Al ruim 100 jaar kluswinkel W. Pijper op de Oudegracht: ‘Ik moet wel kunnen ouwehoeren’ Al ruim 100 jaar kluswinkel W. Pijper op de Oudegracht: ‘Ik moet wel kunnen ouwehoeren’

Al ruim 100 jaar kluswinkel W. Pijper op de Oudegracht: ‘Ik moet wel kunnen ouwehoeren’

Al ruim 100 jaar kluswinkel W. Pijper op de Oudegracht: ‘Ik moet wel kunnen ouwehoeren’
Tussen de vele kledingwinkels aan de Oudegracht zit al ruim honderd jaar Utrechtsche IJzerhandel W. Pijper. Het jubileum van de speciaalzaak werd in de herfst van 2021 gevierd, met onder meer een verrassingsbezoekje van de wethouder. Bij W. Pijper kunnen mensen al vele tientallen jaren terecht voor onder meer (tuin)gereedschap en allerlei soorten ijzerwaren. Rietje Pijper is inmiddels acht jaar eigenaar, maar haar vader Erik is er ook nog iedere dag te vinden. 

Tussen de vele kledingwinkels aan de Oudegracht zit al ruim honderd jaar Utrechtsche IJzerhandel W. Pijper. Het jubileum van de speciaalzaak werd in de herfst van 2021 gevierd, met onder meer een verrassingsbezoekje van de wethouder. Bij W. Pijper kunnen mensen al vele tientallen jaren terecht voor onder meer (tuin)gereedschap en allerlei soorten ijzerwaren. Rietje Pijper is inmiddels acht jaar eigenaar, maar haar vader Erik is er ook nog iedere dag te vinden. 

Met Rietje als eigenaar staat de vierde generatie Pijper in de zaak. Op vijf november 1921 richtte de opa van Erik Pijper zijn winkel in ijzerwaren aan de Oudegracht op. De zaak is een begrip in Utrecht. En hoewel Rietje eigenlijk nooit van plan was om het familiebedrijf over te nemen, is ze nu alweer acht jaar de eigenaar. “Het is heel leuk, maar dat wist ik niet van tevoren”, zegt ze.

In 2008 begon ze met werken in de winkel, waar zowel particulieren als bouwvakkers binnen komen wandelen op zoek naar de meest uiteenlopende klusspullen als schroefjes of gereedschappen. Ze gunde zichzelf wel eerst wat tijd om het werk uit te proberen. Maar het werk bleek haar heel goed te bevallen. “Ik had mezelf eerst vijf jaar gegeven, want met één jaar heb je nog steeds geen idee. En toen was het opeens vijftien jaar later.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Een gekke vraag

Voordat Rietje in de winkel aan de Oudegracht begon, had ze er nog nooit echt gewerkt. Ze kwam er vroeger wel eens. Zo maakte ze een tijd lang iedere week de rekeningen voor de rekeningklanten, maar iets als vakantiewerk heeft ze er bijvoorbeeld nooit gedaan. Van oorsprong is Rietje drogist. Verder werkte ze bij verschillende bedrijven in de verkoop. “Ik moet wel kunnen ouwehoeren”, zegt ze. “Ik kan ook wel boekhouden, maar om dat nou de hele dag te doen. Ik zou daar doodongelukkig van worden.”

Dat geldt ook voor haar vader, zo vertelde hij al eens eerder aan DUIC. Ook hij vond het altijd al leuk om met mensen te praten en uitleg te geven. Hij legde toen uit dat er tot de jaren 60 vooral bouwvakkers naar de winkel kwamen. Later werden dat voornamelijk particulieren. En die hadden meer advies nodig. Dat is ook precies wat Rietje graag doet.

