Alle geldautomaten in Utrecht worden ’s nachts uitgeschakeld Alle geldautomaten in Utrecht worden ’s nachts uitgeschakeld

Alle geldautomaten in Utrecht worden ’s nachts uitgeschakeld

Alle geldautomaten in Utrecht worden ’s nachts uitgeschakeld
De pinautomaat van de ABN Amro op de Neude. Foto: DUIC
Even geld pinnen op de Neude tijdens het uitgaan wordt lastig. Alle geldautomaten in Nederland worden namelijk per direct ’s nachts uitgeschakeld. Dit gebeurt om plofkraken tegen te gaan.

Even geld pinnen op de Neude tijdens het uitgaan wordt lastig. Alle geldautomaten in Nederland worden namelijk per direct ’s nachts uitgeschakeld. Dit gebeurt om plofkraken tegen te gaan.

In de strijd tegen criminelen, die steeds zwaardere explosieven inzetten om geldautomaten te beroven, treffen banken, overheden en politie nieuwe maatregelen. De meest ingrijpende maatregel is het uitschakelen van de machines na 23.00 uur. Om 07.00 uur worden de geldautomaten weer aan gezet.

Minder dan 2 procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, gebeuren ’s nachts. De Nederlandse Vereniging van Banken schrijft over de maatregel: “Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop.”

Door het uitschakelen van de automaten zou de kans op een plofkraak kleiner worden. “De uitgeschakelde geldautomaten zijn minder toegankelijk, waardoor een plofkraak minder kans van slagen heeft.” De banken willen niet vertellen hoe dit precies werkt. Het gaat om een tijdelijke maatregel die per direct ingaat. Al eerder besloot ABN Amro om tal van geldautomaten in de stad dicht te spijkeren.

25 Reacties

Reageren
 1. ACTK

  Wie plofkraken wil tegengaan moet geld uit de geldautomaten halen en het veilig opbergen. Zomaar een tip…
  Of misschien kan men een bankfiliaal openen. Er zijn nog wel wat winkelpanden te vinden met niet opgeruimde, en niet op te blazen, ingebouwde kluizen. Die panden zijn voor het juiste bedrag vast terug te kopen. Is gratis tip 2…
  Tip 3: bij elk besluit dat je neemt even nadenken voordat je het uitvoert. Schijnt ook veel problemen te voorkomen. Niet alles wat goedkoper is is beter…

 2. Utrechter2

  De negatieve rente komt eraan, dus dat wordt vermogenskrimp als u spaargeld heeft. Het enige wat help is om op partijen te stemmen die niet alleen voor de bühne iets kritisch zeggen over banken maar er echt nee kunnen tegen zeggen. En dat moet u uiteraard niet baseren op wat een politicus zegt maar op wat partijen de afgelopen 10 jaar hebben gedaan.

  Heeft een prijs, dan moet u op partijen stemmen waar op verjaardagen kritisch over wordt gedaan.

  Maar dan moet u niet beteuterd kijken als rekeningen betalen steeds lastiger wordt of als u een burn out krijgt om vaste lasten en studiekosten voor de kids op te brengen.

 3. MJPD

  Zolang er nog opererende “roedels” zijn die nietsvermoedend dummy-producten uit de CoolBleu-filiaal meenemen, dan zal ook een niet-operationele geldautomaat hen er niet van weerhouden om een plofkraak te plegen.

 4. Hetty

  Als nou overal word rondgezongen, dat er tussen 23 en 07 geen geld in de pinautomaten zit, omdat het er net voor 23 uit word gehaald, en net voor 07 er weer in word gedaan, zouden de roedels dan nog s nachts gaan plofkraken? Wellicht zijn ze dan zo brutaal, om dat overdag te gaan doen…..met alle kans op onschuldige slachtoffers van dien.

 5. Dakhaes

  Begrijp ik het niet, maar geld blijft ‘s nachts in de automaat, dus opblazen blijft lucratief.

