‘Busbaan van 4 miljoen in Vleuterweide zorgt voor gevaarlijke situaties’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Busbaan van 4 miljoen in Vleuterweide zorgt voor gevaarlijke situaties’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Busbaan van 4 miljoen in Vleuterweide zorgt voor gevaarlijke situaties’

‘Busbaan van 4 miljoen in Vleuterweide zorgt voor gevaarlijke situaties’
De busbaan in Vleuterweide. Beeld: Van Onze Centen, SBS6
Het SBS6-programma Van Onze Centen stelt de busbaan in Vleuterweide aan de kaak. Die busbaan is voor vier miljoen euro aangelegd, maar moet nu voor anderhalf miljoen euro worden aangepast omdat de baan gevaarlijke situaties oplevert. 

Het SBS6-programma Van Onze Centen stelt de busbaan in Vleuterweide aan de kaak. Die busbaan is voor vier miljoen euro aangelegd, maar moet nu voor anderhalf miljoen euro worden aangepast omdat de baan gevaarlijke situaties oplevert. 

“Het is te gek voor woorden wat hier gebeurt”, reageert een bewoner die naast de busbaan woont. Een ander bewoonster zegt dat er vrij regelmatig ongelukken gebeuren. Het probleem zit volgens de bewoners in het feit dat de auto’s en fietsers vaak de busbaan over moeten steken; dat slingeren zorgt voor gevaarlijke situaties.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen noemt de huidige situatie onveilig: “Het is hier oversteek, na oversteek, na oversteek. Dat schept enorm veel onveilige situaties.” Ondernemers noemen de huidige verkeersregeling een ‘groot drama’. Ondernemer Berry den Hartog zegt in het programma: “Het is levensgevaarlijk. Er moeten volgens mij eerst doden gaan vallen voordat de gemeente er iets aan gaat doen.”

Bekijk hieronder het gehele fragment over de busbaan in Vleuterweide terug. 

9 Reacties

Reageren
 1. erik

  De situatie bij Vleuterweide is inderdaad een bijzondere ontwerpfout. Maar er is een vastgesteld plan, dat bij mijn weten dit jaar nog in uitvoering gaat. Gevalletje makkelijk scoren dus voor de programmamakers van sbs6.

  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/verkeersveiligheid/verkeersveiligheid-busbaan-vleuterweide

 2. paul

  @erik – hoe lang heeft sander van waveren niet vragen moeten stellen aan het college voordat dit in actie kwam?

 3. Gerben

  Een gratis aangelegde busbaan, dat zou pas iets bijzonders zijn 😉

 4. Toine Goossens

  @ Erik
  Desondanks toont het aan hoeveel lak de gemeente heeft aan het veilig maken van het verkeer in de stad. Alle focus is gericht op milieu, oftewel overal en nergens gaat de fiets voor. De 2 twee onveiligste kruispunten van Nederland liggen in Utrecht, er komt een heraanpassing van de net opgeleverde fietsstraat Kapteynlaan, een doorgaande verkeersweg waar fietsers voor de auto´s zijn gegooid.

  Het is van de zotte dat milieu en mobiliteit in handen van een en dezelfde wethouder is, tenminste nu dat een wethouder is die alleen in termen van langzaamverkeer wil denken.
  Dat aan de kaak stellen kan niet vaak genoeg gebeuren.

 5. thijs

  Berry den Hartog zegt dat hij denkt dat er doden moeten vallen voordat de gemeente ingrijpt. Er zijn al doden gevallen bij ongelukken op de busbaan. De vraag is dus eerder hoeveel doden er moeten vallen voordat de gemeente ingrijpt.

 6. Wim

  Een simpele oplossing is de busbaan verwujderen,
  Een enorme lap ruimte voor die ene bus die daar rijdt enorme verkwisting kan gewoon met het verkeer mee rijden.

 7. Gemeente Utrecht

  De gemeente verbetert dit jaar de verkeersveiligheid op en rond de busbaan Vleuterweide. Inmiddels ligt er vanaf station Vleuten tot de Landschapsbaan een vrijliggend fietspad en is de Utrechtse Heuvelrug 30 km-straat geworden. In juni/juli passen we de kruising Moersbergen-Landschapsbaan aan, waardoor auto’s niet meer 2x de busbaan hoeven over te steken. En deze zomer wordt Voor de Burchten fietsstraat. Doorgaand autoverkeer rijdt dan niet meer door de woonwijken. Zie ook https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/verkeersveiligheid/verkeersveiligheid-busbaan-vleuterweide/

 8. cas

  Leuk dat de gemeente hier ook reageert, maar toch niet toegeeft dat ze een blunder zijn begaan die gewoonweg weer heel veel gemeenschapsgeld gaat kosten om het “op te lossen”. Het probleem is de busbaan zelf, niet de omliggende wegen.

 9. Mia Amram

  De busbaan is op meerdere plekken een ramp, geef het gewoon eens toe Gemeente Utrecht. Ook in Vleuten-De Meern de Zandweg, ooit fantastische mooie fietsroute Harmelen-Utrecht nu door de busbaan op de Rijksstraatweg totaal verprutst. Busbaan neemt alle ruimte in op de Rijksstraatweg in De Meern en fietsers en autoverkeer verdringen elkaar op een straat waar deze ruimtelijk niet voor is bedoeld. Waardeloos!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).