Achter de schermen bij Picnic: Robots van het distributiecentrum pakken het meest efficiënt in Achter de schermen bij Picnic: Robots van het distributiecentrum pakken het meest efficiënt in

Achter de schermen bij Picnic: Robots van het distributiecentrum pakken het meest efficiënt in

Achter de schermen bij Picnic: Robots van het distributiecentrum pakken het meest efficiënt in
Picnic rijdt sinds 2015 door Nederland om boodschappen te bezorgen. De smalle boodschappenwagentjes zijn inmiddels bekend in het Utrechtse straatbeeld. Iedere dag komen ze langs vele voordeuren om daar de boodschappen af te leveren. Deze boodschappen worden ingepakt in speciale distributiecentra, en worden via hubs verspreid door de stad. Tot aan dit jaar werden de boodschappen in al deze distributiecentra nog alleen door werknemers ingepakt. Maar op vrijdag 1 april kwam daar verandering in: toen opende koning Willem-Alexander het gloednieuwe gerobotiseerde distributiecentrum van Picnic aan de Atoomweg op bedrijventerrein Lage Weide. In dit centrum met 40.000 vierkante meter werkvloer nemen robots en algoritmen een groot deel van het werk over, alhoewel er nog steeds zo’n duizend mensen werken.

Picnic rijdt sinds 2015 door Nederland om boodschappen te bezorgen. De smalle boodschappenwagentjes zijn inmiddels bekend in het Utrechtse straatbeeld. Iedere dag komen ze langs vele voordeuren om daar de boodschappen af te leveren. Deze boodschappen worden ingepakt in speciale distributiecentra, en worden via hubs verspreid door de stad. Tot aan dit jaar werden de boodschappen in al deze distributiecentra nog alleen door werknemers ingepakt. Maar op vrijdag 1 april kwam daar verandering in: toen opende koning Willem-Alexander het gloednieuwe gerobotiseerde distributiecentrum van Picnic aan de Atoomweg op bedrijventerrein Lage Weide. In dit centrum met 40.000 vierkante meter werkvloer nemen robots en algoritmen een groot deel van het werk over, alhoewel er nog steeds zo’n duizend mensen werken.

“In 2015 begon een team binnen Picnic met het ontwerpen van het geautomatiseerde distributiecentrum”, vertelt Julia van den Belt. Ze is business analyst bij Picnic en werkt mee aan de automatisering van het bedrijf. “De experts gingen alle beurzen op het gebied van automatisering rond, om te kijken wat er beschikbaar was. Voor het oppakken en wegleggen van verschillende boodschappen zou je bijvoorbeeld een hele specifieke robotarm nodig hebben. Eén die zware dingen niet laat vallen, en die zachte dingen niet fijnknijpt. Ook was er behoefte aan een systeem dat de kratten kan inpakken op een efficiënte manier. Je wil zo min mogelijk lucht verschepen.”

Extra vers

“We bezorgen vanuit dit distributiecentrum de boodschappen aan zo’n 150.000 gezinnen. Het voordeel van dit centrum is dat er enorm veel opslagruimte is. Omdat Picnic geen winkels heeft, kan het bedrijf de producten extra vers leveren – de bestelling kan meteen naar de klant. Daarom is er veel minder sprake van derving dan bij een gewone supermarkt”, aldus Van den Belt. Klanten van Picnic kunnen tot 22.00 uur hun bestelling plaatsen voor de volgende dag.

Daarna gaat het slot voor de bestelling dicht en gaat er vanuit Picnic een bestelling naar de leverancier, zoals de bakker. De bakker krijgt de bestelling binnen en gaat ’s nachts aan het bakken. De volgende ochtend vroeg worden de broden afgeleverd en nog voor het einde van die dag hebben de klanten het brood in huis. Er zijn dan geen overgebleven broden die moeten worden weggegooid.

Tekst loopt door onder afbeelding

Shortcut

De leveranciers komen in alle vroegte naar Picnic gereden met verse producten voor de bestellingen van die dag, of om de voorraad van het distributiecentrum aan te vullen. De grote vrachtwagens worden geleegd. Dan wordt meteen bepaald of een product naar de opslag op kamertemperatuur gaat of naar de gekoelde opslag. De twee varianten werken hetzelfde, het verschil is hier de temperatuur waarop de producten bewaard worden.

