspeelt en dat ze voorgelogen worden.

  Rusland is trouwens een 3e wereldland met een paar ordinair rijke criminelen uit de kring van Vlad. De rest vh land is chaos en armoede. Ze bouwen kut auto’s en kunnen niet rijden. De economie is kleiner dan die van Italië. Ze hebben kernwapens en intimideren iedereen. Echt het respect dat je wil ja. En de gewone man lijdt.

 35. Hans

  Scherpschutter verwoordt de Poetin-doctrine. Dat we het maar even weten. Hij leeft in Forumland. Toedeloe.

 36. Scherpschutter

  @Hans

  Forumland? Dat ken ik niet. Refereert u daarmee wellicht aan de politieke partij genaamd ‘Forum voor Democratie’, de beweging die is ontstaan in 2016 bij het organiseren van een referendum over het E.U.-associatieverdrag met Oekraine in Nederland, daarbij volmondig en expliciet ervoor waarschuwende dat het implementeren van dit verdrag Oekraine in een oorlog met Rusland zou storten, hetgeen zou leiden tot de vernietiging van Oekraine? En was dat het referendum waarin de Nederlanders met overweldigende meerderheid (61% meen ik me te herinneren) TEGEN het verdrag stemden, waarop Mark Rutte alsnog doodleuk het verdrag ratificeerde middels een nietszeggend inlegvelletje en nu in 2022 heel erg ‘verbaast’ en ‘verontwaardigd’ is over het gegeven dat Rusland Oekraine is binnengevallen?

 37. Hans

  Toelichting op mijn reactie:

  er zal hoe dan ook een gewapende vrede gesloten moeten worden
  Oekraïne ‘redden’ met geweld vanuit EU / NATO is geen optie. Dat leidt i.d.d. tot scenario 2 wat Scherpschutter hier schetst. Neemt niet weg dat Oekraïne als land waar mensen leven niet als verloren mag worden beschouwd. We hebben het hier niet over een democratie naar Westers voorbeeld, dat is onhaalbaar. Maar er is wel een derde weg, want de vernietiging van het land als natuurlijke habitat van de Oekraïners is geen optie. Het is uitermate verstandig van de VS, en van de bondgenoten in de NATO om niet te willen interveniëren. Ook een versnelde procedure om dit land (tamelijk onbezonnen) lid van de EU te maken is uitermate dom. Turkije staat ook al sinds 1999 in de wachtrij.
  De oplossing moet liggen in pacificeren en de Oekrainers op humane, geweldloze wijze helpen om hun huizen straks weer te herstellen. Dat moet uitonderhandeld worden met wie er nu in Rusland aan de touwtjes trekt. Uitgangspunt moet zijn: meer leed voorkomen, aangedaan leed verzachten en een veilige situatie creëren voor al die op drift geraakte mensen. Die moeten terug kunnen keren naar huis, haard, familie. De sancties kunnen gebruikt worden als middel om de onderhandelingen in te gaan om zo een zo humanitair mogelijke oplossing te vinden voor deze crisis. De aftocht moet niet geheel oneervol zijn voor de Russen anders wordt ie nooit geblazen. Realpolitik is het sleutelwoord, Turkije kan een belangrijke rol spelen in dit geheel. Harde retoriek moet plaats maken voor duidelijke taal die de dialoog niet smoort. Het doel moet voor eerst en uiteindelijk zijn om een derde wereldoorlog te voorkomen en verder bloedvergieten te stoppen.

 38. Henk

  @ SS

  Kijk Zembla van 2020 en de aanvulling van gisteren even terug.

  Forum, de organisatie en later partij die van begin af aan geïnfiltreerd en gefinancierd is vanuit het Kremlin en al vanaf voor haar officiële oprichting als partij gebruikt is in de grotere desinformatiecampagne van het Kremlin om het associatieverdrag met Oekraiëne tegen te houden, middels onafhankelijke lidstaten van de EU (Veto).

  Zoals zo goed als alle zeer-rechtse partijen in de EU zowel politiek-inhoudelijk als financieel geïnfiltreerd zijn (of mede mogelijk gemaakt zijn) door het Kremlin. Kremlin-denktanks hebben getekend voor het gedachtengoed. Het Kremlin is nogal boreaal van aard> het is hun gedachtengoed.

  En net doen alsof Forunland je niks zegt………

 39. Scherpschutter

  @Henk

  Al heeft Thierry Baudet een tattoo van Putin op zijn rug, baddert hij in borsjt en zingt hij voor het slapen gaan heimelijk het Russische volkslied in de douche, i don’t care en het verandert verder ook helemaal niets aan het feit dat alle waarschuwingen die Baudet in 2016 gaf bij het EU-associatieverdrag Oekraine inhoudelijk 100% juist waren.

