Politiek vraagt opheldering over politieoptreden tegen Utrechtse klimaatactivisten Politiek vraagt opheldering over politieoptreden tegen Utrechtse klimaatactivisten

Politiek vraagt opheldering over politieoptreden tegen Utrechtse klimaatactivisten

Politiek vraagt opheldering over politieoptreden tegen Utrechtse klimaatactivisten
Foto: Robert Oosterbroek
Ruim honderd klimaatactivisten werden afgelopen vrijdag in Utrecht gearresteerd, maar was het optreden van de politie en gemeente wel proportioneel? Daar zijn twijfels over. Verschillende politieke partijen vragen om opheldering aan burgemeester Sharon Dijksma.

Ruim honderd klimaatactivisten werden afgelopen vrijdag in Utrecht gearresteerd, maar was het optreden van de politie en gemeente wel proportioneel? Daar zijn twijfels over. Verschillende politieke partijen vragen om opheldering aan burgemeester Sharon Dijksma.

Update: Burgemeester Dijksma verdedigt het politieoptreden tegen de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Lees het artikel hier.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend op verschillende plekken in Utrecht gedemonstreerd. Er was één plek waar een demonstratie was aangemeld, dat was het Jaarbeursplein. Maar ook op andere plekken werd er actie gevoerd. De actievoerders spreken daarbij van ‘vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheidsacties’.

Dit was tegen het zere been van de autoriteiten. Meer dan 100 mensen werden gearresteerd. De arrestanten werden in verschillende stadsbussen naar het cellencomplex in Houten vervoerd waar ze tussen de acht en elf uur bleven.

De fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en PvdA vinden het oppakken en vervolgens urenlang vasthouden van tientallen vreedzame activisten buitenproportioneel en vragen om opheldering bij de gemeente.

Wat is er allemaal gebeurd?

De kritiek van Extinction Rebellion en de vragen van de politieke partijen gaan onder andere over de reden van arrestaties. Verschillende groepen maar ook individuele demonstranten werden gearresteerd.

Zo werd een groep van tientallen demonstranten op de Zeedijk ingesloten. Voordat ze gearresteerd werden maakte de politie bekend dat ze opgepakt zouden worden op basis van APV hoofdstuk 2 lid 1. Daarmee zouden de demonstranten zich schuldig hebben gemaakt aan het niet opvolgen van een bevel van de politie om hun weg te vervolgen of zich te verwijderen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op de Zeedijk werden tientallen demonstranten opgepakt

Een deel van deze actievoerders liep kort daarvoor op de rijbaan, daarbij werden individuele aanwezigen aangesproken om op de stoep te gaan lopen. Hierbij duwden leden van de Mobiele Eenheid ook mensen de stoep op.

Toch zaten bij de ruim honderd arrestanten ook actievoerders die nog niet actief gedemonstreerd hadden. Ook werden sympathisanten opgepakt, die niet eerder op de rijbaan liepen, die hun steun betuigden aan de actievoerders door naar ze te juichen. De actiegroep laat ook weten dat er nooit gesommeerd is dat ze moesten vertrekken. Op Twitter schrijven ze: “Sommigen volgden instructies van de politie juist op, gingen naar aangewezen plek en werden daar aangehouden.”

Een van de vragen van de politieke partijen gaat hier ook over: “Is de burgemeester er zeker van dat alle demonstranten gesommeerd zijn voordat ze werden staande gehouden?”

Naar Houten

Nadat de demonstranten opgepakt waren, werden ze in stadsbussen naar Houten gebracht. De kritiek van de actievoerders is dat ze in de bussen onmogelijk afstand van elkaar konden houden, terwijl ze dat tijdens hun acties wel deden. Aangekomen in Houten konden de arrestanten naar eigen zeggen de eerste uren niet naar het toilet.

De actiegroep schrijft daarover: “De eerste die naar de wc moest, werd verteld dat ze het maar op moest houden. Daarna moesten verschillende vrouwen onder toezicht van mannelijke politieagenten in eigen plastic tasjes en flesjes hun behoefte doen tussen geparkeerde auto’s. De mannen kregen een plek achter de bus toegewezen en gewaarschuwd niet in de plas van de voorgangers te gaan staan of tegen het schrikdraad te plassen.” De arrestanten zouden in de avonduren, deels na de avondklok, verspreid zijn vrijgelaten op verschillende plekken in de provincie.

