Actiegroep overhandigt petitie: ‘Behoud karakter binnenstad’ | De Utrechtse Internet Courant Actiegroep overhandigt petitie: ‘Behoud karakter binnenstad’ | De Utrechtse Internet Courant

Actiegroep overhandigt petitie: ‘Behoud karakter binnenstad’

Actiegroep overhandigt petitie: ‘Behoud karakter binnenstad’
De overhandiging van de petitie. Foto: Twitter Anke Klein
Actiegroep Binnenstad 030 heeft woensdag een petitie overhandigd aan wethouder Anke Klein, die door ruim 1500 mensen is ondertekend. De actiegroep vindt dat de gemeente het karakter en de leefbaarheid van de stad moet beschermen en overlast moet beperken. 

Actiegroep Binnenstad 030 heeft woensdag een petitie overhandigd aan wethouder Anke Klein, die door ruim 1500 mensen is ondertekend. De actiegroep vindt dat de gemeente het karakter en de leefbaarheid van de stad moet beschermen en overlast moet beperken. 

Zo vinden ze dat de groei van horeca in de stad gestopt moet worden en dat de lucht schoner moet. Ook wil de organisatie dat woningen niet meer opgesplitst worden in kleine appartementen voor korte verhuur. Daarnaast zouden ze graag een ban zien op grote commerciële reclameborden.

De organisatie is van mening dat de gemeente meer verantwoordelijkheid moet nemen. “Wij vinden dat de Utrechtse binnenstad verrommelt”, schrijven ze. “Ondanks toezeggingen van de gemeente neemt de overlast, het lawaai en het vuil toe.”

Wethouder Klein heeft op Twitter laten weten blij te zijn met de petitie. “Fijn dat deze groep de moeite heeft genomen hun punten op papier te zetten”, schrijft ze. “Hoop dat anderen zich ook laten horen en dan gaan we in het kader van de omgevingsvisie binnenstad met elkaar in gesprek!”.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Ach, is de binnenstad niet de kant op gegaan die jullie graag zouden zien? Laten we gewoon het centrum weer verkrotten, laten we al het vuil en riolen weer op de grachten uit komen, alle straten weer open voor het autoverkeer en junks op straat. Is het weer helemaal authentiek zoals het in de jaren tachtig was. Of willen jullie wellicht alleen de lusten van een aantrekkelijk centrum en niet de lasten?

 2. JdV

  En uiteraard paard en wagen terug, de trekschuit, de telefooncellen op het postkantoor en de post cheque en giro dienst. Galleries Modernes moet terug en De GRuyter. Het busstation en utrecht centraal weer op de oude plek. Ook tivoli weer terug naar park lepelenburg.

 3. JdV

  Gemiddelde leeftijd 50+, sneeuwwit en voorzien van bakfiets en ecologisch schoelsel. Ja, een mooie representatieve afspiegeling van Utrecht. Utrecht oost dan uiteraard.

 4. Lucas

  Sta helemaal achter deze petitie. Ik woon al jaren in Amsterdam, maar hou van Utrecht. De vergelijking met deze stad gaat niet helemaal op, maar ik zie hier hoe het niet moet. Laten we Utrecht alsjeblieft koesteren en de binnenstad leefbaar houden. Een kwalitatief hoogwaardige, sfeervolle, diverse binnenstad voor iedereen.

 5. Bill

  Deze mensen van middelbare leeftijd hebben blijkbaar het idee dat Utrecht een bevolkingsomvang van een dorp heeft. Ik stel voor dat deze dames en heren verhuizen naar het centrum van Montfoort, hebben ze nergens last van.

 6. Henk

  Dat goed beleid op dit gebied erg belangrijk is heeft Amsterdam bewezen in de laatste 20 jaar. In die tijd heb ik deze stad meer en meer een soort pretpark zien worden.

  Wat mij betreft hoort een stad te veranderen en met zijn tijd mee te gaan. Maar we moeten ook bedenken hoe we de stad er uit willen hebben zien over 10, 20 of zelfs 100 jaar. Op dit gebied is Utrecht, net als Amsterdam niet goed bezig. Een stad is in de eerste plaats een plek om te wonen. Zonder dit krijg je, zoals in Amsterdam, een monocultuur bestaande uit alleen horeca, evenementen en airbnb.

 7. Peet

  Geweldig,,,,goed gedaan

 8. Rob H.

  Ja! Helemaal mee eens. Het levende hart van de stad. Waar je met plezier naar toe gaat en waar altijd wat te doen is. Dat moeten we koesteren!

