Bewonersgroep Rijnsweerd boos over gemeenteplannen voor Utrecht Science Park Bewonersgroep Rijnsweerd boos over gemeenteplannen voor Utrecht Science Park

Bewonersgroep Rijnsweerd boos over gemeenteplannen voor Utrecht Science Park

Bewonersgroep Rijnsweerd boos over gemeenteplannen voor Utrecht Science Park
Een groep bewoners van Rijnsweerd is naar eigen zeggen geschokt door de plannen van de gemeente voor het Utrecht Science Park (USP), dat grenst aan hun buurt. “De plannen hebben grote en onacceptabele gevolgen voor de leefbaarheid, de verkeersdruk en de natuur in Rijnsweerd en Utrecht Oost”, stelt de Kerngroep van het Bewonersoverleg Rijnsweerd.

Een groep bewoners van Rijnsweerd is naar eigen zeggen geschokt door de plannen van de gemeente voor het Utrecht Science Park (USP), dat grenst aan hun buurt. “De plannen hebben grote en onacceptabele gevolgen voor de leefbaarheid, de verkeersdruk en de natuur in Rijnsweerd en Utrecht Oost”, stelt de Kerngroep van het Bewonersoverleg Rijnsweerd.

De gemeente maakte onlangs plannen bekend waarmee het Utrecht Science Park toekomstbestendig moet worden. Er moeten daarom onder meer 4.000 nieuwe woningen en 4.000 banen bij komen, in een groene omgeving met veel minder autoverkeer.

“De Omgevingsvisie gaat over alle ruimtelijke wensen van het USP, maar nergens blijkt uit dat in de visie rekening is gehouden met de gevolgen daarvan voor de directe buren van het USP. Sterker nog, de bewoners ervaren het als dat de problemen van het USP over de schutting (de randen van het plangebied) geworpen worden”, aldus de Kerngroep. 

Volgens de bewoners hebben ze hun bezwaren ‘keer op keer’ geuit in bijeenkomsten van de gemeente en USP. “Maar in het voorliggende ontwerp is daar niets van terug te vinden. […] Ten onrechte wordt in de begeleidende brief (van het college aan de gemeenteraad, red.) de indruk gewekt dat deze visie in samenwerking met de bewoners tot stand is gekomen.”

Windmolens

Het protest van de bewoners van Rijnsweerd is onder meer gericht tegen de zoeklocaties voor windmolens. De gemeente heeft in de plannen namelijk een zoeklocatie voor één of twee windmolens langs de A28 opgenomen.

“Dat wil zeggen op nog geen 500 meter afstand van de geplande woningbouw aan de Archimedeslaan en de bestaande woningen in Rijnsweerd zuid”, reageren bewoners van Rijnsweerd. “De negatieve impact op het welzijn en de gezondheid van alle bewoners van Rijnsweerd zal overweldigend zijn door grote slagschaduwen, veel lichtoverlast en een te hoge geluidsbelasting. […] Dit is een onbegrijpelijk plan.”

Verkeer en parkeren

Bewoners maken zich naar windmolens zorgen over overlast van verkeer. In de gemeenteplannen staat dat het USP autoluw moet worden, door middel van zogenoemde knips. “Daarmee wordt een belangrijke ontsluitingsweg voor Rijnsweerd afgesloten en als cadeau krijgen de bewoners de overlast van het verkeer van het USP.”

Ook de grote parkeergarage aan de westzijde van het USP zorgt voor onrust. Het verkeer wordt daarmee naar de randen van het USP gedrukt en een van de mogelijke locaties voor de garage is op een plek waar nu groen en speelvoorzieningen voor de buurt zijn, stelt de Kerngroep.

“De bewoners van Rijnsweerd hebben grote zorgen over wat het autoluw maken van USP en de hub West voor de verkeersdruk, parkeerdruk en de leefbaarheid in hun wijk en Utrecht-Oost gaat betekenen. […] Waarom wordt er door de gemeente gekozen voor zo’n parkeervoorziening midden in een leefgebied waarin straks meer dan 10.000 inwoners wonen?”

Inzage

De Omgevingsvisie voor het USP ligt van 15 juni tot en met 30 augustus ter inzage. In die periode kan iedereen die dat wil reageren. De reacties worden volgens de gemeente gebruikt om de concept-Omgevingsvisie aan te passen voordat die ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. JdV

  De bewoners van diezelfde wijken hebben massaal gestemd op de partijen die zich laten voorstaan op het autoluw maken van 030. Das prima zolang het andere wijken en mensen betreft. Totdat het in hun eigen omgeving komt. Een beetje net zoals op IJburg. Iedereen is voor windmolens totdat ze bij hunzelf voor de deur komen.
  Karma is a bitch.

