Bewoner Utrecht stapt naar Raad van State vanwege kartonnen doos naast container Bewoner Utrecht stapt naar Raad van State vanwege kartonnen doos naast container

Bewoner Utrecht stapt naar Raad van State vanwege kartonnen doos naast container

Bewoner Utrecht stapt naar Raad van State vanwege kartonnen doos naast container
Wie legde er een kartonnen doos naast de container op het Jacobskerkhof in Utrecht? Die vraag lag voor bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Een bewoner moest 70 euro betalen aan de gemeente, omdat zijn adres op de doos stond. De betreffende man vermoed echter dat zijn zus de doos daar heeft neergezet.

Wie legde er een kartonnen doos naast de container op het Jacobskerkhof in Utrecht? Die vraag lag voor bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Een bewoner moest 70 euro betalen aan de gemeente, omdat zijn adres op de doos stond. De betreffende man vermoed echter dat zijn zus de doos daar heeft neergezet.

Iets meer dan een jaar geleden, op 15 maart 2023, werd de kartonnen doos gevonden. Niet in de container, maar ernaast. De gemeente besloot ‘spoedeisende bestuursdwang’ toe te passen en raapte de doos op. In de doos zat nog een tijdschrift, met een adres. De gemeente Utrecht bracht 70 euro in rekening bij de bewoner van dit adres.

De bewoner was het er niet mee eens, hij zou nooit afval naast de container plaatsen. De naam van zijn zus stond op het tijdschrift. Zij is niet meer woonachtig in Nederland, maar wel in maart 2023 nog even in het land geweest. Hij vermoedt dan ook dat zij de doos naast de container heeft neergezet.

Uitspraak

De man ging in bezwaar, maar de gemeente verklaarde dit ongegrond. De bewoner liet het er niet bij zitten en stapte naar de Raad van State. Daar vangt hij echter bot. “Dat het adreslabel van het tijdschrift niet zijn naam bevat, maar die van zijn zus, betekent niet dat de doos niet tot hem te herleiden is. Van belang is dat de doos naar zijn adres is gestuurd, zodat de doos tot zijn adres, en daarmee tot hem, te herleiden is.”

De man kon volgens de rechter ook niet daadwerkelijk onderbouwen dat zijn zus de doos daar had neergezet. De Raad van State oordeelt dan ook dat de man terecht als overtreder is aangemerkt.

43 Reacties

Reageren
  1. BW

    Als ik die 70 euro had willen claimen was ik wrs eerder naar die zus gegaan dan naar de Raad van State.

  2. Utrechtsch

    Ongelofelijk hoe triest mensen kunnen zijn. Had deze man deze tijd nou gestoken in iets voor een ander dan zou de wereld een stukje mooier zijn.

    Nu zit hij thuis zich waarschijnlijk op te winden. Sterkte!

  3. Boogschutter

    Wat zou het fijn zijn als de gemeente een speciaal team op poten zet om al die dumpers in de kladden te pakken. Matrassen, koelkasten, fietswielen, kapotte bankstellen, vuilniszakken die opengebarsten zijn, plat glas, aardewerk, etc. etc. ALLES wordt structureel gedumpt en achteloos bijgeplaatst.
    Zet er mannetjes / vrouwtjes op die de zaak uitpluizen en ga handhaven!

  4. James

    Heb hier een dubbel gevoel bij. Het is goed dat er iets gedaan wordt aan vervuiling en asociaal gedrag. Maar dit kan ook makkelijk misbruikt worden. Je zou bijvoorbeeld heel makkelijk iemand te grazen kunnen nemen door dozen met diegene zijn naam en adres in de stad te verspreiden.

  5. W.

    En ik neem aan dat de man er zodoende bij de Raad van State voor gepleit heeft dat zijn zus en niet hij de boete van 70 euro zou krijgen?

