Burgemeester Dijksma verdedigt politieoptreden tegen klimaatactivisten Extinction Rebellion Burgemeester Dijksma verdedigt politieoptreden tegen klimaatactivisten Extinction Rebellion

Burgemeester Dijksma verdedigt politieoptreden tegen klimaatactivisten Extinction Rebellion

Burgemeester Dijksma verdedigt politieoptreden tegen klimaatactivisten Extinction Rebellion
Foto: Robert Oosterbroek
Burgemeester Dijksma heeft nog dezelfde dag gereageerd op vragen van politieke partijen over het politieoptreden tegen klimaatactivisten afgelopen vrijdag. In Utrecht werden zo’n honderd activisten van Extinction Rebellion opgepakt, er rezen vragen over de proportionaliteit van het optreden van politie en gemeente.

Burgemeester Dijksma heeft nog dezelfde dag gereageerd op vragen van politieke partijen over het politieoptreden tegen klimaatactivisten afgelopen vrijdag. In Utrecht werden zo’n honderd activisten van Extinction Rebellion opgepakt, er rezen vragen over de proportionaliteit van het optreden van politie en gemeente.

Dijksma verdedigt het politieoptreden, omdat de opgepakte activisten mee zouden hebben gedaan aan acties die niet vooraf waren aangekondigd en daarmee niet zouden vallen onder het demonstratierecht. Volgens de burgemeester leverden de acties gevaar op voor omstanders, het verkeer en de volksgezondheid.

Extinction Rebellion hield vrijdag meerdere acties in Utrecht. De demonstratie op het Jaarbeursplein was aangekondigd en volgens de burgemeester zijn afspraken gemaakt over een veilig verloop van de demonstratie. “Wij geven zoveel mogelijk ruimte aan demonstraties, ook tijdens COVID […] Demonstreren is een grondrecht en wordt alleen ingeperkt indien er sprake is van vrees voor wanordelijkheden, risico’s voor het verkeer en/of risico’s voor de gezondheid”, schrijft het college in antwoord op de vragen.

Niet aangekondigd

Elders in de stad werden door de actievoerders op meerdere plekken ‘blokkerende acties uitgevoerd’. Volgens het college zijn die acties niet vooraf aangekondigd en gaven actievoerders aan ‘bewust de wet te overtreden’.

“Voorafgaand zijn deelnemers gewaarschuwd dat blokkeren strafbaar is en dat hiertegen zou worden opgetreden”, schrijft de burgemeester. “De politie geeft aan dat de actievoerders zijn aangesproken. Zij hebben de mogelijkheid gekregen om in groepjes van twee naar de demonstratie op het Jaarbeursplein te gaan. Personen die bleven (blokkeren) hebben het bevel gekregen om te verstrekken in verband met verstoring van het verkeer en de openbare orde en overtreding van het groepsverbod.”

“Actievoerders gaven aan bewust de wet te overtreden”

De acties elders in de stad, zoals op de Zeedijk, vielen volgens het college niet onder bescherming van de Wom (Wet openbare manifestaties) omdat er vooraf geen kennis van was gegeven.

Daarom “diende eenieder zich te houden aan COVID-regels zoals de 1.50 meter en de verboden groepsvorming van meer dan twee personen.” Het college noemde het politieoptreden vrijdag ‘adequaat’ en blijft daarbij. De activisten die werden opgepakt zijn aangehouden op basis van APV, artikel 2.1 (verstoren van de openbare orde). Onder hen was ook de organisator van de demonstratie op het Jaarbeursplein.

Tekst loopt door onder foto

Cellencomplex

Vragen waren er ook over de behandeling van de aangehouden activisten. Volgens het college is met het vervoer van de aangehouden verdachten gebruikgemaakt van de COVID-regels die gelden in het openbaar vervoer. “Er is daarom ook gebruik gemaakt van bussen uit het openbaar vervoer waarbij de 1.50 meter niet altijd van toepassing is als passagiers een mondkapje dragen. Vanuit de politie werd voor het vertrekken van de bus een mondkapje gefaciliteerd.”

