Betaald parkeren op P1 winkelcentrum Vleuterweide wederom uitgesteld | De Utrechtse Internet Courant Betaald parkeren op P1 winkelcentrum Vleuterweide wederom uitgesteld | De Utrechtse Internet Courant

Betaald parkeren op P1 winkelcentrum Vleuterweide wederom uitgesteld

Betaald parkeren op P1 winkelcentrum Vleuterweide wederom uitgesteld
Winkelcentrum Vleuterweide
De invoering van betaald parkeren op P1 bij winkelcentrum Vleuterweide wordt wederom uitgesteld. Er is nog te veel onduidelijk of het invoeren ervan volgens de huidige constructie juridisch mogelijk is.

De invoering van betaald parkeren op P1 bij winkelcentrum Vleuterweide wordt wederom uitgesteld. Er is nog te veel onduidelijk of het invoeren ervan volgens de huidige constructie juridisch mogelijk is.

ASR, de eigenaar van het winkelcentrum, huurt het parkeerterrein van de gemeente. Uit een extern advies van advocatenkantoor Loyens & Loeff – geraadpleegd door de fracties VVD, CDA, PvdA, SP, PVV en Stadsbelang Utrecht – blijkt dat invoering van betaald parkeren op P1 mogelijk is, mits het terrein wordt afgesloten van de openbare weg. De situatie in Vleuterweide komt volgens Loyens & Loeff namelijk precies overeen met een situatie uit een uitspraak van de Hoge Raad uit 2007. In deze uitspraak werd het huurcontract voor een parkeerterrein nietig verklaard, omdat de weg niet aan de openbaarheid was onttrokken.

De gemeente wil nu een breder extern advies over de situatie. Zij zijn namelijk van mening dat de situatie in Vleuterweide niet één op één te vergelijken is met de situatie uit de eerdere uitspraak van de Hoge Raad. “Wij vragen ons af of een onttrekking aan de openbaarheid voor de situatie die wij beogen in Vleuterweide de (juridisch) juiste procedure is”, aldus de gemeente.

Daarnaast kan het advies helpen bij vraagstukken in de toekomst. De gemeente verwacht namelijk dat, met een toenemende druk op het ruimtegebruik, het advies ook op andere situaties toepasbaar is. “Op deze manier kan inzicht worden verkregen in de motivering en belangenafweging die noodzakelijk is bij een onttrekking”, zegt de gemeente.

Drie uur
ASR wil dat parkeren op het terrein de eerste drie uur gratis blijft, maar dat automobilisten daarna €1,50 per uur gaan betalen. Hiermee komt de eigenaar van het winkelcentrum tegemoet aan de bezoekers, maar de bewoners van het winkelgebied zijn naar eigen zeggen de dupe. Zij kunnen hun auto dan namelijk niet meer voor de deur parkeren.

In oktober 2018 werd het invoeren van het betaald parkeren ook al een keer uitgesteld. De gemeente heeft met ASR afgesproken dat er wederom wordt gewacht tot de resultaten van het nieuwe onderzoek bekend zijn. In het voorjaar verwacht men meer duidelijkheid.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat krijgen we nou? Heeft de gemeente een fout contract gesloten met een belegger? Hoe kan dat nou? Dat is echt de eerste keer….. o nee, wacht even. Jaarbeurs. NS. Corio. Klepierre. Stond ASR nog niet in dit rijtje dan?

 2. bee

  “maar de bewoners van het winkelgebied zijn naar eigen zeggen de dupe. Zij kunnen hun auto dan namelijk niet meer voor de deur parkeren.”
  dat is dan jammer die kans loop je nou eenmaal als in of bij een winkelcentrum gaat wonen.
  hier in de stad utrecht worden er nieuwbouwhuizen gebouwd waar geen parkeerplaatsen meer bij zijn,ze gaan er van uit dat er over een tijd de auto niet meer te betalen is dus heb je ook geen parkeerplaatsen meer nodig.

 3. NK

  @JdV
  Vergeet City Campus Max niet met de jarenlange parkeer problemen veroorzaakt door de project ontwikkelaar (Bouwfonds), SSH en de gemeente.

 4. Herman

  Waarom wil je überhaupt naar dit oord?

 5. blm

  Geef bewoners gewoon een (gratis) inrijkaart ASR, 1 kaart per adres met auto. Probleem opgelost.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).