‘Bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van vrouwelijke studenten uit Utrecht gaat rond ‘Bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van vrouwelijke studenten uit Utrecht gaat rond

‘Bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van vrouwelijke studenten uit Utrecht gaat rond

‘Bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van vrouwelijke studenten uit Utrecht gaat rond
Enkele teksten uit de presentatie
Er gaat een zogenoemde bangalijst rond waarop vrouwelijke Utrechtse studenten met foto’s, adressen, telefoonnummers en ‘eigenschappen’ staan. In de powerpointpresentatie worden vrouwen beoordeeld op niet mis te verstane wijze. Het document zou afkomstig zijn van leden van het Utrechtsch Studenten Corps

Er gaat een zogenoemde bangalijst rond waarop vrouwelijke Utrechtse studenten met foto’s, adressen, telefoonnummers en ‘eigenschappen’ staan. In de powerpointpresentatie worden vrouwen beoordeeld op niet mis te verstane wijze. Het document zou afkomstig zijn van leden van het Utrechtsch Studenten Corps

Het document is een zogenoemde bangalijst; een lijst die gedeeld wordt onder bijvoorbeeld studenten waarop andere studenten gerangschikt worden, met daarbij een beschrijving. DUIC kreeg de ‘grietenpresentatie’ door verschillende bezorgde studenten toegestuurd.

In de lijst die nu rondgaat in de Utrechtse studentenwereld staan zeer beledigende en ook seksuele teksten. Ook huisadressen, foto’s en telefoonnummers staan in de presentatie. Er is een apart hoofdstuk waarbij vrouwen worden genoemd die weer juist niet ‘in de smaak vallen’.

Utrechtsch Studenten Corps

Het Utrechtsch Studenten Corps laat weten: “Gisteren is een smakeloze PowerPointpresentatie rondgegaan via sociale media, waarin meisjes van UVSV door enkele leden van USC worden besproken op basis van hun uiterlijk. Het USC neemt uitdrukkelijk afstand van deze weerzinwekkende actie. Vanzelfsprekend is de grootste prioriteit het goed opvangen van de slachtoffers, waarover nauw contact met het bestuur van UVSV is.”

Verder zegt de studentenvereniging: “Op hetzelfde moment is aan alle leden gecommuniceerd dat deze actie volstrekt haaks staat op alles waar het USC voor staat. De verantwoordelijken zijn per direct voor onbepaalde tijd geschorst en aan hen is de deelname aan de geplande skireis ontzegd. Zodra wij een beter beeld hebben over de situatie en over wie welke rol heeft gespeeld, kunnen wij tot een definitieve straf komen. Er mag geen twijfel over bestaan dat dit een zeer zware straf zal zijn, gezien het leed dat de betrokken meisjes is aangedaan.”

De Universiteit Utrecht laat aan DUIC weten dat ze samen met de Hogeschool Utrecht onderzoek doet naar de herkomst van de lijst. “Dit heeft uiteraard onze aandacht.”

Politieke aandacht

De Utrechtse fracties van de VVD, D66 en Student & Starter hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. “Alle vrouwen worden beoordeeld op hun uiterlijk De indieners (de partijen, red.) schrikken enorm van de schending van privacy van deze vrouwen en van de onveiligheidsaspecten die dit met zich meebrengt (…).”

De partijen willen van het college weten welke stappen er worden ondernomen. Ze wijzen daarbij op de intentieverklaring voor ‘het aanpakken van sociale veiligheid’, die Utrechtse studentenverenigingen hebben ondertekend. “Toch gebeurt er zoiets schandaligs met grote impact voor de slachtoffers en de gehele studentenpopulatie. Welke stappen gaat het college ondernemen richting de studentenvereniging? En hoe gaat het college de studentenvereniging aanspreken op de verantwoordelijkheden die voortkomen uit het ondertekenen van de verklaring?”

