Boom in de Utrechtse speeltuin bij Lepelenburg valt: schade aan meerdere voertuigen Boom in de Utrechtse speeltuin bij Lepelenburg valt: schade aan meerdere voertuigen

Boom in de Utrechtse speeltuin bij Lepelenburg valt: schade aan meerdere voertuigen

Boom in de Utrechtse speeltuin bij Lepelenburg valt: schade aan meerdere voertuigen
Foto's: Robert Oosterbroek
De grote treurwilg die in de speeltuin bij  het Utrechtse Park Lepelenburg stond, is maandagochtend omgevallen. De boom viel over de weg heen en belandde op geparkeerde fietsen en auto’s. Er is een hoop schade.

De grote treurwilg die in de speeltuin bij  het Utrechtse Park Lepelenburg stond, is maandagochtend omgevallen. De boom viel over de weg heen en belandde op geparkeerde fietsen en auto’s. Er is een hoop schade.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De boom viel rond 08.30 uur om en viel over het hek van de speeltuin. Het hek, de fundering, verschillende auto’s en fietsen zijn beschadigd door de boom. De brandweer is op dit moment druk om de boom, die zo’n 86 jaar oud is, in stukken te zagen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Om de hulpdiensten de ruimte te bieden is de omgeving afgesloten. Het incident trekt bekijks van omwonenden en voorbijgangers. De oorzaak van het omvallen van de boom is nog niet duidelijk.

31 Reacties

Reageren
 1. Uuutje

  LEVENSGEVAARLIJK!

 2. JdV

  De oorzaak van het omvallen van de boom is bekend. Dat is zwaartekracht. Dor hout is in 2020 redelijk veel gesneuveld. Tel deze daar maar bij op.

 3. erwin

  Bomen: leuk voor in het bos maar in de stad levensgevaarlijk. (Daarnaast maken ze werfkelders kapot maar dat is een andere discussie.)
  In een bos heb je nog iets van opzichters (ook wel boswachters geheten) die af en toe de status van bomen controleren. Zou Utrecht ook eens mee moeten beginnen, een groot deel van de stadsbomen maakt een enorm zieke indruk.

 4. Lexus

  @erwin: voor zover ik weet worden de bomen in Utrecht wel degelijk gecontroleerd en is er zelfs kritiek op het kapbeleid. Kennelijk is er hier bij de controle iets misgegaan. Gelukkig is het relatief goed afgelopen. U hebt gelijk dat bomen de werfmuren en -kelders kapot kunnen maken, maar ook daar bestaat een afwegend beleid voor. Uw opmerking dat bomen in de stad levensgevaarlijk zijn, is veel te ongenuanceerd. Vergelijk het aantal slachtoffers door omgevallen bomen eens met het aantal verkeersslachtoffers en slachtoffers van luchtvervuiling. Bomen en groen zijn voor de stad van levensbelang.

 5. HArry

  Wie is hier aansprakelijk voor de schade? En neemt de gemeente dan pro-actief contact op zoals bij een parkeerbon?

 6. Kees Truijens

  Jammer, het was een mooie boom. De gemeente zal hem ongetwijfeld vervangen door een pietepeuterig boompje van een soort die goedkoop in onderhoud is. Kijk naar de aanplant langs het net heropende stuk van de Catharijnesingel.

 7. Gert-Jan

  Moord en brand wordt er geschreeuwd als de Gemeente zieke bomen in de stad rooit (die met grote regelmaat worden gecontroleerd trouwens) en nu valt deze zieke boom om (zo is de natuur) en schreeuwt men weer moord en brand en is de Gemeente weer de schuldige. Beste Stuurlui, kan het ietsje minder?

  PS: enorm zonde van deze prachtige oude treurwilg trouwens! Gelukkig alleen materiële schade wat allemaal verzekerd is.

 8. Rabe

  Tijd voor een grondige bomen inspectie.
  Dit is wel erg heftig en ik denk dat deze boom al op omvallen stond. Inspectie met spoed dus!!!!!!!!

 9. blm

  Dankzij het tijdstip en de lockdown (weinig fietsers/voetgangers/automobilisten op weg naar werk) gelukkig geen gewonden gevallen.

 10. Robin

  @ Erwin: je praat voor je beurt, er is in Utrecht gewoon een dienst die daar dagelijks mee bezig is. Bomen worden jaarlijks visueel geïnspecteerd, bij twijfelgevallen, meer onderzoek. Prima geregeld, maar niet alles is te voorkomen. Verder is er genoeg plek in de stad voor mooie bomen die ook veel goeds brengen aan de binnenstad; schaduw, zuurstof en sfeer. Op deze plaats is geen werfkelder in de buurt, het is n park he?

 11. Martijn

  De gemeente heeft gelukkig een uitgebreid bomenbeleid, Erwin: zie https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/bomen/. Maar er glipt wel eens iets ongezien doorheen… Dat lijkt me onvermijdelijk.

 12. Marco

  Zonde van die schitterende boom, hopelijk blijft Utrecht zorgen voor de prachtige bomen die we nog hebben. Deze treurwilg was schitterend, maar alle bomen zijn behalve mooi enorm belangrijk, zeker in de stad! Denk aan hittestress en waterberging, maar ook biodiversiteit en (geestelijke) gezondheid van mensen. Laten we veel bomen terugplanten.

 13. Binnenstadbewoner

  Een zoveelste waarschuwing! Hoe zouden de reacties zijn geweest als deze reus bovenop spelende kindjes in de speeltuin was gevallen? Rouw en men zou er niet over uitgepraat geraken. Zo moet hier nu tegenaan worden gekeken.