‘Adequaat’

De politieke partijen willen weten hoe het kan dat dezelfde dag nog een reactie kwam van de gemeente dat het politieoptreden ‘adequaat’ was. “Heeft er al een evaluatie van het politieoptreden plaatsgevonden? Zo ja, kan deze met de raad worden gedeeld? Zo nee, is deze reactie van de gemeente dan niet prematuur?”

Verder vragen de fracties zich ook af waarom de gemeente bewust koos om bij dit protest zo grootschalig op te treden. Ook in Utrecht zijn bijvoorbeeld eerder onaangekondigde demonstraties geweest tegen de coronamaatregelen waarbij tientallen actievoerders door de stad liepen, daarbij vonden niet dit soort massale arrestaties plaats. “Waarin verschilt de actie van afgelopen vrijdag van dit soort demonstraties wat een dergelijk grootschalig optreden volgens de burgemeester rechtvaardigt?”

GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en PvdA roepen de burgemeester op, vanwege de actualiteit, de vragen binnen een week te beantwoorden.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Heel goed dat hier vragen over gesteld gaan worden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er rechtsongelijkheid in dit land is. Boeren kunnen lekker hun gang gaan, ER wordt direct opgepakt.

 2. Jozias

  Hier lijkt weer een sprake te zijn van de al veel vaker geconstateerde rechtsere sympathieën onder onze politiemacht (waar onder meer Willem E. eerder gefeliciteerd werd), in plaats van dat men de wet naleeft en handhaaft.

  Rechtsere demonstranten mogen steevast hun demo’s uit de hand laten lopen, waarna er pas later met geweld opgetreden wordt. Zij worden zelden tot nooit op basis van wat preventie lijkt, op basis van zeer summiere aanwijzingen, opgepakt (en zoals het nu lijkt ook nog eens onterecht).

  Wordt tijd om dit eens voor het gerecht te brengen; en het wordt tijd dat de voorzitter van de veiligheidsregio meldingen onder de loep gaat nemen, hoogstpersoonlijk; en ingrijpt in toekomstig optreden van de politie.

  De politie moet zijn eigen politieke voorkeuren uitschakelen bij het optreden en de wet naleven. Punt.

  Leg mij maar eens uit wat ER precies doet dat tegen de wet ingaat. Op basis van jurisprudentie, zoals bij Farmers Defence Force, is het blokkeren van verkeersaders dus ineens geen reden meer om een demonstratie op te breken.

 3. BdV

  Ja, goeie vragen.

 4. Kadoendra

  Gisteren stond er in de DUIC ook een fotoreportage over de demonstratie en daardoor heb ik de indruk gekregen dat de demonstranten zich beschaafder gedroegen dan die tractor gasten.

 5. jankanerwatvan

  @jozias:
  jurisprudentie? laat mij de eerste rechterlijke uitspraak eens zien waarin het blokkeren van verkeersaders wordt gedoogd.

  alle whataboutisms (boeren, wappies etc) ten spijt, het blokkeren van de openbare weg rijweg of het niet opvolgen van bevelen van de politie kan een arrestatie tot gevolg hebben.

  maar volgens mij gaat de terechte kritiek vanuit de politiek niet daarover maar over het arresteren van onschuldigen.

 6. Lombokker

  Het lijkt er inderdaad sterk op dat er met twee maten wordt gemeten. Toen Pegida in oktober 2018 en januari 2019 kwam demonstreren, braken er rellen uit waarbij de politie met stenen werd bekogeld en vernielingen aan auto’s werden gepleegd. Er zijn toen twee, respectievelijk drie relschoppers opgepakt; en ondanks beloftes dat er meer zouden worden opgespoord en vervolgd, hebben we daar nooit meer iets over vernomen. Nogal een schril contrast met de honderd vreedzame betogers die ze nu opeens wel aanpakken.

  https://www.duic.nl/criminaliteit/tweede-aanhouding-voor-ongeregeldheden-tijdens-pegida-demonstratie/
  https://www.duic.nl/criminaliteit/politie-gaat-onderzoek-doen-naar-ongeregeldheden-na-demonstratie-zuilen/

 7. Erwin

  @jankanerwatvan: denk anders nog heel even terug aan de boerenprotesten. Veel kruispunten in Den Haag bezet, snelweg volledig geblokkeerd, met een trekker de deur van een provinciehuis geforceerd. Welgeteld 0 aanhoudingen door de hermandad.
  Jurisprudentie heeft hier overigens niets mee te maken, maar klinkt natuurlijk wel lekker deftig en geleerd.

