Boon’s Markt en Albert Heijn Potterstraat in Utrecht weer tot middernacht geopend Boon’s Markt en Albert Heijn Potterstraat in Utrecht weer tot middernacht geopend

Boon’s Markt en Albert Heijn Potterstraat in Utrecht weer tot middernacht geopend

Boon’s Markt en Albert Heijn Potterstraat in Utrecht weer tot middernacht geopend
Boon's Markt aan de Ganzemarkt
Boon’s Markt en het Albert Heijn-filiaal aan de Potterstraat in Utrecht mogen weer tot middernacht klanten ontvangen. Een van de voorwaarden daarvoor is dat er tussen 22.00 en 00.00 uur geen alcohol wordt verkocht.

Boon’s Markt en het Albert Heijn-filiaal aan de Potterstraat in Utrecht mogen weer tot middernacht klanten ontvangen. Een van de voorwaarden daarvoor is dat er tussen 22.00 en 00.00 uur geen alcohol wordt verkocht.

Boon’s Markt aan de Ganzenmarkt en de Albert Heijn in Post Utrecht waren tot voor kort de enige twee supermarkten in de binnenstad die tot middernacht geopend waren. Deze zomer besloot de gemeente echter om de zogenoemde nachtontheffing van Boon’s niet te verlengen vanwege de vele overlastmeldingen. De nachtontheffing van de Albert Heijn was verlopen en werd opnieuw beoordeeld. Zonder deze ontheffing waren beide zaken genoodzaakt om de deuren al om 22.00 uur te sluiten.

Overlast

De maatregel lijkt ook te werken. In een brief die het college aan het de raad schrijft is namelijk te lezen dat de ‘specifieke’ overlast sinds juli van dit jaar lijkt te zijn afgenomen tussen 22.00 en 00.00 uur. “We verwachten dat dit komt doordat beide supermarkten in die tijdsperiode gesloten waren in verband met het ontbreken van een nachtwinkelontheffing.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Albert Heijn aan de Potterstraat

Tegelijkertijd schrijft het college het belangrijk te vinden dat er in de Utrechtse binnenstad supermarkten zijn waar mensen ook na 22.00 uur boodschappen kunnen doen. Er is daarom gezocht naar mogelijkheden en ook zijn er gesprekken gevoerd met de twee winkels. Hierin hebben de supermarkten aangegeven de verkoop van alcohol na 22.00 uur aan banden te willen leggen. “Dit naast de al getroffen maatregelen zoals beveiliging aan de deur en in de winkel.”

Toets

Het college heeft hierop besloten de nachtontheffingen voor beide winkels weer te verlengen. “Daarmee komen we tegemoet aan enerzijds de wens om nachtwinkels mogelijk te maken en anderzijds verwachten we de situatie rondom de winkels in de late avond op die manier beheersbaarder te houden.”

Er is tot slot afgesproken om na een jaar opnieuw de kijken naar de situatie. De leefbaarheid zal dan worden beoordeeld aan de hand van de zogenoemde leefbaaheidstoets.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
  1. Exces

    Dus de maatregel werkt en vervolgens schaf je de maatregel af. Que?!?!?!?!

    Wedje dat als het weer warmer wordt en de dagen langer de overlast terug is? Wedje?

    Dit college is soms echt de weg kwijt.

    Als je per sé tussen 22:00 en 0:00 je boodschappen moet doen kan je niet plannen en ben je eigenlijk niet in staat een volwassen leven te leiden.

    En voor dat dat gezeik weer begint. Mensen die nachtdienst draaien kunnen voordat hun shift begint of op hun vrije dagen ook boodschappen doen. Werk je van 22-6u kan je tussen 8:00-21:30 boodschappen doen lijkt me. 13,5 uur lang. Als je dan 7,5 uur slaapt, zoals de gemiddelde mens, blijft er nog 6 uur aan tijd over.