  Circa 10 jaar geleden zag ik aan de Oude Gracht en op koningsdag een enorme boom aan de Oude Gracht omvallen. Op een windstille en zonnige dag. Deze kolos viel heel toevallig tussen twee passerende bootjes vol met mensen in, maar had net zo goed bovenop een bootje kunnen vallen en slachtoffers en zwaar gewonden kunnen veroorzaken. Later bleek dat deze boom van binnen aangetast was.

  Grote bomen moeten veel meer worden gecontroleerd. Oude en grote bomen die een risico vormen moeten tegen de vlakte. Twijfel = kappen. Ook als ze decennia of meer dan een eeuw oud zijn. Het is hier geen bos, maar een dichtbevolkte stad waarin omvallende bomen slachtoffers kunnen maken.

 14. Janah

  Dat is dan de tweede boom binnen een week die kennelijk spontaan omvalt. Vorige week ook een bij Slot Zuylen, met een dodelijk slachtoffer. Blijft vreemd.

 15. Cico

  Ik ben al lang blij dat die boom niet op de harses van een schoolklas kinderen is gevallen. Gelukkig waren het maar auto’s, volledig vervangbaar. Net als de boom, trouwens.

  Bomen hebben een absolute meerwaarde voor een stad, daar zijn al boekenkasten vol over geschreven. Van de aankleding van een straat of park tm nuttige bijkomstigheden als fijnstof filtering, temperatuur regulering en een schuilplaats voor beestjes.
  Omdat bomen een ‘stedelijke taak’ hebben, worden ze wel degelijk onderhouden, gesnoeid, geinspecteerd en gerooid indien nodig. Iedereen kent toch die hoogwerkers met mannen in klimtuig? Maar het is mensenwerk en het is niet eenvoudig om vanaf buitenaf te zien hoe sterk een boom geworteld is.

 16. Hans

  Jammer, meer dan 100 jaar oud, parasol voor het speeltuintje, gewoon mooie boom. Rondom deze boom is afgelopen jaar veel gesleuteld aan de stadsverwarming. Diepe gaten, speeltuin enige tijd ontmanteld. Of dat er iets mee te maken heeft, wortels weggehaald….?

 17. Scherpschutter

  Alle bomen verbieden en rubberen tegels installeren!! In dit land mag niemand ooit nog gewond raken of sterven.

 18. Herdenkings Boom

  Het is niet zomaar een boom, maar Herdenkings boom uit 1934 geplaatst door de Utrechtse kinderen ter herdenking van koningshuis. Aldus de plakkete op het sierhekwerk wat om de boom stond.
  De journalist heeft dus dit over het hoofd gezien ..

 19. Wim

  Tja als ze oud zijn moet je ze op tyd rooien en naar de biocentrale brengen

 20. Wim

  @ Hans

  Je kan wel eens de spijker op zijn kop geslagen hebben. Een gezonde boom die spontaan omvalt op een plek waar Stedin-mollen de boel op de kop gezet hebben. Causaliteit lijkt onvermijdelijk. Schandelijk.

 21. Kadoendra

  2020 – 86 jaar = 1934, dus dit oudje had nog de Tweede Wereld Oorlog meegemaakt.

 22. Peter

  Hier zitten wij regelmatig met onze kleinzoon naast het glijbaantje, 🤨
  Zal je gebeuren.

 23. Katja

  @Martijn, kijk ook een op een vellijst van de gemeente, je schrikt je rot…

 24. Erwin

  @Robin: deze dagelijks bezig zijnde club bomencontroleurs heeft dan een behoorlijke steek laten vallen. Nu valt de schade mee, als de boom op een volle speeltuin was gevallen was de wereld te klein geweest.
  Bomen vallen niet spontaan om, de tekenen dat ie op omvallen stond moeten er dus zijn geweest én gemist.

 25. Ben

  Wat hebben we toch veel boomspecialisten in Utrecht !

 26. Herman

  Boom omgevallen veel schade, elders man uit boom in de Singel gevallen, ook weer gevaarlijk.
  Hoor tijd om die bomen te kappen en singels te dempen!

 27. Bernard

  @scherpschutter: alle auto’s verbieden en gras installeren !! In dit land mag niemand ooit nog gewond raken of sterven

 28. Adriaan

  Een wilg van 86 is per definitie over zijn technische houdbaarheidsdatum. Gewoon op tijd kappen en iets nieuws neer zetten. Bomen hebben net als mensen een technische levensduur. Voor de waaibomensoorten is die korter dan voor bv een eik of beuk.

  Kijkend naar de foto’s, de wit/grijze strepen bekijkend, was hij gewoon rot. Tja, dat is niet altijd even goed te zien, maar als je een dergelijke boom maar iedere 5 jaar bekijkt, is de kans aanwezig dat je het mist. Wilg rot immers heel snel, waaibomenhout. Nul risico bestaat niet.
  Vraag is dus of men iedere 2 of iedere 5 jaar iedere boom in de stad ziet en of de frequentie niet omhoog moet (of wellicht al gaat) als de ouderdom toeneemt…

 29. wollie

  als de boom in november was gerooid hadden de lepelenburgers moord en brand geschreeuwd. you can’t have your cake and eat it…

  beterschap aan de getroffen auto’s, hoewel die opel wel TL zal zijn,

 30. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje denkt dat de wereld niet fijner wordt als we elk risico op letsel of overlijden proberen uit te bannen. En al helemaal niet als we daarbij vooral naar de overheid wijzen, zonder dat we meer belasting willen betalen.

 31. Scherpschutter

  @Stuurvrouwtje aan wal

  Het staat u geheel vrij om vrijwillig uw bezit te gireren aan de belastingdienst hoor. Houd u echter wel een reserve van 55% achter over om de belasting over uw gift te kunnen betalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).