Betonblokken tegen voertuigterrorisme geplaatst op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Betonblokken tegen voertuigterrorisme geplaatst op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Betonblokken tegen voertuigterrorisme geplaatst op de Neude

Betonblokken tegen voertuigterrorisme geplaatst op de Neude
Foto: Robert Oosterbroek
Er zijn grote betonblokken geplaatst op de Neude in Utrecht die het plein en de mensen moeten beveiligen tegen voertuigterrorisme. “Nice, Londen, Berlijn: een aanslag met een voertuig is een reëel risico”, liet de gemeente eerder weten.

Er zijn grote betonblokken geplaatst op de Neude in Utrecht die het plein en de mensen moeten beveiligen tegen voertuigterrorisme. “Nice, Londen, Berlijn: een aanslag met een voertuig is een reëel risico”, liet de gemeente eerder weten.

In juli werd aangekondigd dat er maatregelen genomen gingen worden op verschillende plekken in Utrecht om deze beter te beveiligen tegen een aanslag. Het gaat om het Domplein, Neude, Vredenburg, Jaarbeursplein en het plein voor de Ulu-moskee. Op de Neude zijn daarom dinsdag betonblokken geplaatst die moeten beschermen tegen voertuigterrorisme. 

De betonblokken op de Neude zijn van tijdelijke aard. Deze maatregel wordt over twee jaar geëvalueerd. Op het Vredenburg worden permanente maatregelen genomen, omdat de geplande herinrichting van de openbare ruimte aan de gang is. Burgemeester Jan van Zanen zei daar eerder over: “Deze maatregelen zijn aanvullend op wat we al doen – zichtbaar en onzichtbaar – om de terroristische dreiging te verkleinen.”

Het gemeentebestuur zegt overigens dat het risico op een aanslag met een voertuig niet tot nul is te reduceren. “Ook niet als we op alle drukke plekken in de stad maatregelen zouden treffen. Dat willen we ook niet. Leefbaarheid, levendigheid en toegankelijkheid van onze stad staan voorop.”

36 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  “voertuigterrorisme”…. weer een nieuw woordje geleerd.

 2. Sjaak

  Nice, Londen, Berlijn, Utrecht.
  Welke hoort er niet in het rijtje thuis..?
  What’s next: Appelscha?

 3. Hans

  De gemeente overweegt tevens hoge betonblokken te plaatsen naast de Dom tegen mogelijk vliegtuigterrorisme

 4. Kaboem

  Ik mis het stadhuisplein,,ganzenmarkt,,,,,idee???

 5. Herman

  Misschien moet Utrecht ook betonblokken in de gracht pleuren, beetje terrorist hoeft maar een keer naar Amsterdamned te kijken…..
  Beroemde scene over de kade is op plekje bij Mario opgenomen!

 6. Cornelis

  @Sjaak: aan de andere kant heeft Utrecht meer inwoners dan Nice (hoewel iets minder toeristen gok ik)

 7. Alex

  Leuk die beton blokjes. Een auto houden ze wel tegen, maar een vrachtwagen ploegt er dwars door heen. En dan heb je niet alleen een vrachtwagen maar ook een aantal betonblokken welke over het plein zeilen, dus kans op meer slachtoffers dan enkel een met een vrachtwagen.

  Als je dit soort terrorisme wil stoppen zal je een dure vrachtwagen versperring moeten plaatsen welke vast is verbonden met de ondergrond. Dit soort versperring laten weinig heel van vrachtwagen + terrorist, maar bieden wel afdoende bescherming.

 8. Scherpschutter

  “Voertuigterrorisme”

  Tja. Het is me wat met die recent spontaan op publiek inrijdende voertuigen. Alle voertuigen terug naar Voertuigitanië!

 9. G.H.

  Wat een juweeltjes, aanwinst voor de stad.
  Ze passen ook mooi bij de Neudeflat.

 10. Bert

  “voertuigterrorisme” die verdomde geradialiseerde voertuigen ook altijd. Is dit dezelfde gemeente die zo moeilijk deed over de blokken voor HC op Vredenburg?

 11. Katja

  Betonblokken bij ingang singels, centrum autovrij en gratis OV binnenstad. Gemeente, toon ambitie !

 12. Faclo

  Zoiets?
  https://youtu.be/V33fbfmAgTo

 13. BramD

  hopelijk blijft die spuuglelijke pop-up fietsenstalling nu weg

 14. Arjan Verhoeven

  Kan dat niet wat subtieler? Bijvoorbeeld met van die grote stenen die nu ook voor (voorheen?) Delphi’s liggen, of grote plantenbakken?

 15. Marcel 59

  Goed dat DUIC hierover bericht. Mijn eerste ingeving was: wat voor een kunstwerk wordt er nu weer op het Neude geplaatst?

 16. peter

  Als we dan toch zo vol angst moeten leven, kunnen die blokken dan niet een beetje leuk vormgegeven worden? Vraag een kunstenaar er wat moois van te maken. Met deze afzichtelijke blokken die er voor een ‘proefperiode’ van twee jaar liggen krijg ik het gevoel dat de oorlog inmiddels is uitgebroke. 🙁

 17. Yoshua

  Beetje jammer dat er zoveel ruimte is tussen de betonblokken.
  Op deze manier kunnen de bakfietsterroristen met een bombakfiets makkelijk de pleinen bereiken om de bombakfiets te laten exploderen.
  Voor bijvoorbeeld vrachtwagens zijn deze blokken geen obstakel, maar wie gebruikt er nog een vervuilende vrachtwagen als terroristenvoertuig.
  Heeft Utrecht ook al een oplossing tegen terroristen die met messen op mensen menigte insteken. Of is dat weer te modern.