Alle producten gaan in dezelfde kratten, die speciaal voor de robots in het centrum gemaakt zijn. Ze hebben dezelfde grootte en er zit op allemaal een code die de robot kan aflezen. Zo weet die wat erin zit. Alleen bulk-producten, zoals toiletpapier, worden niet in kratten gestopt. Die pakken met wc-rollen zijn niet alleen groot, maar worden ook veel besteld. Het scheelt dan ook veel werk om die een shortcut in het proces te geven.

Tekst loopt door onder afbeelding

Software

Het leveren van kwaliteit: het is een belangrijke voorwaarde in een geautomatiseerd proces. Van den Belt: “Als je een krat vult, moet het kattengrit onderop en komen de bananen bovenop te liggen. Niet andersom. Daarbij heb je producten op kamertemperatuur en producten die gekoeld of bevroren moeten worden bewaard.

Om al die 15.000 verschillende producten in te pakken op de goede en vlugge manier, is ingewikkelde software nodig. Eigenlijk was er geen enkel bedrijf dat die software kon leveren aan Picnic. Bovendien willen we het liefst zelf aanpassingen kunnen maken, wanneer we dat nodig vinden. Daarom is deze software speciaal door ons eigen team van software developers ontwikkeld.” Een monsterklus, als je nagaat hoeveel variabelen er zijn.

17 kilometer

Ook de hardware moet op dit ingewikkelde systeem aansluiten: de opslag en het verplaatsen van producten wordt allemaal door machines gedaan die op een intelligent computernetwerk zijn aangesloten. Gelukkig wilde de bouwer van de hardware graag aan de plannen meewerken. Verschillende bedrijven hebben bijgedragen aan het realiseren van de geautomatiseerde inpaksystemen.

Zo zijn de lopende banden gemaakt door een Nederlands bedrijf – wereldwijd een van de beste in deze branche. In totaal ligt er zo’n 17 kilometer lopende band in het distributiecentrum. Deze lopende banden brengen de boodschappen naar de shoppers toe, die de producten in de kratten doen. Met een kar vol bestellingen voor de klanten door een groot warenhuis lopen, dat is in ieder geval in dit distributiecentrum verleden tijd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Ook zijn er robots met de taak om plastic tasjes in de kratten te plaatsen, waar de boodschappen later in komen. De shoppers plaatsen de boodschappen van het ene krat in het andere. De producten en de plaats in het krat worden door de computer aangegeven. Zo werken er dus toch nog veel mensen in het distributiecentrum, maar is het efficiënter.

Witte wagentjes

De kratten met een complete bestelling zijn klaar om de deur uit te gaan. Ze worden in een stalen frame geplaatst, dat later precies in een bezorgwagentje past. Op basis van de bestemming van de kratten worden de frames ingepakt. Daarna gaan ze in een grote vrachtwagen die de kratten naar een bezorghub brengt. Vanuit de hubs rijden de bekende elektrische wagentjes de bestellingen naar de klanten. De laatste stappen naar de voordeur doet de bezorger. Nog even en dan staan de boodschappen in de keuken, het einde van hun reis.

15 Reacties

Reageren
  1. Cia

    Wereld nieuws lekker belangrijk

  2. Scherpschutter

    Prachtig artikel! Dit is de toekomst. Waar personeel dankzij het in gierend tempo oprukkende socialisme niet langer betaalbaar is, gaan ondernemers (belastinginningkantoren tegen wil en dank) op zoek naar intelligentere oplossingen en dan kom je uit bij automatisering. Goedkoper, sneller, betrouwbaarder én beter! De pure innovatiekracht van ondernemers; het blijft een schitterend iets!

    Tja. Daar sta je dan als socialist…Beteuterd wat te dralen met het schaamrood op de kaken. “Maar dit was de bedoeling niet!! Ik wilde alleen maar weer wat meer eerlijk loon voor de werknemers”, doof en blind voor de economische nature of reality dat zulks uit de zak van een ondernemer moet komen… Jaar op jaar op jaar heeft de socialist ondernemers het pistool op het hoofd gezet en de bedrijfsportemonnaie door een belastingbankschroef gehaald…en nu heb je ineens geen bedrijf meer om te plunderen, geen arbeiders meer om voor op te komen, geen (loon)belastingen om te innen en tegelijk duizenden perpetuüm-werklozen extra om te onderhouden….LOL

    Volkomen ‘logisch’ natuurlijk dat de socialisten (die naar verluidt heus het beste voor hebben met arbeiders, LOL…) de minimumlonen komend jaar opnieuw met 10% verhogen, hetgeen uiteraard opnieuw in niets anders zal resulteren dan werkgevers die opnieuw duizenden en duizenden arbeidsplaatsen zullen wegautomatiseren. Socialisme is alsof je een ezel 753.566.232 keer de kop aan dezelfde steen ziet stoten. Amusant en tegelijk aanschouw je het met plaatsvervangende schaamte.

