Een groot deel van de woningen die straks onderdeel zijn van het project MARK in Leidsche Rijn in Utrecht zijn aangekocht door de aandeelhouder BPD. Hierdoor is de start van de bouw van het project, dat onder meer bestaat uit ruim 1.000 huizen en een toren van 140 meter hoog, weer een stap dichterbij.
Project MARK bestaat in totaal uit drie torens en lagere bebouwing, met maximaal 1.015 woningen. Een kwart van deze huizen worden sociale huurwoningen en ook de midden huurwoningen beslaan straks 25 procent van het project. Het overige deel bestaat uit vrije sector huur en koop. Het BPD Woningfonds heeft nu een overeenkomst gesloten om de midden huurwoningen en vrije sector huurwoningen aan te kopen. Dit betekent volgens het college dat voor een ‘substantieel’ deel van de woningen in het project een afnemer in beeld is.
Op de website van de ontwikkelaars is te lezen dat bewoners in 2028 de woningen in MARK kunnen betrekken.
“Ik ben verheugd dat we met BPD een goede partij hebben gevonden voor de realisatie van MARK”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “We hebben een groot woningtekort en doordat we nu afnemers hebben voor de middenhuur en vrije sector huur komen er weer enorm veel woningen bij voor Utrecht. Ik heb er vertrouwen in dat we nu snel een datum hebben voor de start van de bouw van dit bijzondere plan en smaakmaker van Leidsche Rijn Centrum.”
Voor afname van de sociale huurwoningen in het project lopen er inmiddels gesprekken met een Utrechtse woningcorporatie. Welke corporatie dit is, is niet bekend.
Uitkijkpunt
MARK moet straks verrijzen nabij The Wall, A2 en het Sint Antoniusziekenhuis in Leidsche Rijn. Naast de ruim 1.000 woningen komt er ook een groen plein en horeca. In de hoogste toren komt een uitkijkpunt.
Eerder is het ontwerp vanwege de stikstofcrisis al afgeschaald. Zo zouden er naast de toren van 140 meter twee torens van 100 en 80 meter komen, maar in de huidige plannen zijn de laatste twee allebei 20 meter kleiner.
Wanneer de werkzaamheden beginnen is nog niet bekend. Op dit moment is namelijk nog geen besluit genomen over de start van de bouw, maar het college schrijft tot slot wel dat alle partijen zo spoedig mogelijk toewerken naar die start.
Gekoppelde berichten
Plan voor 140 meter hoge toren in Utrecht staat overeind, maar gehele project krimpt iets in
Het plan om een 140 meter hoge toren in Utrecht te bouwen staat nog overeind,…
25 Reacties
Reageren“Groen plein” en “horeca”, zo afgezaagde lege teksten. Mis alleen nog een “laagdrempelige culturele hotspot voor beginnende ondernemers”, dan is de bingokaart weer vol.
Toch heel erg jammer dat de woontoren hoger wordt dan de Dom. Het (aan)gezicht van Utrecht verarmt hiermee. Dit gebouw is niet meer te stuiten, maar sluit aub de Domtoren niet in. Vanuit elke richting zou de herkenning van Utrecht zichtbaar moeten zijn.
De dom is maar 100 meter die was zo ie zo niet goed te zien van ver. Alleen de binnenstad bewoners zien de Domtoren altijd wel. Dus hopen dat dit de aanzet is tot meer uitdagende hoogbouw plus 200 meter? Zodat Utrecht echt op de kaart staat.
Het zou pas echt mooi zijn als er een groter gebied met hoogbouw komt. Meteen aanleggen van een metrolijn (of doortrekken van de tramlijn) maakt ook autobezit minder noodzakelijk.
Tja. Ik zou me toch echt wel 3 x bedenken voordat ik als koper iets ging kopen in een gebouw waar veel (sociale) huur in zit. Das niet best voor de woningwaarde.
@Herman : Ik mis ook nog “inclusief” 🙂
@ jdV
Altijd grappig om uit de mond van zelfverklaarde zeer rechtse stemmers te horen hoe zij eigenlijk neer kijken op de arbeidersklasse, want daar zitten de sociale huurders. Zoals jij nu dus weer doet.