  6. Boogschutter

    @ James
    Maar hoe kom je op de eerste plaats dan aan dozen met iemand’s naam / adres erop? Haal je die dan eerst bij zo’n persoon uit zijn schuurtje op? Nee, dit lijkt me een onwaarschijnlijkheid. Wat wel zonneklaar en evident is, is het feit dat er structureel van alles gedumpt wordt. En al dat afval zou getraceerd moeten worden. De kans dat hierdoor wellicht iemand ten onrechte voor wordt bekeurd is zo klein dat dit niet in verhouding staat tot het grotere belang van handhaving omwille van milieu en hygiëne.
    Ik hoop dat Tess mijn oproep gelezen heeft. Mooie klus voor iemand die wil gaan vechten voor alle inwoners.

  7. w

    maar karton/papier kun je in dat gebied elke woe buiten zetten en dan wordt t opgehaald, vanwaar deze heisa?

  8. Marc

    @boogschutter je kan mij een etikettenprinter kopen

  9. Matt

    @Boogschutter: het is dweilen met de kraan open, zeker in de binnenstad. Het extra personeel waar u voor pleit kan mijns inziens daarom beter worden ingezet om alle rotzooi op te halen. Daar wordt het schoner van in de stad en dat zorgt er weer voor dat mensen hun troep niet bij de rotzooi van anderen dumpen “want er lag al wat”.

    Algemeen: ik heb wel eens een zware doos te vroeg buiten gezet voor iemand die tijdelijk niet met dat soort dingen de trap af kon en ik niet kon blijven tot het ding volgens de regels mocht worden aangeboden. Er stond nog een adres op die doos dus dat was 70 euro boete. Situatie uitleggen aan gemeente heeft niks geholpen want regels zijn regels, de ambtenaar begrijpt de situatie maar is niet bevoegd hierin enz.

  10. Binnenstadbewoner

    Ja mooi hoe die rechtsbescherming in de praktijk werkt. Bezwaar maken bij de gemeente is gratis en griffierecht bij de Raad van State kostte hem maar 51 euro.

    Ambtenaren van de gemeente hebben zijn bezwaar behandeld en afgewezen, in behandeling genomen door RvS, advocaat namens de gemeente Utrecht, reistijd- reiskosten naar Den Haag, een zitting bij RvS, voorbespreking, zittingsduur zelf, griffier die notulen maakt, , rechter die naderhand en uitspraak schrijft … Dit alles kost duizenden euro’s. Maar ook veel werkgelegenheid

  11. Wies

    Een fatsoenlijke burger zou de boete betalen en de € 70 aan zijn zus vragen in plaats van deze nutteloze procedure voeren.

  12. de Kreek

    Dan mag je wel uitkijken, dat niet een ander met jouw adres, buiten de container plaats, om je een poets te bakken.

  13. Edward en Ian

    Dat is dus waarom ik altijd adreslabels overal afhaal . Het is simpel. ik kan een doos aan buren geven om iets tijdelijk in te pakken die buren kunnen vervolgens die doos ergens neergooien. Andersom staaltjes meegemaakt dat er duidelijke labels en adressen op stonden en ‘handhavers’ beweerden niets te konden vinden. Foto’s gemaakt en opgestuurd. Is niets mee gedaan. Ik maak alles klein… álles. Het wordt tijd dat grofvuil weer 2 x per week komt en ook elektrische apparatuur weer gewoon meeneemt. Vuilnis ophalen werkt het beste. 2 x pe rweek. Schept werkgelegenheid, voorkomt rattenplagen en maakt een eind aan die gore stinkende vieze containers.

  14. Len

    Dan stuurt ie toch ff een tikkie van 70 euro naar zijn zus.

  15. Nico

    Wat hebben we geleerd? Haal sticker met adres van de doos voordat je hem buiten zet. En wat zou dit gedoe gekost hebben aan arbeids uren voor de gemeente? Ik denk meer dan die 70 euro maar gemeente wel in gelijk gesteld. Complimenten gemeente 1 dader gepakt nu nog velen te gaan. Succes er mee.