    Anyway. Onze ondernemers maken hier weer eventjes een keihard statement; we laten ons niet langer plunderen. Hartverwarmend om te zien met hoeveel energie, doorzettingsvermogen en intelligentie de ondernemers de faalideologie die nog nooit ergens slaagde opnieuw met het grootste gemak verslaat, hoewel het natuurlijk wel een beetje Barcelona – FC Utrecht is. De uitkomst stond op voorhand al vast. Geen overheid zonder ondernemers immers….De toekomst behoort de markt toe!

    *Salueert plechtig naar fantastische ondernemers als Picnic*

  3. Koel Hoofd

    Kijk, dit is nou echt innovatie op zijn best!

    @Scherpschutter
    Heeft dat bedrijf aandelen?

  4. Koel Hoofd

    @Scherpschutter
    Je mist iets.
    Die door robotisering weggesaneerde werknemers kunnen een nieuw baantje krijgen van de socialisten: fietsbezorgers die instant je alles komen brengen wanneer je dat wil…
    Dat is geen innovatie maar regressie naar het verleden toen er nog horigen, lijfeigenen en (inwonende) huisbedienden waren om de hogere kaste in haar wensen te voorzien. Tegenwoordig noemen ze dat meritocratie.

  5. passalacqua

    scherpschutter haalt weer het socialisme erbij, bij vrijwel elk artikel haha.
    zijn credo: reageren bij elk artikel, want de eenzame man heeft IRL geen aanspraak of iemand die ‘m wil aanhoren, extra sneu is dat ie 200km verderop woont lol

  6. Lexus

    Ik kan gewoon niet wachten om de door Scherpschutter voorspelde rechtse neoliberale heilstaat op mijn ouwe dag nog mee te maken.

  7. Theo

    Vanuit het zonnige Stadskanaal sluit Scherpschutter zijn kunstmatig opgepept aanvoelende betoog af met het toppunt van socialistisch handelen: met uit indoctrinatie voortkomende emotie salueren naar de Grote Leiders – LOL!

  8. Binnenstadbewoner

    Mooie techniek maar ondanks al die automatisering nog steeds duurder en kleiner aanbod dan AH.

  9. Yoshua

    Picnic doet of ze iets bijzonders hebben terwijl dit in de grote Dc’s al 20 jaar gebruikt wordt.
    Volgende keer zal Picnic melden dat ze met de inmiddels 25 jaar oude RFID-tags gaan werken voor realtime tracking.
    Ingram Micro is wereldwijd de grootste geautomatiseerde DC-verhuurder, met onder meer het bol.com DC in Waalwijk.
    Het AH dc in Zaandam is wat betreft supermarkt-dc het absolute neusje van de zalm.
    Daar kan Picnic alleen maar over dromen, helemaal nu ze volgens supermarkt-cao moeten gaan belonen.

    Voor Scherpschutter is dit modern, hij ziet er toekomst in.
    Misschien dat er ooit tussen Onstwedde en Vlagtwedde een DC van Amazon kan worden gebouwd.
    Dan kan Scherpschutter beleverd worden per drone.
    Verschil tussen de moderne stad en de van oudsher communistische enclave Groningse veenkoloniën is enorm.
    Achterhaalde systemen beschouwd men daar als nieuwe toekomst muziek.

