Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht op Jaarbeursplein Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht op Jaarbeursplein

Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht op Jaarbeursplein

Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht op Jaarbeursplein
Deelnemers aan de Black Lives Matter-demonstratie in Den Haag. Foto: Robert Oosterbroek
De eerder aangekondigde Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht gaat vrijdagavond plaatsvinden op het Jaarbeursplein. Dat zijn de gemeente en de organisatie overeengekomen.

De eerder aangekondigde Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht gaat vrijdagavond plaatsvinden op het Jaarbeursplein. Dat zijn de gemeente en de organisatie overeengekomen.

Update: bekijk hier berichtgeving over de demonstratie

Er worden honderden mensen verwacht bij de demonstratie en omdat iedereen zich aan de anderhalvemaatregel moet houden, is een ruime locatie nodig. In samenspraak met de gemeente is daarom gekozen voor het Jaarbeursplein. Hier start vrijdagavond om 18.30 uur de Black Lives Matter-demonstratie en deze zal tot ongeveer 20.00 duren.

De aanleiding van de demonstratie is de dood van George Floyd. Hij kwam in de Verenigde Staten om het leven door politiegeweld. Zijn overlijden zorgt niet alleen voor massale protesten aldaar, ook in Nederland wordt er op verschillende plekken gedemonstreerd uit solidariteit met de Amerikaanse situatie maar ook om racisme hier aan de kaak te stellen.

Afgelopen maandag kwam de veiligheid in het geding toen in Amsterdam te veel mensen samenkwamen bij de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam. Er waren zo veel deelnemers dat de anderhalvemeterregel niet meer nageleefd kon worden. Dinsdag gingen de protesten in Den Haag en Groningen wel goed.

Gekoppelde berichten

48 Reacties

Reageren
 1. Robbin

  OMG 😳 wie heeft dat verzonnen?
  Het Jaarbeursplein is helemaal volgebouwd!

 2. Martijn

  Lijkt mij nogal een kleine locatie?

 3. Koel Hoofd

  Belachelijke situatie.
  Dankzij social media is het totaal onbeheersbaar wie er op komt dagen. Dat weten we al sinds project X van een argeloze puber in Haren. Dus inderdaad, kleine locatie op loopafstand van de trein is vragen om problemen.

  In zowel Amsterdam als Rotterdam, grote steden waar Utrecht zich graag mee mag vergelijken, is de 1,5 m regel grof geschonden door duizenden mensen mensen die de emotie het gezonde verstand laten domineren.

  Als er binnenkort een 2e corona golf komt weten we in iedergeval waar het door komt: het moedwillig overtreden van de corona voorschriften.

 4. Bromsnor

  Bromsnor gaat even kijken of dat wel goed gaat.

 5. G. Fluit

  Racisme is bovenal een probleem van de witte man. Wit is default, wit is normaal, de Nederlander is wit, wit is top of the bill. Ik kan u allen de docu The Color of Fear aanraden. Ik was blown away. Het is tijd dat wij witte mensen elkaar gaan aanspreken op racisme. Thuis met onze kinderen, op basisscholen en op de middelbare school en op kantoor. Ik zie u vrijdag op het plein.

 6. Angelique

  Dan wordt het wellicht nog lastig om het station te bereiken zonder door een groep mensen heen te moeten wurmen….

 7. don

  Hoe leg je dit aan zorgverleners artsen en ic medewerkers uit. Ga je ze vertellen dat de kans aanwezig is dat het binnenkort weer heel druk gaat worden.

 8. Hella vd Dijssel

  Park Transwijk lijkt mij een betere plek. Naast de noodzaak van deze demonstraties , missen de jonge mensen de festivals en het groepsgevoel/doel.
  Daarom komen ze vele.

 9. Erwin

  @don: stel je niet aan! Er blijkt sprake te zijn van zeggeN en schrijveN 1 (één) corona-besmetting in de buitenlucht!

 10. Justin

  Ineens is iedereen bezorgd over verspreiding van het virus in de buitenlucht, terwijl de zon maar even hoeft te schijnen en iedereen en masse naar de meertjes en de stranden sprint om daar vervolgens bovenop elkaar rond te hangen. Laat me niet lachen.