De VVD, D66 en Student & Starter hebben naar eigen zeggen signalen gekregen dat vrouwelijke studenten zich willen uitschrijven en angstig kunnen zijn om naar college te gaan. Ze willen daarom tot slot weten wat het college kan doen om slachtoffers mentaal te ondersteunen en of het faciliteren van slachtofferhulp een mogelijkheid is.

Bangalijst

Het is niet de eerste keer dat online lijsten opduiken waarop vrouwelijke studenten te kijk worden gezet. In de afgelopen jaren verschenen onder meer van de Groninger studentenvereniging Vindicat zogenoemde ‘bangalijsten’. Ook op deze lijsten stonden studentes met naam, foto, telefoonnummer en grove opmerkingen over de vrouwen.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen besloten onder meer naar aanleiding daarvan Vindicat tijdelijk geen geld meer te geven en niet uit te nodigen voor officiële gelegenheden

67 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Dan is het nu toch echt wel tijd om al die enge vorige eeuwse studentenklubjes op te heffen. Of gaan ze weer opzichtig voor de bühne ‘onderzoek en maatregelen’ aankondigen waar keer op keer helemaal niets van terecht komt?

 2. W

  En dat worden dan onze toekomstige rechters, ministers, advocaten, ondernemers en vvd-prominenten.
  Getverredemme

 3. knor

  Wat een taal, en dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop ze spellen. En dat voelt zich dan de elite

 4. Scherpschutter

  @W 12:15

  Stelt u zich niet zo aan…. Bent u uw eigen jeugd/studententijd was? In mijn tijd (decennia verleden) was het met maten onderling bespreken van vrouwelijke medestudenten allemaal vrij normaal, al bestond toen het woord ‘bangalijst’ niet en maakten we bovendien niet 1 spelfout per cm2.

  Dit is echt van alle tijden. Het is ook niet te voorkomen. Jonge mensen worden nu eenmaal meer gedreven door hormonen dan verstand. En tegen hormonen kun je ouwehoeren tot je een ons weegt; ze zullen geen woord horen van wat je zegt.

  Laten we dit niet groter maken dan het is. Het is al vervelend genoeg voor de betrokken meisjes dat dit allemaal zo in de media komt.

 5. Katja

  Omhooggevallen viespeuken.
  Vraag me trouwens wel af, of er bij de vrouwenverenigingen iets soortgelijks voorkomt over de mannen. Hoop van niet.

 6. jankanerwatvan

  baliekluiver, op welke gronden zou je ze dan willen verbieden? is geen criminele organisatie ofzo. er zijn wel meer klubjes waar zich onfrisse figuren ophouden, die klubjes dan maar verbieden klinkt nogal vorige eeuws

 7. Mark

  Het was al een tijdlang ernstig achterhaald, maar de tijd dat het USC de bestuurders van de toekomst leverde is nu wel definitief voorbij. Dit is geen incident maar ingebakken cultuur. Vooral niet meer op je CV zetten jongens, dat lidmaatschap, want bedrijven willen anno 2024 geen tijdbommetjes meer binnenhalen met gegarandeerd foute normen en waarden.

 8. Koel Hoofd

  Dat studenten worden geregeerd door hun hormonen is al paar millennia bekend. Net zoals dat het corps al meer dan paar decennia zeer intieme banden onderhoudt met de ufjes, handig netwerk voor later.

  Maar dat ze anno 2024 kennelijk niet eens begrijpen dat adresgegevens verspreiden die meiden in gevaar kan brengen, maakt dat ze eigenlijk een te laag intelligentie niveau hebben om deel te nemen aan het hoger onderwijs. Iets wat ook wordt bevestigd door hun extreem gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal.

  En dat worden dan onze toekomstige advocaten, accountants, rechters, politici, psychologen, artsen en die domme onzinspuiers op de NPO.
  Dat kan je toch niet meer serieus nemen?

 9. Ongewenst

  Griezelig is dat ons land en bedrijven vaak worden geleid door dit soort types..