 2. Is

  De gemeente zou zich juist moeten richten op beperking van banen van USP en thuiswerken motiveren. De groei moet ooit stoppen en de grenzen zijn bereikt qua leefbaarheid en balans natuur/groei.

 3. willem

  not in your backyard

 4. Uuutje

  @ JdV

  In Rijnsweerd wordt veel VVD gestemd hoor.

  Onzinpost van je. As usual.

 5. Theo

  Voortdurende groei is een slecht uitgangspunt.
  En windturbines zijn geen grote bijdrage aan onze energievraag. Wel grote subsidieslorpers.

 6. Adriaan

  Tja, in een klein land moet je keuzes maken….. Dat men USP wil uitbreiden kon je zien aankomen.
  Rond de inkleding valt veel te doen.

  Verzet is leuk, meeveren en je eigen wensen realiseren is beter.
  Denk aan A27: dat gaat door, regel dan een volledig gerestaureerd park, inclusief bv een leuk hotel ipv het verwende kind uit te hangen wat constant nee, nee, nee zegt.

  Bouwen gaat altijd mis omdat de overheid belachelijke grondprijzen wil vermarkten. Dus als de openbare ruimte kwa oppervlak wordt vergroot, zou USP zo maar in een bosgebied kunnen komen te liggen. Natuur inclusief bouwen heet dat ongeveer….
  Wind op land is een onzin-technologie, maar ja bestuurders zijn vaak alfa’s en die drukken hun eigen hobbies door….

 7. Tom de Laat

  @ Uutje, ik heb even gezocht maar volgens mij klopt het wel, je ziet duidelijk dat d66 de grootste is en er overwegend links word gestemd.

  https://allecijfers.nl/buurt/rijnsweerd-utrecht/#stembureau

  Misschien kunnen we een mooie kerncentrale bouwen! of meteen vier. Utrecht energie regio. Giga waterstofcentrale er naast. 4000 banen hebben we er dan zo bij.

 8. Marcel

  Daar gaan we weer. De gemeente/ ambtenaren bedenken wat goed voor je is. Links autoluw, rechts bouwen midden banen etc etc. Hier dan een paar reacties en we gaan weer verder zoals een glas….
  Wanneer stemmen Utrechters nu is gericht voor een partij die belangen behartigd van bewoners? En dan ook massaal ?

 9. Bill

  Grote slagschaduwen??? Populair taalgebruik vanuit NIMBY-groepen zonder een duidelijke onderbouwing.

  Sterker nog, Rijnsweerd ligt juist prima t.o.v. USP en de Archimedeslaan om van slagschaduwen geen last te hebben.

 10. JdV

  @Uutje:
  Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018:
  Resultaten
  • De opkomst in Oost is 73,2% en is daarmee toegenomen ten opzichte van 2014 (66,2%). De
  opkomst in Oost is hiermee fors hoger dan het Utrechtse gemiddelde (59,0%).
  • GroenLinks is in Oost met 27,7% de grootste partij. Het aandeel is vergeleken met 2014
  (20,8%) gestegen.
  • D66 is met 25,1% de tweede partij en VVD met 12,7% de derde partij.
  • In geen enkele andere wijk is zoveel op Student & Starter gestemd als in Oost (7,4%).

  Wederom een onzinpost van je. As usual.

 11. Uuutje

  @Tom de Laat

  Hoe komt iedereen er toch bij dat D66 een linkse partij is? Het is een, welliswaar progressieve, liberale middenpartij, die een rechts (neo-liberale) economische agenda voert. Op mensenrechten en klimaat progressief. Niet sociaal democratisch. Opgericht als (jongeren) afsplitsing van de VVD. Ed Nijpels is bijv. van beide partijen lid gebleven.

  Daarnaast is de 2e partij dus de VVD gebleken bij de laatste verkiezingen. In het verleden werd de VVD daar vaak de grootste.

  Conclusie: men stemt er liberaal. VVD en D-66 staan redelijk dicht bij elkaar, zij het dat de VVD conservatiever is. Misschien wel uit kritiek op de VVD deze verkiezingen. Wie zal het zeggen?

 12. Scherpschutter

  Ik sluit me aan bij JdV. Tenenkrommende linkse hypocrisie. Je stemt (en stemt daarmee dus in met de democratische uitkomst) en specifiek werd er bijzonder veel D66 en GroenLinks gestemd in deze wijk (Uuutje zit er als gewoonlijk weer compleet naast). Klip en klaar.