De aangehouden actievoerders werden overgebracht naar Houten en zouden daar urenlang vast zijn gehouden zonder de mogelijkheid van toiletbezoek. Volgens het college klopt dat niet. “De actievoerders zijn aangehouden voor het overtreden van de APV en op de gebruikelijke wijze behandeld”, aldus de burgemeester.

“Voor een dergelijke overtreding kan een verdachte namelijk 6 uur worden opgehouden.” Eenmaal aangekomen in Houten konden de arrestanten gebruikmaken van sanitaire voorzieningen. “Maar zoals vaker in cellencomplexen zijn er wachttijden voor het gebruik.” Veel actievoerders hadden volgens de burgemeester zelf eten bij zich en de politie zou ze eten en drinken hebben aangeboden. “Aangehouden personen kregen de ruimte om te roken en in de buitenlucht te vertoeven.”

Avondklok

Een aantal actievoerders heeft langer dan 6 uur vastgezeten, omdat ze, zo schrijft de burgemeester “weigerden hun identiteit kenbaar te maken”. Vier personen hebben daarom de nacht in de cel doorgebracht.

“Vier personen hebben de nacht in de cel doorgebracht”

De rest is door de politie afgezet in de buurt van een openbaar vervoersvoorziening in Woerden, Nieuwegein, Amersfoort en Driebergen-Zeist. Iedereen die na de avondklok werd vrijgelaten “is medegedeeld dat zij geen boete zouden krijgen voor het overtreden van de avondklok”.

Tekst loopt door onder foto

Andere demonstraties

Volgens de burgemeester verschilt de actie van Extinction Rebellion van andere demonstraties, zoals bij de abortuskliniek en demonstraties tegen de coronamaatregelen. “Zoals toegelicht vielen de acties, buiten de demonstratie op het Jaarbeursplein, niet onder het demonstratierecht. De actievoerders spraken vooraf over disruptieve acties. Hierbij is de wet bewust overtreden, waartegen is opgetreden.”

De burgemeester besluit de brief met de woorden dat iedereen zich aan de wet dient te houden. “Indien een organisator een demonstratie wil organiseren en daarvoor tijdig een kennisgeving indient, faciliteren wij deze demonstratie in beginsel. […] Het demonstratierecht mag niet worden gebruikt om blokkades in te richten en/of strafbare feiten te plegen.”

Gekoppelde berichten

50 Reacties

Reageren
 1. Subsidie

  En zo is dat. Schandelijk hoe de politiek zich voor het karretje laat spannen door demonstranten. Zeer schadelijk voor de geloofwaardigheid van de politiek.

 2. ooginaller

  Ik was kritisch, maar ben over de aanpak van deze burgemeester wel te spreken. Pittige tante die van wanten weet. (Al blijf ik me afvragen of ze de warme burgermoeder gaat worden die de stad ook goed kan gebruiken).

 3. Henk

  Leugens, de bussen waren pas tussen 8-11 uur na ‘arrestatie’ naar de ns stations gebracht, ver buiten utrecht,

 4. Erwin

  100 aanhoudingen! Te belachelijk voor woorden!
  Lekker visitekaartje geeft ze af.

 5. Vreedzame activist

  Ik zou graag van Dijksma willen horen waarom ik onnodig 10 uur lang werd vastgehouden, de eerste paar uur niet naar een wc mocht en we maar één boterham met jam kregen waar we het de hele dag mee moesten doen. Om 21.00 werden we nog is ‘afgezet’ in Amersfoort. Dit is absoluut geen ‘adequate’ behandeling van vreedzame activisten. Dit is bruut, onnodig en respectloos.