 18. JdV

  @Peter. Dat zie je toch helaas verkeerd. De oorlog is uitgebroken op 9/11.

 19. BdV

  Mee eens dat de vormgeving gezien de foto’s niet de grootste kostenfactor is geweest.
  Plantenbakken, natuursteen, overblijfselen van Romeinse ruïnes, het hele plein een meter ophogen, een slotgracht met voetgangersophaalbruggetjes, stalen standbeelden van wachters in harnas met speren, wat kunnen we nog meer bedenken?

 20. Frits

  Het Vredenburg, Neude, Domplein etc. dienen gewoon toegankelijk te zijn voor leveranciers. Altijd is er ergens een doorgang ,hooguit met zo’n op-en-neer-beweegbaar paaltje. Geen partij voor een vrachtwagen.

 21. Bill

  Wat een idiotie. Maak er dan gelijk bankjes van oid, maar je buigt nu voor die haatbaarden door dit zo expliciet te benoemen als maatregel.

 22. Katharina

  Ja precies @JdV daar sla je de spijker op zijn kop! Helaas moeten we vanaf die dag overal rekening houden met terreur. De mensen die dagelijks met onze veiligheid bezig zijn zouden we wel eens mogen bedanken i.p.v. commentaar te leveren op maatregelen die ze helaas moeten nemen.

 23. Karla

  Ik heb begrepen dat het banken + plantenbakken worden. Jammer dat ze nodig zijn, maar een plantenbak is altijd welkom natuurlijk. Mits iedereen de plantjes hun gang laat gaan.

 24. Maria

  Katharina, 100 procent veiligheid is een illusie. En omgekeerd, de kans dat je door een aanslag getroffen wordt is verwaarloosbaar.
  Dot soort maatregelen geven schijnveiligheid.

 25. JdV

  @Maria: De kans dat je huis afbrandt is verwaarloosbaar. Geen verzekering dan maar? De kans dat je slachtoffer wordt van een aanslag is klein. Maar het aantal aanslagen stijgt, en ook het aantal doden. Dan kun je niks doen. En wegkijken. En dat is jouw oplossing. Mijn oplossing zou zijn om juist meer te doen. De daderprofielen zijn duidelijk. Parijs, Brussel, Nice, New York. Het zijn altijd dezelfde die de aanslagen plegen. Focus daar op.

 26. Harry

  En nu maar hopen dat er geen doden gaan vallen agv vertraagde aanrijtijden van politie, ambulance of brandweer. Weg met die lelijke schijnzekerheidgevende goedkope betonblokken!

 27. Theo

  Het zijn niet voertuigen die ons bedreigen.
  Dat woord leidt af van de werkelijke oorzaak.

 28. bee

  @Katharina
  de mensen die bezig zijn voor onze veiligheid mogen van geluk spreken dat het hier nog niet is voor gekomen .
  iedere maatregel die genomen word in verband met de “veiligheid heeft weinig nut als men blijft dweilen met de kraan open,lees grenzen.
  dus er valt weinig te bedanken aangezien ze zelf steeds roepen dat er niets aan de hand is maar wel gauw een paar betonblokken neer zetten .

 29. Wim Vreeswijk

  Je zou ook het, zeer gedateerde Verdrag van Schengen uit 1985, kunnen opzeggen en gewoon weer grensbewaking in stellen. Eenvoudig te realiseren met de huidige digitale technieken.

 30. Maria

  Ja, JdV. Zorg dat je zonder risico leeft. Blijf binnen, hang luiken voor je ramen, zet een stalen deur in je gevel en doe niet meer open. Wees veilig en leef niet meer. Veel plezier.

 31. [email protected]

  @Wim Vreeswijk 22/8/2018 – 17:37

  Orde moet er zijn beste Wim, net als toen in de goede oude tijd …………

 32. Lombokker2

  Veel strengere controles op luchthavens, ellenlange rijen bij security, betonblokken op veel openbare plekken in grote steden… Is het misschien een idee om iets aan de oorzaak te doen? Die is namelijk duidelijk afkomstig uit één hoek en dat al eeuwenlang.

 33. R

  Misschien beter om de oorzaak van het probleem aan te pakken ipv de symptomen?

 34. cas

  @ Katje, hoe gaat dat gratis ov betaald worden?? De bussen rijden nu al voor 40% op subsidie.
  Ik zeg juist volle pond betalen voor het ov…

 35. joris

  Nou, ik vind het niet leuk, die merkel lego overal. Idem voor de diversiteitspaaltjes.

 36. Eduard F.

  @Lombokker2:

  “Is het misschien een idee om iets aan de oorzaak te doen? Die is namelijk duidelijk afkomstig uit één hoek en dat al eeuwenlang.”

  Vertel, uit welke hoek komt al eeuwenlang de oorzaak?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).