Tekst loopt door onder afbeelding

“Het leuke hier is het adviseren en meedenken met de mensen die binnen komen.” En dat doet ze samen met haar team. Dat is klein, maar fijn en bestaat uit een handjevol parttime krachten. Rietje is de enige die er fulltime werkt. “Samen heb je ideeën en kom je uiteindelijk altijd uit wat iemand nodig heeft”, zegt Rietje. En die wisselwerking maakt het leuk. “Met zijn allen weet je bijna alles. Mensen komen vaak binnen met ‘ik heb een gekke vraag’. Kom maar op, denk ik dan. Ik vind niet snel iets gek. En over het algemeen vallen die gekke vragen wel mee.”

Opgroeien in de zaak

Haar vader, Erik, is nog steeds dagelijks in de winkel te vinden. Dat werkt goed, vindt Rietje, want ze luisteren goed naar elkaar. Erik houdt zich in het kantoor op de eerste verdieping bezig met de orders. “Daar waar nu het kantoor is, was vroeger de keuken en zelfs het oude aanrecht zit er nog”, vertelde Erik. Zijn opa woonde vroeger boven de zaak en Eriks vader groeide er op.

De winkel is een vreemde eend in de bijt tussen de kledingwinkels en horecazaken op de Oudegracht. Vanbuiten ademt het pand geschiedenis, maar ook binnen is er historie te zien. Onder meer door de grote iconische oude apothekerskast met de vele laatjes achter de balie.

Rietje is heel tevreden met hoe het gaat, maar het mag natuurlijk altijd meer. “We zitten nog lang niet op hetzelfde niveau als voor corona”, legt ze uit. Mensen bestellen meer online, denkt ze. Daar zijn ze door de coronajaren aan gewend. “Maar de meeste vaste klanten komen nog steeds. Wat dat betreft valt het ook wel mee.” Over een webshop hoeft Rietje niet lang na te denken. Nee, daar is W. Pijper niet de winkel voor, vindt ze. “Wij zijn er om advies te geven en dat gaat niet met een webshop. Meedenken met klanten werkt alleen maar als ze binnen zijn.”

27 Reacties

Reageren
 1. Thea Haverkort

  Wij komen inderdaad voor de goede adviezen bij Pijper. Deze winkel siert de Oudegracht! Ik wens de familie een mooie toekomst toe met hun winkel aan de Oudegracht.

 2. Annemieke Hoogenboom

  Mijn familie had vroeger een drogisterij verderop aan de Oude Gracht. Zij stuurden een nieuwe jongste bediende altijd naar Pijper om een plintenleertje en een gemzenveertje te kopen. Bij Pijper zaten ze in het complot. Ze wisten dat die twee dingen niet bestaan en hielden de jongste bediende dus aan de praat: “Hoe groot moet dat leertje zijn, van welk materiaal moet dat veertje zijn?’

 3. Peter

  Samen met Langerak op Laan van Nieuw Guinea de twee tofste DHZ winkels van Utrecht !

 4. Ceciel

  Hartelijk gefeliciteerd, familie Pijper! Jullie zaak is en blijft onmisbaar in de binnenstad. Groet en tot gauw weer, Ceciel

 5. Joop Kools

  Geweldige winkel. Hoop dat die nog heel lang blijft

 6. Pee

  Dit soort zaken maken Utrecht , een echt familiebedrijf.
  Ik begrijp best dat het tegenwoordig moeilijk is om te kunnen blijven bestaan daarom moeten we dit soort zaken koesteren.
  Het is niet alleen en familiebedrijf maar ook een stuk geschiedenis.
  De zaak bestond al voordat wij allemaal geboren werden en dat kan je niet van veel zaken zeggen.

 7. Hedwig

  Pijper is een heerlijke winkel, waar je nog ‘ouderwets’ wordt geholpen, vooral dat ‘ouderwets’ is fijn. Wat Rietje al zegt, wat je vraagt is niet gauw gek en men denkt mee, ook al kom je voor maar 1 schroefje. Mijn hulde voor deze zaak:-)

 8. siard

  Hoop dat Mw. Rietje nog heeeeeeel lang blijft met de zaak zoals die nu is !

