Bonifatiuscollege gaat flink verbouwen: sloop en nieuwbouw | De Utrechtse Internet Courant Bonifatiuscollege gaat flink verbouwen: sloop en nieuwbouw | De Utrechtse Internet Courant

Bonifatiuscollege gaat flink verbouwen: sloop en nieuwbouw

Bonifatiuscollege gaat flink verbouwen: sloop en nieuwbouw
Bonifatiuscollege in Utrecht. Bron: Google Streetview
De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor de renovatie en uitbreiding van het St. Bonifatiuscollege. Het hoofdgebouw aan de Fockema Andreaelaan is verouderd en gaat deels gesloopt worden.

De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor de renovatie en uitbreiding van het St. Bonifatiuscollege. Het hoofdgebouw aan de Fockema Andreaelaan is verouderd en gaat deels gesloopt worden.

Het Bonifatiuscollege, voor havo, atheneum en gymnasium, is gevestigd in twee panden. Het hoofdgebouw aan de Fockema Andreaelaan 7 is gebouwd in 1960 en er tegenover staat het brugklasgebouw dat in 2005 is gebouwd.

“Het hoofdgebouw van het Bonifatiuscollege is verouderd en aan vernieuwing toe”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Daarnaast is er, net zoals bij andere scholen in Utrecht, een groeiend leerlingenaantal. Momenteel is er ruimte voor circa 1500 leerlingen. Na de uitbreiding is er plek voor ongeveer 1620 leerlingen.”

Sloop en nieuwbouw

Een deel van het hoofdgebouw wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Bij het huidige brugklasgebouw, aan de overzijde van de straat, worden twee nieuwe gymzalen gebouwd. Wel moet nog onderzocht worden hoe deze gymzalen precies ingepast worden.

Tijdens de renovatie vinden de lessen zoveel mogelijk plaats in het huidige gebouw. Wel zal een beperkt aantal tijdelijke lokalen nodig zijn. De renovatie van het hoofdgebouw start in juli 2020.

De school wil de uitbreiding en renovatie deels gereed te hebben in 2022. In dat jaar viert de school zijn 100-jarig bestaan. ‘Boni’, zoals de school ook wel wordt genoemd, kent veel bekende oud-leerlingen, zoals FC Utrechters Joost Broerse en Alje Schut, actrice Carice van Houten, journalist Xander van der Wulp, en politici Marcel van Dam, Cees van Eijk en Agnes Jongerius.

6 Reacties

Reageren
 1. Anne Marie ten Berge

  Als ik het mij goed herinner was het op 1 juni 1957 dat Akveld, leraar aardrijkskunde en directeur, de ramen opengooide van onze klas 1D Bonifaciuslyceum aan de Abstederdijk en tegen de aanwezige 35 leerlingen:zei: “luister: goed, dit is geschiedenis: Daar worden de eerste palen geheid voor het nieuwe schoolgebouw”.

 2. Koel Hoofd

  Wat betekend hier verouderd? Beton rot, instortingsgevaar, asbest, gifgassen? Of gewoon dat het schoolbestuur wil concurreren met andere scholen met betere en grotere locaties die verder weg liggen zodat de kinderen gaan klagen dat het te ver fietsen is?

 3. JdV

  Het Boni was in de tijd dat ik er verbleef, zo rond 1983, al een behoorlijk oud pand. Maar zeker sfeervol, en met prima onderwijs. Hopelijk gast het nieuwe pand de sfeer houden van het oude Boni.

 4. Piet

  @koel hoofd, vorig jaar op de open dag geweest. Volgens mij niets van dat alles maar geen goed leefklimaat meer binnen. Dat kan een stuk beter om de toekomstige generatie de kansen te bieden die ze nodig hebben.

 5. Koel Hoofd

  @piet Kunnen de ramen niet open? Is er geen verwarming? Of hebben de muren de verkeerde kleur? Die toekomstige generatie groeit op in een vieze stad met ongezond leefklimaat omdat de ouders dat willen. Ongezond binnenklimaat begint bij de hersenpan van de ouders.

 6. architectuur Utrecht

  het is belangrijk dat ook jonge architectuur beschermd wordt en niet vogelvrij maar na believen gesloopt wordt.
  zo verdween al het mooie voorbeeld van “nieuwe zakelijkheid ” architectuur Het rietveld college. De nieuwbouw kwa uiterlijk nu doet meer denken aan een bunker dan het oude transparante gebouw.
  ik hoop dat meer Utrechtse architecten dit lezen en mee eens zijn dat de architectuur in de stad een afspiegeling moet zijn van architectuur historie.
  bij deze dan ook de vraag aan bestuur creatief te denken hoe nieuwbouw gerealiseerd man worden zonder verlies van deze 50 jaren stijl architectuur.
  De

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).