 8. Koel Hoofd

  Beetje respect voor het blauw op straat die gewoon het werk doet waarvoor ze door de bevolking voor worden betaald zit er bij de bekende partijen gewoon niet in.

  De locoburg van groenlinks liet het afgelopen zomer gierend uit de klauwen lopen onder het ‘goedkeurend toeziend oog op afstand’ van de interim PvdA burgervader.
  Nu is er een strenge PvdA burgermoeder op de vloer aanwezig, dat is toch andere koek voor de kinderen!]

  Lekker doorgaan Sharon Dijkstra!
  Ik pak alvast de popcorn.

 9. Jozias

  @Jankanerwatvan

  Hoeveel boeren zijn er opgepakt bij meerdere boerenprotesten afgelopen 2 jaar waarbij doelbewust wegen en distributiecentea geblokķeerd werden, tot aan snelwegen toe en er provinciehuizen aangevallen zijn? Als er al iemand aangehouden is, was dat een enkeling op tientallen demo’s, itt honderd vreedzame demonstranten nu.

  Dispropotioneel dus. Voer voor advocaten.

 10. Thuisblijver

  Vragen stellen, prima, mag altijd. Hoop ook dat er antwoorden komen in de trant van: “we leren van onze fouten en daarom hebben we nu strenger opgetreden”.
  Demonstreren is een recht, maar wel binnen de afgesproken kaders, dus verkeersaders blokkeren hoort daar niet bij.
  Dat juffie die haar handje had vastgeplakt, die kon ook even niet plassen.

 11. Trol

  Boeren noemen is gevalletje cherry picking. Iemand de “blokkeerfriezen” vergeten?

 12. Cyberhenk

  Met twee maten gemeten? Kom eens naar een willekeurige dance4freedom en je wordt gewoon van het museumplein geveegd met paarden en waterkanonnen. Ik heb het dus over een vreedzaam protest. Mensen zijn gaan zitten. Niemand behalve betaalde opruiers of romeos past geweld toe.

  Vergelijk het eens met een willekeurige -gewenste- BLM demo waar alles tot in de puntjes voor je is geregeld, de agenten gaan zelfs op hun knieën voor je.
  Afgelopen zondag stonden de agenten alvast met hordes tegelijk opgesteld, klaar om te vegen.

  Linkse demo’s zijn gewenst. Kijk maar eens goed hoe gekleurd iemand als Femke Halsema is. Hoe duidelijk wil je het hebben?

 13. Lomboque

  Komt vast door dat verdraaide capaciteitsgebrek bij onze politie

 14. Kees

  Prima actie van de politie. De vragen komen overigens vanuit sympathiserende politieke partijen en zijn dus niet verrassend. Partijen met een activistische agenda zou ik letterlijk links laten liggen.

 15. Frits

  Flinke kritiek op de politie, maar is er ook een reactie gevraagd aan de politie? Die hebben toch gewoon een perswoordvoerder? Dit is nu 1 kant van het verhaal.

 16. Bill

  Twee maten?? Nee. de politie heeft geleerd van eerdere acties, en ordeverstoring door linkse (en van welke kleur dan ook) activisten op deze schaal is gewoon verboden. Het “proportioneel ingrijpen” lijkt mij hierin op z’n plek.

 17. Berk

  @Kees Schandalige en onnozele reactie. Net doen of de linkse partijen alleen opkomen voor het demonstratierecht van mensen die het met hen eens zijn. Dat is gewoon absolute onzin en je drijft daarmee bewust mensen uit elkaar.

 18. Bernhard

  @Jozias: De rechtse Utrechtse driehoek heeft inderdaad de rechts-islamitische relschoppers destijds in bescherming genomen.

