Bewoners moeten eigen bier betalen op straatfeesten | De Utrechtse Internet Courant Bewoners moeten eigen bier betalen op straatfeesten | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners moeten eigen bier betalen op straatfeesten

Bewoners moeten eigen bier betalen op straatfeesten
Het spandoek van het Koekoekstraatfeest afgelopen zomer. Bron: Facebookgroep Koekoekstraat Utrecht
De gemeente Utrecht is van plan om eind dit jaar de regels omtrent subsidies voor straatfeesten aan te scherpen. Zo willen ze dat buurtbewoners het eten en drinken voor dit soort evenementen zelf gaan betalen.

De gemeente Utrecht is van plan om eind dit jaar de regels omtrent subsidies voor straatfeesten aan te scherpen. Zo willen ze dat buurtbewoners het eten en drinken voor dit soort evenementen zelf gaan betalen.

Volgens de raad kunnen bewoners dit namelijk prima zelf financieren. Een meerderheid van de gemeenteraad zou van mening zijn dat de gehele subsidie voor buurtfeesten moet verdwijnen. Vooral het CDA en de VVD pleiten voor afschaffing van de subsidie, die wordt betaald uit het Initiatievenfonds. Dit fonds is opgericht om Utrechters te stimuleren om zich vrijwillig in te zetten voor elkaar, de buurt, de wijk of de stad.

Het college daarentegen vindt dat het organiseren van een buurtfeest wel voldoet aan de voorwaarden van het Initiatievenfonds en om die reden ook gesubsidieerd moet worden. Daarbij wordt de kanttekening geplaatst dat de eigen inzet en cofinanciering steeds belangrijker wordt, waardoor de subsidie wel kleiner wordt.

Kosten

Als de subsidie voor buurtfeesten geheel afgeschaft zou worden, scheelt dat de gemeente een aanzienlijke som geld. Sinds de instelling van het Initiatievenfonds op 1 juli vorig jaar, is er vanuit de gemeente bijna 128.000 euro uitgegeven aan buurtfeesten.

De bedragen die per wijk zijn verstrekt verschillen echter wel. Zo werden in Overvecht twee buurtfeesten georganiseerd voor in totaal zo’n 650 euro, terwijl in Noordoost 96 feesten werden georganiseerd voor bijna 31.000 euro.

tabel-buurtfeesten
Het aantal gesubsidieerde buurtfeesten per wijk in een jaar tijd. Bron Gemeente Utrecht

18 Reacties

Reageren
  1. Freddy Bankvaars

    Helemaal kut dit plan. Je komt niet met je poten aan andermans gratis bier, dat doe je gewoon niet.

  2. Yoshua

    Nou daar gaat ons burenfeestje naar de knoppen na al die jaren.
    Wij hebben prachtige feestjes gekregen van de gemeente met zes buren.
    Perfecte catering van Lombok ondernemers.
    Er is vast nog wel ergens een andere subsidie pot die ons feestje vergoed.
    Maken we er een cultureel festival of iets dergelijks van.

  3. Freya Jemper

    Vreemd bericht: eten en drinken wordt niet betaald door het initiatievenfonds. Het gaat juist om de kosten van het organiseren, het huren van bijvoorbeeld spelletjes of andere ‘hardware’. Door dat deels te betalen ondersteunt de gemeente juist allerlei initiatieven die het samenleven in de wijk verbeteren. Handhaven dus, deze subsidie, en ervoor zorgen dat de juiste kosten worden vergoed.

  4. Gas

    @Freddy, klopt, gratis bier is een mensenrecht, daar rommel je niet mee. We bellen de U.N.

    Wat wel leuk is aan het schema is het aantal feesten per wijk, geeft precies aan welke wijken een goede samenleving hebben, dat de binnenstad er maar 4 heeft is logisch want die zitten het hele jaar al in de festivals, dus daar kom je je buren toch tegen.

  5. Natad

    Als je het geld van Noordoost deelt door 96 feesten, kom je uit op ongeveer de kosten van een feest in Overvecht, zo’n 350 euro.Slecht vergelijk dunkt me DUIC.

    Overigens gaan kosten vaak niet in eten en drinken zitten maar om het feest te faciliteren. Zaken zoals materiaal om de straat af te sluiten, op te leuken, te versieren etc.
    Ik weet trouwens uit eigen ervaring dat zoiets echt bij (kan) dragen aan verbroedering, kennismaking met je buurt en buurtgenoten. Mijn woongenot is alleen maar vergroot door het gezamenlijk oppakken van dit soort initiatieven en het gemeenschappelijke gevoel van een buurt te zijn.

  6. Berend

    Nu pakken ze zelfs ons buurtfeest van ons af. Walgelijk. Ik ga toch zeker niet zelf betalen voor m’n pils? 😉

  7. [email protected]

    Ach de belastingbetalerd zuipt en vreet zijn geld terug via straatfeestjes.