 6. Gerwin

  Volgens mij klopt wat Dijksma hier zegt niet helemaal. Hoezo valt het niet onder het demonstratierecht. Een kennisgeving over een demonstratie wordt door een gemeente vaak gevraagd zodat ze het beter kunnen faciliteren, maar het is geen verplichting om een demonstratie aan te kondigen toch? Demonstreren is namelijk een grondrecht.

  Demonstreren mag uiteraard worden beperkt als de regels worden overtreden, maar ik geloof dat de aanwezigen daarvan op de hoogte waren en er vrede mee hadden. De burgermeester heeft echter ook een verregaande beschermplicht voor demonstranten. Ik ben het niet eens met de manier waarop hier is ingegrepen.

 7. Jozias

  Quote vd burgemeester: “Het demonstratierecht mag niet worden gebruikt om blokkades in te richten en/of strafbare feiten te plegen.”

  Dit is dus net het punt. Andere demonstranten met een andere kleur mochten dit de afgelopen 2 jaar geregeld, zonder optreden van de politie. Rechtsongelijkheid dus.

  Kan me nog een anti-coronaprotest vorig jaar april/ mei herinneren namelijk, waarbij straten geblokkeerd werden, middels een parade.

 8. RABE

  Goed gedaan van de burgemeester. Geef ze maar een flinke boete en een tijdje in een cel. Als er geen cel beschikbaar is mag het ook een kooi of container in de openlucht zijn. Kunnen ze afkoelen en misschien nadenken over waar ze mee bezig zijn.

 9. Scherpschutter

  Uitstekende en heldere reactie van de burgemeester. Blijft natuurlijk wel de vraag over waarom er in beginsel zo ongelofelijk boterzacht is opgetreden tegen deze oproerkraaiers.

  Ze hebben zo te lezen nog net niet een taxirit naar huis gekregen….Het is kennelijk allemaal wel acceptabele in Utrecht om de wetten, regels en directieven te schenden. Je wordt er nog net niet voor beloont.

 10. Wim

  Zeer goed repliek van de Burgemeester ,en nu de leugenaars een vette boete geven .

 11. Frank

  De politie kan niet zomaar mensen op gaan pakken. Wat ik heb gehoord is dat heel veel mensen opgepakt zijn zonder reden, daarna uren vast worden gehouden in kleine afgesloten ruimtes en daarna de gemeente die doodleuk roept dat de demonstratie is afgebroken vanwege corona. Te absurd voor woorden. Tot zover de democratie, dit is gewoon machtsmisbruik. Aftreden die burgemeester.

 12. GeeWee

  Ik ken nog iemand met een paar oldtimer tractoren. Die de volgende keer gebruiken voor een blokkade? Dan mag het wel, althans in Den Haag en in De Bilt. Lijkt me een mooie testcase.

 13. Merel

  Wacht even. Was het nou een demonstratie of niet? Ik lees: “De Wet Openbare manifestaties (Wom) is van toepassing wanneer een betoging of demonstratie wordt gehouden. Er is sprake van een openbare manifestatie wanneer er meerdere personen zijn die in het openbaar een mening uiten en waarbij het uiten van deze mening centraal staat.” Maar de burgemeester zegt dus: Het mag niet, want ik wil het niet, dus is het geen demonstratie, dus is het groepsvorming. Wacht, wat?

  En betekent dat dat mensen op zonnige dagen in het park voortaan (zonder een kans om gehoor te geven aan wat de politie opdraagt) ook massaal gearresteerd en beboet zullen worden?

 14. Bill

  Kijk, ik wist niet wat ik van onze burgermoeder kon verwachten maar met deze heldere en daadkrachtige boodschap geeft ze een goed signaal af. Uiteraard is het gelijke monniken gelijke kappen bij de demonstraties, maar Sharon ga zo door, dit is wat Utrecht nodig heeft.

 15. Leon

  Een wijze les: tractors meenemen en als doel hebben om de wereld sneller naar de gallemiezen te helpen, dan krijg je gejuich in de reacties en mag je volgende week nog een keer langskomen van de politie. Overlast bestaat niet als je demonstreert voor je eigen portemonnee.