 11. Scherpschutter

  @don 4/6/2020 – 10:33

  Je hoeft niet uit te leggen dat de kans aanwezig is dat…. Je kunt de kans namelijk vrij gemakkelijk te berekenen:

  Wetenschappelijk is bekend dat 1 op de 200 mensen die besmet raakt met corona terecht komt in het ziekenhuis. Er zijn gisteren in heel Nederland 9 nieuwe ziekenhuisopnames* gemeld. Dan kun je dus terugrekenen. Het betekent dat er 2 weken geleden in heel Nederland dus überhaupt ongeveer nog maar 1800 mensen met corona waren. Op 17.000.000 inwoners betekent dit dat 1 op de 9.444 mensen besmet was. Als er vandaag 5000 man komen, dan zal 0.5 persoon het virus bij zich dragen.

  *Met als kanttekening 1 dat enkele van de gedane meldingen niet accuraat zijn en sommige zelfs uit april stammen. Zie website RIVM. Het werkelijke aantal is lager. En als kanttekening 2 dat de trend qua opnames al weken dalende is en we nu 2 weken verder zijn…In het hier en nu zijn het vermoedelijk misschien nog een paar 100 man in heel Nederland.

  De kans dat er vandaag iemand op dat protest loopt met corona is dus statistisch gezien in beginsel al heel heel erg klein. Wie zich heel ziek voelt zal bovendien sowieso niet gaan. Dat maakt de kans dat er zelfs ook maar 0,5 besmet iemand rondloopt nog vele malen kleiner… En als er dan onverhoopt toch 1 rondloopt met corona dan zal die zelfs op basis van het extreem hoge uitgangspunt RO = 2 (in de buitenlucht is het eerder 0,0002) hooguit zelf 2 anderen aansteken.

  Op basis van kansenberekening en logica is er geen enkele reden om dit protest niet door te laten gaan. Het zal in het meest extreme geval leiden tot 2 extra besmettingen. Statistisch gezien 198 te weinig voor ook maar 1 nieuwe ziekenhuisopname.

 12. Jos

  @ Angelique

  En hoeveel mensen met een noodzakelijk beroep en noodzakelijke reis reizen er tussen 18.30 en 20.00, dat zijn immers nog steeds de mensen die mogen reizen met de trein namelijk? Daarnaast is er rondom het plein genoeg ruimte met alternatieve routes om het station te bereiken. Je zou ook nu je dit weet even rekening kunnen houden met de demo en via andere ingangen het station in kunnen. Mogelijkheden genoeg namelijk.

 13. Reactionaire rechtse zak.

  Virtual signaling. Meer is het niet. “Kniel ik zo goed met m’n gebalde vuistje? Hee! Waar is die NOS camera nou gebleven?”
  En natuurlijk: Applaus voor het zorgpersoneel en ‘n tweede golf besmettingen toe.

 14. André

  Als racisme het onderwerp is, zou het thema dan niet beter ‘All lives matter’ moeten zijn?

 15. sabine

  @André: Tuurlijk, alle levens zijn belangrijk. Maar waarom worden zwarte mannen dan vermoord omdat ze zwart zijn? Of zijn er zo veel andere vormen van racisme? Daar gaat het nu over.

 16. Julia

  @andré nee. All lives matter dat is zeker waar, maar wat als het huis van de buurman in brand stond, zouden we dan ook eerst alle huizen in de straat moeten blussen “omdat alle huizen evenveel aandacht verdienen”? Nee, dan help je eerst het brandende huis. All lives matter, maar deze levens hebben nu meer aandacht nodig, juist omdat alle levens belangrijk zijn.

 17. Cohen

  @G. Fluit ach ja Der Ewige ‘Witte Man’

  Hou alsjeblieft op met mensen reduceren tot een groep, je zet die groepen alleen maar tegen elkaar op uiteindelijk.

  Begrijp me niet verkeerd, het is prima dat u mensen op racisme aanspreekt als daar echt sprake van is. Het zou echter fijn zijn als men het subtiele toeschrijven van eigenschappen op basis van afkomst of kleur én en dit huidge hysterische kuddegedrag eindelijk eens in 1930 laat. Dood eng.