  10. Optimist

    Geen enkele technische innovatie zal ons redden van de ondergang van onze leefomgeving, die rechtstreeks veroorzaakt wordt door al onze succesvolle technische innovaties. De ondergang van onze leefomgeving wordt de ondergang van ons allemaal, socialist of kapitalist, slimme machtige despoot of onwetende arme zak die alleen maar probeert het hoofd boven water te houden, het maakt niet uit wie je bent. Jammer dat de hele natuur meegaat, de diertjes hadden dit niet verdiend, maar het recht van de sterkste geldt en de sterkste, wij de mensen, hebben ervoor gekozen om alles kapot te maken met onze ijverigheid

  11. Massegast

    Blijft dit een niche of wordt dit dominant in de food retail? Om zo’n distributiecentrum te kunnen beoordelen komt er nog wel rekenwerk aan te pas. Er werken toch nog 1000 mensen in zo’n distributiecentrum, die 150000 klanten bedienen. Een beginnetje om mee te gaan rekenen. Om er echt uit te komen heb je veel meer data nodig. En een echte neoliberaal vraagt natuurlijk naar de eigendom. Nu oprichters en financiers (oa SHV). Wordt Picnic naar de beurs gebracht of opgeslokt door de AH’s en Jumbo’s van deze wereld? Die financiers willen natuurlijk een keer cashen. Overigens heeft deze robotisering/automatisering volgens mij een glanzende toekomst, Diverse beleggingsfondsen zijn hierin gespecialiseerd. Dus als Piet Particulier kun je ook nog een beetje meeprofiteren. Wellicht een leuke hobby erbij voor onze neoliberale correspondent in Stadskanaal? Wonen er nog steeds zoveel communisten in Oost Groningen? Deze keer heb ik meer vragen dan antwoorden, zie ik.

  12. Scherpschutter

    @Koel Hoofd 16:04

    Het is een BV, dus aandelen hebben ze absoluut. Je moet alleen wel bijzonder diepe zakken hebben (plus andere toegevoegde waarde) om er een aantal van te bemachtigen. Zo zitten de Fentener van Vlissingen’s in dit bedrijf en zelfs de ‘liefdadigheidsstichting’ (LOL!) van Bill en Melinda Gates.

    Het is wachten op de beursgang voor simpele zielen als u en ik. 😉

  13. Scherpschutter

    @Massegast

    “Diverse beleggingsfondsen zijn hierin gespecialiseerd. Dus als Piet Particulier kun je ook nog een beetje meeprofiteren. Een leuke hobby erbij voor onze neoliberale correspondent in Stadskanaal?”

    Kan interessant zijn, maar uw Scherpschutter is intussen reeds behoorlijk gespecialiseerd in het op andere manieren fors verdienen aan het falen van socialisten. Vastgoed, het shorten van fiat valuta’s (zeker de Euro is een goudmijn op het moment!) en het investeren in commodities (olie, gas, zilver, goud, uranium) zijn enkele specialiteiten du maison.

  14. Yoshua

    @Massegast,
    De opzet van Picnic-oprichter Muller is natuurlijk een beursgang.
    Dat is hem niet gelukt met de Tango tankstations en niet met Routemobiel.

    Paar jaar geleden zijn ze overgestapt van inkooporganisatie.
    Eerst zaten ze bij Superunie, vanwege de opstart met DekaMarkt, het familiebedrijf van de stikstof-minister.
    Sinds een paar jaar koopt Picnic bij het Duitse EDEKA.
    De inkoopcombinatie heeft Picnic Everest genoemd met bedoeling dat er meer organisaties zouden aansluiten bij Everest van Picnic, dit is tot op heden niet gebeurd.

    Picnic groei stagneert, de uitrol naar het VK zit er niet in.
    Door zijn eigen inkoopcombinatie Everest kan Picnic niet concurreren tegen Jumbo of AH.
    De komende jaren zullen moeten laten zien of Picnic met zijn prijzen het aandeel in thuisbezorgen kan laten groeien.
    Picnic zal personeel moeten gaan betalen conform supermarkt-cao. (jumbo bezorgdienst trouwens ook)
    Dat betekend toeslagen in de avond en weekend.
    De marge van Picnic ligt lager dan die van Jumbo, Plus of AH.
    Is Picnic over een jaar of drie nog steeds zwaar verliesgevend zullen ze het moeten verkopen aan Plus of Jumbo

    The home town of Scherpschutter is zeker nog communistisch, het partijbestuur zetelt in die omgeving.
    Ergens bij Franeker of Sneek zitten ze in een gemeenteraad.

  15. Massegast

    @Scherpschutter en @Yoshua — Dank voor jullie interessante reacties. Onlangs las ik het verhaal van de eerste shorter in de geschiedenis: Isaac Lemaire. Rond 1610 shortte hij het eerste aandeel in de geschiedenis, dat van de VOC. Op z’n grafsteen in de Buurkerk te Egmond-Binnen staat vermeld wat hij verloren heeft. Prachtige histoire.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).