 6. Koel Hoofd

  Die plofkraken zijn het gevolg van technologische ontwikkelingen welke tegen lagere kosten het mensenleven moeten veraangenamen. Dus online bankieren ipv acceptgirootje invullen en op de bus doen, dat heeft velen hun laagbetaalde baan gekost. In plaats van pinnen bij de kassa, mensen buiten onbeschermd in een muur laten pinnen. Ook dat heeft velen hun laagbetaalde baan gekost, en anderen slachtoffer van beroving laten worden. De enige die hier beter van zijn worden zijn diegene met universitaire opleidingen die achterlijke oplossingen bedenken om hun soortgenoten het leven te veraangenamen, over de ruggen van de lager opgeleiden.

  Helaas is het bij de menselijke diersoort nu eenmaal zo dat er onder kansarmen een verhoogd risico is op crimineel gedrag. Dus debielen gaan die pinautomaten uit de gevels blazen omdat ze dat een makkelijke manier vinden om aan veel geld te komen dan om ergens voor een laag loontje vele uren aan shit werk te moeten doen.
  Dat maakt ze eigenlijk slimmer dan die hoog opgeleiden, die een heel jaar moeten werken voor wat die onopgeleiden met een paar minuten ‘werken’ uit de gevel kunnen trekken.

  Maar, indien het echt waar is dat er minder dan 2% van alle pintransacties ‘s nachts gebeurd, waarom zijn dan al die jaren de automaten in gebruik geweest? Dat is wederom een grof falen van de universitair opgeleiden die achter het bureautje de in 6 jaar geleerde theorie over ‘serviceverlening’ toepasten zonder er ooit over na te denken wat service nou eigenlijk is. Wie herinnert zich nog de hopeloos gefaalde chipknip? Maar bijvoorbeeld dat bank filiaal open houden en mensen overal gratis laten pinnen bij kassa’s.

  Goed, dat probleem is nu na vele jaren met miljoenen euros schade en vele trauma’s eindelijk opgelost: de pinautomaten gaan op slot ‘s nachts. Gewoon, omdat normale mensen dan al lang op hun bed liggen omdat ze de volgende dag gewoon weer fris en fruitig moeten werken.
  Die paar pinnende nachtbrakers (meestal studenten en het uitgaanspubliek) moeten nu gaan leren plannen en hun emotionele gemaksbeleving opzij zetten voor rationeel gedrag.
  Is heel goed voor ze, dan leren ze rationele mensen te worden in plaats van idioten met een mening.

 7. MtU

  Ik was laatst in Berlijn en daar viel mij op dat de meeste geld-automaten niet in de muur van een pand zitten, maar in losstaande zuilen of kiosken. Maar ja, dat kan hier natuurlijk niet; hier is elke vierkante meter vastgelegd in een bestemmingsplan. en wijziging daarvan kost te veel tijd en geld.

 8. Henk

  @utrechter2 – makkelijk haakje om “geld” om te buigen in een diarree van onvrede. Betoog heeft niets met het onderwerp van dit artikel te maken.

 9. Scherpschutter

  Nou ben ik plofkraker noch geldautomaatengineer, maar ik zie niet in hoe het uitschakelen van een automaat belemmert dat met een plofkraak geld wordt gestolen. Het geld zit in casettes en die casettes veranderen niet fysiek van plaats op het moment dat de automaat wordt uitgezet volgens mij.

  Oftwel, ook bij een automaat die uit is gezet kun je toch nog steeds ‘gewoon’ bij het geld komen of mis ik hier iets?

  Het spijt me, maar hoe fukking ingewikkeld is het nu om een geldautomaat te bouwen waarbij het geldresevoir zich dieper onder de grond bevindt of bijvoorbeeld in een bovengrondse beveiligde inpandige ruimte, verwijderd van de fysieke automaat zelf, zodat er geen geld buitgemaakt kan worden bij een plofkraak? Dat is technisch een appeltje-eitje volgens mij…

  Ik eis als klant betere service van mijn bank die goed geld aan me verdient. Ik eis op ieder gewenst moment toegang tot mijn geldelijke tegoeden. De boodschap dat ik maar tussen 23.00 en 07.00 geen geld meer kan opnemen omdat dit de veiligheid in het geding zou brengen (plofkraken) is volstrekt onacceptabel! Al helemaal omdat dit probleem technologisch zeer simpel op te lossen is. Dit is typische arrogantie die je vindt bij alle organisaties die een gedeelde monopoliepositie van overheidswege genieten. “Klant, u kijkt maar even. Wat wilt u doen?”