  8. Scherpschutter

    Wat een zinloos gedoe met geld van burgers! De gemeente breekt spreekwoordelijk eerst je poten (pakt je geld af via belastingen), biedt je vervolgens zorg en een rolstoel aan (die je ook zelf had kunnen betalen, als je geen belasting hoefde te betalen) en komt daarna altijd met de opmerking “heb jij even geluk dat er een overheid is, anders was je niet mobiel” (vul zelf maar in).

    Geld terug in de zakken van burgers! Weg met die uitdelers van sigaren uit eigen doos. Een buurtfeest organiseren kunnen burgers zelf prima!

  9. BdV

    Het lijkt wel of er echt mensen bestaan, die het raar vinden om zelf voor hun knakworsten, borrelnoten en bier te betalen.

  10. Ingrid

    De gemeente heeft voor zover ik heb meegemaakt nooit eten en drinken op buurtfeesten gesubsidieerd, alleen huur van materialen. De kop van dit bericht is mij dus een raadsel. Het organiseren van een buurtfeest is een enorm grote, leuke en verbindende klus voor een buurt, overigens.

  11. VoordorpPaul

    Stoppen met dit gedoe. Zeker in zo’n wijk als Wittevrouwen kan men makkelijk zelf het happie en sappie betalen zonder het geld van de rest van de inwoners van de stad. Ook blijken het in bepaalde buurten steeds dezelfde types te zijn, die in het laten van een natte scheet weer een reden zien voor een zuip en vreetfestijn op kosten van een ander. Ook zou de gemeente eens goed moeten controleren of de aanvragen wel kloppen met wat er daadwerkelijk in zo’n straat op poten wordt gezet. En nee ik ben geen bezoeker van buurtfeestjes. Men mag best wat vieren maar niet tig keren per jaar op kosten van de gemeenschap

  12. AA

    De gemeente lijkt wel “van de ratten besnuffeld” om straatfeesten te subsidiëren. Vroeger waren er buurtfeesten in de oude volkswijken en die werden bekostigd door de bewoners zelf. Laat de mensen gezellig een avondje gezellig bij elkaar op de koffie of een biertje gaan, dat verbroederd beter dan een straat of buurtfeest. Vroeger zouden we dit in Utrecht ordinaire klaploperij noemen. De gemeente moet zich schamen om hier geld voor ter beschikking te stellen en de burgers moeten zich schamen om geld voor hun zuippartij te vragen.

  13. Maaten van Ditmarsch (oud fracttievoorzitter CDA)

    Na jaren komt eindelijk een einde aan het onnodig knuffelen van mensen die dit in onze welvarende stad makkelijk zelf kunnen betalen. Vrijgekomen geld kan zeer wel aan andere prioriteiten besteed worden zoals echte armmoedebestrijding.

  14. hans

    @ maarten,

    zo dus jij bent verantwoordelijk voor de zooi die we binnen hebben gehaald in alle krachtwijken.
    En als er wijken zijn waar ze wel sociale controle hebben en ook nog werken mogen ze alleen maar storten op je oude hobby theedrinken weer op te pakken.

    Geef mijn dan maar een biertje na een dag hard werken.

  15. blm

    Als iedereen wat maakt/kookt en dat deelt en ‘bring your own bottle’ .
    Een party tent is zo opgezet (heeft vast nog wel iemand), klapstoeltje mee en muziekje aan..Paar tuintafels…Wat meer heb je nodig????
    Als het dan niet gezellig kan worden dan is het gewoon niet gezellig.

  16. Claudia

    Ik snapte het ook al niet helemaal. De kop van het artikel vertelt mij duidelijk dat het gaat om “Bewoners die een buurtfeest organiseren”. Daar hoeft de gemeente (en dus ik) toch niet aan bij te dragen? Afschaffen dus die subsidies!

  17. Ineke

    Het is vestzak / broekzak bij de gemeente bij ons jaarlijkse straatfeest, 1 van de vele in Noordoost. De huur van een springkussen en partytent bij Doenja, de gemeentelijke sport en speluitleg organisatie, kost ons 200 euro. Die 200 euro krijgen we uit het initiatievenfonds. En die moeten we tot op de cent nauwkeurig verantwoorden met de rekening van Doenja uitleen.. Een partytent heeft niemand hier in de straat. We hebben postzegel plaatsjes achter onze huizen dus geen plek voor een partytent. Al het eten, drinken etc betalen we zelf. Dit doen we zo al decennia. Vooral de nieuwe bewoners zijn blij met de kans om veel buren te spreken. Er wordt nog al eens verhuisd. Het straatfeest helpt om de onderlinge contacten tussen buren in stand te houden.

  18. E westerhoff

    Geld dat ook voor de concordiastraat waar onze wethouder woont van groen links ???of mag die wel feestjes geven dicht bij het vuur zitten heet dat

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).