BinBang maakt afval scheiden mogelijk voor iedereen | De Utrechtse Internet Courant BinBang maakt afval scheiden mogelijk voor iedereen | De Utrechtse Internet Courant

BinBang maakt afval scheiden mogelijk voor iedereen

BinBang maakt afval scheiden mogelijk voor iedereen
Anja Cheriakova van BinBang
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Anja Cheriakova (32) oprichter van BinBang.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Anja Cheriakova (32) oprichter van BinBang.

Anja Cheriakova reisde tijdens haar studie gedrags- en organisatiepsychologie de wereld over en merkte dat mensen geen idee hebben wat de impact is van hun consumpties en hoeveel consequenties er zijn voor de natuur. Afval intrigeerde haar, omdat daar zo weinig bij wordt stilgestaan. “We maken iets, stoppen er heel veel tijd, energie en grondstoffen in en vervolgens na één minuut gebruik zijn we er klaar mee. Dit gebeurt op grote schaal bijvoorbeeld met verpakkingsmateriaal. De consumptie- en wegwerpmaatschappij vind ik fascinerend.”

Cheriakova startte toen, als vervolg op haar studie, educatieprogramma’s in het basisonderwijs over het ecosysteem en de waarde van afval. Dit programma, Waste Away Challange, wordt gebruikt bij verschillende ‘afvalvrije scholen’. Maar om gedragsverandering te bereiken, moeten we volgens Cheriakova ook in product en design denken.

Een aantal ouders van kinderen op de scholen zeiden dat hun keuken te klein is om afval te scheiden. “Leuk excuus, dacht ik. En eigenlijk klopt dat ook, want als je drie tot vier afvalstromen wil scheiden, heb je daar best wat ruimte voor nodig.” Cheriakova zag een kans en besloot een geheel circulair afvalstation te ontwerpen. Hiermee werd BinBang in het leven geroepen: een onderneming die duurzame afvalbakken levert voor huishoudens, scholen, kantoren en gemeenten.

Circulair

BinBang wil een geheel circulair systeem creëren met hun onderneming. Zo wordt afval als bron gebruikt voor de productie van de bins en worden de bakken hergebruikt wanneer mensen hun bak inleveren, zodat de bin zelf geen afval wordt. Ook is elk onderdeel inwisselbaar.

Cheriakova: “De gemeente zorgt in Nederland voor de afvalverwerking van huishoudens. De gemeente heeft op deze manier eigenlijk een monopolie. En daarom zijn zij een belangrijke schakel op dit gebied. Wij helpen gemeenten om hun beleid over afvalscheiding te transformeren naar een concreet plan om huishoudens mee te krijgen.”

Beloningssysteem

Hiervoor heeft BinBang onder andere een feedback- en beloningssysteem ontwikkeld. “Wanneer jij het goed doet als huishouden, verdien jij daar een beloning voor. We kunnen via dit systeem precies laten zien hoeveel afval mensen produceren en hen belonen wanneer zij een vermindering realiseren. Als jij je afval goed scheidt, zou je daar ook minder voor hoeven te betalen”, vindt Cheriakova. Om dit systeem daadwerkelijk te introduceren, is BinBang in gesprek met verschillende gemeenten. Het is dan aan de gemeenten om te bepalen op welke manier zij huishoudens gaan belonen.

Cheriakova hoopt dat er meerdere nieuwe initiatieven in Utrecht komen op gebied van recycling. “Ik geloof heel erg dat Utrecht daar een voorlopende rol in kan hebben, omdat er al best veel initiatieven zijn die iets met afvalstromen willen. Fungi Factory is bijvoorbeeld met koffieprut bezig en Rebottled maakt drinkglazen van lege wijnflessen. Ik hoop op een vereniging van dit soort initiatieven.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).