  En Zembla kijken, zegt u? Wel, ik houd uw aanbeveling in gedachten en mocht er ooit een dag aanbreken dat ik besluit om mentale harakiri te plegen, dan kunt u er zeker van zijn dat de staatsomroep het wapen van keuze zal zijn. Snel en pijnloos.

 40. Koel Hoofd

  @ Hans 11/3/2022 – 11:17
  Dank voor je mooie reactie.

  @Henk
  Weet je wat het probleem is met die Russen en invloed?
  Dat hebben ze tijdens de koude oorlog ook al gedaan in Nederland.
  Ze hebben desstijds heel bewust Nederlandse communisten en milieuactivisten geinfiltreerd en doodsangst aangejaagd over kernenergie.
  Gevolg: wij hebben geen kernenergie maar kopen wel fossiele brandstoffen van de Russen. Want ongeacht wat er in de wereld gebeurde, die kraan hebben ze nooit dichtgedraaid en hebben er ook goed aan verdiend.
  Weet je in welke partij die antikernenergie activisten van toen later zijn opgegaan? GroenLinks.
  En weet je wat, de Nederlandse overheid heeft er ook goed aan verdiend. Want zonder kernenergie hadden we gas nodig, opgepompt uit onze eigen groningse bodem en verpast. En wij maar energiebelasting betalen over iets wat we zelf hebben, Den Haag gaf die Groningers nog een trap na ook.

  Die Russen hebben dat rotgeintje ook in Duitsland geflikt met ene Herr Schroder, maar dan open en bloot in volle zicht omdat glasnost en perestroijka het ijzeren gordijn had neergehaald. Gerhard Schroder is de voormalig bondskanselier en lid van de SPD. Die ouwe witte man die recentelijk geheel op eigen houtje Moskou heeft bezocht om met zijn boezemvriendje Putin in de datscha te praten. Dankzij Schroder is die Nordstream 2 er gekomen en ging Merkel van de kernenergie af. Schroder is stinked rijk geworden en die Putin maar lachen want die Duitsers zijn nu hun vazal dankzij energieafhankelijkheid.

  In 2016 was kennelijk de FvD gevoelig voor Russische retoriek en in Amerika gingen dingen toen ook niet helemaal kosher met zowel Trump als Biden in Oekraine. Want bij broedervolken heb je te maken met hetzelfde pot nat: corrupt tot op het bot.
  Oekraine nr 122 en Rusland op nr 136 op de corruptie index 2021.
  bron:
  https://www.transparency.org/en/cpi 2021?gclid=EAIaIQobChMIqNuOs-G-9gIVxYjVCh2gvA3PEAAYASAAEgJ1KfD_BwE

  We kunnen het leuk vinden of niet, die Russen hebben grondstoffen waar wij afhankelijk van zijn en daar maken ze systematisch gebruik van. De EU wil nu in 2027 (over 5 jaar NB!!!) van het Russisch gas verlost zijn. Leuk bedacht door die politiek correcte krotenkokers, maar die grondstoffen voor windmolens en zonnecellen komen ook uit Rusland. Heeft iemand de connecties van Fransje Timmermans al eens doorgelicht?

 41. PeterH

  @koel hoofd: de dans op de vulkaan zoals A.M. de Jong dat zo treffend beschreef? Mechanisme is vergelijkbaar, alleen een 83 jaar later.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 42. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Uranium komt ook uit Rusland. En nog belangrijker; Rusland recycled 80% van de uranium splijtstaven voor kerncentrales. Laat dat even op je inwerken. Zonder Rusland geen kerncentrales…

  Dankzij de E.U. en V.S., die zich menen te moeten bemoeien met een conflict een gebied waar ze niets te zoeken hebben, hebben we dus zo geen olie meer (Rusland boycot ons, het Midden Oosten neemt de telefoon niet eens op), geen gas meer, geen voedsel meer, geen grondstoffen voor zonnepanelen en windmolens (en geen China om ze te bouwen voor ons) of eigenlijk grondstoffen voor wat dan ook, geen kerncentrales meer, kolen komen ook al uit Rusland, vrijwel alle bedrijven gaan straks op de fles en zo rest de E.U. straks weinig anders meer dan wat Italiaanse tomaten exporteren. Ofzo…

  Heb je de PPI in Italië gezien? Nu al 40% plus! 40! De E.U. is compleet fucked. Maar dan ook echt conpleet de sigaar. We hebben niets, maken niets én zijn failliet op weg naar hyperinflatie…No escape!

  Weinigen in het Westen begrijpen hoe extreem het Westen compleet met de rug tegen de muur staat…En hoezeer wellicht de Westerse overheden wel niet in een dermate benarde positie zitten (laten we ook niet vergeten dat het Westen failliet is) dat een oorlog wellicht een verleidelijke uitvlucht lijkt, boven gelynched worden door de eigen bevolkingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).