 16. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Aaaaa dus nu zijn we erachter,Utrecht is toch eigenlijk een Democratuur, linkse burgemeester met rechtse praktijken onder het mom van orde.

 17. Elwin

  Deze politieactie stond totaal niet in verhouding met de overtredingen. Overlast van de geplande actie was minimaal, om die reden zijn er ook in alle andere steden nagenoeg geen arrestaties geweest. En demonstranten die corona-afstand houden vele uren lang in een volle bus te zitten getuigd ook niet van zorg voor de volksgezondheid

 18. Jozias

  @ Altijd grappig van sommige reaguurders (de usual suspects) dat ze alleen maar de overheid prijzen, wanneer het in hun straatje past en simpelweg niet naar het proces, het beleid en naar de wet kijken, maar simpelweg alles ingevuld willen hebben volgens hun eigen wereldbeeld; en uiteindelijk alleen maar via hun eigen bubbel naar alles kijken.

  Beste mensen, je kijkt naar het proces, de wet en naar de grondwet en naar het langdurige beleid. Zo beoordeel je het functioneren van de overheid en ook als ze mensenrechten dan wel/ dan niet respecteren. Klimaat begint langzaam als een mensenrecht te gelden, als het dat niet al was.

 19. Walter

  Het zou elke democraat en zeker de burgemeester sieren als het demonstratierecht juist zoveel mogelijk werd verdedigd. Nu begeeft Dijksma zich op een hellend vlak: zij bepaalt wanneer een demonstratie wel of niet mag? Demonstratierecht is verankerd in de grondwet. Het is wel tegen de wet om mensen zonder aanklacht uren op te sluiten.
  De XR demonstranten laten zien dat het sociale contract tussen overheid en burgers is geschonden. Dat geeft de hoogste rechter met het Urgenda-arrest ook aan.

 20. Bernhard

  Goede burgemeester. Links hoeft niet halfzacht/zwak en eindeloos te betekenen.

 21. De count

  Waar komt al die boerenhaat vandaan? Daar gaat het toch niet over? Die lui zorgen voor ons voedsel (productie zelfs dicht bij huis,ipv avocados en soja vanuit midden amerika).

 22. Anneke

  Totaal buiten proportie om deze kleine groepjes demonstranten meteen te arresteren. Op Lepelenburg stonden 12 mensen en daar kwam politie met paarden? De zeedijk afsluiten is een enorm probleem voor de openbare orde? Absurd machtsvertoon. En als je bang bent voor corona is het volstrekt onlogisch om mensen in een andere stad af te zetten waardoor ze met het OV moeten reizen. Wat een belachelijke actie.

 23. BdV

  Ik denk toch echt niet dat dit klopt, zeker niet als we nog enigszins voor een stadje in een democratisch landje door willen gaan. Hopelijk een leermoment voor de kersverse burgemeester.

 24. Leon

  @de count

  Die soja die in Z-A wordt geproduceerd en waar het regenwoud voor wordt afgefikt, wordt hierheen gehaald om als veevoer te dienen voor de kiloknallers die per se in onze megastallen moeten worden geproduceerd. Dan weet je dat ook weer.

 25. Jozias

  @ De Count

  Het is geen boerenhaat an sich. Bieren hebben bewezen de Nederlandse Wet te mogen overtreden zonder aangepakt te worden.

  En nee, het boerenbelang is hun eigen belang en helemaal niet ons belang, want als je de eindopmaak bekijkt levert het boerenbestaan in Nederlands ons meer ellende op dan plezier en wordt er zoveel subsidie in een boerenmarkt gepompt dat de conclusie is dat dit deel van de markt zichzelf niet kan bedruipen. Men verdiend geld/ maakt winst met behulp van en op kosten van belasting-/ subsidiegeld. Er wordt een markt in stand gehouden die zonder steun compleet in elkaar zou klappen en geen eigen reden van bestaan meer lijkt te kennen. Het is onvermijdelijk dat er gesneden gaat worden in het boerenland, het aantal te houden dieren en uiteindelijk ook het aantal boerenbedrijven. Het is simpelweg allemaal veel te veel en veel te groot voor een landje als Nederland.