 19. Jozias

  O, wat zijn de rechtse reaguurdertjes er weer eens bij om de publieke opinie te beïnvloeden en te verdraaien. Hun dagtaak. Met de werkelijkheid heeft het werkelijk niets van doen.

  Feiten: Gematigd links demonstreert vrijwel altijd vreedzaam, dat is namelijk inherent aan het wereldbeeld wat men nastreeft Pacifistisch van aard dus. Toch worden zij bij voorbaat als vijand afgeschilderd en wordt alles op alles gesteld om de boel op te ruien en te framen.

  Rechtse demo’s lopen steevast uit de hand en er wordt pas ingegrepen als het te laat is.

  Iedereen die het nieuws volgt of wel eens aanwezig is bij demo’s weet dat het de waarheid is.

  Alleen niet als je doelbewust de werkelijkheid probeert te framen en manipuleren.

  Feit: we leven al sinds Reagan en Thatcher en Lubbers in een neo-liberaal, überkapitalistische wereld, waarbij er een plan en een pact is om de 1% van de wereld extreem ziek te verrijken ten koste van de overgrote meerderheid. van de mensheid. De middenklassen en upperclass wordt bewust bespeeld en er wordt alles aan gedaan om met name hen te laten geloven dat zij baat hebben bij dit überkapitalistische wereldbeeld (en hen dus naar bijv. een VVD te lokken, een succesvol plan). Af en toe worden ze dus wat appels uitgedeeld om hen te pleasen.

  Juist mensen die streven naar een egalitair wereldbeeld, waar het militair industrieel complex het niet meer voor het zeggen hebben en waar het verdienmodel van vervuilende multinationals aangetast wordt, worden stiekem als vijand gezien. Niet openlijk maar verkapt, want we moeten natuurlijk het beeld in stand houden dat we in een wereld leven waarin iedereen even veel te vertellen heeft.

 20. Jozias

  @ Bill

  O ja, bij alle klimaatacties die ik heb mogen aanschouwen de afgelopen 5 jaar is er werkelijk nooit, maar dan echt NOOIT geweld toegepast door de demonstranten en heeft men altijd keurig de wet nageleefd, zoals ook opgedrongen door de organisaties. De demo’s worden ook keurig aangemeld en zijn niet vanwege de openbare orde of gezondheid bij voorbaat verboden.

  Er is ook een zeer groot real-life draagvlak onder de bevolking voor deze acties, itt wat online reaguurders en trollen je willen doen laten geloven.

  Zo was ik 2 jaar geleden bij een klimaatdemo in Amsterdam, waar zelfs in de stromende regen, met hondenweer en 5-7 graden nog 35.000-45.000 mensen kwamen opdagen (in dit was maar 1 van de vele demo’s in die periode, soms waren ze zelfs simultaan in meerdere steden tegelijkertijd) uren lang stilstaand en in stilte wandelend door de stromende regen. Cijfers waar alle andere (met name rechtse) demo’s volledig bij in het niet vallen. Nog een aanzienlijk verschil: geen vuiltje aan de lucht, geen escalaties, geen gedonder, geen vervuiling, geen vernieling. Maar dan wel keer op keer een veelvoud aan ME op dit soort demo’s afsturen dan die je anders reserveert, zelfs voetbalhooligans krijgen die eer niet.

 21. Michiel

  Lombokker: je weet dat het bij die rellen rondom de pegida-demonstratie niet ging om rellen veroorzaakt door de pegida-aanhangers, maar juist hun tegenstanders?
  Verder snap ik het gezeur over twee maten niet zo goed. De “rechtse” anti lockdown demonstraties worden ook met veel machtsvertoon door de politie aangepakt. Daarnaast staat de politie ook gewoon onder gezag van de burgemeester. Onze burgemeester is nota bene van de oh zo rechtse PvdA.

 22. Joris

  De geur van ‘met twee maten meten’ is hier heel sterk.

  Demonstranten gedroegen zich hier keurig, ook qua afstand onderling. Een paar weken geleden bij een, goedgekeurde, demonstratie van (anti)corona demonstranten werd op het Lepelenburg absoluut geen afstand gehouden van elkaar. Geen agent die ze daarop aansprak.

