Een vol Jaarbeursplein in Utrecht voor Black Lives Matter-demonstratie Een vol Jaarbeursplein in Utrecht voor Black Lives Matter-demonstratie

Een vol Jaarbeursplein in Utrecht voor Black Lives Matter-demonstratie

Een vol Jaarbeursplein in Utrecht voor Black Lives Matter-demonstratie
Foto: Gemeente Utrecht
Ruim 3500 betogers kwamen vrijdagavond naar het Jaarbeursplein in Utrecht voor de de Black Lives Matter-demonstratie. Het protest begon om 18.30 uur, dat moment brak ook net de zon door. De demonstranten hielden zich aan de anderhalvemeterregel en de sfeer was goed.

Ruim 3500 betogers kwamen vrijdagavond naar het Jaarbeursplein in Utrecht voor de de Black Lives Matter-demonstratie. Het protest begon om 18.30 uur, dat moment brak ook net de zon door. De demonstranten hielden zich aan de anderhalvemeterregel en de sfeer was goed.

Rond 19.00 uur werd er omgeroepen dat het plein bijna vol is. Deelnemers stonden tot aan de Croeselaan. Naar schatting waren er 3500 demonstranten. Er werd muziek gemaakt, er werden leuzen geroepen en er waren diverse sprekers. Omdat het plein vol was werden betogers die later aankwamen tegengehouden.

Tekst gaat verder onder foto

Foto’s: Bas van Setten

De afgelopen week is er op verschillende plekken in Nederland gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Aanleiding zijn de protesten in de Verenigde Staten die volgen op de dood van George Floyd. De boodschap van de betogers in Nederland is breder: ” Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter niet enkel een Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert.”

Reactie burgemeester

Samen met de leden van de driehoek kijkt burgemeester Jan van Zanen terug op een ordelijk en rustig verlopen demonstratie. Van Zanen: “De deelnemers hielden zich aan de afstandsregels en de aanwijzingen van de organisatie. Niet lang nadat de demonstratie om 18.30 uur begon, was het Jaarbeursplein vol en werden deelnemers doorverwezen naar de uitlooplocatie voor de ingang van het Beatrixtheater. Op dat moment riepen de organisatie, de gemeente en de politie het publiek op om niet meer naar de demonstratie te komen, maar deze online te volgen. Even na acht uur was de demonstratie, waaraan ruim 3500 mensen hebben deelgenomen, afgelopen en gingen mensen geleidelijk weer huns weegs.

Dank aan allen die zich de afgelopen dagen voor en achter de schermen hebben ingespannen om deze demonstratie, met de nodige aanvullende maatregelen in het kader van de volksgezondheid, mogelijk te maken.”

 

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Anneke van der Horst-Schuurman

  Laat zien en horen Utreg dat het hier wel goed kan gaan!!!!!! Want we zijn wel in mijn stadsie!!!

 2. Anneke van der Horst-Schuurman

  Laat zien dat het in Utreg wel goed kan gaan demonstranten want het is verschrikkelijk wat er gebeurd is maar wij in Utreg zijn wel zo tolerant dat we het netjes houwen!!!!

 3. Inge

  Het was fijn erbij te zijn! Op afstand houden werd echt goed gelet. Er werden door de organisatie ook mondkapjes uitgedeeld. Ik vond zelfs dat ze al best vroeg het plein gingen afzetten met linten: er was -achteraan- plek genoeg.

 4. Ooginaller

  Het doel is nobel, en de woede is terecht, meer dan terecht. De demonstranten gedroegen zich bovendien keurig en het protest verliep volgens planning. Hulde.

  Maar toch blijf ik een stemmetje in mijn achterhoofd horen: hadden we dit nu echt moeten willen met zijn allen? Anderhalve meter, veel mondkapjes, heel goed – maar het blijven veel mensen bij elkaar. Ik hoop niet dat we over een maand de haren uit onze hoofd trekken van spijt. De tijd zal leren of dit een goed idee is geweest.

 5. Lombokker

  Fijn dat het allemaal netjes is verlopen, zo kan het dus ook!

  Wel een beetje raar dat die meneer op de foto denkt dat Rutte president is.

 6. Nel

  @ooginaller. Ik was erbij. Ik ben trots op het feit dat ik in mijn stad op deze manier kan laten horen wat ik belangrijk vind. Ik begrijp je bezorgdheid. Bedankt voor je zorgvuldige formulering.

 7. Voel me gediscrimineerd !

  Dit mag wel, demonstreren met duizenden mensen met vergunning?? Maar een (sport)evenement, avondvierdaagse etc is verboden tot 1 september. En met meer personen in Theaters of op terrassen zitten dan nu mag is ontoelaatbaar. Dit valt toch niet te rijmen….voel me als sportorganisatie die ook niet in aanmerking komt voor enige compensatie vanuit de overheid hierin gediscrimineerd. Duizenden mensen aan het demonstreren wordt toegestaan, brandhaard voor het opwekken van de covid-19 corona, terwijl er vele bedrijven, vereniging en (zorg) organisaties er alles aan doen om de verspreiding te voorkomen en de regels na te leven. Als over enkele weken weer en enorme toename is en de regels weer wordt aangescherpt weten we waardoor en door wie dit komt. Zij moeten dan niet lopen zeuren.

