In Utrecht wordt vandaag geen gft-afval opgehaald als gevolg van een driedaagse staking in de afvalsector. De afvalverwerkers in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag leggen hun werk neer uit protest tegen kabinetsplannen om een plastic-heffing van 567 miljoen euro op te leggen aan de sector.
Volgens vakbond FNV worden de kosten van deze maatregel uiteindelijk op huishoudens verhaald. Daarnaast waarschuwt de bond voor verlies van banen en negatieve milieugevolgen. De FNV beseft dat de acties mogelijk gevolgen hebben voor inwoners van de 4 grote steden. “Dat vinden we heel vervelend”, zegt Hanan Yagoubi van FNV. “Maar we hopen op begrip.”
Maatregelen van de gemeente
De gemeente zegt er alles aan te doen om de overlast te beperken voor bewoners. Zo zijn er de laatste twee weekenden extra routes gereden om zo veel mogelijk ondergrondse containers te legen. Daarmee creëert de gemeente extra ruimte in de ondergrondse containers, zodat een korte periode zonder (of met beperkte) afvalinzameling kan worden overbrugd.
Ook krijgen bewoners een pushbericht over het vervallen van de routes voor het ophalen van gft-afval via de Afvalwijzer-app. De vrijgekomen voertuigen en medewerkers worden ingezet voor calamiteiten en het opruimen van bedrijfsafval.
Verder heeft de gemeente afspraken gemaakt met partners in het land om kleine hoeveelheden restafval af te voeren. De inzameling van afval in ondergrondse containers kan zo in ieder geval op maandag in Utrecht doorgang vinden.
Ook het ophalen van papier, glas, textiel en grofvuil blijft doorgaan, omdat dit afval naar andere verwerkers wordt gebracht. De afvalscheidingsstations in de stad blijven eveneens open.
Oproep aan bewoners
De gemeente doet een beroep op Utrechters om geen afval naast containers te zetten en goed te controleren wanneer hun afval wordt opgehaald via de Afvalwijzer-app of www.mijnafvalwijzer.nl. Maandag wordt opnieuw bekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de stad ook op dinsdag en woensdag leefbaar en schoon te houden.
Begrip
De gemeente Utrecht laat weten begrip te hebben voor de zorgen van de vakbond. “Een groot risico van de verhoging van de afvalverbrandingsbelasting is dat niet de producenten maar juist gemeenten en bewoners de prijs moeten betalen, en de afvalstoffenheffing wordt doorberekend aan bewoners”, aldus een woordvoerder.
Gekoppelde berichten

Wat gebeurt er met ons afval? Een overzicht van alle soorten uit Utrecht
Blikjes, pakken, wijnflessen, kranten, chipszakken en klokhuizen, allemaal moeten ze in een andere prullenbak. Bij…
12 Reacties
ReagerenAls het donderdag maar wel wordt opgehaald..
De heffing moet gewoon direct als verwijderingsbijdrage in de prijs van plastic zelf worden verrekend.
Ik lees: de gemeente doet dit, de gemeente doet dat. Maar ……. op de site van de gemeente zelf staat nog gewoon dat vandaag en hierna gfr-afval wirdt ipgehaald. Heel slordig
Het stikt al van de ratten in Utrecht. Hopelijk halen de mensen hun gft-bakken vanavond weer naar binnen, zodat de gevulde bakken niet omgekeerd op de straat terecht komen.
Voor mijzelf heel vervelend als het niet wordt opgehaald, omdat ik net met vakantie ga en met mijn volle bak thuis gevuld thuis moet laten staan.
Deze kabinetsplannen van dit ruzie-kabinet zijn rampzalig. De gemeente moet snel met andere gemeenten en de VNG een protest indienen bij het kabinet.
Tja, het resultaat van de zoveelste achterlijke EU wetgeving (met choir boy Timmermans als groene EC) waar onze europarlementariers mee akkoord zijn gegaan, maar waar de Nederlanders geen heil in zien maar wel veel onheil.
Een Nexit wordt steeds beter haalbaar.
Begrijpelijk dat Utrecht doet wat de FNV wil want die maakt in ons mooie land alles kapot wat de oudere Nederlanders hebben opgebouwd met als de partijen die niet naar de inwoners luisteren en deze regering tegenwerken
@Mo, nee echt niet. Het is niet mijn probleem dat ze een publiek onvriendelijke staking doen. Ik ga niet dagen lang met die stink bende binnen zitten. De gemeente mag het maar lekker zelf oplossen. Ik betaal al genoeg belasting…
En dat allemaal voor de circulaire economie van onze vrienden van de PvdA.
Als je lang genoeg wacht wordt het vanzelf compost!!!
@Realist, best knap om hier de PvdA de schuld van te geven die zijn landelijk al sinds 2010 niet meer aan de macht.
Prima. Nu de consument nog.
Sinds de vastentijd probeer ik plastic-arm te leven. Ik kan een heleboel producten niet meer kopen. Zelfs biologische groenten zijn stijf in het plastic verpakt.
Maar ik heb zo ontzettend veel minder plastic afval nu, al koop ik sommige dingen in plastic omdat het niet anders kan. (afwasmiddel bijv.) En hergebruik ik plastic bakjes met deksel.
Als heel veel mensen een poos wat soberder wilden leven en minder producten in plastic kopen hebben we minder afval en gaan de supermarkten en producenten dat in hun portemonnee voelen. En gaat het misschien iets sneller de goede kant op.