 18. Theo

  I(k begrijp werkelijk niet waarom zoveel mensen zich willen associëren met een beweging die wereldwijd schade en doden heeft veroorzaakt, en geen enkele gedragsverandering heeft teweeggebracht.

 19. anna

  Mee eens Andre! Alle levens doen ertoe.

 20. Joas

  @ André

  Alle lives matter is een slogan die bedacht is in de extreem rechtse hoek. Hij wordt veel gebezigd door volgers van info-wars e.d..

  Het is een doelbewuste poging om de aandacht af te leiden van Black Lives Matter, want hoe kun je het er niet mee eens zijn?

  Tourlijk tellen all lives.

  Alleen in de praktijk doen (zeker in de VS, maar ook in Nederland; kijk maar eens wat Humberto Tan aan ladingen shit over zich heen krijgt, of een Sylvana (of je het nu met haar eens bent of niet> het is racistische shit) ). zwarte levens er gewoon minder toe. Vandaar ook de beweging en vandaar ook de protesten.

  Pas als achterstanden weggepoetst zijn (geldt ook voor andere minderheidsgroeperingen), gaan we het hebben over iedereen als 1 groep. Nu is dat zeer helaas nog niet het geval.

  Wat privilege is, is trouwens het volgende: stel een leraar laat kinderen als opdracht kinderen vanachter hun stoel en bankje propjes in de prullenbak gooien en die prullenbak staat in het midden, ergens voor de eerste rij. Is dit dan eerlijk voor de kinderen die hier verder vandaan zitten? Hebben zij meer of minder kans om raak te gooien? Zullen zij misschien ook eerder ‘vals’ gaan spelen om toch hun doel te halen?

 21. Jos

  @ Rechtse zak

  Lekker he, dat denigrerende taalgebruik en wantrouwen naar mensen toe die ergens voor opkomen waar ze in geloven; of niet soms?

  En natuurlijk willen ze op beeld van een NOS camera, dan heeft het gebaar en symbool namelijk meer impact. Precies de reden waarom je demonstreert toch?

  Je vond het toch ook vervelend toen de anti-corona-maatregelen demo belachelijk gemaakt werd door sommigen toch, of niet?

  Een demo (die anti-coronmaatregel-demo) die in corona-tijd gewoon toegestaan is door het gemeentebestuur en ik heb toen de grote ophef gemist over het al dan niet besmet kunnen raken tijdens die demo hoor. En we zaten toen toch echt wel nog op een redelijke piek van het aantal besmettingen. Stel dat er daar mensen besmet waren die het weer door hadden gegeven aan anderen; toen de kans dus nog best aanwezig is.

  En Wilders en Baudet dan; staken die geen dikke middelvinger op naar het zorgpersoneel om na 4 weken al weer van de maatregelen af te willen, terwijl we toen op hoogste besemmtingspiek zaten?

  Doe toch niet zo hypocriet man.

 22. Ceasar

  @Cohen
  Helemaal mee eens. Dood eng!

 23. Joas

  Even nog speciaal voor Scherspchutter.

  Die was een paar weken geleden ineens gedraaid als een blad aan een boom en ineens voor het Zweedse model (na eerst voor een strenge lockdown te zijn geweest).

  Zier hier nu inmiddels: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/corona-buitenbeentje-zweden-is-nu-een-noordelijke-paria~bf57a866/?fbclid=IwAR0SEpBC7mFHPj5WEaND8ksbCVgwieTY9DfoNg5WZrbq28bStFo43RYr5_k

  (zoals ook voorspeld dat hij wederom geen gelijk ging krijgen).

 24. Gregor

  @Sabine
  Is die Floyd vermoord omdat hij zwart is? Waar is vastgesteld dat de agent racistisch handelde? Allemaal veel te precair om te stellen dat de tragische dood van Floyd een racistische oorzaak had.
  Protesteren zou moeten gaan om onnodig politiegeweld. Daar kan ik als voetbalsupporter over meepraten.