 9. Hendrik

  @ JdV

  Komen er eens bewoners in opstand tegen de bakfiets/feestpartijen, is het weer niet goed.

 10. Peter

  Als bewoner van de binnenstad herken ik genoemde punten absoluut niet! Zien jullie liever leegstand of horeca? Liever leegstand of bewoning? En grote reclame borden, welke bedoelen jullie?? Vertel mij nu welk groot bord er op het dak staat tegenover de Neude, jullie hebben geen idee! Als binnenstad bewoners zien wij liever minder linkse hobby’s, het is een binnenstad daar leven nou eenmaal veel mensen! En ja bevalt het niet, in Groningen genoeg plek voor jullie.

 11. Mark

  @jeroen. Jou versie heeft in een minder extreme vorm wel mijn voorkeur boven de huidige hoedanigheid van het centrum. Ik mis al jaren een rouw randje wat een stad nodig heeft, maar dat zullen de initiatiefnemers van de petitie vast niet bedoelen. Het centrum is verworden tot nette extreem gereguleerde commerciële eenheidsworst in een leuke oude setting.

 12. Katja

  Heel goed !

 13. Jan

  Ja, rechtse reaguurders zijn nu eenmaal overal tegen en nemen vrijwel nooit initiatief VOOR iets. Hilarisch is het helemaal als notoire zeikerds gaan zeiken over andere mensen die klagen.

  En, ze hebben en masse niet door dat ze helemaal niet spreken namens de gemiddelde bevolking. Vandaar ook dat alle tactieken uit de kast worden getrokken om in de onlinewereld massaal hun gelijk te halen en daardoor de echte werkelijkheid zoveel mogelijk te beïnvloeden. Erg genoeg lukt dat steeds vaker.
  Simpelweg, omdat mensen zich gek laten maken.

  De gemiddelde Nederlander is een Groen Linkser of D’66’er in de Randstad, of een CDA’er of CU’er in grote delen van leger Nederland. De gemiddelde he. Dat is het volk dat eigenlijk gerepresenteerd zou moeten worden.

 14. Peet

  Utrecht,,moet je niet willen veranderen in amsterdam horror

 15. Rene

  1500 handtekeningen, nou nou… Dat is toch al snel 0,4% van de bevolking. Tijd voor actie!

 16. U

  Ik vind Utrecht juist nog te weinig hebben wat mij betreft mogen er meer uitgaansgelegenheden komen een plein bijvoorbeeld met alleen maar discotheken.

 17. Scherpschutter

  Ik vind het altijd heel frappant dat bewoners van een grote drukke stad (die bewust in een grote drukke stad wonen) er alles aan lijken te doen om alles wat een grote drukke stad een grote druk stad maakt te elimineren, om de grote drukke stad te veranderen….in een rustieke plattelandsomgeving.

  Geen verkeer, diversiteit, geen reclameborden, geen houtkachels, schone lucht, bescherming nachtrust, geen dieselboten, geen horeca, parken alleen parken (geen feesten), hotelstop, huurprijsbeheersing: het lijkt wel het GroenLinks/PVDA programma van een willekeurig boerengat met 1000 inwoners, die helemaal over de zeik zijn omdat er 30 bijkomen.

  If you can’t stand the heat, get out of the kitchen, zou je zeggen. Verhuis en be gone….Naar het platteland wellicht?

 18. Ramon

  Dat ee nagedacht gaan worden over de binnenstad en wat we wel en niet willen is natuurlijk prima. Daar hoort ook dit geluid bij. Maar als deze mensen denken als bewoners het alleen recht te hebben op de binnenstad hebben ze het goed mis. Het centrum van de is van alle bewoners van de stad en bezoekers.

  Een evenwicht zoeken en rekening houden met elkaar is natuurlijk prima

 19. Nlz

  Ze vinden dat de lucht schoner moet. Laten we dan eerst eens zorgen dat je op een normale manier het centrum in en uit kan met de auto. De meest vervuilende auto is een auto (uitgaande van een verbrandingsmotor uiteraard) die met draaiende motor stil staat.
  En laten we niet vergeten hoe veel vuile lucht er al over komt waaien. Dan kun je leuk het braafste jongetje van de klas gaan spelen door auto’s aan alle kanten te weren, maar zolang er nog een hoop rotzooi over komt waaien en auto’s vrij lang voor verkeerslichten moeten wachten om op hun bestemming te kunnen komen is er nog wel wat werk te verrichten.
  En dit zijn ook wel prototype NIMBY-mensen. Grijze koppies, die wel alle voordelen van in het centrum willen, maar niet de nadelen. Ik ben wel benieuwd hoe veel procent van deze groep hun eigen auto buiten het centrum zou willen parkeren, of van de hand doen om aan hun eigen plannen te voldoen.