  Voor mij weer een reden om banken nog minder te vertrouwen, want waar gekozen wordt voor slechtere service die tegelijk de overheidswens van het afschaffen van cash geld in de hand werkt, gaan bij mij persoonlijk slechts alarmbellen rinkelen…

 10. VincentDV

  @ACTK:
  Deze maatregel staat niet op zich. er wordt gekeken naar veel meer mogelijkheden om plofkraken tegen te gaan. Maar dit is wel een manier om het voor criminelen op heel korte termijn moeilijk te maken een kraak te plegen, je zou wel gek zijn om zo’n kans te laten liggen. Wat betreft uw Tip 3: u gaat er kennelijk van uit dat dit besluit wordt genomen door hersenloze bankiers die maar wat aanrommelen. Ik ben benieuwd op welke kennis u die aanname doet.

  @Utrechter2:
  Het ontgaat mij wat negatieve rente te maken heeft met plofkraken. Die rente wordt overigens bepaald door de ECB die nu geleid wordt door een Zuideuropeaan zonder duidelijke politieke kleur. Het gaat hier niet om partijpolitiek maar om het verschil in opvattingen over financieel beleid tussen Zuid-Europa en de noordelijke landen. Verder is vermogenskrimp niet direct een probleem van mensen die moeite hebben met het betalen van rekeningen.

  @MJPD:
  Deze maatregel is in eerste instantie bedoeld om de bijkomende gevaren van plofkraken voor omwonenden van geldautomaten te verminderen, het is geen maatregel om boeven mee te vangen. Dat gezegd hebbende: dat boeven hun werkterrein zullen verleggen, is toch geen reden om ze maar gewoon geldautomaten te laten opblazen?
  Opsporingsdiensten werken hard aan het voor de rechter brengen van deze criminelen en dat werp al vruchten af, regelmatig worden er arrestaties verricht en vervolging gestart.

 11. Jos

  @ Scherpschutter

  Wat een ongefundeerd gebazel hier toch.

  Als je bij je (spaargeld) wil, moet je een deel van het geld niet stallen bij een bank.

  Voordat er geldautomaten waren, kon je ook niet ‘s nachts geld opnemen.

  Waarschijnlijk gaat er een metalen luik voor de geldautomaten ‘s nachts. Enigzins bomwerend. Misschien worden de geldcassetes wel verwijderd.

 12. Harry

  Een duidelijker voorbeeld van een falende overheid is er niet. Ondanks de enorme belastingdruk is dit land niet in staat de daders op te pakken en achter slot te krijgen laat staan te houden.

  Verkrachtingen, aanrandingen, overvallen, berovingen, zakkenrollen, kindermisbruiknetwerken, moorden, aanslagen, xtc-labs, cocaïne en cristal meth handel en gebruik lijken geaccepteerd en het nieuwe normaal.

  Maar de overheid en media maken zich liever druk om Stikstof, CO2 en PFAS.

 13. Piet

  @scherpschutter, je mist inderdaad iets. Op het moment dat de geldlade opengaat stopt men het explosief erin. Met alle gevolgen vandien. Als deze niet opengaat kan je het explosief erop leggen maar zal de impact naar buiten gaan en niet de automaat dermate beschadigen dat het geld op straat ligt.

  Als je de automaat uitschakelt gaat de lade niet open en kan je dus geen of nauwelijks schade aanbrengen.