 26. Don

  Grappig om te zien dat iedereen die altijd doet waar die zin in heeft onder het moto want ik heb gelijk nu moord en brand schreeuwt. We hebben blijkbaar nu een burgemeester die wel handhavend durft op te treden. Aangenaam verrast.

 27. Klees

  @ Don

  Handhavend waarop? Onschuldigen en omstanders arresteren en ze onwettelijk opsluiten, alleen maar omdat de politie op eigen initiatief zo handelt? Het is werkelijk schandalig!

 28. Utrechtvoorutrecht

  @Scherpschutter De overheid grijpt in en beperkt de vrijheid van mensen, en dat vindt u goed? Van uw belastingcenten? Zonder tegenprestatie?

  Maar enige sympathie mag wel. Deze mensen demonstreren niet voor hun eigen portemonnee (boeren), entertainment (Viruswaarheid) of om te rellen (Pegida).

 29. De count

  Haha jozias, wat ga je eten dan?

 30. Kees

  Goed zo. Het zou vreemd zijn als een burgermeester niet achter dit politieoptreden zou staan. Mooie beweging ook dat een burgemeester eens een keer niet achter links activisme aanhobbelt.

 31. Scherpschutter

  Utrechtvoorutrecht

  Het gaat er niet om wie er ingrijpt, maar DAT er ingegrepen wordt door een autoriteit. Of dat nou een overheid is of een geprivatiseerde dienst maakt verder niet zoveel uit. Diegenen die hier de bewegibgsvrijheid beperkten waren de demonstranten…O.a. door wegen te blokker.

  Verder interesseert het me niet zoveel waar mensen voor menen te moeten demonstreren. Dat is verder allemaal prima. Val alleen anderen niet hinderlijk lastig met welke onzin je meent te moeten verkondigen. Doe je dat wel: dan moet je hard aangepakt worden…We moeten eens kappen met dit boterzachte gedoe.

 32. Jozias

  @ De Count

  Ik koop mijn eten hoofdzakelijk bij een kleinere lokale boer in de boerderijwinkel tegen een schappelijke eerlijke prijs. 15 minuutjes fietsen.

  Niet bij een boer die produceert voor overproductie, mee gaat in het systeem van het grootkapitaal, meedoet in de schuldeneconomie, miljoenenleningen heeft openstaan, miljoenen liters landbouwgif nodig heeft omdat zijn werkwijzen en methodieken niet kloppen/ deugen; en dieren als een product ziet, dat om de haverklap met 10.000’en tegelijk omkomt in stalbranden, volgestopt wordt met krachtvoer dat ongezond en slecht is, nog steeds volgespoten wordt met hormonen en massaal vernietigd wordt als er weer eens een virus is dat op de mens kan overslaan, te wijten in de 1e plaats in hoe er met de dieren wordt omgegaan door de “boer”.

  Er zijn simpelweg te veel boeren in Nederland die een groot negatief stempel drukken op lucht, omgeving, bodem en klimaat + dier, in een tak van sport die niet rendabel is, vandaar de miljarden landbouwsubsidies. Andere manier van werken en verminderen aantal boeren is de oplossing en voldoende voor een economie als Nederland. Een aantal boeren (niet allemaal) laten zich uitkopen en omscholen en dragen niet meer automatisch het bedrijf over aan de kinderen, die daar ook vaak niet op zitten te wachten. Des te meer ruimte komt er vrij om (goedkoper) te wonen en ruimte om te leven en om anders te werken voor boeren die doorwillen. Ook extra ruimte voor vaak hoognodige infrastructuur en cultuurgebieden (we hebben in nl geen natuur maar cultuurgronden, een wezenlijk verschil).