 20. Ruyter

  Tja, misschien minder goed idee om in het centrum te gaan wonen van een 400K inwoners stad. In het centrum zitten doorgaans de voorzieningen als winkels en horeca.
  Idd lekker in de buitenwijken gaan wonen.

 21. Floor

  Beste mensen die zo afgeven op binnenstad bewoners, kan het ook zijn dat als je al ruim 30 jaar in die binnenstad woont en het ziet veranderen in een niets zeggende stad met horeca en eet gelegenheden die komen en gaan omdat ze het hooft niet boven water kunnen houden omdat er teveel van het zelfde is je graag wil dat er een halt wordt toe geroepen aan wildgroei.
  Is het dan niet eens tijd om er over na te denken hoe moet je verder gaan om toch een leuke en interessante stad te blijven. En waarom moet altijd die binnenstad bewoner weg uit die stad je kan ook met elkaar rekening houden. En kijk ook eens hoeveel geld en energie (restauratie) die binnenstad bewoner aan die binnenstad geeft om het bewoonbaar te houden ook voor hen die de stad bezoeken en elders wonen.
  En wat betreft die auto, heb ik al 30 jaar geleden weggedaan en zo zijn er meer mensen die er zo over denken.
  En trouwens de bestaande horeca is er ook niet zo happig op dat de binnenstad wordt vol gezet met nieuwe horeca, de soep wordt dat wel heel dun.

 22. Martijn

  Jammer dat een aantal reageerders kort door de bocht reageren met, dan ga je maar ergens anders wonen. Zeggen we dat ook tegen de mensen die al jaren in de buurt van Schiphol wonen en door de enorme groei van de luchthaven steeds minder slaap krijgen? Of tegen de Groningers, die na jaren gaspompen hun huis langzaam zien instorten? Als het ver van je bed staat is het makkelijk praten, maar als je zelf buitenproportionele overlast van je buren ervaart, hoe reageer je dan? Ga je dan zelf ergens anders wonen? Of probeer je samen een oplossing te vinden?

  In een stad moet een afweging van alle belangen worden gemaakt. Natuurlijk hoort er horeca in een stad en winkels en eens een keer een festival. Maar niet onbeperkt of zonder voorwaarden. De mensen in de binnenstad kunnen een hoop verdragen. Ze vragen volgens mij geen geluidsniveau vergelijkbaar met een hutje op de hei. Maar ze moeten er wel kunnen leven en op enig moment nachtrust krijgen. Dat komt in gevaar als het aantal toeristen, de horeca en het aantal festivals maar onbeperkt blijven doorgroeien in de binnenstad. Dat hebben ze in Amsterdam inmiddels wel door, maar daar is eigenlijk al te laat.

  Deze petitie vraagt volgens mij niet om geen horeca, maar om geen onbeperkte groei van de horeca. Net zoals buren in buitenwijken elkaar geen onbeperkte overlast mogen geven.

 23. Herman

  Deze mensen zijn alleen maar bang dat hun huis wellicht in waarde daalt of dat ze hun auto niet meer voor de deur kunnen parkeren.
  Ondertussen genieten honderdduizenden mensen can de stad en dan 1.500 egoïstische bezwaren?
  Ga lekker verhuizen naar leidsche rijn.

 24. LR

  Koning van de evenwichtige opinie die Herman.
  Echt een zinnige bijdrage aan de discussie.

 25. Bert

  Dhr. Nijssen staat natuurlijk weer op de foto. Deze man heeft Utrecht (bedrijven en overheid) veel geld gekost met zijn gesubsidieerde procedures en projecten? De dorst van sommige mensen is niet te lessen en zouden we beter kunnen negeren.

 26. Jan

  Volgens mij is Martijn de enige die het begrijpt en bespijker op zijn kop slaat.

  Er wordt niet gevraagd om geen of per sé minder horeca (en evenementen op het niveau van +/- 5 jaar geleden), maar er wordt gewaarschuwd voor de groei.

  Normal, grote delen van het centrum bestaan uit woonwijken, net als dat delen van het centrum zijn ingericht voor winkels, bedrijven en horeca. We zien beleid dat alles wat nu woonwijk is ook ruimte moet gaan bieden aan horeca en events en dan met name ook nachthoreca en avond- en nachtevents.