 23. JdV

  Als je oproept om koffie te gaan drinken in een park in Overvecht volgt een arrestatie en we vinden dat prima. Als je demonstreert op plekken waar dat niet mag en je wordt opgepakt komen er vragen vanuit de gemeenteraad. Linkse Klasse Justitie.

 24. jankanerwatvan

  @jozias: hetgeen jij als feit neerzet wordt door menigeen gezien als een complottheorie.

  wel een feit: ER hield zich niet aan de wet, zoals door onze burgemeester wordt beaamd

 25. RABE

  Nu weet ik wel op welke partij ik niet ga stemmen, want ik ben het eens met harde aanpak.

 26. Wim

  Goede oplossing om die raddraaiers hun plas te laten ophouden.
  Het gezanik over de corona maatregelen moet eens ophouden en zich er gewoon aan houden dan is het ook snel over, nu besmetten die gaten elkaar en dan zeggen ze dadelijk niet even dat ze meelopen hebben met deze demonstraties.

  Al die reageerders die het hebben over rechtse meningen moeten zich gewoon aan de regels houden wat dus een Rechtstaat is.

 27. kobalt

  Bij demonstraties van rechts zijn het altijd demonstranten van links die de boel laten escaleren ontken dat maar eens dan.

 28. BW

  @Jozias
  “Feit: gematigd links demonstreert vrijwel altijd vreedzaam…”

  Gematigd links misschien wel (de crux zit overigens in “vrijwel altijd”), maar zoals je misschien wel eens hebt gehoord of gelezen, bestaat ter linkerzijde van “gematigd links” nog een radicalere groep en die groep is bepaald niet te beroerd om de hele boel kort & klein te slaan als hen iets niet bevalt.

 29. Kadoendra

  @RABE

  “Nu weet ik wel op welke partij ik niet ga stemmen, want ik ben het eens met harde aanpak.”

  Juist!

  Je moet dus VVD, CDA, D’66, PvdA, SGP of de PVV gaan stemmen want die zijn groot voorstander van het keihard aanpakken van de burger.

  Die hele kinderopvangtoeslag ellende gaat uiteindelijk ook daarover en van deze ellende is niet alleen de regering de schuld maar ook de politieke partijen in de Tweede Kamer en Eerste Kamer die het harde VVD klimaat jarenlang hebben gesteund.

 30. Thuisblijver

  @Jozias, Zonder het te weten hoor je als Nederlander ook tot de 1% rijkste wereldburgers. Wanneer ga je 90% van je inkomen en vermogen weggeven? Nee? Waarom niet? Jammer voor je, je bent af.
  OT: zo te lezen heeft de politie adequaat opgetreden. In andere landen wordt je bont en blauw geslagen, stoppen ze een raar goedje in je onderbroek en wordt je familie ook nog bedreigd. En die mensen demonstreren ook nog eens voor een echt goede zaak.

 31. Nina

  Ieder – links èn rechts – die protesteert waar het niet mag of wat niet volgens de regels gaat, krijgt meerdere kansen om zich uit de voeten te maken. Achteraf klagen dat je te hard bent aangepakt, omdat je die kansen niet hebt benut, vind ik nogal lachwekkend.

  Het is voor deze mensen hoog tijd om zelf verantwoording te nemen i.p.v. in de slachtofferrol te duiken. Ze gingen niet weg en dus zijn de consequenties daar. Zo moeilijk is het niet.

  Het is al erg genoeg dat ze met hun gedrag de medemens (politie) ertoe brengen hard op te moeten treden. Ik vind dat we de politie moeten steunen i.p.v. de “slachtoffers”.

 32. Scherpschutter

  Thuisblijver

  “@Jozias, Zonder het te weten hoor je als Nederlander ook tot de 1% rijkste wereldburgers.”