 10. de Roeptoeter

  Het is beter dat je je lidmaatschap van het corps niet meer op je CV zet. Mocht jouw CV bij mij op mijn bureau belanden, verdwijn je in de prullenbak. Geen zin in gezeik op kantoor. Mocht je het verzwegen hebben tijdens gesprek; lig je er alsnog uit als ik erachter kom.

 11. C.

  Verbieden als door hun mentaliteit minachting en waarschijnlijk ook geweld uitlokkende en daarmee als ‘crimineel’ geldende organisatie.

 12. M.

  @C.: het lijkt me in ieder geval strafwaardig gedrag, al is het maar wegens schending van de privacy.

 13. Chef Plongeur

  @roeptoeter “als je daar alsnog achterkomt dan lig je er alsnog uit”?! Op grond waarvan kerel? Ontslag op grond van lidmaatschap van een studentenvereniging? Wat een grapjas ben je toch…
  Ik heb niets met het Corps, maar dít raakt kant noch wal…

 14. eric

  En deze alcohol en sex veslaafde joggies, komen na hun studie terug in Utrecht als yup of raadslid, want het was zo gezellig in Utrecht.

  Daarna kiezen ze voor Groenlinks/Pvda/D66/CU of Student en Starter en zijn overal tegen wat het leven zo leuk en makkelijk maakt.

 15. de Roeptoeter

  Chef Plongeur 15/3/2024 – 15:31 Op basis van Chef Plongeur die dat graag wilde… Denk je dat er nooit iemand ontslagen wordt om redenen die eigenlijk de reden niet zijn? Grapjas…

 16. Ongewenst

  @eric: Ik denk dat dit soort types eerder terecht komen bij de formatiepartijen die nu aan het onderhandelen zijn over de afbraak van Nederland…

 17. Blaag

  @ Eric

  Deze lieden (corpsballen) zitten (juist)aan rechtse zijde van het spectrum hoor. VVD enzo. Leuk hie je weer aan het linksbashen bent. Doelbewuste strategie?

  Bedenk dat de PVV eigenlijk nog steeds VVD is. Je krijgt dadelijk ook gewoon een VVD/ CDA kabinet, het zoveelste al in dit land, altijd leiden deze kabinten tot nog weer meer neoliberaal beleid, waar de burger nog weer meer de dupe van wordt. Zie toeslagenaffaire.

  BBB en NSC = CDA, PVV en VVD= VVD.

 18. Eric

  @ Blaag en Ongewenst

  De meeste studenten komen terug als yup en kiezen GroenLinks / Pvda en D66

  In de volksmond ” salonsocialisten:” want echte socialisten halen het niet in hun hoofd de burgers met hun broodnodige auto de stad uit te jagen of op hoge kosten te jagen met ondermeer parkeervergunningen!

  Ik noem het een ” blaag ” van verstandsverbijstering!

 19. Ongewenst

  @Eric: ik vermoed dat wij het niet snel eens zullen worden.. 🙂 Fijn weekend!

 20. Dymph

  @KoelHoofd ‘enkele millenia’? Er bestaan pas sinds 1 millenium universiteiten 😅 Overdrijven is ook een vak!

 21. W

  Ja hoor, scherpschutter is er ook zo een. En nee, in mij studententijd heb ik mij hier niet aan schuldig gemaakt en als je dit normaal gedrag vindt en vergoeilijkt is er volgens mij oprecht iets niet in de haak met de geestelijke gesteldheid.
  Ss vindt het van alle tijden, jammer dat het uitgelekt is.
  En zo’n reactie wordt gewoon geplaatst hier…

 22. Blaag

  @ Eric

  Kap nu toch eens met die bewezen nepnieuwsberichten

  De meeste corpsballen belanden aan de rechterkant van het politieke spectrum. Check maar wie daar allemaal op de lijst staat.

  De voortdurende extreem en zeer rechtse propaganda en desinformatie begint echt de spuigaten uit te lopen.

