‘Alle Utrechters hebben over vijf jaar een internetverbinding via glasvezel’ ‘Alle Utrechters hebben over vijf jaar een internetverbinding via glasvezel’

‘Alle Utrechters hebben over vijf jaar een internetverbinding via glasvezel’

‘Alle Utrechters hebben over vijf jaar een internetverbinding via glasvezel’
Stockfoto
Alle Utrechters moeten over vijf jaar een snelle en stabiele internetverbinding via glasvezel hebben. Dat is althans de ambitie van de gemeente. Het college heeft daarom een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Open Dutch Fiber voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de stad.

Alle Utrechters moeten over vijf jaar een snelle en stabiele internetverbinding via glasvezel hebben. Dat is althans de ambitie van de gemeente. Het college heeft daarom een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Open Dutch Fiber voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de stad.

De behoefte aan een robuuste digitale infrastructuur neemt volgens de gemeente vanwege de ‘enorme groei’ aan internet- en dataverbruik toe. De koperkabelverbindingen waarmee de meeste inwoners en bedrijven verbonden zijn met het internet kunnen niet altijd snelheid en kwaliteit leveren. Glasvezel daarentegen kan dit wel.

Open Dutch Fiber is al gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk in De Meern en de Zeeheldenbuurt, en dit wordt de komende periode verder uitgerold over andere Utrechtse wijken. De samenwerkingsovereenkomst bestaat onder meer uit voorwaarden en afspraken over de manier waarop de kabels worden aangelegd.

Bomen

Tijdens de aanleg van het netwerk in De Meern zijn een aantal bomen beschadigd geraakt en moesten enkele bomen gekapt worden. Inmiddels zijn de werkprocessen, de samenwerking en de communicatie tussen de gemeente en Open Dutch Fiber aangepast.

De glasvezelkabels komen onder de stoep te liggen. Hierdoor moet steeds een deel van de stoep worden opengemaakt. Volgens de gemeente zijn deze werkzaamheden meestal in één dag klaar.

“De afgelopen twee jaar hebben we met z’n allen ondervonden hoe belangrijk een snelle en stabiele internetverbinding is”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Thuiswerken, op afstand vergaderen, thuis onderwijs volgen of meedoen aan een online pubquiz: alleen zinnig en leuk als de techniek meewerkt. Glasvezel biedt betere mogelijkheden en daarmee kan Utrecht straks ook weer een eind vooruit.”

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Dûûh, glasvezel hebben we hier al meer dan 15 jaar: Lomboxnet!

 2. Bill

  @Lombokker, o fijn! Superrelevant voor de rest van de Utrechters, ook 🙂

 3. Wim

  Prima hoor. Wel jammer dat in de binnenstad al die net opnieuw bestrate stoepen weer open gaan. Worden ze helaas niet beter van.

 4. Koel Hoofd

  Heb al sinds 1998 gewoon kabel van toe nog casema tegenwoordig Ziggo, nooit problemen gehad met de snelste verbinding en snelste computers. En, dankzij klagende Utrechters werd die kabel ook steeds sneller… Echter, als je een trage computer hebt dan heb je niks aan snelle verbinding, dat is wel een dingetje.

  Anno 2022 is de wereld anders. Tegenwoordig moeten alle apparaten achter de voordeur kunnen communiceren met totaal onbekende dataverzamelaars aan de andere kant van de wereld. Dus het wordt een beetje vol op die kabel, daarvoor is glasvezel wel een uitkomst.

 5. JdV

  Tja. Glasvezel. Technisch interessant. Maar op dit momrnt is de ziggo oplossing sneller en minstens even stabiel. Ik heb glas van kpn in de meterkast maar upload en download zijn bij ziggo gewoon beter. Dus wat nou precies het voordeel is snap ik niet.

 6. Rietje

  Leer eerst maar eens graven dan.

 7. Bromsnor

  Bromsnor had ook 15 jaar geleden al glasvezel in Breukelen, “Fiber to the cows”! Nu nog 5 jaar wachten? Zucht.

 8. Wies

  Beter laat dan niet. Want laat komt dit zeker. Fijn dat er dan wat te kiezen valt naast Ziggo….

 9. Beer

  Mocht eens tijd worden. Wacht al jaren op dit in de wijk zuilen. Einde van die stomme Ziggo monopolie op snel internet en dan moet dit nog steeds 5 jaar gaan duren. Tjeemig..

 10. Katja

  Ja, en ?

 11. JdV

  @Beer: Het ziggo monopolie is een gevolg van een politieke beslissing cq wetgeving. Met een simpele wetswijziging kun je alle mogelijke verbindingen openstellen voor alle aanbieders.

 12. Kees Truijens

  @Wim
  In mijn straat in de binnenstad wordt de stoep meerdere keren per jaar opengebroken voor weer een bedrijf of particulier die het wachten op glasvezel van KPN of T-Mobile beu is. Een nieuwe speler zou de impasse kunnen doorbreken en dus juist voor minder opbrekingen zorgen.

 13. Johan

  @ Kees Truijens
  Ja jammer. Al die mooie strakke stoepen zijn in no time weer struikelpaden. Ik geloof niet dat er toezicht gehouden wordt op het netjes afwerken als de boel opengebroken is geweest.

 14. W.

  Dat zou eens tijd worden. Een provider als KPN, die zich profileert met “hét netwerk van Nederland”, komt hier in de buurt niet verder dan een schamele 29 mbps. Gelukkig levert Ziggo wel sneller internet, maar ik vind het niet meer van deze tijd dat een partij als KPN zulk waardeloos internet levert in de grote stad, of uberhaupt.

 15. Hetty

  Tot voor kort internet van @@@@@ via de kabel. Veel trammelant, veel bellen, even goed en daarna weer foute boel. Sinds kort internet via glasvezel. Veel beter, veel sneller en met dezelfde PC, dus….

 16. Houtman

  Glasvezel? Ja, te laat, iedereen internet toch op 4g of 5g. Ouderwetse meuk moet ik niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).