  16. rechtkrom

    als je een hekel aan iemand hebt vraag je bij je buren rond om dozen ‘om iets in te pakken ‘en plempt ze neer bij de eerste de beste container. Dit slaat echt nergens op van de raad van state. bewijslast is absoluut 0,000000000 .. nog nooit was recht zo krom !!!!!!!!!!!!1

  17. Rob H.

    Handhaving, lees ik in een hoop reacties onder andere berichten. Wordt er een keer gehandhaafd, is het weer niet goed!

  18. Scherpschutter

    @Rechtkrom 23:55

    Yep. Welkom in het nieuwe tijdperk van het postmodernisme, waar anno 2024 ook de onschuldspresumptie (voorheen de basis van het rechtsstelsel) lijkt te zijn afgeschaft. We naderen zelfs in rap tempo het moment van ultieme inversie; vanaf nu heeft u te bewijzen dat u iets niet gedaan heeft, in plaats van dat de beschuldiger bewijst dat u iets wel gedaan heeft.

  19. Dirk

    Maar waarom wordt er op het Jacobskerkhof wél ‘Spoedeisende Bestuursdwang’ opgemaakt voor een kartonnen doos, en in de wijken Zuilen Overvecht en Kanaleneiland, bergen met huishoudelijk afval wekelijks naast de containers gedumpt wordt? Ga daar ook eens ‘Spoedeisende Bestuursdwang’ opmaken, er zit heus wel een kartonnen doos met een adres ergens tussen.

  20. M.

    70 euro voor een kartonnen doos? Wat een kleinzielig geleuter. De gemeente kan zich beter bezig houden met dringender zaken.

  21. Wim

    @ Rob H.

    👍👍👍

  22. Johan Vissr

    Doe de groeten aan je zus! Nooit meer in Utrecht komen,,,,

  23. AMB

    de Raad van State kan de tijd beter besteden dan aan een onnozelheid als deze

  24. Janmetdekortevoornaam

    Ik hoopte dat de uitspraak was dat de gemeente dus vaker de containers moet legen, zodat er geen reden is er iets naast te parkeren. Maar helaas.

  25. Wim

    Eh volgens mij werd de doos achterhaald door ern tydschrift dat in de doos zat niet door een etiket op de doos.

  26. Wittejan

    Onlangs afval gevonden naast contaner waarin brief met adres buurtbewoner. Bij buurtbewoner afgegeven met opmerking: uw post ligt op straat, gelukkig heb ik deze gevonden.

  27. Nina

    Kijkt men bij de overheid überhaupt wel naar een kosten-baten plaatje, voordat men achter die 70 euro aan gaat jagen?

    Nederlanders zijn nl. geen pinautomaat. Wat een armoe.

  28. Alain

    Hoezo “iedereen kan er wel een adressticker opplakken”. Er is toch ook nog zoiets als een afzender, dus als iemand je probeert te naaien kun je toch ook “bewijzen” dat je bij die afzender het niet besteld hebt?

    In dit geval betwist de betrokkene ook helemaal niet dat de doos in zijn bezit was en dus “zijn” afval is. Hij stelt alleen dat hij de strafbare handeling zelf niet heeft verricht.

    Dit acht de rechtbank onaannemelijk. Om op die manier aan straf te ontlopen zal hij met sterker en overtuigender bewijs moeten komen (een bekentenis van zijn zus, bijvoorbeeld).

  29. hans van rheenen

    Het moderne? containersysteem verwordt tot een regionale afvalplaats en is daarmee in veel steden al duidelijk geflopt. Om nu nog via adressen op dozen en tijdschriften met veel gedoe en kosten meent te kunnen afleiden wie dit illegale dumpen veroorzaakt heeft om een boete te kunnen uitdelen ondergraaft het systeem extra. Bovendien is plakken van adressen op afval snel “een pest-spelletje geworden waarmee dus de rechter de rechtmatigheid op voorhand al heeft vastgelegd.

