Burgemeester van Utrecht steunt oproep om dit jaar vuurwerk te verbieden Burgemeester van Utrecht steunt oproep om dit jaar vuurwerk te verbieden

Burgemeester van Utrecht steunt oproep om dit jaar vuurwerk te verbieden

Burgemeester van Utrecht steunt oproep om dit jaar vuurwerk te verbieden
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, heeft samen met haar haar collega’s van het Veiligheidsberaad een oproep gedaan aan demissionair minister Grapperhaus om dit jaar toch een landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Eerder meldden verschillende media dat het kabinet juist geen aanleiding zag om vuurwerk te verbieden.

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, heeft samen met haar haar collega’s van het Veiligheidsberaad een oproep gedaan aan demissionair minister Grapperhaus om dit jaar toch een landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Eerder meldden verschillende media dat het kabinet juist geen aanleiding zag om vuurwerk te verbieden.

De burgemeesters willen dat er een algeheel vuurwerkverbod wordt ingesteld omdat de druk op de zorg al erg hoog is door de coronacrisis. Vorig jaar was er om die reden ook een vuurwerkverbod.

Dit jaar wordt een verbod ook besproken, maar verschillende media schreven donderdag juist dat het kabinet geen voorstander is. Een officieel besluit moet nog genomen worden. Om dit besluit te beïnvloeden hebben de burgemeesters een brandbrief gestuurd.

Los van de coronasituatie heeft het gemeentebestuur in Utrecht al aangegeven graag een einde te maken aan het afsteken van vuurwerk door particulieren in de stad. Dat verbod zou moeten ingaan vanaf de jaarwisseling 2022-2023.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ja precies…Het is immers algemeen bekend dat vuurwerk een serieuze coronaverspreider is. LOL

  Zeg dan gewoon dat je niet langer wil dat de burgers vrij toegang hebben tot kruit in deze maatschappelijke hogedrukketel. Niemand trapt in dit soort bullshit.

 2. Baliekluiver

  Trots op onze burgemeester, blijkt zij toch iets stoerder te zijn dan al die bange politici in Den Haag! Het is toch bij de wilde konijnen af dat we het er überhaupt nog over hebben? Binnenkort gaat alles weer dicht omdat de ziekenhuizen helemaal vastlopen en dan zouden we er nog even een bak gewonde vuurwerkmalloten overheen gooien?

 3. Don

  Mevrouw de burgermeester weet u hoe groot de druk op de zorg is als gevolg van fietsen en bijbehorende fietsongelukken. Zeker nu met al die opgevoerde elektrische fietsen. Als u de zorg wilt ontlasten dan moet u fietsen verbieden dat zet zoden aan de dijk. En daarnaast vuurwerk is nu toch ook verboden maar ik hoor bijna dagelijks dat er wel een doosje de lucht ingaat. En aan de dreunen te horen vast geen legaal vuurwerk. Heb niet de indruk dat daarop gehandhaaft wordt net zoals lachgas gebruik rondscheurende geblindeerde bolides het vanuit de auto op straat kieperen van de fastfood restanten. En dan nu vuurwerk verbieden voor de mensen die daar 1 keer per jaar een paar uurtjes plezier aan beleven door een paar doosjes siervuurwerk af te steken en dat ook nog zelf opruimen. En dat terwijl het steeds groter worden deel van utrecht die overal schijt aan heeft hun illegale vuurwerk aan het verstoken is. Stop met deze groenslinkse symbool politiek.

 4. Hans

  Ach Don, fietsen is noodzakelijk. We gaan allemaal wel eens van A naar B om een goede reden. Al was het maar omdat we naar ons werk moeten.
  Vuurwerk zorgt ieder jaar weer voor veel totaal onnodig en vermijdbaar oogletsel, afgerukte vingers en handen. De ziekenhuizen hebben nu wel even wat anders aan hun hoofd. Bijvoorbeeld door mensen die jammergenoeg ernstig ziek worden door het coronavirus. Van dokters en verpleegkundigen blijven verwachten dat ze vermijdbaar letsel toch maar weer moeten gaan behandelen in die knalnacht, dat kan echt niet meer. Goed dat Dijksma pleit voor dit verbod. En ja, de handhaving zal er wel weer zijn handen aan vol hebben, want onverlaten en notoire wetsovertreders zullen er altijd wel blijven. Over de narigheid van vuurwerk voor honden, katten en vogels gaan we een andere keer nog wel eens een boom opzetten als je het goed vindt. Een ruime meerderheid voelt zich goed bij een vuurwerkloos oudejaar. Elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen als buren, op straat met een borrel, een barbecue en oliebollen blijft altijd mogelijk hoor. Gelukkig maar. Zo slecht is het leven niet, toch?

 5. Ted Danson

  @Scherpschutter: om met jouw woorden te spreken: man man man, LOL! Het idee is niet dat vuurwerk het virus verspreidt, het idee is dat vuurwerk tot ziekenhuisopnames leidt die we er niet bij kunnen hebben (1300 in de laatste normale oud en nieuw-nacht).