  Dat ziet u helemaal verkeerd. Nederlanders behoren tot de armste burgers ter wereld. Geen land ter wereld met alleen al zo’n berg hypotheekschuld. Nederlanders bezitten grosso modo niets dan schulden…

 33. Jozias

  @ Thuisblijver

  Wat heeft het weggeven van inkomen te maken met aandacht vragen voor de klimaatproblematiek die niet serieus genoeg genomen wordt door mensen die aan de knoppen dragen en daadwerkelijk veel invloed op het beleid hebben? Klimaatproblematiek is de grootste bedreiging voor mens en economie de komende 100 jaar. Zoals ook het hooggerechtshof al meerdere malen heeft uitgesproken: de beleidsbepalers leven zelfs hun eigen doelen niet na in de klimaataanpak.

  Daarnaast heb je geen idee hoe ik dan wel/ dan niet mijn inkomen misschien al zelf herverdeel. Appels met peren en een whatsaboutism eerste klas.

  @ Nina
  Nou er is dus helemaal niet gesommeerd. Mensen, ook omstanders, zijn gewoon meteen gearresteerd. Dus dat heeft niets met het dragen van consequenties te maken.

  Er wordt een serieus verwijt gemaakt, namelijk dat de politie zich niet aan de wet heeft gehouden. De getuigeverslagen wijzen daar ook op. Ongeacht je eigen politieke kleur zou iedereen die in een democratische rechtsstaat geloofd dat serieus moeten nemen. Dit moet op zijn minst onderzocht worden. Blijkt dat de politie zich wel aan de wet heeft gehouden, dan is dat zo.

  @BW

  Ik kom in Nederland zelden voorbeelden tegen van radicaal links dat de boel kort en klein slaat, eigenlijk gewoon nooit. Bij rechtse demonstranten, ook gematigd rechts (zoals we veelvuldig zien), komt dit stelselmatig voor. Van farmers defence force tot viruswappies tot aan het bedreigen van bezoekers van een abortuskliniek aan toe.

  @ kobalt
  Huilihuilie, typisch rechts trucje> links heeft het weer gedaan, ook als rechts het gedaan heeft. Feit, we leven in een een wereld gedomineerd door de rechterkant van het politiek spectrum, al een jaar of 20-40, als het eigenlijk niet al gewoon heel lang zo is. Het neo-liberalisme is de dominante stroming in de wereld en dat heeft niets met links zijn te maken.

  Typisch trouwens dat rechtse en hele rechtse partijen nu in de verkiezingscampagne met linkse thema’s proberen kiezers te trekken, om als die kiezers eenmaal binnen zijn, diezelfde kiezers weer bij het grofvuil te zetten, zoals altijd. Kennelijk hebben heel veel mensen behoefte aan een meer linkse agenda. Ze laten zich alleen foppen door neo-liberale wolven in schaapskleren.

  @ Sommigen hier.

  Dat je opkomt voor het klimaat wil nog niet zeggen dat je een linksere politieke voorkeur hebt. Inzien dat er een klimaatprobleem is, is niet typisch links. ook weer een retorisch trucje.

 34. Klees

  Grappig dat de hardste roeptoeters rondom de viruswaanzinprotestjes (de poltie is slecht/ fout, romeo’s dit, romeo’s dat) nu ineens de kant van de politie kiezen, omdat het ze ineens goed uitkomt> om links te bashen namelijk.

 35. H tappert

  Omdat iemand anders de regels overtreedt (boeren, Friezen) betekent niet dat jij dat dan ook maar gewoon mag.

 36. Piet Palla

  @ H Tappert

  Dus wel, de overheid bepaalt de speelruimte. je kan niet de ene groep meer rechten verlenen dan anderen. Je kiest dan te veel positie.

  De partijen die regeringen en coalities vormen hebben een politieke kleur. De overheid is een apparaat dat zo veel mogelijk neutraal moet handelen en optreden.

  Overigens. Als 1 iemand een auto tegen houdt is dat burgerlijke ongehoorzaamheid. een methode die ER gebruikt. Dat is wat anders dan letterlijk de wet ovetreden.

 37. Marco

  De politie in NL lijkt steeds meer te geloven dat ze alles kunnen maken tegen mensen die toch niets terugdoen. Voorbarige conclusies als “adequaat handelen” door de politiek dragen hier natuurlijk aan bij.

  Wat ik van ze weet is Extinction Rebellion expliciet geweldloos in elke actie en een beetje overlast hoort bij demonstreren. Dat heet democratie en is precies datgene wat de politie dient te beschermen.

  Schandalig dit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).