  In plaats van na te denken over, en mee te werken aan een langdurige en bestendige toekomst van de beroepsgroep en de sector, denken de Farmers Defence Force achtige boeren aan hun korte termijn bankrekening. Iets dat je ze zeker kan verwijten.

 33. Sam

  Eerst, voor die mensen die zeggen ‘werkeloos studenten met niets anders te doen’, ik ben zzp’er, waarvan ik mijn hypotheek betaal en mijn zoon opvoeden.

  Ik was erbij en werd zonder enkele waarschuwing opgepakt. Wachten voor de wc was niet om dat er “een wachttijd” was. De politie hebben mensen eerst in flesjes laten plassen zonder een wc beschikbaar te maken.

 34. Lombokker

  De mensen die zijn opgepakt waren niet aan het demonstreren, maar aan het blokkeren. Voor de demonstratie (op het Jaarbeursplein) was netjes toestemming verleend door de gemeente, die demonstratie is dus ook gewoon doorgegaan.
  Er is pas opgetreden door de politie nadat her en der in de stad diverse groepen het verkeer zijn gaan blokkeren. Dat is iets heel anders dan demonstreren, maar dat verschil is veel reaguurders hier kennelijk niet duidelijk.

 35. herman

  Dijksma is een snelle leerling. Nog geen paar maanden burgermeester en ze praat net zo makkelijk mee met Rutte.
  Had gehoopt op een onafhankelijke burgermeester, met meer gevoel voor wat er in de stad leeft.

 36. Kees

  @herman
  Deze activisten hebben weinig met de stad en het gevoel in de stad te maken. Ze dragen gewoon niets bij aan de stad. Dijksma en de politie handelen hier juist, dat gevoel leeft er in ieder geval wel.

 37. Erwin

  @Scherpschuttert: “Val alleen anderen niet hinderlijk lastig met welke onzin je meent te moeten verkondigen. Doe je dat wel: dan moet je hard aangepakt worden…We moeten eens kappen met dit boterzachte gedoe.”
  Je doelt hier wellicht op snelwegen-blokkerende boeren, blokkeerfriezen en corona-FvD-wappies?

 38. Scherpschutter

  @Erwin 3/3/2021 – 11:04

  Yep. En natuurlijk ook klimaatgekkies. Niks mis met protesteren. Val anderen alleen niet lastig. Doe je dat wel: snoeihard aanpakken.

 39. Koel Hoofd

  “De actievoerders spraken vooraf over disruptieve acties. Hierbij is de wet bewust overtreden, waartegen is opgetreden.”

  Burgermoeder 1 – wappies 0
  Linksom of rechtsom, er is zoiets als de wet.
  Maar daar hebben bepaalde emotioneel gedreven groeperingen nogal moeite mee om zich aan te houden, ook in ons gemeente bestuur!

 40. Piet Palle

  @ Koel Hoofd

  Je vergist je, wappies zijn mensen die in complotfabels geloven en zinloos protesteren. Het klimaat = een groot probleem. Vragen of de overheid meer wil doen is geen luxe.

  Het is maar de vraag of de wet wel echt overtreden is door de actievoerders. Er zijn vast advocaten aan het uitzoeken of dat wel zo is. Zo niet? Dan wordt de voorzitter van de veiligheidsregio en (dus) de burgemeester voor het gerecht gesleept.

 41. Don

  @herman hoop ook op een onafhankelijke burgemeester en de voortekenen zijn goed. Iemand die inderdaad boven de partijen staat en gevoel heeft voor wat er in de stad leeft en optreedt tegen het verkeer blokkeren. Op het jaarbeursplein zijn geen mensen opgepakt.

 42. Koel Hoofd

  @Piet Palle
  Het klimaat is alleen een probleem als je het probeert te beheersen want daar trapt het klimaat niet in.