 9. Kees Truijens

  Gisteren was ik er nog. Een heel prettige winkel, net als de electro-service, ook op de Oudegracht en ook gedreven door vader en dochter, maar die houden er helaas mee op.

 10. Wilma

  Pijper de ANWB van het huishouden
  Altijd kom ik daar tevreden vandaan
  Super , attente , behulpzame klandizie
  Blijf a.u.b nog heel lang
  Groet
  Wilma 👍❤️😊🙏🏼

 11. Max Hiehle

  De enige winkel waar ik al 34 jaar kom; niet dagelijks, maar toch. Prettige bediening. Altijd met een oplossing de deur weer uit..
  maxgbw

 12. Wil

  @kees: wat?? Houdt de elektroservice ermee op…? Wat een drama! Net zoals destijds radio centrum.
  Gelukkig houdt Pijper moedig stand. Enorm toffe winkel, zeker tussen al dat Pull & bear en H&M geweld.

 13. Binnenstadbewoner

  Mooie winkel met veel nostalgie waar ik graag kom.

 14. Geenstijl@Utrecht

  Mooi stuk, over een mooie Utrechtse winkel …

 15. Ton

  Beste mensen, ga er niet alleen heen voor de gezelligheid of nostalgie, het advies en de service, het brede en diepe assortiment, maar vooral ook om er wat (veel) te kopen.
  Als er winkels verdwijnen is dat (deels) omdat we er niet (of te weinig) kopen.

 16. Binnenstadsbewoners

  De leukste winkel van Utrecht
  Grap grol advies gelach gepeins
  Ik kom er graag
  Zelfs van een spijker kijken ze niet raar op

 17. Janah

  @Peter vergeet Langerak aan de Burg. Reigerstraat niet

 18. Pol

  Iconische zaak in Utrecht
  en ze hebben echt alles

 19. wollie

  @Janah met kersttrein!

 20. Katja

  Blijf alsjeblieft !
  De enig winkel waar je nog schroeven, bouten en moeren los kan kopen, je hebt dan altijd genoeg, en geen enorme plastic verpakkingen als bij een bouwmarkt.

 21. Klaasjan

  Ik kwam er een keer in coronatijd voor een miniem onderdeeltje en ze hadden het zowaar in voorraad in zo’n ouderwets laatje. Het kostte vijfentwintig cent en dat kon niet gepind. Muntgeld had ik niet bij me. Komt u het later maar afrekenen. Dat heb ik trouwhartig gedaan, al was men dat kwartje natuurlijk helemaal vergeten. Ik had toen… alleen een vijftig cent-munt bij me en het wisselgeld heb ik natuurlijk laten zitten. Firma Pijper, blijf graag nog heel lang daar gevestigd!
  Voor de kritische reaguurders: ik koop er ook wel grotere dingen hoor.

 22. Jacobson

  Zelfs als ze me niet kunnen helpen, ga ik toch tevreden naar huis.

 23. mees kees

  “Zelfs als ze me niet kunnen helpen…”, wat zeg je nou, is dar echt voorgekomen?

 24. Ton

  @ Klaasjan
  Top !

 25. Benki

  Ga graag naar Pijpen, ze hebben alles van moertjes tot grasmaaier

 26. Ronald

  En niet alleen Rietje die geweldig is hé. Allemaal, zo behulpzaam, deskundig en humor…
  Blijf ajb nog ff Rietje jaartje of 30 … 😉

 27. Hrman

  al zeker 45 jaar tevreden klant (al is de winkel van mij niet rijk geworden) en dat hoop ik nog lang te blijven. Altijd blij als ik een reden heb bedacht om er naartoe te gaan. Losse schroeven en haakjes en papieren zakjes vind ik zeker in deze tijd van overal plastic en standaard (te grote) verpakkingen belangrijker dan ooit. Nog vele jaren dus!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).