  Dus gooi er nog maar een windmolen of 7 bij, haal nog maar garage en rijstrook weg, verwoest alle natuur voor zonneparken en verhoog lokaal alle belastingen om het te betalen. U wilt een ‘duurzame’ geimmobiliseerde paard- en wagenwijk uit het jaar 1900? Wel, alstublieft. Enjoy.

 13. Esrin W.

  “Science Park”? De Úithof.

 14. Wim

  Waar je ook op stemt het maakt niet uit als ze eenmaal op de stoel zitten gaan ze der eigen gang want dit stond allemaal niet in hun programma

 15. Uuutje

  @ Flardentoetert

  Volgens mij laat de link door van Tom de Laat duidelijk zien dat veel mensen VVD/ D’66 hebben gestemd in Rijnsweerd. Mischien moet je jouw zogenaamde feiten wat beter chekcen. Het is van oudsher de VVD-wijk in Utrecht.

  Daarnaast heeft Utrecht geen kneiterlinks bestuur, want dus ook D’66 en Christen Unie, beiden middenpartijen, die qua identiteit niet op elkaar lijken en zeker niet op de derde coalitiepartner.

  In welk opzicht verwoesten zonneparken natuur? Er is in Nederland nauwelijks natuur, we kennen slechts cultuurlandschappen. Die zonneparken komen of in niet meer gebruikte en verkochte weilanden te liggen, op industrieterreinen of op daken; dus geen idee wat je loopt te roeptoeteren.

  Windmolens kunnen een probleem zijn, niet voor niets is het RIVM met een onderzoek naar gezondheidsrisico’s gestart, zeker sinds de plannen van die dingen richting woonwijken gaan. Daar komt waarschijnlijk een (al dan niet tijdelijke) stop op.

  Het wordt gewoon een woonwijk a la 2020. Zodat er niet zulke blunders gemaakt worden als bij woonwijken gebouwd sinds de jaren zestig.

 16. Uuutje

  @JdV

  We hebben het niet over Oost (een nogal groot gebied) maar over specifiek Rijnsweerd.

  Lekker draaien met cijfers zodat ze jou goed uitkomen, cherry picking.

  Wederom een onzinpost van je, as usual.

  Het wordt wel steeds duidelijker dat JdV, Koel Hoofd en Scherpsssss. wel eens 1 en dezelfde persoon kunnen zijn (en anderen) Hun schrijfstijl begint steeds meer op die van elkaar te lijken. En ze verdedigen elkaar steeds meer.

 17. Gerard vd vecht

  Ik was deze week aan het varen van sneek naar Groningen en toen zei de kapitein onderweg daar in dat groene natuurgebied woont nijpels, zelf met een dik salaris in het noorden wonen en anderen opzadelen met windmolens, maar ik vind rijnsweerd wel en goede locatie voor windmolens voor de d 66 en gr links stemmers.

 18. JdV

  @uutje: in oost bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 meer dan 52% stemmen op D66 en GL. Tel daarbij de ultralinkse PvdD, Student&Starter en wat ander klein grut op en het is duidelijk dat Oost en dus ook Rijnsweerd zuid volop links stemt. Natuurlijk ben je teleurgesteld dat de cijfers je ongelijk bewijzen. Maar linkse mensen raken al snel overstuur van duidelijke bewijzen die hun wereldbeeld volledig tegenspreken.

 19. Nina

  “Volgens de bewoners hebben ze hun bezwaren ‘keer op keer’ geuit in bijeenkomsten van de gemeente en USP.”

  Met dank van de gemeente voor de participatie; een verplicht onderdeel bij ontwikkelingen. Het is dan weer niet verplicht voor de gemeente om te luisteren naar de participanten.

 20. Koel Hoofd

  “Volgens de bewoners hebben ze hun bezwaren ‘keer op keer’ geuit in bijeenkomsten van de gemeente en USP. “Maar in het voorliggende ontwerp is daar niets van terug te vinden. […] Ten onrechte wordt in de begeleidende brief (van het college aan de gemeenteraad, red.) de indruk gewekt dat deze visie in samenwerking met de bewoners tot stand is gekomen.”

  …Bij welke andere dossiers hebben we dit harde verwijt toch al eerder gehoord?

 21. Toine Goossens

  Zou Uuutje zelf in Rijnsweerd wonen?

 22. Uuutje

  @ Toine

  Wellicht wel. Mooi buurtje.

 23. JdV

  Ik heb er zelf een aantal jaren gewoond, direct na de oplevering van de woningen op Rijnsweerd Zuid, eind jaren 70/begin jaren 80. De buurt is onherkenbaar veranderd valt mij op als ik er af en toe doorheen rij. De rust van destijds is ver te zoeken. Ik zou er op dit moment niet willen wonen.