 8. Patrick

  Het spijt me. Maar ik schaam me.
  Voor zulke kortzichtige acties
  Na 3 maanden isolatie..
  =Mijn ouders zijn 70+ en kwetsbaar=
  Niks is meer een regel na dit festival “protest”
  Nee je mag terras pas op na reservering, etc.
  Of kom je voor het Protest ? Ja hoor kom maar.

 9. Utregfan

  Trots op 030
  Wij buigen nooit!
  Zeker niet voor racisme!

 10. Ongemakkelijke waarheid

  @Patrick, @Voel me gediscrimineerd!
  Opkomen voor een basisrecht is geen festival. Het is een protest! Een opstand!

  Dit gaat niet over jullie zielige verhaaltjes! Denk je dat niemand die daar stond eenzelfde verhaal heeft? Maar dat deze mensen toch de effort heeft genomen om juist in deze tijd een vuist te maken tegen iets wat al eeuwenlang bestaat.

  De organisatie heeft er alles aan gedaan om het veilig te houden door de afstand te bewaken en mondkapjes uit te delen.
  Ga in de stad kijken en zie hoe nauw onze medemens de regels nemen en spreek ze erop aan, witte toetsenbord helden.
  Maar kaap niet de boodschap van dit protest!

 11. MJPD

  @Ongemakkelijke waarheid
  “Zielige verhaaltjes”? Ik zou u weleens willen spreken als, en dat is niet te hopen natuurlijk, u of uw familie over twee a drie weken op het IC ligt doordat er veel te veel mensen opeen stonden zonder voldoende afstand en voldoende bescherming.

  “witte toetsenbord helden”? Dus, als je kritiek uit op de drukte waarbij de boodschap van de demonstratie buiten beschouwing wordt gelaten, die staat nl. niet ter discussie, dan ben je dus een witte toetsenbord held en dus een “racist”…?

  De “effort” genomen? Laat me niet lachen. Wat voor effort dan enkel aanwezigheid? Net of dit ook maar iets gaat veranderen. Dat hebben veel grotere demonstraties uit het verleden waar het tienvoudig aantal aanwezig was reeds laten zien. Maar dat past natuurlijk niet in de inclusieve millennial bubbel.

  “Ga in de stad kijken en zie hoe nauw onze medemens de regels nemen en spreek ze erop aan”
  Oh, dus als er niet wordt gedemonstreerd dan kunnen die mensen wel worden aangesproken? Hoe noemen we dat ook al weer? Juist, discriminatie..

 12. vivantomnesvirgines

  @ongemakkelijke waarheid
  Demonstreren is inderdaad een grondwettelijk recht waar moeilijk aan getoornd dient te worden. Een opstand is echter per definitie on(grond)wettig.

  Misschien kan iemand mij uitleggen waarom er zoveel in het engels is?

 13. Bert

  @ongemakkelijke waarheid

  Dus als je mensen ongrondwettelijk vast zet, vanwege een “pandemie” en een zelfs een strafblad krijgt als je niet slaafs dat opvolgt, zijn dat zielige “verhaaltjes”.

  Maar als het gaat om jouw basisrecht, dan moet daar wel naar geluisterd worden?

 14. G. de Vries

  Een opstand? De euforie kwijnt weg bij de gemakkelijke waarheid: slechts een paar duizend mensen, politiek correcten, met een bordje in hun hand ‘black lives matter’ ? Reken je niet al te rijk.
  Demonstreren is inderdaad een basisrecht zelfs als er een dodelijk virus welig tiert. Gezond verstand: gisteren stond de teller in NL op 47.152 besmettingen en 6005 doden.

 15. Koel Hoofd

  Ach, over een jaartje is men het alweer vergeten want dan is er een nieuw trending topic waar mensen heel emotioneel over kunnen worden.

  Racisme is helaas niet uit te bannen, als het wel mogelijk zou zijn, dan had de mensheid het al lang gedaan.

 16. Don

  @ ongemakkelijke waarheid dus als iemand bezorgd is over de gezondheid dan zijn dat ineens zielige verhaaltjes van witte toetsenbord helden. Een beetje respect voor andersdenkenden zou u niet misstaan. Met dit soort meningen werkt u discriminatie in de hand.

 17. Justin

  @Bert, correct. Het recht op vreedzaam protest is vastgelegd in de Nederlandse grondwet. Iedereen hield afstand tijdens het protest, en vrijwel iedereen droeg mondkapjes. Als je je echt zoveel zorgen zou maken over covid-19, dan zou ik maar niet naar naar buiten gaan om te zien wat mensen in het dagelijkse leven doen, zonder mondkapjes op.