  Misschien realiseren mensen zich het niet echt, maar: ook mensen in de binnenstad hebben voor veel geld huizen gekocht waar zij hard gewerkt voor hebben, op een moment dat zij op bepaalde gebieden niet of nauwelijks eerwaarden die zij nu wel hebben. het bestemmingsplan was toen ook duidelijk wonen. Ook mensen die in het centrum wonen hebben gewoon slaap nodig in de nacht als zij in de ochtend vaak MOETEN werken. Ook mensen in het centrum hebben kleine kinderen en ook mensen in het centrum moeten van tijd tot tijd uitrusten en kunnen ontspannen.

  Deze mensen vragen nergens voor een verbod op uitgaan en lol hebben maar maken zich simpelweg zorgen over onbeperkte groei en over een 2e amsterdam worden. Entertainment is vooral leuk voor dronken toeristen en 18-35 jarigen. Maar de meeste mensen worden ouder dan 35 en daar mag ook wel eens respect voor zijn. Toeristen wonen hier niet,m dus die hebben sowieso alleen de lusten en nooit de lasten. Geld verdienen is tot op zeker hoogte goed, als het maar niet ten koste gaat van vele en vele anderen.

  1500 handtekeningen bij ene petitie vertegenwoordigen er natuurlijk eigenlijk veel meer. Dat weet iedereen die verstand heeft van petities.

 27. Leen

  Allemaal eigen belang. Wonen in een mooi centrum en dan naar de eigen hand willen zetten. Het centrum is er ten dienste voor iedereen die ervan wil genieten. Het centrum is er niet voor die handvol die juist daar zijn gaan wonen. Dat is een keuze, en super dat zij die als weinige ook hebben. Stop met die onzinnige petities, of ga ergens in een dorp wonen. Het centrum is ook van mij.

 28. Bertje 030

  Alle horeca, festivals en coffeeshops naar Overvecht, zie het DUIC artikel over de coffeeshop op het industrieterrein Overvecht.
  Dan hebben de binnenstadbewoners rust.

 29. Vingervlug

  Ben geboren aan de rand van het centrum in 83 en daar 3 jaar gewoond, later 27 jaar in hartje centrum gewoond.
  Maar zoals het in de jaren 90 was dat willen de mensen toch niet serieus?

 30. ruud gubbels

  Bavianen hebben een rare gewoonte: ze ontlasten zich graag in water. Hetzelfde water waar ze van drinken. Na een poosje lusten andere dieren het water niet meer en vertrekken. Als het echt smerig wordt trekken de bavianen ook weg. De reageerders die van de binnenstad een pretpark willen maken lijken daar wel wat op. De meesten wonen waarschijnlijk niet in de binnenstad en de enige investering die ze daar doen is in bier en patat. De “grijze koppies” investeren al tientallen jaren in de binnenstad door restauratie van hun huizen. En ze betalen een vermogen aan OZB. Sinds 2013 is de horeca al met 30% gegroeid. Laten we stoppen voor het te laat is.

 31. Floor

  https://www.duic.nl/horeca/groei-horeca-utrecht-moet-op-verantwoorde-manier/

  Dit is een punt van aandacht komt voort uit eigen gelederen.

 32. Philippe

  Deze actiegroep is ultra conservatief. Alles bij het oude houden is toch niet realistisch. Ik schaam me als bewoner van de binnenstad voor deze grijze muizen van 030binnenstad. Beroepsklagers die niets te doen hebben en eigenlijk niets toevoegen aan deze maatschappij. Advies aan deze actiegroep; ga gewoon werken of zoek vrijwilligerswerk. En stop met jullie gesubsidieerde onzin waar niemand op zit te wachten

 33. popo de klaun

  Utrecht is verpest door studenten, horeca en rijkelui, de echte Utrechters zijn weggepest door rijkeluisstudentenpapa’s en mama’s … De spreker die ik hier hoor, snapt niet dat dit een stad is, en een stad geen pretpark is. Alkmaar heeft ook toerisme, maar is wel alkmaars. Utrecht is niet Utrecht’s meer. .. en dat is triest. Allerlei culturen, maar niet de Utrechtse. Koninklijke horeca heeft NIETS te willen koninklijk HORECA moet zijn HORECA mond houden. wegwezen uit de stad.. al die vreetschuren en drankterreurtenten dicht !

 34. popo de klaun

  mensen van die actiegroep werken hoor, er zitten studenten tussen, binnenhuisarchitecten etc, heel divers. Weer een belachelijk vooroordeel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).