 25. Scherpschutter

  @Joas 4/6/2020 – 13:14

  Ik voor het Zweedse model? Bent u nu helemaal betoeterd! Dat is een recept voor uitbraken omdat er geen enkele maatregel werd genomen om indoor verspreiding via aerosols (99% van alle besmettingen ter wereld) te voorkomen…Die Zweden zijn minsten zo totaal incompetent als onze overheid.

  Ik ben 100% voor het Duitse model. De onzinnige 1.5 metersamenleving subiet afschaffen. Verder alleen: 1) indoor ventileren, ventileren en nog eens ventileren en 2) sowieso even geen grote indoor samenkomsten… Meer is niet nodig om deze crisis op te lossen.

 26. Scherpschutter

  Joas

  Kijk eens Joas. Vier minuten geleden vers van de Nu.nl pers:

  https://www.nu.nl/coronavirus/6055782/massaal-coronatests-afnemen-heeft-effect-rivm-meldt-meer-nieuwe-besmettingen.html

  “Het RIVM meldt dat momenteel zo’n 1.715 personen nog besmettelijk zijn voor anderen. De experts melden dat het gaat om een onzekere schatting, en noemen ook aantallen als 1.190 en 2.291 personen.”

  Zie mijn calculatie van 11:14. Weer precies goed, zoals al de hele ‘crisis’ door eigenlijk. Je zou bijna denken dat ik er verstand van heb he? Bijna dan… 😉

 27. W

  Het is vreselijk wat daar in Amerika gebeurd is en daar is iedereen het ook mee eens! Vergeet dat niet!
  Maar vergeet ook niet dat we hier in een Corona-situatie zitten! Elke dag overlijden hier in Nederland nog onschuldige mensen. Verpleegkundigen, artsen, thuiszorg lopen op hun tandvlees. De horeca meet zich rot om tafeltjes op de verplichte 1,5 meter te zetten. Winkeliers zorgen met pijlen op de grond om het contact tussen de klanten op die 1,5 meter te houden. Scholen zijn speciaal op de 1,5 meter ingericht. Openbaar vervoer doet er alles aan om ons zo veilig mogelijk vervoer aan te bieden. Etc., etc., etc.,

  Ik hoop wel dat Utrecht zich morgenavond om 20.00 uur in de rij kan scharen met Den Haag, Groningen en Breda en zeker niet met Amsterdam! Wat was dat slecht georganiseerd zeg in Amsterdam en wat hadden de demonstranten daar weinig respect voor de situatie waarin ons land verkeert! Zo jammer.
  Ik weet bijna zeker, onze burgemeester kennende, dat hij de microfoon gepakt zou hebben maandagavond! Iedereen zeer bedankt had voor hun komst voor echt een hele goede zaak, maar dat de Nederlandse samenwerking nog steeds in een gezondheidscrisis bevindt, dat we daarom afspraken van 1,5 meter gemaakt hebben en iedereen vervolgens verzoekt rustig naar huis te gaan.
  Veel wijsheid beste burgemeester Jan van Zanen! We gaan voor Den Haag!

 28. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Er zijn ook mensen die wel corona hebben maar geen klachten. Deze kunnen wel het virus verspreiden, maar zullen zich niet laten testen omdat ze geen klachten hebben, en zullen daarom ook niet thuisblijven. Een virus kan je niet met het blote oog zien, als dat wel zo was zou iedereen zich helemaal lens schrikken!
  Daarmee is je argument niet onderbouwd maar rekenkundig wensdenken. Zoiets als links maar dan over rechts.

  Meten is weten, mits je meet wat je moet weten en niet wat je wil meten.
  Maar zelfs al zou iedereen verplicht getest worden, dan nog glipt er een percentage doorheen omdat de wetenschap nog te weinig weet over corona en testen nu eenmaal niet 100% betrouwbaar zijn. En nog erger, het virus past zich aan en daarmee is elke test bijvoorbaat achterhaald.
  Voor de pil vind met 97% betrouwbaarheid acceptabel (gevolg tienduizenden zwangerschappen welke ongewenst zijn en eindigen met abortus), voor corona niet (duizenden doden welke ongewenst zijn).
  Over een jaar is dat misschien allemaal anders dankzij voortschrijdend internationaal wetenschappelijk inzicht.