 24. TS2

  Slagschaduw? Die windmolens staan zover van Rijnsweerd-Zuid ingetekend dat ze hooguit voor 2 minuten voor schaduw op de wijk zorgen, middenin de winter. De rest van het jaar is de zon ‘s ochtends al te hoog om ook maar iets van schaduw te werpen op de wijk of op het USP/De Uithof. En de schaduw die er wel is valt op de A28, dat lijkt me ook niet al te erg.

  Verder lijkt het mobiliteitsplan erop gericht om juist sluipverkeer te voorkomen en te dwingen via de snelweg De Uithof te bereiken. Dat lijkt me juist goed voor de bewoners. Ze verliezen daardoor wel de mogelijkheid om vanuit de Weg Tot De Wetenschap naar de snelwegoprit van de A28 te rijden. Dát lijkt me de echte klacht van de bewoners, maar ze verpakken het hypocriet in een sluipverkeerklacht.

  Overigens opmerkelijk: De gemeente lijkt de verbreding van de A27 geaccepteerd te hebben, want die wordt in dit rapport als voldongen feit per 2030 genoemd.

 25. cas

  @ Nina, ze luisteren alleen naar de burger als het hun uitkomt. Anders gaat het de prullenbak in, kijk maar naar het plan voor Ledig erf, ook de meeste stemmen genegeerd en zelf hun utopische plan doorgedrukt onder valse voorwendselen.

 26. cas

  @ TS2, als ze alles over de snelweg willen moeten ze eens gaan opschieten met de verbreding van de A27, maar dat is dan weer taboe.

 27. Wim

  Het is bezopen als je straks alleen via een afrit van de A28 naar het USP kan, wat bij calamiteiten als je met spoed naar het ziekenhuis moet, Zo’n gebied moet van meerdere kanten bereikbaar zijn ook over niet snelwegen.

 28. TS2

  @cas De grootste winst van de verbreding van de A27 lijkt hem te zitten in de aanpak van het vreselijke knooppunt Rijnsweerd. Daarvoor is geen verbreding nodig lijkt me, en het is ook niet taboe schat ik in.

  Overigens kan ik over die hele kerngroep of Bewonersoverleg Rijnsweerd niets maar dan ook niets vinden. Enkel dit bericht of vergelijkbare stukken. Ik voorspel dat dit een klein aantal zeurders is die een berichtje naar veel regionale media hebben gestuurd…

 29. Nina

  @TS2

  “Zeurders”?
  Dat het jou niet raakt of dat het mss wel in jouw voordeel is, als de plannen doorgaan….wie zal het zeggen, maakt mensen die daar wonen en bezwaren hebben echt geen zeurders.

 30. Toine Goossens

  Wie in het vervolg nog eens Not In My BackYard vereenzelvigd moet hoognodig terug naar de kleuterschool. Daar leren kinderen al van elkaar dat last hebben van elkaar diep menselijk is en dat je meedoet of uitgesloten wordt.
  NIMBY gedrag is iedereen ingebakken.

  Wel is er een heel groot verschil tussen hoog- en laagopgeleiden. Laagopgeleiden hebben de kennis niet om NIMBY gedrag te vertonen. Hoog opgeleide immigranten houden zich verre van NIMBY gedrag, zij weten niet hoe het hier werkt. Hoog opgeleide vluchtelingen houden zich so wie so koest.

  NIMBY gedrag is exclusief gedrag van witte hoogopgeleide Nederlanders. Zij stemmen zowel links als rechts, tegenwoordig in meerderheid links.

 31. Tom de Laat

  @Uutje,
  https://www.montesquieu-instituut.nl/id/vjqsdp1qw7pp/is_d66_links

  Het is gewoon niet waar. D66 is in deze wijk de grootste. Ik zeg verder niks over de positie van D66 op links/rechts schaal in mijn opmerking. Verder zie je in de absolute cijfers dat er links word gestemd of de VVD dan de tweede is maakt niks uit, kijk naar de landelijke politiek waar is de PVV?. Ik plaats overigens D66 wel links. Of dat nu centrum links is maakt niks uit, links is links op de schaal van links en rechts. Je mag altijd verwijzen naar een meerdimensionaal model zoals dat van André Krouwel. Om in jou woorden te blijven. Je post is onzin en je doet duidelijk zelf aan cherrypicking.

  Overigens ben ik een groot voorstander van het autoluw maken. Onnodig vervoersmiddel in Utrecht, uitzonderingen daargelaten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).