Bits of Freedom: ‘Gemeente Utrecht scoort het best in privacyonderzoek’ Bits of Freedom: ‘Gemeente Utrecht scoort het best in privacyonderzoek’

Bits of Freedom: ‘Gemeente Utrecht scoort het best in privacyonderzoek’

Bits of Freedom: ‘Gemeente Utrecht scoort het best in privacyonderzoek’
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht zet zich goed in om de privacy van burgers te beschermen. Ook worden verzoeken tot inzage van documenten voldoende in behandeling genomen en is er geïnvesteerd in expertise. Dat blijkt althans uit een onderzoek van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

De gemeente Utrecht zet zich goed in om de privacy van burgers te beschermen. Ook worden verzoeken tot inzage van documenten voldoende in behandeling genomen en is er geïnvesteerd in expertise. Dat blijkt althans uit een onderzoek van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Bits of Freedom onderzocht het afgelopen jaar hoe het met de naleving van de privacywetgeving is gesteld bij de tien grootste gemeenten in Nederland. Specifiek werd gekeken of er werd voldaan aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), een wet die op 25 mei 2018 in werking trad. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur werden onder meer interne toezichtrapporten opgevraagd.

“De gemeente Utrecht scoort op de door Bits of Freedom geselecteerde onderdelen hoog”, zegt Nadia Benaissa, beleidsadviseur en onderzoeker voor Bits of Freedom. “Dat is een goed teken. Nu hebben we ons beperkt tot een aantal specifieke onderdelen van de AVG, maar, op deze onderdelen doet de gemeente het over het algemeen goed. Dat is in ieder geval goed nieuws voor de inwoners van Utrecht.”

Projectteam

Dat Utrecht goed scoort komt volgens Bits of Freedom waarschijnlijk omdat er tussen 2016 en 2018 een projectteam in het leven is geroepen dat gewerkt heeft aan een plan om aan de verplichtingen van de nieuwe AVG te voldoen. “Door tijdig te beginnen, problemen te signaleren én daarop te ageren, heeft Utrecht belangrijke stappen gezet om de bescherming van de persoonsgegevens van haar burgers te borgen”, schrijft Bits of Freedom.

Daarnaast verantwoordt de gemeente volgens de burgerrechtenorganisatie actief aan de raad door bevindingen van de eigen privacytoezichthouder te delen. Tot slot worden de adviezen van de interne toezichthouder volgens Bits of Freedom opgevolgd bij de gemeente Utrecht. “Zo signaleerde de toezichthouder in 2019 dat er te weinig capaciteit was, en werden er in 2020 nieuwe medewerkers aangenomen.”

Tien gemeenten

Het onderzoek richtte zich op de tien grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen. Samen zijn zij volgens Bits of Freedom verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens van zo’n 3,8 miljoen mensen.

Benaissa: “Doordat grotere gemeenten een voorbeeldfunctie vervullen en regelmatig werkzaamheden van kleinere gemeenten overnemen, blijkt in veel gevallen de werkwijze van deze gemeenten overeen te komen. We verwachten daarom dat de resultaten van dit onderzoek grotendeels ook toepasbaar zijn op de kleinere gemeenten.”

9 Reacties

Reageren
 1. Ponsianus

  Leuk om nu ook eens wat aardigs te horen over de gemeente Utrecht.

 2. Janah

  Laat @scherpschutter het maar niet horen @Ponsianus

 3. W

  Daar heeft waarschijnlijk oud-burgemeester Aleid Wolfsen destijds de voorzet voor gegeven!

 4. Ihsan

  Vreemd. Naar mijn perceptie geeft de gemeente helemaal niets om de privacy van haar burgers. Jammer dat ze enkel naar (een deel van) de AVG hebben gekeken. Alsof dat dat de standaard is. Was er voor de AVG geen privacy, en valt er niet ook een hoop buiten deze wet? Hoe zit het met het gebruik van persoonlijke data in algoritmes door de gemeente, waar geen inzicht in mogelijk is door burgers. We weten simpelweg niet waar onze data allemaal voor wordt gebruikt, waar het terecht komt en waarvoor het wordt gebruikt.

 5. Koel Hoofd

  Gut, Utrecht doet ook dingen goed!

  @W
  Dat denk ik niet…

 6. Bert

  @w de burgemeester die een complete oplage van het lokale sufferdje liet vernietigen omdat meneer niet flatteus werd besproken?

  Ja dat lijkt me zeer waarschijnlijk.

 7. W.

  @Ihsan: Nouja, vanuit wettelijk perspectief is dat dus wel de (Europese) standaard, zoals dat voorheen in Nederland de Wet Bescherming Persoonsgegevens was. In principe valt alles wat er met persoonsgegevens gebeurt onder de AVG, dus ook algoritmen waar die de persoonlijke levenssfeer kunnen raken.

  Neemt niet weg dat er ongetwijfeld ook bij de gemeente Utrecht, en de overheid in het algemeen, nog veel te verbeteren valt als het gaat om het waarborgen van de privacy en transparantie over wat er met gegevens gebeurt.

  Tekenend is dat de AVG in wezen helemaal niet zo veel verschilt van de Wbp, maar omdat overheden en organisaties nu boetes boven het hoofd hangen bij schendingen is iedereen bij overheden ineens gaan lopen de afgelopen jaren om het enigszins in orde te maken. Als je de privacy van je inwoners echt serieus neemt zou je geen AVG nodig moeten hebben, hoogstens als leidraad.

 8. Ihsan

  @W De Nederlandse overheid is helemaal niet bezig om de wetgeving in lijn te brengen met de AVG. Lees de laatste artikelen op Agconnect.nl er maar op na. Er wordt juist door talloze overheidsinstanties actief en bewust gepoogd om onder privacywetgeving uit te komen. Het lijkt mij dan ook sterk dat onschendbare politici of ambtenaren zich druk zouden maken om boetes. Zij dekken elkaar gewoon. Want inmiddels worden illegale algoritmes met ‘black box’ door vrijwel alle overheidsinstanties ingezet.

 9. Sjuul Parakrijs

  èn het slechts in het ontwerpen van gebouwen. Deze oerlelijke troep op die foto jaagt mij letterlijk de stuipen rondom het hart, wil dat deel van Utrecht nooit meer zien en vermijd het dan ook. Privacy, wat is dat? de gemeenteambtenaren roddelen over en weer in hun werkkringetjes met artsen, woningbouwverenigingen, etc. vertrouwelijke dossiers zijn voor iedereen toegankelijk zonder dat de persoon over wie het gaat hier melding van krijgt via de waakhond. Hoe ik dat weet, nou ik heb bij een gesprek gezeten waar iemand van een ‘sociale stichting’ en toen klapperde mijn oren wel even wat zij allemaal te horen kregen insinuaties die totaal niet klopten maar wel werden gelieerd aan een bewoner van onze stad…….. ze kunnen dus zo ook in eht doktersdossier, geen onzin, is echt waar, ook de woningbouw, en de ambtenaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).