 14. Utrechter2

  @Henk: als dit op zichzelf stond dan had ik er niks van gezegd maar met deze wereldwijde schuldenlast is een bankrun precies hetgeen wat overheden willen voorkomen. Een bankrun krijg je ook als er negatieve rente gerekend ingevoerd gaat worden. Een realiteit die er al is, alleen (nog) niet voor particulieren.

 15. JdV

  Cash geld is sowieso geen goede bron om achter de hand te hebben. Dan kun je beter goud en/of zilver opslaan in een kluis, want cash en elektronisch geld bied weinig tot geen zekerheid op het moment dat Brussel iets anders besluit.

 16. Verderdanjeneuslangis

  Voor overheden en banken is het cash geldverkeer een grote kostenpost, en is het erg lastig dat in beeld te krijgen.

  Het lijkt er toch op dat de plofkrakers hen een enorme dienst verlenen door een context te creeren waarin ze het cash verkeer stilletjes plat kunnen leggen.

  Nu kunnen ze op deze uitgaansavonden tenminste precies zien waar iedereen geweest is en wat er precies is ondernomen dmv pintransacties. En als iedereen daar eenmaal aan gewend is kunnen ze dat gemakkelijk oprekken tot cash geld helemaal is uitgefaseerd. Dat lijkt mij een grote winst voor de datavergaring van consumentengedrag en de surveillancemaatschappij.

 17. Utrechter2

  @VincentDV

  Zie mijn reactie op Henk, en verder:
  Wat Draghi doet is een geldtransfer van miljarden van Noord- naar Zuid Europa, dat is geen ‘neutraa’beleid’ maar zeer politiek. De meeste regeringspartijen en de ‘constructieve’ oppositie staan hierachter, maar er zijn partijen die hier helemaal niet achter staan. Negatieve rente zorgt lijkt voor mensen met kleine vermogens niet spannend maar het komt neer op een enorme verhoging van de banktarieven, op het aanhouden van een spaarrekening bijvoorbeeld.

 18. Scherpschutter

  @Jos 9:14

  Dat je je geld niet (langer) moet stallen bij een bank als je er bij wil komen blijkt maar eens te meer weer Jos. Ik kan niet anders dan het in dit opzicht met je eens zijn.

  @Piet 09:29

  Bedankt voor de nuttige toelichting Piet. Dan vraag ik me wel af: als de geldlade eerst open moet om er explosief gas in te pompen, hoe doen plofkrakers dat dan zonder daadwerkelijk geld op te nemen? Ik neem thans aan dat er niet eerst geld opgenomen wordt omdat dit onherroepelijk een traceerbaar spoor richting de daders zou achterlaten, zelfs al zouden ze een valse rekening van bijvoorbeeld een zwerver gebruiken…Ik heb er geen verstand van, maar is het niet zo dat die geldlade niet met geweld geforceerd wordt? En zo ja: wat maakt het dan nog uit of die automaat aan staat of niet…?

  Hoe dan ook: de oplossing is veel simpeler. Verplaats de fysieke locatie van geldopslag van de automaat zelf naar een ondergrondse of bovengrondse beveiligde locatie weg van de automaat en het probleem is opgelost…Dat banken weigeren deze technologisch zeer simpele oplossing te implementeren maar er voor kiezen om dan maar geldopname op bepaalde tijden onmogelijk te maken valt als weinig anders uit te leggen dan een draconische inperking van de vrijheid van de consument om over haar geldelijke tegoeden te kunnen beschikken.

  @JvD 10:12

  Zeer juist. Verstandige spaarders sparen niet in geld, dat anno 2019 ongeacht de gekozen valuta geen enkele intrinsieke waarde heeft. Een biljet van 500 Euro heeft een intrinsieke waarde van 10 cent: het papier waarop ze gedrukt is. Geld is dankzij de monopoliepositie van overheden verworden tot niets meer dan een letterlijk waardeloos systeem dat primair geen enkel ander doel dient dan uw erin opgeslagen koopkracht ongezien te kunnen roven op het moment dat dit de overheid uitkomt…Zie doorlope inflatie (geldontwaarding). Zie Griekenland. Zie de schandalige spaargeldroof in (overheidsproefballonnetje) Cyprus, waar alles boven de 100k simpelweg werd ingevorderd

  Verstandige spaarders hebben maximaal 10 procent cashpositie. De rest in werkelijke assets.