 23. De count

  Altijd grappig om de commentaren te lezen. Verbieden, niet meer van deze tijd, de rechters en ministers van morgen blabla. In welke wereld leven jullie? Dit zijn oliedomme jongens, gaat helaas ten koste van jongedames in de bloei van hun leven. Maar verbieden (vrijheid van vereniging) , niet meer van deze tijd (wie bepaalt dat? Populairder dan ooit) , rechters en ministers van morgen (achterhaald gelul) zijn zo cliche dat het bijna triest is. En katja, ja, dit bestaat bij uvsv ook. Maakt het niet minder smakeloos.

 24. Nina

  @ Scherpschutter
  Dat het (al eeuwen) gebeurt, maakt het echt niet oké. Dat is iets dat je jezelf wijsmaakt om hun (en jouw eigen) gedrag goed te praten.

  Op die wijze gaan mensen elkaar bijv. ook verplichten een alcoholische versnapering te nemen, idiote dingen te doen bij een ontgroening of een lijntje te snuiven.

  De zgn. ons-kent-ons “verbindende” factor. Zo houdt men elkaar de hand boven het hoofd in fout gedrag. Men moet zich conformeren aan een vreemde norm om erbij te mogen horen.

  Behoorlijk sneu wel.

  Het is schrikbarend dat de “slimste” top van Nederland zo oerdom is. Zal wel met een gebrek aan EQ te maken hebben.

  Of ik snap het niet….dat wordt dan tenminste gezegd om het goed te kunnen blijven praten. Ik wil je maar even voor zijn 🤓

 25. Nina

  Nu ja, Scherpschutter, het OM start een onderzoek. Dat zegt wel iets.

  https://www.duic.nl/algemeen/openbaar-ministerie-start-onderzoek-naar-utrechtse-bangalijst/

 26. Barend

  Doxing=strafbaar. Punt. Die gasten gaan een zware pijp roken.
  En @ ss: ongepaste kroegpraat is toch echt weer van een andere orde van grootte dan een pp-presentatie met telefoonnummers en al. Hoe haal je het in je hoofd; werkelijk de debiliteit ten top.

 27. Eric

  @ Blaag

  Wie verdedig je toch?

  Oh wacht….lol…

 28. Scherpschutter

  @Nina 19:19

  Het is duidelijk dat u nooit gestudeerd heeft of op de één of andere andere manier werkelijk alles vergeten lijkt te zijn over de studentencultuur in het algemeen of uw eigen studententijd. Als u dit wérkelijk al schrikbarend of verbazingwekkend vindt…

  Natuurlijk is het met de blik van een volwassene onmogelijk goed te keuren Nina, maar denkt u nu werkelijk dat het deze semi-kinderprimaatjes met onvolgroeide- en hormoon-doordrenkte brainfog-breintjes ook maar ene zak kan schelen wat u of ik er als verstandige volwassenen van vinden…? Nee toch zeker?

  Dit hoort er gewoon een beetje bij… Bij jeugd. Bij het studentenleven. Bij het opgroeien en leren. Not a damn thing you can do about it, tenzij u die post-puberale-hormoon-hooligans verlicht aan de betablokkers o.i.d. zou willen zetten…

  Het is wat het is. Laat ze die fouten gewoon maken. Uiteindelijk komt het met 99 van de 100 wel goed.

 29. S.

  De politiek van nu ( PVV,BBB,VVD) + Het Utrechtsch Studenten Corps= bye bye ….NL naar de maan

 30. Frits

  @Scherpschutter
  Vervelend dat dit zo in de media komt?

  Nee.

  Het is “vervelend” (flink understatement) dat lieden die jij hier een hart onder de riem steekt, zo’n lijst hebben gemaakt.

  Ga je diep schamen.

 31. Erik

  Ja, scherpschutter, laat ik nou altijd al gedacht hebben dat je in je studententijd ook al een lul was.

 32. Nina

  @ Scherpschutter

  Het is een belediging voor alle studenten dat je ze over één kam scheert om dit foute gedrag goed te praten. Om nog maar te zwijgen over wat de vrouwen die op de lijst staan nu doormaken.

