Ruim 630 handtekeningen zijn maandag overhandigd aan het Utrechtse provinciebestuur voor het terugbrengen van een goede buslijn in Hoograven-Zuid. De route terugbrengen van de oude lijn 6, die in 2012 verdween, heeft de grootste voorkeur.
“Hoograven-Zuid raakt geïsoleerd”, zegt buurtbewoner Willem van Schip resoluut. Hij is inspreker op de vergadering Milieu, Mobiliteit en Economie in het Provinciehuis. Met hem zijn er honderden buurtbewoners die niet tevreden zijn met de buslijnen in de buurt. Lijn 6 verdween in 2012, waarna lijn 1 het gat moest opvullen. “Maar lijn 1 brengt je praktisch alleen naar Utrecht Centraal, waar veel mensen in de wijk helemaal niet willen zijn”, vindt Michel Eggermont, gemeenteraadslid van de SP.
“Vervolgens is er na fel protest en op aandringen van de SP een servicelijn verzonnen als ‘doekje voor het bloeden’”, laat Eggermont weten. “Maar die servicelijn verdwijnt dit jaar ook.” Dat gebeurt wanneer de twee nieuwe haltes voor lijn 1 af zijn, die op de Hooft Graaflandstraat, vlakbij ’t Goylaan komen. Reizigers moeten dan overstappen op regiolijn 47 om verder de wijk in te reizen, maar ook dát biedt geen uitkomst.
“Lijn 47 is slechts een halfuursdienst. Dat is frustrerend, omdat je moet overstappen voor die laatste paar haltes en dan ook nog eens het risico loopt dat je deze aansluiting mist. Ook is de eerste rit op zaterdag pas om 8:30, op zondag zelfs pas om 10:30 en bovenal: de dienstregeling eindigt om 21:00 uur”, aldus Eggermont.
Irritaties
Vooral voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn is de situatie onhoudbaar. Berta Kroon (86) is ook aanwezig bij de vergadering. “Ik heb een bus nódig”, zegt ze. “Een stadsbus. Nu moet ik acht minuten lopen voor ik bij een halte ben. Daar heb ik om gejankt hoor.” Ook de huisartsenpraktijk aan de Detmoldstraat heeft een bezwaarschrift ingediend. Zonder rechtstreekse buslijn is het voor hun patiënten, waaronder patiënten voor de fysiotherapie, moeilijk om bij de praktijk te komen.
“Veel mensen raken hier geïsoleerd en blijven dan maar gewoon binnen. Wanneer ons plan wordt goedgekeurd en de busmaatschappij merkt dat er veel vraag is naar deze rechtstreekse buslijn, durf ik te wedden dat ze hem zelfs nog vaker willen laten rijden”, vult Eggermont aan.

Het is voor de SP en wijkbewoners dan ook moeilijk te verkroppen dat de provincie bezuinigt op hun busvervoer, maar wel 5,3 miljoen euro wil investeren in de lichtborden bij de bushaltes, die in veel gevallen nog niet eens aan vervanging toe zijn. “We willen bussen in plaats van borden”, zegt Van Schip. Julie d’Hondt, Statenlid van de provincie, kan zich daar wel iets bij voorstellen. “Veel borden staan er nog maar een jaar of twee, terwijl ze een levensduur hebben van tien tot vijftien jaar. Dat kan dus nog wel even uitgesteld worden”, zegt ze in de vergadering.
Voorstel
De SP heeft een alternatieve dienstregeling opgesteld, waar de provincie naar gaat kijken. In die dienstregeling is de route van de oude lijn 6 opgenomen, als deel van lijn 47. “Die route was voor de bewoners het meest bruikbaar en hebben we nu hersteld. We willen een volwaardige stadslijn maken van lijn 47, die van ’s ochtends tot ’s avonds rijdt met minimaal een kwartierdienst”, aldus Eggermont.
Om de nieuwe dienstregeling te bekostigen kan het geld voor de vervanging van de elektronische borden wellicht gebruikt worden, wordt op de vergadering geopperd. Eggermont: “Netto gaat deze dienstregeling 37 dienstregelingsuren per week meer kosten, wat op jaarbasis minder dan 200.000 euro kost. Een deel van de route van lijn 1 is dan overbodig geworden en ook de nieuw te bouwen overstaphaltes zijn dan niet meer nodig, waarmee ook kosten uitgespaard worden.”
Gekoppelde berichten

Ontevredenheid in Hoograven Zuid over plannen busvervoer
De bewoners van Hoograven Zuid zijn alles behalve tevreden over de plannen voor het busvervoer…
3 Reacties
ReagerenWat heb ik daar vroeger vaak in gezeten, die lijn 6. Een superverbinding was dat!
Zo snel als mogelijk de machtswellustige rol van de provincie in alles wat de stad en liefst de vroegere BRU gemeenten betreft beëindigen. Dit tussenbestuur uit de 19e eeuw toen feodaal zijn gewoon was is er in Utrecht alleen maar om de belangen van de stad en de stadsregio zo veel als mogelijk te dwarsbomen. niet alleen het OV maar bezie ook eens de kwalijke rol die de provincie al decennia heeft en heeft gehad in de ongebreidelde groei en daarmee miljarden kostende leegstand van allerlei bedrijfsterreinen in alle plaatsen en gehuchten van deze provincie. Om vervolgens nu de nood aan de man is een vermanend vingertje op te heffen tegen gemeenten die leegstand hebben. Over een onbetrouwbare overheid gesproken.
In het kader van verbeteren van service, bereikbaarheid etc etc…. Krijg je steeds minder, maar mag je wel meer betalen!