Bij de verkiezingen lekker “het volk” misbruiken om op jou als populist te stemmen, maar na de verkiezingen pis je weer over ze heen. En dan “links” overal de schuld van geven, terwijl jij in feite als rechts neo-liberaal en kapitalist de schuld bent van de “verarming” van de voormalige arbeidersklasse. Dit terwijl links wel degelijk zorgt voor een eerlijkere samenleving.
Is je missie als ordinaire trol ook weer geslaagd. Gefeilciteerd kereltje!
@FB59:
“…Het (aan)gezicht van Utrecht verarmt hiermee…”
Hou toch op man.
Op 90% van de plekken op 500-1000 meter afstand van de Dom kun je de Dom niet zien. Dat is al min of meer zo sinds de Dom gebouwd is.
Dit is alleen een probleem als je wereldbeeld nog steeds gebaseerd is op “Stadsche schetsen ende ansichten, 1583, door Schwinderbolck de Oude”.
Fb: die torens komen in LR. Hoe groot wil je de afstand hebben waarin er niet in de hoogte mag worden gebouwd?!
Dan blijven de vrije uitloop wijken net iets fijner om te leven. Wat minder opgehokt. Leggen ook wat smaakvollere belasting eitjes.
Leidsche Rijn is De Meern, het is en zal nooit Utrecht worden (wellicht enkel voor de makelaars en dus woningprijzen). Dus al bouwen ze er 300+ meter hoog, de verhouding met de Domtoren zal nooit in het geding komen.
Lekker plekkie langs de snelweg.
Wat een armoe: Om Utrecht op de kaart te zetten moet je er wolkenkrabbers proberen.. De anonymus Utje, die Utrecht op de kaart wil zetten weet natuurlijk niet dat het kleine Nederland met Amsterdam, Rotterdam en Maastricht de kaart al meer dan vol heeft. Waarom moeten we altijd op de kaart?
Verschrikkelijk!
Voor wie wordt dit neergezet college van Utrecht?
Hoop toch echt dat dit alsnog niet doorgaat. Onnodig megalomaan project. Verziekt de skyline van Utrecht.
Woningen bouwen is goed, moet ook gebeuren, maar vind dat de Utrechtse skyline daar niet onder moet lijden, die is iconisch namelijk.
@WJM
Voor huurders in de sociale sector, de midden- en de vrije sector, en voor kopers.
Vreselijk al dat hoogbouw;(
Even over de hoogbouw-discussie: Niet ver van MARK vandaan; aan de andere kant van de A2 staat de voormalige Pegus-centrale met een schoorsteen die ook 140 meter hoog is; al sinds 1959 hoger dan de dom. Die schoorsteen heeft eigenlijk geen functie meer, maar is indertijd blijven staan als “baken”, toen zijn tweelingbroer werd gesloopt. Op geen enkel plaatje van de architect en ontwikkelaar is die schoorsteen te zien, terwijl die toch echt niet te missen is.
@Vreemdeling de Utrechtse skyline iconisch? Dan bedoel je denk ik alleen de dom? Want de rest vsn de hoogbouw die allemaal wordt afgekapt op 100 meter om vooral niet hoger dan de dom te zijn is dat mijns inziens niet. Door hoger te bouwen dan de dom krijgen we juist eindelijk een skyline
Niks mis met hoogbouw, maar jammer dat het weer zo’n saaie glazen blokkendoos wordt. Lijkt me wel relatief goedkoop om te bouwen, maar niet milieuvriendelijk als je de hele zomer de airco moet laten draaien om het leefbaar te houden.
G.H. Dream on!
@Utje heeft niet begrepen dat de Domtoren ruim 112 meter hoogte heeft, én ook nog eens op nagenoeg het hoogste punt van de stad staat.
Bijzonder om te lezen dat sommigen een soort voorgeprogrammeerde afkeer van de term hoogbouw hebben en dat zelfs de Dom nog wordt gezien als de beperkende factor voor iets wat in Leidsche Rijn mag komen te staan.
in hun handen wrijvende statushouders staan al in de rij
Mooi, veel woning op beperkt grondvlak dat schiet ten minste op !