  Hopelijk schept een uitspraak hierover van een rechter meer duidelijkheid voor je. Het onderzoek van het OM loopt al en het lijkt erop dat de makers van de lijst worden aangeklaagd door de ouders. Ook de studentenvereniging, de hogescholen en universiteit vinden het verwerpelijk.

  Allemaal mensen die dit afkeuren die zelf niet gestudeerd hebben? Nee dus.

 33. Nina

  Over links en rechts:

  Van de PVV nooit iets gehoord over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel bij D’66.

  Dit gaat niet over politiek, maar over normaal doen tegen/over je medemens.

 34. Zwaontjue

  Zag net ff die kop langskomen en dacht … “de wout ?” maar het zijn gewoon die … studentjes 🙁

 35. Wim

  @ Erik

  Touché, vol in de roos!

 36. Koel Hoofd

  @Dymph
  Oh ja, het gymnasium is tegenwoordig bijna uitgestorven.
  Ἀκαδήμεια, ooit van gehoord?
  Is opgericht door Plato in 387 v.Chr. in Athene. Aristoteles was er zowel leerling als leraar. Daar komt onze term ‘akademisch opgeleid’ vandaan…
  Dus inderdaad, paar millennia.
  En daarnaast, vervang ‘student’ voor ‘jongeren’ en dan wordt het 40.000 jaar aan hormonaal gedreven menselijke edoch onwenselijke activiteiten.

 37. Klaasjan

  Hadden we hier geen privacywetgeving? Pak de infantiele blaagjes!
  Bij dit soort clubs gaan ze steeds opnieuw in de fout. Iedere subsidie onmiddellijk en blijvend stoppen.

 38. Scherpschutter

  @Erik 08:18

  In mijn studententijd was ik een nog veel grotere lul, Erik. Dat is de harde waarheid. Ook ik ging gebukt onder een onvolgroeid breintje dat doordrenkt was met hormonen en maakte fouten…Iedereen maakt fouten in zijn of haar jeugd, vaak zonder dat het de intentie was om een ander te kwetsen.

  @Nina 09:37

  Wat zwamt u nu toch over dat ik dit gedrag goed zou keuren, nadat ik u nota bene in de comment waarop u reageert al uitgelegd heb dat ik hier helemaal niets goed aan keur…Praat ik tegen een muur?

  Wat een rechter hierover te zeggen heeft is ook al volslagen irrelevant in de context van het besprokene. U heeft uw dag niet helemaal geloof ik.

 39. Donald

  @ Scherpschutter
  Dank voor uw confessie. Uw posts op dit forum getuigen overigens van afwezigheid van groei in de decennia na uw studententijd.

 40. WJM

  En staan op die andere lijst de namen en adressen van die laffe gasten die hiervoor verantwoordelijk zijn???

 41. Blaag

  @ Nina

  Dion Graus PVV> heeft zijn (ex) vrouw geprostitueerd. Mee weg gekomen wegens gebrek aan bewijs. Wilders durfde zijn trouwste metgezelf niet te laten vallen, maar heeft hem bersipt. Graus is ook beschuldigd van aanranding en verkrachting. Ook te weinig bewijs. Zijn exxen hebben wel degelijk getuigd hierover en er zijn ook getuige verklaringen die deze verhalen ondersteunen. Dus het is wel gebeurd. Hij komt er alleen mee weg.

  Overigens is de PVV nog steeds nauw verbonden aan de VVD, ze houden elkaars handjes vast. VVD is de corpsballenpartij. Nog steeds.

 42. watcher

  Neen, de jongeren aan de rechterzijde in kwestie zijn niet dom; Ze zijn echter nog niet volleerd in het liegen& bedriegen zoals hun volwassen varianten.

  Over 10 jaar is de klei goed uitgehard en zullen ze zulke foutjes mbt openbare publicatie niet meer maken maar word het mond-tot-mond in bestuurskamers doorgegeven door de amices.

  domme gedachte om te denken dat de moraal OPEENS zal veranderen, deze mannekes zijn ”slechts” met hun handjes in de snoeppot betrapt.