  30. Luuk Upuuk

    Waar zo’n klein berichtje al niet toe leidt. 29 reacties als ik dit schrijf.
    Een asspect kom ik nog niet tegen: de hoeveelheid afval die we met zun allen creëeren. En het gemak waarmee sommige mensen het ergens dumpen zodat een ander er verder voor mag zorgen.

  31. M. Zwaneveld

    Nou dan kunnen ze hier in Lelijkstad binnenlopen, bij onze containers staan vaak hele huis raden. Maar handhaven, mooi niet

  32. Camera

    Misschien daar ook maar camera’s plaatsen, bij die containers. En veel strengere straffen natuurlijk!
    Dit is m.i. kleine criminaliteit, en die leidt vaak tot grotere misdaden.

  33. Utrechtse Jantje

    Helemaal met jou eens hoor @ Dirk …

  34. Gré braadslee

    Dus als ik een hekel heb aan mijn buurman hoef ik alleen maar een neplabel te maken en op een doos te plakken en dan naast de container te zetten? ..En dat noemt men rechtsspraak? Laat de rechter maar bewijzen dat iemand het aan ‘die persoon’heeft toegestuurd adhv een afzender en een trackingcode.. Dán pas heb je bewijs.

  35. Statler

    @Luuk Upuuk:
    👍

  36. Dagelijkse passant

    Deze heer of dame woond zeker niet op kanalen eiland.daar nemen ze niet eens de moeite meer om het in de ondergrondse stortkoker te deponeren. God God wat een pauperdorp!! En ik als nette burger met 1 zak huisvuil in de week betaald hiervoor de rekening ( gemeentelijke belastingen 100 euro per maand) om dagelijks deze pauperbende weer op te ruimen

  37. Gertrude

    Heeft de gemeente ooit wel eens een boete gehad omdat de containers hartstikke vol zitten en ik die vieze zak weer moet opslaan op mijn balkonnetje?
    Het is Goliath tegen David. Maar op den duur wint de laatste. Bijvoorbeeld door “tegen” te stemmen bij de verkiezingen.
    En dan zich maar afvragen waarom de kiezer de politiek de rug toe keert.
    Hier in Utrecht heerst eenzelfde mentaliteit als die van de Belastingdienst ten aanzien van het toeslagendebacle.

  38. W

    @Nina: deze meneer heeft duidelijk niet naar dat plaatje gekeken als je ziet hoe hij de overheid en daarmee de samenleving op kosten jaagt voor een onhandige actie van zijn eigen zuster

    Verder eens met Rob H.: altijd is het handhaven handhaven en nu is de burger ineens geen pinautomaat bla bla.

  39. Pee

    Dus als je een hekel hebt aan iemand pleur je rommel naast de container met het adres van diegene en dan kan deze een boete betalen.

  40. Jan

    Wat een doos!

  41. Nina

    @ W.

    Deze man gaat niet voor zijn lol naar de rechter om een boete van 70 euro, dus ik durf het wel aan te denken dat hij niks fout heeft gedaan.

    Die boete van 70 euro kost al heel wat betaalde werkuren en een gang naar de rechter nog veel meer werkuren. Je moet hier als gemeente gewoon de betere zijn en niet gaan procederen om gemeenschapsgeld te besparen èn de drukke rechters te ontzien.

    Wat is het probleem om deze man het voordeel van de twijfel te geven? Het gaat om 70 euro….

  42. w

    @Pee
    ik heb net een doos met Vladimir Poetin en zijn adres neergekwakt, dat zal m leren haha

  43. Inspector Gadget

    De rechter redeneert krom en kan NIETS bewijzen. Raad vanstate is dus onbetrouwbaar. Er is 0.0 bewijs. 0.0 helemaal 0.0 iedereen kan een label maken .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).