 19. Jos

  @ Utrechter 2

  Je zegt het juist. De meeste regeringsleiders, regeringspartijen en het merendeel van de oppositie, in zo’n beetje alle afzonderlijke landen in Europa, want die vormen ‘Europa’ (dit wordt dus in Den Haag en Berlijn e.d. bepaald en niet in dat zogenaamd enge Brussel), zijn het eens met beleid.

  Zo werkt dat in een wereld die bestuurd wordt. Zij vertegenwoordigen dan ook absolute en relatieve meerderheden van kiezers en mogen dit dus legitiem beslissen.

  Zo werkt het. Ook al zitten er gaten in het systeem er zitten ook genoeg plussen aan dit systeem.

 20. Yoshua

  @Scherpschutter,

  lees voor de gein eens een vonnis van de rechtbank over plofkrakers.
  Plofkrakers nemen altijd eerst een klein bedrag op uit de automaat.
  Dit gebeurd altijd met een pasje van een katvanger of een gestolen pinpas.
  Zodra het gepinde bedrag uit de kluis via de cassette wordt uitgegeven dan stoppen ze een soort pizzaschijf in de gleuf en laten die exploderen.
  De kluis staat op dat moment nog steeds open.
  Het geld kan niet uit de kluis wanneer de automaat uit staat.

 21. Utrechter2

  @Jos: goed gezien Jos: ze beloven: geen cent naar Griekenland worden de grootste partij en vervolgens komt het glas en de plas.
  Hoe denk je over referenda trouwens?

 22. Utrechter2

  @Jos: bovendien hoeft het systeem niet perse veranderd te worden. Wat ik vooral doe is mensen bewust maken waar ze op stemmen. Achteraf hebben beslissingen (zoals de Euro) grote gevolgen voor de pensioenen. Maar ja, als mensen nu pas achter hun oren gaan krabben, is het te laat. Zo gaat dat ook bij dit onderwerp.

 23. Scherpschutter

  @Yoshua 11:50

  Dank voor deze informatie. Zo leer je nog eens wat!

  Blijft over de vraag hoe ingewikkeld het nu is om de kluis fysiek te verplaatsen zodat plofkrakers niet bij het geld kunnen als ze een pinautomaat opblazen.

 24. Cico

  ‘Veiligheid voorop’ is een drogreden, hoeveel doden en gewonden zijn er dan precies gevallen? Precies.
  Banken willen het liefst dat iedereen altijd giraal betaald. Dat is goedkoper voor hun en je bent afhankelijk van een bank. Plus de enorme schade die ontstaat zal ongetwijfeld een flinke kostenpost zijn.
  Dat lijken mij eerder de prioriteiten van een bank dan heilig prevelen over het vage ‘veiligheid’, want daar kan je niks over zeggen. Iedereen is voor veiligheid.

 25. Queeny Rajkowski

  Vooral een opluchting voor de bewoners die er (boven) wonen en ondernemer die er last van hadden.

  Maar eigenlijk is dit de omgekeerde wereld.

  Ik heb als raadslid (VVD) samen met het CDA al vaker gevraagd om permanentere oplossingen, zoals het inpandig maken van de automaten of nieuwe automaten niet meer te openen in hetzelfde gebouw als waar mensen wonen, het verhogen van de pakkans en het onklaar maken van geld na een plofkraak, etc.

  Voor wie nog ideeen heeft hoe we dit kunnen aanpakken of andere tips heeft wat beter kan in Utrecht:
  [email protected]
  Insta: @QueenyRaj

  En voor wie verder wilt lezen, hier kan je alle vragen lezen die wij aan de burgemeester hebben gesteld: https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=Utrecht&id=6361d6a3-2a88-40ec-b5d6-0acaa8aa7224

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).