  Voor nu: voorkomen is beter dan achteraf aan de beademing en dan bidden om genezing…

 29. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat je het pas ziet als je het begrijpt (naar Cruijff). Zie: https://www.youtube.com/watch?v=4K5fbQ1-zps en je begrijpt het.

 30. Katja

  Racisme komt in elke bevolkingsgroep en kleur voor.
  In een cynische bui denk ik wel eens dat het demonstreren meer een uiting is van “hehe, we hebben zo lang binnen gezeten, laten we eens wat doen”.

 31. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Het is jammer dat je je zo weinig in de wetenschap verdiept, want anders had je geweten dat asymptomatische besmettingen in de genoemde gemiddelden zijn meegenomen… Het gaat om zeer zorgvuldige onderzoeken door topvirologen van over de hele wereld. Vrijwel niemand heeft corona meer, Koel Hoofd. Het zou een opluchting voor u moeten zijn, want u maakt zich al weken druk om vrijwel niets.

  Voor nu: geen wolkje aan de lucht! Er is bijna geen corona meer…Pas in het najaar volgt een tweede golf, al is niet uit te sluiten dat het RIVM die sneller veroorzaakt door roekeloos de wetenschap te negeren en doodleuk weer indoorevenementen toe te staan met 30-100 personen omdat ze in de totale waan verkeert dat dit virus niet aerosol is.

 32. Fugee

  White people: All lives matter
  Refugees: Can we live here?
  White people:………….

 33. MijnNaam

  Wat mij stoort is dat het nu lijkt dat alleen zwarte mensen last kunnen hebben van racisme en alleen blanken racistisch kunnen zijn. Dit is echt de grootste onzin. Gaan we nu ook een massaal demonstreren voor die blanke jongen uit Oss die door een blankenhatende vluchteling werd afgeslacht? Of voor blanke meisjes die worden lastiggevallen door donkere mannen en wat in de hypocriete media altijd wordt weggezet als ‘incident’? Waarom horen we hier niks over?

 34. MijnNaam

  Ze zouden meer sympathie van mij krijgen als er ook aandacht wordt gevraagd voor racisme in het algemeen, dus ook naar blanken, aziaten e.d. Het zijn echt niet alleen donkere mensen die er last van hebben, en in Nederland al helemaal niet.

 35. Fred

  Demonstreren onder een kreet in de Engelse taal laat ik aan anderen over, evenals het reduceren van mensen op een denkbeelde kleur. Het is me allemaal te uitgesproken zwart-wit denken, oftewel puur imaginair.

 36. Joas

  @fred en @mijn naam

  Prima dat je zo denkt. Dat is ook wel zo. Deze demonstraties zijn er ook veelvuldig en ook veelvuldig geweest. Sterker nog, deze demonstraties zijn OOK egen racisme in het algemeen. Hoezo denk je dat dit niet zo is?

  @mijn naam
  Ik vind het wel raar dat je de blanke/ witte mens erbij haalt. Kun je me uitleggen en voorbeelden geven wanneer deze dan precies (institutioneel) gediscrimineerd wordt? Ik heb dit zelf nog nooit ervaren.

  Weet je wat wit privilege is?

 37. Karin

  @ Mijn naam

  Er was geen blankenhatende vluchteling in Oss; er was een psychisch gestoord iemand (vluchteling) in Oss, die had waarschijnlijk iedere voorbijganger aangevallen, aldus de politie in haar eerste voorzichtige conclusies.

  Waarom deze of gene psychische klachten heeft (aangeboren of door trauma), weten we helemaal niet; dus ik vind dat je een nogal (walgelijke) aanname doet, alleen maar om je punt te maken. Een punt dat trouwens door deze aanname en opmerking wel degelijk tegen haat aan schuurt. Net of er geen witte/ blanke psychische gestoorden zijn die mensen neersteken/ doodsteken. Wat verder opvallend is, is dat je er meteen vanuit gaat dat deze vluchteling niet wit of blank was; terwijl ik dat bijvoorbeeld niet heb meegekregen via de pers. Het zou zomaar wel zo kunnen zijn hoor, maar ja……er zullen wel geen belletjes gaan rinkelen over je eigen manier van denken en eigenlijk maakt dit precies duidelijk waarom een demonstratie als van vanavond zo hard mogelijk is. En ja, mensen vanuit een achtergestelde rol (in dit geval is dat kleur) hebben wel degelijk het recht om dit te benadrukken. Dat heeft niets, maar dan ook niets met omgekeerd racisme te maken.