  @Don, je zegt dat mensen racistisch worden omdat ze geen respect krijgen voor hun “andere” mening. Er bestaat geen legitieme reden om te discrimineren, maar dat zou wel een hele domme zijn.

 18. G. de Vries

  @ Justin
  Geen respect voor een andere mening werkt polarisatie in de hand. Kijk bv naar de speech van Silvana. Simons op het Jaarbeurs plein. Haar opgestoken middelvinger jegens een utrechtse partij die aangaf dat ‘all lives matter’ en niet alleen black lives. Haar verdere betoog over de utrechtse straatnamen en de wijken K’eiland en Overvecht die hard aan de weg timmeren qua bevolkingssamenstelling/nieuwbouw maar die zij weg zet als verpauperde achterstandswijken. Haar mening en die van een out-of-date speechschrijver maar niet die van vele utrechters die trots zijn op hun wijk. En dan heb ik niet eens over Akwansie (speech op de Dam)die zwarte piet een kopschop wil verkopen. Feitelijkheid, niet alles is racisme of discriminatie. Menigeen zal aanstoot nemen aan de wijze van woordkeus en gebaren en dit zal het doel van de protestbijeenkomst qua loyaliteit danig ondermijnen.

 19. trol

  En nu… Er is aandacht…wat is de volgende stap? Het in Nederland nauwelijks aanwezige politiegeweld aanpakken? (Profileren mag overigens wel anders), Alle Ashanti Ghanezen die in Nederland wonen excuses laten aanbieden en herstelbetalingen laten doen voor slavenhandel? Aan wie? Ik stuur nog een rekening naar Rome…voor wat de Romeinen hebben gedaan. (ergo: waar ligt de (behoorlijk selectieve) grens om het verleden ergens te betrekken?) Gaan we eindelijk volledige cijfers uit de VS gebruiken? Zie de goede publicaties van zowel Wall Street Journal als Washington Post afgelopen week. Zeer de moeite waard en veel minder schreeuwerig en stigmatiserend. Het probleem is vooral wapengeweld in de VS, maar dat wisten we al. De media is hier helaas niet in staat om volledig te zijn en mag ook best wat kritischer zijn. Er is geen discussie, maar alleen maar vertelling. Gaan we het ook over de drie andere agenten hebben of vinden we alleen de blanke hoofdverdachte interessant??

  Stop met geïmporteerde termen (all lives, black lives) die je niet waar kan maken. Zeg je (zwart/alle)leven, bedoel je (zwart/alle)leven, waar ook ter wereld. En niet alleen in je eigen “achtertuin”. Stop dus hypocrisie of geef gewoon toe dat een (zwart) leven hier, of in de VS belangrijker is dan in Congo of Bangladesh, waar mensen sterven voor jouw westerse producten. De gedachte is heel menselijk. Noem het anders gewoon almost alle lives matter of almost all black lives matter. Dat zou beter zijn, bovendien gewoon eerlijk.
  In Berlijn was de Demo ingestoken tegen racisme (zo heette de demo ook)….zonder dat soort geïmporteerde termen. Dat lijkt er al op.

  Hoe nu verder? Zwarte piet mag uiteraard weg, Dat schoorsteenverhaal….slaat nergens op. Geluiden bij voetbal moeten ook stoppen. Aanhouden op basis van auto en kleur uiteraard ook. Laten we stoppen met rechts en links roepen. Volstrekt overbodig.
  Maar verder: wat is de volgende stap? Waar liggen de belangrijkste specifieke problemen in Nederland als het meer gaat over institutioneel? Ik ben zeer bereid mee te denken, omdat ik ze vanuit mijn privilege (al heb ik daar zelf voor gewerkt) waarschijnlijk niet ken.

  De organisator geeft aan: “wij horen in dat kantoor (stadskantoor) te zitten.” Lijkt me aan zich niet de moeilijkste klus, maar wat bedoelt hij daar verder mee. Burgemeester worden, in de raad? (ok… burgemeesterschap is nou niet bepaald democratisch, maar dat terzijde) Op de subsidieafdeling of, onderwijsafdeling zitten? Hoe kan het beter gaan? Is er bijvoorbeeld niet ook gewoon een sociaal probleem. Elite (1%) maakt vooral de dienst uit. Dat is in elk land zo. Het is lastig om op de ladder te klimmen. Daar heeft iedereen last van (of juist niet). Migranten beginnen vaak onder aan de ladder. Waarom doet de ene groep het beter dan de andere groep? Waarom voelt de één zich meer aangesproken dan een ander. Waarom worden kansen, die er echt wel zijn, soms wel, soms niet benut. Waarom liggen lonen te laag (antwoord: we willen goedkope shit). Staarnaambordjes aanpassen is niet de oplossing. Meer geld ook niet. Ik weet het namelijk niet, wie wel?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).