  2. Katja

    Waarom ná 22.00 nog boodschappen doen ? Ze zijn al vanaf 7.00 uur ‘s morgens open.
    Wat een idiotie, om nog maat te zwijgen van energieverspilling.

  3. Hikkie

    Maar wat hoorde ik nou?
    Kwamen de klachten niet van omwonenden, maar van de omliggende horeca die in de avondverkoop een concurrent ziet qua wijn en bier?
    Nee, zo gemeen en benepen kan de Utregse horeca toch niet zijn?

  4. R

    Heb ooit een jaar lang 3ploegen gewerkt. Bij avonddiensten kwam je dan om half 11 thuis. Erg fijn is het dan wanneer nog een super open is die meer verkoopt dan cola en chips (nachtwinkels), wanneer je na je dienst pas eet en je niks meer in huis had. Verbazingwekkend veel mensen werken avonddiensten; de zorg, agenten, docenten, bakkers, vervoerders. Ja, natuurlijk zijn er ook studenten die nog ff wat willen halen, maar een binnenstad herbergt genoeg mensen die niet-student zijn en het waarderen in de avond nog vers eten te kunnen kopen.

  5. HenQ

    Waarom zo’n dorpse mentaliteit van iedereen? Iedere plaats wat zich een beetje stad noemt heeft nachtwinkels en nacht-OV, behalve het calvinistische dorpje Utrecht. Het leven stopt niet na 22.00 ofzo. Walgelijk typisch Nederlands ook.

  6. Lexus

    @R: en dan kun je niet ‘s morgens vóór je werk of op je vrije dagen boodschappen doen? Kom op, zeg. Ook boodschappen doen is (een beetje) vooruitzien. Voor het winkelpersoneel zou het een zegen zijn als de openingstijden beperkt zouden worden.

  7. Wil

    @lexus, @katja: fijn dat jullie met je 9-5-baan wel even bepalen wanneer anderen hun boodschappen moeten doen…

  8. passalacqua

    exces en katja, boomers die om 22u al reeds uren in bed liggen?
    Er zijn mensen die hebben andere werktijden en voorkeuren enz
    Uw reactie toont vooral uw eigen wereldvreemde bekrompenheid.

  9. buurtbewoner

    lachwekkende reacties, er zijn tig mensen zoals ik, die boodschappen doen niet plannen maar spontaan op dat moment kopen waar ze zin in hebben, en wanneer ze dat willen, diegene die dat niet snappen staan waarschijnlijk elke zaterdag met afgeladen kar in een lange kassarij voor de wekelijkse boodschappen…

  10. CB

    Handig! Nu hoef ik de vervelende 9-tot-5-types die hier in de comments te vinden zijn niet meer tegen te komen als ik boodschappen doe, lekker na 22u. Zoals het hoort in een stad.

  11. Rottebert Peermans

    24/7 open graag. En snel. Als je daar niet tegen kunt kun je altijd in Staphorst gaan wonen.

  12. Exces

    @Passalacqua

    Nee, ik slaap pas om 0:30/ 1 uur doorgaans tijdens mijn werkweek, maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat winkels altijd en onbeperkt open moeten zijn.

    Ik denk ook aan het personeel in die winkels, denk ook aan onnodig energiegebruik. Als je niet in staat bent, zoals R, om tussen 7 en 22 (al superluxe) je boodschappen te halen dan ben je gewoon ernstig gezakt voor je volwassenheidsdiploma (zoals zo vele studenten trouwens, die gedragen zich nog steeds als chips etende en cola zuipende pubers van het schoolplein). Het volwassen leven niet waard.

    Dat je meteen mensen met een andere mening gaat uitschelden voor boomer zegt best wel iets over jezelf trouwens.

  13. Andere Jos

    @ CB

    Je bedoelt 7-22 types. De winkel is meer wel open dan gesloten. 15 uur per dag op 24.

    Ik ben geboren in 2001 trouwens.

  14. jozias

    @ Buurtbewoner

    Je kan kopen waar en wanneer je zin hebt tussen 7 en 22.

