Allemaal Utrechters – Najuan Daadleh: ‘In de zomer is Utrecht het paradijs’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Najuan Daadleh: ‘In de zomer is Utrecht het paradijs’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Najuan Daadleh: ‘In de zomer is Utrecht het paradijs’

Allemaal Utrechters – Najuan Daadleh: ‘In de zomer is Utrecht het paradijs’
Najuan Daadleh. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Najuan Daadleh (37) uit Israël.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Najuan Daadleh (37) uit Israël.

Paspoort
Naam: Najuan Daadleh
Land: Israël
Plaats: Al-Ludd (Hebreeuwse naam: Lod)
Levensmotto: ‘Alles is mogelijk zolang je een heldere visie hebt’
Aantal mensen met een Israëlisch paspoort in Utrecht in 2017: 59 (bron: Basisregistratie Personen/BRP

“In Nederland gaat alles zo relaxed: er is weinig stress, op straat gaat alles gemoedelijk en schreeuwt niemand tegen elkaar. Een verademing in vergelijking met Israël”, zegt Najuan Daadleh. “Daar voel ik me nooit helemaal op m’n plek; ik heb een Palestijnse identiteit en officieel een Israëlische nationaliteit.” Najuan vertelt dat ze in haar jeugd weinig merkte van de spanningen in haar land. Thuis werd niet gesproken over de overheid of politiek. Later begreep ze dat die onderwerpen wel degelijk belangrijk waren voor haar familie, maar dat de angst om gearresteerd te worden overheerste. Als Najuan op haar negentiende naar de universiteit van Tel Aviv gaat, wordt ze zich bewust van de politieke geschiedenis van haar land. “De kijk op mijn identiteit veranderde volledig, toen begon ik me pas bewust een Palestijn te voelen.”

In het jaar 2000 worden dertien Arabische protestanten doodgeschoten door de Israëlische politie. Mede door die gebeurtenis besluit Najuan te beginnen aan de master Conflict Resolution in Jeruzalem. Najuan is de eerste Palestijn in tien jaar die de master volgt. De onderwijsstijl bevalt haar niet helemaal. Daarom vertrekt ze naar Amerika om haar master af te ronden. “In de VS ervoer ik voor het eerst ultieme vrijheid zonder spanningen. Ik sprak Engels – een neutrale taal, in plaats van het geforceerde Hebreeuws.” In 2007 volgt tijdens een vakantie in Cuba de ontmoeting met de Nederlandse Oscar. Hun vakantieliefde houdt stand; na de vakantie blijven ze mailen. Najuan verhuist vanuit de VS terug naar Israël en ze blijven elkaar ontmoeten wanneer mogelijk. In 2014 valt het lang verwachte jawoord.

Een eigen cultuurcentrum

De trouwring betekent een verhuizing naar Utrecht. Ze noemt de stad klein maar divers. Najuan woont het liefst in een stad waar ze zich ‘verloren’ kan voelen, maar ze kan de compactheid van Utrecht met de kleine straatjes steeds meer waarderen. “De winters zijn voor mij de moeilijkste periodes. Dan is de stad stil en gaat alles om 18.00 uur dicht. Maar in de zomer, vooral op mijn fiets, voelt Utrecht als het paradijs. Iedereen is buiten en kan meer doen omdat het langer licht is.” De wederzijdse betrokkenheid van de gemeente Utrecht en de bewoners noemt ze bijzonder. “Als de gemeente plannen voor herinrichting of een bouwproject heeft, word je daarvan netjes op de hoogte gebracht en mag je zelfs je mening geven. Dat vind ik geweldig.”

Najuan schrijft over haar ervaringen als nieuwe bewoner van Nederland op haar blog TOCH. Daar lees je hoe ze heeft geleerd niet te schrikken van het maandelijkse luchtalarm en dat het in dit land respectvol is je jas uit te trekken als je ergens op bezoek bent. Ze is blij dat ze sinds een jaar bij de stichting Wishing Well West werkt, een sociale ontmoetingsplek voor bewoners uit Lombok en Utrecht West. Najuan coördineert het project Taal & Talent en helpt kinderen met hun huiswerk. Haar droom is om ooit een eigen cultuurcentrum te openen waar ruimte is voor de Arabische cultuur. Het moet een plek zijn met koffie, Arabische boeken, muziekoptredens en debat-avonden. Mensen met elkaar verbinden en elkaar te laten begrijpen, is wat Najuan het liefst wil.


Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Litouwen, Macedonië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).