 43. Nina

  @ Scherpschutter

  Eerst pleit je deze studenten vrij door het volgende te stellen: “Jonge mensen worden nu eenmaal meer gedreven door hormonen dan verstand.” en dan probeer je het goed te maken door te zeggen dat een volwassene dit niet goedkeurt.

  Het laatste doet het eerste niet teniet. Het slaat kant noch wal, want je bent volwassen als je 18 bent en de meeste studenten zijn derhalve volwassen. Zij kunnen dus prima snappen wat zij een ander aandoen die ze op zo’n lijst zetten.

 44. Hans Mertsel

  Ik weet niet of de voorbeelden in de afbeelding de echte presentatieteksten zijn, maar ik vind deze nogal mild

 45. Utrechtvoorutrecht

  @SS Juist, het gaat om intentie? Leg uit hoe dat verschil maakt voor de slachtoffers. En leg meteen uit dat de koorknaapjes eigenlijk het beste met de dames voor hadden. Succes!

 46. Ton

  @ Nina
  En jammer voor de slachtoffers, maar S.S. (met zijn soortgenoten) kon/kan er ook niets aan doen: hij was/is nu eenmaal volledige wilsombekwaam (iets met ‘man en hormonen’).

 47. Fiederelsje

  Kom op meiden, zet eens op een rij wat jullie vinden en vonden van de dappere samenstellers van deze fraaie actie. Schrijf op: klein pikje, slap, kwam meteen klaar, niks mee te beleven, stinkt naar zweet, straal bezopen, en zo verder. Met naam toenaam en telefoonnummer. Pak ze terug!!

 48. Nina

  @ Hans Mertsels
  Dat zegt dan veel over jouw moraal.
  Ik vind het respectloos en denigrerend.

 49. Mada

  Blijft toch een kwestie van opvoeden. De ouders van deze Jorgensen hebben gefaald en dat mag ook een keer gezegd worden. Schandalig, en zullen toch ook een dochter, zus hebben?

 50. Nina

  @ Fiederelsje
  Vreemde oproep. Waarom zou je je verlagen tot dat niveau? Zoiets doen, getuigt van een gebrek aan zelfrespect en dat is nog los van de wettelijke overtreding die het is.

 51. JdV

  @nina: respectloos en denigrerend is een mening. Strafbaar is iets heel anders hoor.
  @fiederelsje: exact dat. Feminisme is ook dat je je niet als zielig laat wegzetten en in de slachtofferrol kruipt als volwassen vrouw. Helemaal eens met jouw input.

 52. OM

  @ JdV

  Doxing is strafbaar. Deze jochies gaan de rest van hun leven met een strafblad aan hun broek de wereld in.

 53. Nina

  @ JdV
  Als je hetzelfde doet met vermelding namen en adressen is dat weldegelijk strafbaar.

 54. M.

  @OM: daarvoor is nodig dat de slachtoffers zelf aangifte doen; het zal in nagenoeg alle gevallen om volwassen personen gaan. Maar er staat iets belangrijks in de weg. Het gaat hier om gedrag van een beperkte groep die zich als een maatschappelijke elite beschouwt en op deze manier zou het eigen nest — beter gezegd: zouden de eigen nesten — verder vervuild worden. Daarom ben ik erg benieuwd wat ervan gaat komen.

 55. Hoera

  @JdV, je laat weer eens zien dat je en aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat en dat je weinig kaas hebt gegeten van het Nederlands recht.
  @Fiederelsje, wat een ongelofelijk goed idee zeg. Gooi met modder en gooi terug. Nee daar knappen we van op met zijn allen. Als dit de adviezen zijn….

 56. JdV

  @om: wedden van niet?

 57. JdV

  @hoera: als u dat zegt is dat een compliment. Dus dank.

 58. Nina

  @ M.