    Als je dat nog niet lukt….. kan je wel je eigen veters strikken en je billen afvegen? Je zou wel zo iemand zijn die altijd zonder pleepapier zit. Of misschien is een flitsbezorger iets voor je? Lekker in je bubble achter je voordeur, hoef je niet meer de boze buitenwereld in en hoef je ook niet na te denken over de kut-arbo omstandigheden van die fietsbezorger. Die zie je nog maar 2 tellen.

  15. Wies

    Prima dat deze weer open zijn. Toen ik in de avond nog weleens moest werken vond ik deze supermarkten erg fijn. Of als je nog even zin had in een pilsje in de avond. Zuurpruimerij hier.

  16. Yoshua

    Verkoop van alcohol is een ondoordachte maatregel.
    Zelfs discriminant voor dak en thuislozen die niet via een betaalapp bij Flink, Gorilla’s etc., etc. een flits bierbestelling kunnen laten bezorgen tussen 22 en 00 uur.

    Er is een probleem met vervelende hangende lastige alcoholisten bij Boon en AH.
    Dan zul je dit probleem moeten gaan oplossen, die mannen/vrouwen gaan niet naar Leidse rijn om de nacht rondhangend door te brengen.
    Deze maand nog investeren in permanente handhaving voor de binnenstad, alles wijst richting gebrek aan handhaving als oorzaak van grote en kleine problemen.

  17. Hans

    9-5 types?
    De meeste supermarkten zijn tot 22.00u open.
    Maar sommigen hier kunnen blijkbaar niet tot 10 tellen.

  18. Lexus

    Reactie van een boomer. Opmerkelijk is dat niemand hier aan het winkelpersoneel denkt. Verder zijn veel winkels met een specifiek assortiment verdwenen omdat het voor een kleinere zaak met weinig personeel ondoenlijk was open te blijven. De absurd lange openingstijden, waaraan je je als eigenaar soms moeilijk kunt onttrekken, zijn mede debet aan de verschraling van het winkelaanbod.

  19. Binnenstadbewoner

    Heel goed! Er is veel vraag naar en overlast is idd relatief beperkt.

    Voor de criticasters: deze supermarkten zijn na ca 20:00/ 21:00 in de praktijk vooral gemakswinkels. Uitgaanspubliek / studenten die nog even snel frisdrank (energy), alcohol, chips, snoep, pizza’s, sigaretten, kant en klaar, belegd broodje, etc. kopen. Meestal geen klanten die om 23:00 nog even ‘serieuze boodschappen ‘ als wasmiddel, koffie, vuilniszakken of groente ofzo komen kopen.

  20. Jasper Jonkers

    Nou lijkt me prima toch. Gelijk mooie test of er echt vraag naar is, of dat de opening tot 24 toch vooral om alcohol draaide. Lijkt me dat het met de overlast wel mee moet vallen als je geen alcohol kan kopen die laatste twee uur.

    Zelf kan ik me goed voorstellen dat die vraag er wél is, als je op niet-reguliere tijden werkt is het fijn als je zo veel mogelijk ergens terecht kan voor je boodschappen. Woon zelf in Vleuten, en dan is een supermarkt tot 22:00 gewoon heel netjes. Maar dat de laatste supermarkt in Utrecht-Centrum op dezelfde tijd sluit als die in Vleuten-Dorp is natuurlijk gek. En ook ik heb geregeld gemerkt dat ik na 22u s avonds naar een fastfoodketen moest om nog te kunnen eten, alleen maar mooi dat daar een alternatief voor is.

    De “ik hoef dan mijn boodschappen niet te doen dus niemand hoeft dat” benadering vind ik wat bijzonder.

  21. Cohen

    Avondwinkels. Is natuurlijk ook allemaal wel heel spannend voor het dorpje.

    Anders moet men even bij de grote jongens in Amsterdam, Den Haag of.. Groningen kijken hoe ze dat doen. Daar heb je gewoon nachtwinkels tot diep in de nacht.

