Nog maar vier geldautomaten van ABN Amro open in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nog maar vier geldautomaten van ABN Amro open in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nog maar vier geldautomaten van ABN Amro open in Utrecht

Nog maar vier geldautomaten van ABN Amro open in Utrecht
Foto: DUIC
ABN Amro heeft meerdere geldautomaten gesloten in Utrecht na een landelijke toename van plofkraken. Er zijn nu nog vier locaties open om geld op te nemen. De overige geldautomaten zijn dichtgetimmerd.

ABN Amro heeft meerdere geldautomaten gesloten in Utrecht na een landelijke toename van plofkraken. Er zijn nu nog vier locaties open om geld op te nemen. De overige geldautomaten zijn dichtgetimmerd.

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Het is echter niet bekend hoe lang de geldautomaten dicht blijven. De regel is dat er voor consumenten in een straal van vijf kilometer een geldautomaat beschikbaar moet zijn. Dit komt volgens een woordvoerder niet in gevaar omdat de meeste automaten van andere banken gewoon open blijven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dichtgetimmerde geldautomaat aan het Smaragdplein, Foto: DUIC

De afgelopen maanden is er een toename van het aantal plofkraken. Criminelen tonen interesse in een bepaald type automaat die makkelijker te kraken is. De laatste poging in Utrecht werd op 14 november bij winkelcentrum De Gaard gedaan. Er zou toen geen geld zijn meegenomen.

In heel Nederland zijn er ongeveer 470 geldautomaten gesloten. 90 daarvan zijn machines die de afgelopen maanden zijn omgebouwd tot een Geldmaat. Er zijn in Nederland nog 400 automaten van ABN Amro open.

De overgebleven automaten in Utrecht staan aan de Neude, de Roelantdreef, de Beneluxlaan en het Mereveldplein. Het is nog niet duidelijk wanneer de gesloten geldautomaten weer open gaan.

12 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  – Bij plofkraken worden de geldautomaten gesloten.
  – Bij buuroverlast worden de bankjes weggehaald.
  – Bij jongerenoverlast worden badkledingdagen in sauna’s afgeschaft.

  Zullen we winkels sluiten en parkeerplekken afschaffen, dan zijn er ook geen plunderingen en autobranden meer. Nederland is dan weer een stuk veiliger.

 2. Katja

  Café’s sluiten wegens overlast buiten roken ?
  Wegen sluiten wegens te hard rijden ?

 3. Jan

  Het is eigen belang van de bank die elk jaar minder risico wil hebben. Deze tijdelijke situatie wordt permanent Let maar op

 4. Dorine

  Wat Jan zegt.
  “Contant geld is een obstakel op de weg naar een negatieve rente”. Dit is ergens een zin uit een Europees document, ik weet niet precies meer wat. Maar het komt er op neer dat de banken ons met handen en voeten aan zich willen binden, zodat ze geld kunnen vragen voor het beheren van ons geld EN precies inzicht hebben in wat wij doen.
  Het voert wat ver om te denken dat de banken zelf deze plofkraken hebben georganiseerd om het voor ons moeilijker te maken om aan contant geld te komen, maar het komt ze natuurlijk wel heel erg goed uit.
  Blijf dus af en toe met contant geld betalen, mensen, ook al is het niet altijd zo gemakkelijk als wapperen met een kaartje.

 5. Ooginaller

  @MJPD: Uiteraard willen we liever dat de alle plofkrakers van heel Nederland morgen worden opgepakt en de rest van Nederlands criminelen met de hand op het hart plechtig belooft zich nooit tot dergelijke misdaden te verlagen.

  Maar tot die tijd geldt:
  Plofkrakers hebben een zwakke plek in dit type geldautomaat gevonden. De ABNAMRO grijpt in door ze (tijdelijk?) onklaar te maken. Lijkt me geen speld tussen te krijgen.

 6. Utrechter2

  @Ooginaller: pas de redenering toe op een supermarkt en dan zie je hoeveel spelden er in die redenering passen.

 7. Massegast

  ABNAmro heeft een mooie reden gevonden om geldautomaten te sluiten. Met dank aan de plofkrakers. De banken moeten de kosten sterk blijven drukken, omdat – vanwege de lage rente – de winsten instorten. De opbouw van het eigen vermogen komt onder druk en als gevolg daarvan de kredietverlening. De facto is dat een renteverhoging. De bankaandelen zijn niet voor niks spotgoedkoop op de beurs. Ziehier de aanleiding voor een nieuwe kredietcrisis.

 8. Frits

  @Utrechter2
  Misschien is het je ontgaan, maar supermarkten nemen velen maatregelen om overvallen tegen te gaan.

  Banken nemen maatregelen tegen overvallen.

  Ik zet goede sloten op mijn woning.

  Mijn fiets zet ik goed op slot.

  Natuurlijk willen we allemaal in de ideale wereld wonen waarbij het niet nodig is maatregelen te nemen tegen onfrisse lieden. Maar in die wereld wonen we niet.

  Dus als ABN Amro constateert dat een type geldautomaat gevoelig is voor kraken, deze automaten daarom sluit – welke speld ga jij daar tussen krijgen?

  Wat is er anders aan het sluiten van een geldautomaat of het drastisch terugbrengen van de hoeveelheid cash in kassa’s?

 9. Hetty

  Juist gezegd, Dorine. Al in Openbaring staat, dat we een teken op onze hand zullen krijgen, en als je dat niet hebt, kan je niets meer kopen of verkopen. Ik vermoed, dat dat teken een chip is, waarmee betaald moet worden, en dat er geen andere betaal-mogelijkheden meer zullen zijn. Je ziet nu al het begin van deze trend. Eerst het contactloos betalen, daarna betalen met je mobiel, nu dreigt het contante geld uit de circulatie te worden genomen, en de technologie is er al, om chips onder de huid te implanteren. Denk maar aan het chippen van huisdieren. Frappant, dat dat al in dit Bijbelboek word voorzegd. En dat is niet het enige….

 10. Utrechter2

  @Frits: het equivalent is dat je supermarkten sluit vanwege het overval-gevaar. Althans volgens die redenering (waar “geen speld tussen te krijgen is”) .

 11. Domtoren

  Wie heeft er tegenwoordig eigenlijk nog cash geld nodig?

 12. Utrechter2

  @Domtoren: zodra banken en of overheden fratsen gaat uithalen zoals voor 2008.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).