  Dit elitaire gedrag onstaat bij sommigen met een hoog IQ, omdat ons schoolsysteem nog steeds is gebaseerd op leerprestaties. Een hoog IQ hebben is echter geen verworvenheid. Dat wordt nogal eens vergeten.

  Het is zeer bedenkelijk dat we mensen met een laag IQ of een leerstoornis vanaf hun vierde jaar op school het gevoel geven dat ze minderwaardig zijn en mensen met een hoog IQ het gevoel geven dat ze boven de rest uit stijgen ofwel dat ze beter zijn dan de rest. Wie veel onvoldoendes haalt, krijgt remedial teaching bijv. en wordt daarmee letterlijk buiten de groep gezet met extra werk.

  Ik heb mij tijdens de schoolcarrière van mijn kinderen wel vaker verbaasd over het gebrek aan pedagogische tools in het systeem en bij sommige leerkrachten.

  Ouders doen er overigens vaak ook aan mee om leerprestaties tot een belangrijk speerpunt te maken en hun kinderen daardoor op te zadelen met te veel druk, omdat het nagestreefde niveau te hoog is voor ze.

 59. Nina

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/doxing

 60. Hoera

  @JdV, zie de link van Nina en beken je eigen onvermogen.

 61. M.

  @Nina: deze problematiek heeft volgens mij weinig te maken met een hoog IQ, maar vooral met het behoren tot een netwerk van rijke geprivilegieerden, die zich heel veel kunnen permitteren.

 62. BdV

  Geen hele goeie beurt @JdV. Probeer feiten te onderscheiden van meningen.

 63. Roelof den Hond

  Tijd voor een crowd funding actie?? Dan kan een goede jurist de boosdoeners voor de rechter slepen.

 64. PowerPoint

  Het is helaas niets nieuws.
  Blijkbaar zijn mensen de lullo’s van jeskefit vergeten.
  O zo grappig juist door de herkenning.
  De termen veranderen door de tijd.
  Bij de damesverenigingen is er ook sprake van ontgroeningen waarbij onder groepsdruk opdrachten die serieus onder allerlei soorten misbruik vallen.

  Alleen zijn door de digitale middelen de gevolgen die vroeger al zwaar waren om mentaal te overwinnen nu met meer verstrekkende gevolgen.

  En door de verhalen van oudleden die de jongere opvolgers steeds willen overtreffen olie op het vuur gooien.
  En nee het is onzin te denken dat bedrijven dit afkeuren met alle nobele predicaten.
  Ondertussen worden juist die leden eerder uitgenodigd en aangenomen als enig ander.
  Puur omdat het hoger management uit diezelfde hoek komt.
  Maar dondersgoed weten welke sociale bedrijfs normen publiekelijk uitgedragen moet worden voor de pr.
  Maar ondertussen de kat in het donker knijpen.

  Galaplicht is ook zo’n bekende term onder studenten.
  En hoe kan het dat ouders niet hun kinderen alvorens de studie voorbereiden op deze studenten cultuur die nooit zal veranderen.

  Ben benieuwd of de daders worden gevonden en bestraft.
  Denk het namelijk niet.

 65. Cicero

  Minimaal een flinke schadevergoeding voor alle meisjes. Dit soort brulapen komen gewoon aan de bak met of zonder strafblad.

 66. W.Markusse

  Waarom voor de student – in het algemeen – mooie grachtenpanden ter beschikking stellen ?
  Gr. W.M.

 67. Marten

  In 1969 was ik als 16 jarige aanwezig bij ontgroening van corps dispuut. Nadat er over me heen was gekotst verzocht ik me even te kunnen verschonen .” Als je opstaat kun je je carrière wel vergeten”. Ik stond wel op want was de schofferingen kotspartijen zat. Er volgde een prima loopbaan als arts. Waarin ik overigens veel verrechtste ex corpsleden tegenkwam die ook als arts hun streken niet waren vergeten. Volwassen specialisten die jonge co assistentes seksistisch bejegenden en erger…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).