  22. omg

    @exces
    volwassenheidsdiploma? in wat voor sprookjeswereld leef jij ? lol

  23. Herman

    Ons provinciedorp komt weer beetje in 2022 terecht…..

  24. Realist

    @Lexus. Specifiek voor supermarkten, waar dit artikel over gaat zal dat wel meevallen. Met de komst van de supermarkt verdwenen al veel kleine aanbieders, denk aan de melkboer. De kleine zaakjes die dezelfde producten verkochten als de super konden snel daarna al niet meer concurreren. Het ‘kwaad’ was al geschied ruim voordat de openingstijden ter sprake kwam.
    Nu levert een ruime openingstijd juist meer werkgelegenheid en flexibiliteit op voor personeel.

  25. buurtbewoner

    @jozias
    zelden zoveel aannames in een paar regels gelezen lol, en je zit er bovendien helemaal naast, maar dat heb je al gauw als je zelfs alles invult he?

  26. BdV

    Maar wel fijn dat er zoveel meningen zijn en dat niet iedereen het met iedereen en met de regels eens hoeft te zijn.

  27. Lexus

    @Realist: daar gaan we weer. Het is juist dat de komst van supermarkten tot verschraling van het winkelaanbod en het kleinbedrijf heeft geleid. Maar die flexibiliteit voor personeel is buitengewoon discutabel. In de praktijk levert het vooral flexibele contracten met bedroevend slechte arbeidsvoorwaarden op. Het rechts neoliberalisme met zijn exorbitante bevoordeling van de welgestelden en verarming aan de economische onderkant van de samenleving triomfeert, zoals op zo veel gebieden, ook op dit terrein. Wat mij betreft moeten we er zo snel mogelijk van af.

  28. Ganzenmarkt bewoners

    Er is al enorme horecaoverlast op de Ganzenmarkt
    Nou komt de bier super er ook nog bij

  29. JdV

    @Lexus: i call biullshit. Als supermarkt medewerkers slecht worden behandeld staan ze binnen de kortste keren bij een andere werkgever op de stoep want er is een overweldigende vraag naar personeel. Geen enkele medewerker van een supermarkt zal blijven als zijn voorwaarden en contract niet bevallen, dan zijn ze weg. Je zou ook kunnen ophouden met het zoeken van de slachtofferrol en mensen hun eigen verantwoordelijkheid kunnen laten nemen. Maar ja, daar is links Nederland niet zo van. Pamperen, van wieg tot graf. Dat is het motto.

  30. Hugo Aylva

    @Ganzenmarktbewoners: ja sorry hoor, dat is hetzelfde als een huis kopen onder een start/landingsbaan van Schiphol en vervolgens klagen dat je last hebt van vliegtuigen.

    Ik vind het een redelijk provinciale houding om supermarkten te verplichten om 22 uur te sluiten als er alcohol wordt verkocht. In veel steden in Europa zijn supermarkten 24/7 open. Daar is vraag naar én het kan probleemloos. Een alcoholverbod na 22 uur is betutteling eerste klas. Pak dan de overlastgevers aan en niet de winkeliers. Juist om pak ‘m beet 23 uur heb je behoefte aan een biertje of wijntje.

  31. Katja

    @Wil en passalaqua; er was een tijd dat alles open was tussen 9.00 en 18.00 uur. Niemand klaagde. Boodschappen doen is gewoon plannen. En aanbod creëert vraag, niet andersom.

  32. Realist

    @Lexus. Bij een flexibel contract gaat het om de uren, niet over de arbeidsvoorwaarden… Daar ga je alweer nat. Helaas onderdrukken de progressief linkse bestuurders steeds meer de ontplooiing en het talent van het individu. Ik kijk niet bepaald uit naar de ontwikkeling van dat stukje socialisme.