 43. Kadoendra

  @De count

  “Waar komt al die boerenhaat vandaan? Daar gaat het toch niet over? Die lui zorgen voor ons voedsel (productie zelfs dicht bij huis,ipv avocados en soja vanuit midden amerika).”

  Nederland is maar een klein land die wel over een enorme veeteelt industrie beschikt, die overigens van de subsidie aan elkaar hangt.

  Iedereen die een beetje kan nadenken kan weten dat een klein landje de enorme hoeveelheid aan veevoer nooit zelf kan produceren.

  Dus de enorme lading veevoer die nodig is voor de enorme Nederlandse veeteelt industrie moet ergens anders vandaan komen en ergens anders is dus de plek waar eerst nog grote delen van het Amazone Regenwoud stond……..

  En als je je realiseert dat de 100% voedsel die je in een koe en een varken stopt bij de slacht van het dier nog maar 2% over is dan kan je met zekerheid stellen dat de veeteelt industrie geen voedselproducenten zijn maar voedselverspillers zijn.

 44. Jozias

  Door menselijk handelen is het klimaat op nog meer plekken op aarde voor mens, plant en dier onleefbaar geworden. In het belang van de mens moet je iets terug doen.

 45. Scherpschutter

  @Jozias 3/3/2021 – 15:23

  Waar dan?

 46. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  Diezelfde rekensom kan je maken voor avocado’s.
  Die produceren we ook niet zelf maar worden in bulk geimporteerd als luxe mensenvoer uit landen waar water en natuur schaars zijn en worden, en waar er de hand wordt gelicht met milieumaatregelen.

 47. De count

  Jozias/kadoendra, nederland is een open economie, afhankelijk van wereldmarkten. Jouw reacties fabriceer je op een laptop of smartphone gefabriceerd ergens in azie. Dat produceren we ook niet lokaal. In the end geruild tegen vlees en melk uit nederland, met geld als smeermiddel. Terug naar lokale economie is terug naar de 18e/19e eeuw, inclusief de daarbij behorende welvaart. De ideeën zijn leuk maar niemand wil er de prijs voor betalen

 48. Jozias

  @ De Count

  Dat iets zo is, wil nog steeds niet zeggen dat het goed is of niet veel beter kan. En ja, daar hebben wij als mensen zelf gewoon invloed op.

  Ik heb trouwens een laptop die niet (volledig) geproduceerd is in Azië; een keuze. Betaal ik meer voor.

  Ik zeg toch niet dat we terug moeten naar een lokale economie. Ik zeg dat er te veel boerenbedrijven zijn op de oppervlakte die we Nederland noemen. dat is een feit. Ook dat ze met subsidie overeind gehouden worden. En voor wat eigenlijk? Behalve de eigen portemonnee van de boer? De rest van het land ervaart namelijk vooral de negatieve gevolgen van deze boerenbedrijven te dicht op bebouwing, te dicht op natuur. Aangezien 70% al boert voor de export en ook deze boeren met subiside overeind gehouden worden, EU subsidies bovendien (daarom is de flirt van Farmers Defence Force met übernationalistische partijen ook hilarisch en hypocriet); is het een nogal groot teken dat dat zelfs boeren voor de internationale markt voor een flink deel van de boeren in Nederland niet rendabel is. Zijn zij met minder en gaan zij anders werken, vergoot dit juist de kansen voor de minder boeren die overblijven.

 49. Jozias

  @ SS

  Een deel van de ellende in Syrië is te wijten aan verergerde klimaatproblematiek deze eeuw:

  https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/03/klimaatverandering-deed-mee-bom-syrie-barsten/

  Dit geldt voor zo vele gebieden in de wereld dat het klimaatprobleem ook onze veiligheid bedreigt.

 50. Scherpschutter

  @Jozias

  U sprak van een onleefbaar klimaat door klinaatverandering.Weersfluctuaties met mogelijk bijrolletje in oorlog zijn iets anders.

  Waar is dat onleefbare klimaat voor de mens?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).