Twaalf bomen in De Meern gekapt vanwege slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden Twaalf bomen in De Meern gekapt vanwege slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden

Twaalf bomen in De Meern gekapt vanwege slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden

Twaalf bomen in De Meern gekapt vanwege slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden
Stockfoto.
Er zijn uiteindelijk twaalf bomen in De Meern gekapt die vanwege graafwerkzaamheden schade hadden opgelopen. Andere exemplaren kunnen weliswaar blijven staan, maar worden de komende tijd wel extra in de gaten gehouden.

Er zijn uiteindelijk twaalf bomen in De Meern gekapt die vanwege graafwerkzaamheden schade hadden opgelopen. Andere exemplaren kunnen weliswaar blijven staan, maar worden de komende tijd wel extra in de gaten gehouden.

Begin november liet de gemeente Utrecht weten dat meer dan vierhonderd bomen mogelijk schade hebben opgelopen vanwege de slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden. De aannemer, die in opdracht van Open Dutch Fiber (ODF) aan het werk was, was met een machine dichtbij de bomen aan het graven en dat is niet toegestaan. Binnen een bepaalde afstand van de wortels mag alleen handmatig worden gegraven.

215

Uit onderzoek is gebleken dat in het gebied bij 215 bomen op deze manier is gewerkt. Eerder werd al bekend dat zeven bomen gekapt moesten worden. Later zijn er nog vijf exemplaren gevonden die instabiel bleken. Er zijn in totaal aan de Dr. Ariënslaan elf papierberken gerooid en aan de Renneslaan één rode esdoorn.

Alle gekapte bomen worden vervangen. Afhankelijk van de beschikbaarheid wordt dat dit plantseizoen gedaan. “Voor de levensvatbaarheid en de mogelijkheid om ze in te passen in de ondergrond, zullen deze nieuwe bomen wel wat jonger en kleiner zijn dan de bomen die gekapt zijn”, is te lezen in een brief aan de gemeenteraad.

Storm

Drie bomen bleken ook beschadigd, maar stabiel genoeg om bij een storm overeind te blijven. “Deze bomen worden komende jaren extra in de gaten gehouden en waar nodig verzorgd, zodat vitaliteit en stabiliteit gewaarborgd blijven.”

Een taxateur gaat vervolgens bepalen hoeveel schade de overige 200 bomen hebben opgelopen. Een deel hiervan zal volgens de gemeente extra in de gaten gehouden moeten worden, omdat de levensvatbaarheid kan zijn aangetast.

Alle gemaakte kosten, zoals de onderzoekskosten, en de kosten die in de toekomst gemaakt worden, voor bijvoorbeeld het herplanten en het extra beheer, worden vergoed door ODF.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Rob Huibers

    Hi redactie, Wat zijn de afstanden waarbinnen niet rond bomen gegraven mag worden? “Binnen een bepaalde afstand van de wortels mag alleen handmatig worden gegraven.” is vaag, terwijl het ongetwijfeld om vastgelegde maten gaat.

  2. Adriaan

    Of je nou met de hand een wortel door steekt of met een machine, wat zou het verschil zijn? Neem aan dat je met de hand geen wortels van 5cm dik door steekt en met een machine wel.
    Omzagen hoeft lang niet altijd. Er zijn wel degelijk quick fixes. Iets nieuws terug zetten klinkt leuk, maar is vaak vele malen kleiner formaat.

    De genoemde boomsoorten groeien snel. Ik ken de feitelijke situatie niet, maar instabiliteit is vaak van meerdere zaken afhankelijk en vaak met geringe kosten oplosbaar.
    Windrichting is meestal ZW, als die kant is geraakt is hij eerder instabiel dan de NO kant.
    Waar valt hij heen?
    Is een tijdelijke tuidraad te spannen? (2-3 jaar)
    Paar houten palen door de nog aanwezige kluit als grote haring trillen werkt vaak prima.
    En het gegraven tracé plus een strook naar de buitenkant vd boom bedekken met lekkers. Denk aan boomsnippers en langwerkende meststof, met stikstof, fosfor, kalium. Boom stimuleer je zijn wortels weer te herstellen.
    Nog beter: injecteer die sleuf met meststof.
    Goed water geven, na mesten, zodra je zoiets ontdekt. Dan spoel je het lekkers de grond in.
    Begin november zei de gemeente iets over schade, wanneer was het? En vooral hoe dicht bij de stam was het en hoe hoog de boom?

  3. Scherpschutter

    Ook vandaag zijn er weer 411 bomen verbrandt in de Utrechtse biomassacentrale van GL/D66. Wat maken deze 12 (of die 200 andere die kennelijk jaren gemonitord moeten worden alsof het kwetsbare menselijke IC patiënten zijn…) nou eigenlijk nog uit…? Het is absurd.

  4. Wim

    @ scherpschutter

    Verbrand, zonder t. Voltooid deelwoord mijn beste. Schaam u.

  5. Scherpschutter

    @Wim

    Ik zal de cilice van stal halen en mezelf straffen voor deze onvergeeflijke fout, Wim.

  6. Herman

    Zo’n aannemer bluft gewoon, calculeert deze schade in de bespaarde kosten zijn veel hoger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).