  33. Petertje

    Wat een ongebreidelde moeienis van iedereen…

    Ik woon op 80 meter afstand van die AH en kom er vrijwel dagelijks, en nu ook weer nachtelijks. Twéé uurtjes extra tijd open, nou en ? De winkel wil het, de gemeente vergunt het en de meeste buurtbewoners juichen het toe of hebben er geen moeite mee. En niks test, het was ook al zo voor en tijdens Corona.

    Het zijn inderdaad de kratten- en flessen alcohol-shoppende jeugd die het de spuigaten uit liet lopen.
    Ja, die bezopen zwervers, dat is niet fijn maar een andere kwestie. Dat speelt ook de hele dag, niet alleen na tienen.

  34. Lexus

    @JdV: gelukkig is de positie van de werknemers sinds kort aan het verbeteren. Dat werd hoog tijd, want decennialang is er sprake geweest van toenemende achteruitstelling: “voor jou tien anderen”. Ik ben overigens bang dat dit op den duur opnieuw het geval zal zijn. Gelukkig is het aantal leden van de vakbeweging weer aan het toenemen.

  35. Klaasjan

    “Vroeger” waren er ook massa’s mensen die in ploegendienst werkten.
    Toen bestonden er nog geen nachtwinkels, want die waren nergens voor nodig. Toen waren winkelopeningstijden nog veel beperkter dan nu en zeker niet tot 8 of 10 uur ‘s avonds. En nu zijn die nachtwinkels wel dringend noodzakelijk? Wat zou er dan zo drastisch zijn veranderd in de maatschappij?

  36. passalacqua

    @katja
    Boodschappen doen is gewoon plannen? boomer?
    Ik heb belangrijkere dingen te plannen hoor lol

  37. Rob H.

    Voor de “maar vroeger waren de winkels alleen tussen 9:00 en 18:00 open”. Ja boomer, toen deed je vrouw boodschappen, die de hele dag thuis moest blijven. Gelukkig zijn we daar vanaf.

    Het lukt me, gedurende de week niet, om mijn boodschappen te halen binnen dat tijdslot. Ik ben ruim voor negenen weg en na zessen terug. Mocht je dus op zaterdag wat vergeten zijn, dan heb je gewoon pech. Mocht je vertraging hebben (trein/file), dan wordt 20:00 soms al krap. Er is gewoon vraag naar langere openingstijden.

    En voor de bewoners van de Ganzenmarkt: ik kocht bij Boons nog wel eens wat biertjes om thuis op te drinken, na tienen. Dit zorgt voor minder overlast op de Ganzenmarkt.

  38. Rob H.

    @JdV: daarom worden vakkenvullers er met hun 18de ook uitgetieft, want te duur. De supermarkt CAO is een van de meest uitgeklede CAO’s die er bestaat.

    (en daar willen die bezorgdiensten nog eens onder gaan zitten)

  39. buurtbewoner

    @katja
    er was een tijd dat de melkboer met glazen flessen aan huis kwam, er was een tijd dat je met strippenkaart moest reizen, er was een tijd dat de zwartwit-tv zijn intrede deed, die tijd is voorbij!

  40. Klaasjan

    @Buurtbewoner
    Voor die melkboer moest je vroeger thuisblijven (!). En ook voor de slager, de bakker, De Gruijter. Strippenkaart en TV hebben niets met het onderwerp te maken. Wat wilt u nu zeggen met uw reactie?

    Op zondag zijn supermarkten tegenwoordig ook open. Wat is nu het probleem?

  41. buurtbewoner

    @Klaasjan
    als je niet snapt wat ik bedoel, wat blijkt uit je reactie, nog een keertje goed lezen misschien?

  42. FlorisV

    Goed dat ze weer langer open zijn, heerlijk als ik na een avond werken in de horeca nog even wat boodschappen wil doen. Zeker gezien het feit dat in mijn woonplaats de supermarkt ver van mijn huis is en ik door onregelmatige werktijden ook niet altijd tijd heb. Super handig een supermarkt om de hoek van mijn werk die tot laat open is.

    Wat een domme en betuttelende opmerkingen hierboven trouwens, lachwekkend!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).