  Dan nog iets.

  Worden meisjes alleen lastig gevallen door donkere mannen? Of worden meisjes lastig gevallen door mannen die zich niet in kunnen houden (en vrouwen als object voor henzelf zien)?

  Het feit dat jij het alleen hebt over donkere mannen die meisjes lastig vallen, terwijl meisjes en vrouwen (vraag maar aan vriendinnen van mij) allemaal minstens 1 maal zijn lastig gevallen door een man (ongeacht welke kleur), maak je opmerking daadwerkelijk racistisch. Alleen zul je dat zelf wel niet zo zien.

 38. Vox Pop

  Voor alle mensen die niet helemaal snappen waar het nu eigenlijk over gaat;

  Kort en simpel:

  https://www.facebook.com/voxpopNL/videos/258382742265779/

 39. Joop

  Zo hey, wat ruikt het hier weer ‘bruin’…..

  Niet echt een lekkere geur.

  Waarom hebben mensen met racistische ideetjes er toch zo’n moeite mee om er gewoon voor uit te komen dat ze er racistische ideetjes op na houden?

  Kom er dan gewoon voor uit, in plaats van dat gedraai de hele tijd. Zou je al iets menselijker maken; in plaats van al die hypocriete toneelspelletjes steeds.

  Ik heb uiteraard over de vele reaguurders hier.

 40. Kloek

  Gelukkig laten al deze demo’s zien dat in het echte leven, in tegenstelling tot het online leven, waar het stikt van de fake profielen en trollen, de animo om zich uit te spreken tegen racisme echt vele malen hoger is dan die tientallen tot paar honderd racisictsche schrijfsels (landelijk) die ons net alsof moeten doen laten geloven alsof ‘de Nederlander’, het ‘volk’ niet achter deze demo’s staat.

  In het echte even moet je ook nog moeite doen, tijd vrij maken, je durven uit te spreken temidden van andere mensen, waardoor je verhoudingsgewijs echt wel kunt uitmaken dat de steun tegen racisme en discriminatie in het land echt overweldigend moet zijn, in tegenstelling tot die zielige en vaak luie zolderkamertjes schrijvers.

 41. erwin

  @mijnnaam: wie zegt dat de demo gaat over racisme tegen uitsluitend mensen met een donkere huidskleur?
  Daarnaast, mocht jij het gevoel hebben dat het wel zo is, staat het je natuurlijk vrij om een demo te organiseren waarin speciaal aandacht gevraagd wordt voor racisme tegen Aziaten of blanken.

 42. mark

  Fugee…goed punt. Vandaar dat ieder gekleurd persoon wel een vluchteling in huis heeft genomen toch? Of bedoel je meer dat de witte overheid dat tegenhoudt? Onduidelijk wat je bedoelt. Nemen (op uitzonderingen gebaseerd op afspraken en buurlanden na), Afrikaanse landen, Aziatische landen (waaronder het Midden Oosten) en mass vluchtelingen op?

 43. Gaby

  Buitensluiten van iemand ongeacht de reden (Ras, geloof, gender, opleiding, klasse, geaardheid, gewicht/Lengte/uiterlijk, accent, etc,etc…) zal altijd gebeuren en hoort wellicht deels bij de mensheid.
  Je kan het woord “Black” heel nauw nemen of juist breder. Dat staat ieder vrij.
  Houd wel oog voor de schaal van de problematiek.
  Het etnisch profileren kan je niet meer ontkennen in Nederland. Een donkere man wordt vaker gefouilleerd dan een blanke man. Sollicitatie Brief ondertekend door moslim naam wordt opzij gelegd. (Allemaal aangetoond)
  Hoe triest is dat?! Daar mogen we als ontwikkeld land en weldenken de mensen ons over laten horen. Hoe verzet JIJ je je daartegen???