  Dat iemand jou dit simpele verhaal moet uitleggen is toch wel wonderbaarlijk, tegelijk verrast het ook helemaal niet.

 6. Hans

  Zo is het Ted.

 7. RABE

  Don, niet zo lelijk over onze burgemeester. Ze doet ontzettend haar best voor de stad. En ik ben blij dat er minimaal vuurwerk wordt afgestoken. Allemaal zonde van het geld nu er zo veel hoge kosten aankomen voor energie en zorg.

 8. Rob

  Ach! Het consumenten vuurwerk daar word je toch niet blij van .
  En ja! Ik vervloek het tuig met illegaal vuurwerk waar jaarlijks enorme schade door word aangericht. Van mij hoeft het niet meer. Ik sluit me op met een heerlijke fles wijn en een paar goede vrienden.

 9. Esrin W.

  Nog heel even geduld Rob, zometeen kan je je weer láten opsluiten door onze overheid.

 10. MarcelS

  Beste burgemeester,
  Veel vrienden en bekenden weten dat ik 24/7 bezig ben met vuurwerk. Het is naast mijn passie ook al behoorlijk wat jaren mijn bron van inkomsten. Ik onderhoud mijn kinderen en voed dus (insiders weten dat) best een aantal monden. Toen ik begon in het vuurwerk voelde ik trots, emotie, passie en een enorme drive om het te “gaan maken” in deze wereld. Zelf heb ik het gevoel dat ik geslaagd ben in mijn missie;

  “De kopers van ons vuurwerk, meer plezier en voldoening laten ervaren dan ze van tevoren gedacht hadden”

  Automatisch leidt dit tot wederkerende klanten, en dus groei en succes.

  Nu zitten we al een aantal jaren in een soort verdomhoekje. Verantwoordelijk voor alle overlast die ervaren wordt, schuldig aan alle vernielingen en (zware) letsels die elk jaar plaats vinden en de enorme druk op de zorg die wij (lees ik, want zo voelt het) veroorzaak. En ik zal eerlijk zeggen. IK BEN DAT MEER DAN SPUUGZAT!

  Voor de geïnteresseerden, volle aandacht voor het volgende:

  – Ik ben niet verantwoordelijk voor vernieling van bushokjes. (Dit gebeurt namelijk altijd met zwaar illegaal vuurwerk)
  – Ik ben niet verantwoordelijk voor het opblazen van openbare gemeentelijke eigendommen. (Dit gebeurt namelijk altijd met zwaar illegaal vuurwerk)
  – Ik ben niet verantwoordelijk voor alle auto’s die uitbranden. (Dit gebeurt namelijk altijd door mensen die niet helemaal in orde zijn)
  – Ik ben ook niet verantwoordelijk voor mensen die voordat het 31-12 18:00 is vuurwerk afsteken.
  – Ik ben niet verantwoordelijk voor afgerukte ledematen, hoe erg ook. (Dit gebeurt namelijk altijd met zwaar illegaal vuurwerk)
  – Ik ben ook niet verantwoordelijk voor mensen die niet weten wat ze doen met onze producten.
  – Ik ben ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen die het afkondigen van het zeer onterechte verkoop- en afsteekverbod met zich mee brengen.

  Een staat van anarchie, onbegrip, frustratie, boosheid. Ik voel het ook. De ware en echte cijfers liegen niet. Het OMT spreekt uit dat wij gewoon ons ding mogen doen. Nihil impact op de SEH als je de cijfers goed analyseert. Maar, wat wordt een dag later afgekondigd? Een verbod op het afsteken van legaal goedgekeurd siervuurwerk….

  Een dag later besef ik mezelf dat wederom waarheid wordt wat ik al voorspellen kon;
  Alle uren van de hulpverleners die nodig zouden zijn geweest tijdens de jaarwisseling zijn al weer opgegaan aan excessen in Rotterdam, Breda en dichter bij huis, Enschede.

  Wat een verschrikkelijke farce. De keuze van dit kabinet is ongelofelijk, onbegrijpelijk, niet te verteren en wekt woede en onbegrip op. Nee, ik zal niet een politieagent aanspreken op deze keuze, geen hulpverlener merkt mijn emotie, ik steek geen auto in de fik. Ik keur dat af. Meer ruimte zie ik voor juist in deze tijd elkaar te gunnen waar een ieder zoveel behoefte aan heeft:

  Vrijheid, geluk, passie en liefde.

  Gun mij ons oud en nieuw. Zoals het bedoeld is. M’n kindjes met vuurwerkbrillen op voor de deur. Heerlijk stoken, van klein naar iets groter vuurwerk. Omstanders die staan te genieten van al het moois, dat ik mág afsteken voor m’n eigen deur, alles ook te koop bij ons in Nederlandse vuurwerkwinkel, een oliebol en na 00:00 een glaasje champagne.

  Wie kan daar nou tegen zijn?? Ik ben toch niet echt een crimineel?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).