  1,5 meter wordt moeilijk te handhaven. Hopelijk gaat het goed in Utrecht en blijft het vreedzaam…

 44. Angelique

  @Jos
  ja hoor, u mag gewoon demonstreren op elke willekeurige locatie, maar als ik de trein wil nemen moet ik ineens noodzaak aantonen?
  Aangezien de rabobrug geen aansluitingen heeft op het station zijn er helemaal geen alternatieven. Daarentegen alternatieve demo-locaties ten over!
  (trouwens verplegend personeel reist ook ‘s avonds)
  Ik vind uw standpunt net zo zwak onderbouwd als de solidariteit naar kwetsbare groepen of mensen die al iemand hebben verloren.

 45. Angelique

  @erwin
  de organisatie

 46. Joas

  Ja, dat doen ze. Veel landen in zowel het Midden-Oosten en ook Afrika nemen inderdaad massaal vluchtelingen uit conflictgebieden op ja. Dat is ook veelvuldig in het nieuws geweest. Een veelvoud van wat Europa opvangt ja.

  En ik snap je punt niet zo goed met betrekking tot het opnemen van vluchtelingen door gekleurden?

  Ik zie voornamelijk witte mensen roepen: “all lives matter” roepen.

  Voornamelijk de mensen (de reaguurders, de ge-eikte, ken ik nu wel inmiddels) die tegen opvang van vluchtelingen in NL zijn. Maar als all lives matter, dan toch ook die levens? Of kennelijk zijn ze toch wat minder waard. Vandaar dat het een hypocriete slogan is.

  All lives matteren pas als de black lives ook matteren. En dat doen ze nu klaarblijkelijk niet.

  Kijk anders het Volpop filmpje even terug dat hier gepost is. Dan hebben e het ook nog over redelijk onschuldige vormen van racisme. Kun je nagaan.

  En als All Lives Matter, waarom dan zo’n moeite door een deel van de bevolking als een gekleurd deel van de bevolking in grote getallen moeite heeft met raciale karikaturen. Dan kom je dat deel toch een beetje tegemoet? Dat is toch rekening houden met all lives? Zeker als het onschuldige kleine aanpassingen kost om veel mensen tevreden te maken?

 47. Jos

  @ Angelique, via de Rabobrug kan je gewoon trap af, naar links, roltrap op en je staat al voor de hoofdingang van het station aan de Centrumzijde. Nou, wat een omweg zeg. Toch zeker dat je 5-7 minuten langer onderweg bent.

  En zijn dat honderden verpleegkundigen die precies tussen 18.00 en 20.00 de trein moeten hebben?

  In de treinen waarin ik met mijn noodzakelijk beroep heb gezeten de laatste tijd zaten minder dan 10 mensen, in de totale trein (Intercity), dus het zal rond die tijd vast wel meevallen, zo buiten de reguliere kantoortijden.

  Over hoe solidair ik ben richting slachtoffers van de coronacrisis weet u daadwerkelijk helemaal niets, dus een nogal laag bij de grond argument

 48. Mark

  Natuurlijk is all live matters een lege kreet. Dat is BLM natuurlijk ook. Iedere “what about” is daarbij raak. Ik geef alleen tenminste toe dat ik minder geef om een kindje in een sweatshop of in een kobaltmijn, sterker nog politie en ander geweld in de VS raakt mij ook niet. En als ik naar de demonstranten kijk (kleding, sieraden en phone) zijn zij niet anders dan jij en ik. Alleen door een kreet te gebruiken, moet je wel consequent zijn. Het is cherrypicking en nimbygedrag ten voeten uit. Je mag prima voor een zaak strijden, graag zelfs, iedere vorm van aandacht is goed…maar doe niet alsof je daardoor beter bent dan een ander en geef dat gewoon toe. Gebruik geen kreten die niemand waar kan maken. Strijden tegen racisme: een goede , sterker nog, noodzakelijk zaak. Gebruik van termen over leven in welke vorm…. hypocriet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).