De BuurtWerkKamers in Utrecht hebben van de gemeente te horen gekregen dat in 2019 niet genoeg geld meer is voor één van de locaties: buurtkamer De Klop in Overvecht. Daar zijn de bewoners van de wijk, de vrijwilligers en deelnemers het niet mee eens. Vrijdagmiddag wordt een petitie op het stadskantoor aangeboden aan wethouder Maarten van Ooijen.
De gemeente liet de BuurtWerkKamers in Utrecht weten enthousiast te zijn over hun werk, maar ook dat het budget niet groot genoeg is om alle locaties in 2019 open te houden. Met de petitie wordt gehoopt dat wethouder Maarten van Ooijen het voorgenomen besluit heroverweegt en dat er alsnog financiering vanuit de gemeente komt. Er is minimaal 40.000 euro nodig.
“Gisteren stond de teller op 300 handtekeningen”, vertelt Gert Dijkstra van de BuurtWerkKamer Coöperatie. “We verwachten vrijdag een grote groep bij het stadskantoor. De andere drie buurtkamers zijn solidair en gaan ook mee.”
In Utrecht zijn 4 BuurtWerkKamers: Hart voor Leidsche Rijn, TOP in Ondiep, De Verbinding in Zuilen en met De Klop in Overvecht. De buurtkamers bereiken honderden bewoners en hebben samen meer dan 1000 deelnemers per jaar. De Klop opende in april 2016 als eerste, De Verbinding als laatste in mei 2018.
Laagdrempelig
De BuurtWerkKamers richten zich op kwetsbare bewoners in de stad: mensen die bijvoorbeeld moeilijk rond kunnen komen of zich geïsoleerd voelen. De buurtkamers willen hen bereiken en in staat stellen elkaar te steunen, actief te worden in de buurt en weer trots te zijn op wat ze kunnen.
Het zijn laagdrempelige buurtruimtes waar de activiteiten en diensten worden gedraaid door een grote groep vrijwilligers. Zij worden ondersteund door een parttime coördinator en enkele medewerkers. De activiteiten variëren van samen eten; ontbijt, lunch en diner, tot computer- en yogales, maar ook advies over onder meer solliciteren en opvoeding.
Oplossing
De afgelopen 3 jaar heeft De Klop onder andere subsidie ontvangen uit het initiatievenfonds. Vanaf dit voorjaar werken ze, net zoals de andere drie buurtkamers, samen met de BuurtWerkKamer Coöperatie. Samen deden zij een subsidieaanvraag bij de ‘sociale prestatie – dagondersteuning’ (SPDO), maar daar blijkt nu het budget niet groot genoeg voor te zijn.
CDA en PvdA Utrecht stellen hierover donderdag mondelinge vragen. De partijen laten weten niet te snappen waarom het college geen oplossing vindt om de buurtkamer open te houden.
3 Reacties
Reagerenonbegrijpelijk dat een project waar de gemeente zelf enthousiast voor is, toch wordt stopgezet. en zelfs de grote cynici onder de reaguurders van de DUIC zullen weinig moeite hebben voor 40 000 voor hulp aan de zwakste groepen.
en dat terwijl de gemeente veel grote bedragen verspilt aan onzinnige verkeersprojecten die echt alleen maar door hard-core GL-ers worden gesteund en die leiden tot grote onveiligheid (maliesingel, goylaan, kapteijnlaan, etc).
wanneer houdt dit op?
Inmiddels staat de teller op 500 handtekeningen!! Hebt u nog niet getekend, kom dan langs in buurtkamer de Klop! Hopelijk tot ziens! 🙂
Ik kan hier dus zo kwaad om worden. De zwaksten worden weer gepakt. Nee, laten we een ton uitgeven voor een of ander “kunstproject” op ‘t Neude, zodat de happy few daar weer interessant over kan doen.
De gemeente moet zich kapot schamen dat ze kwetsbare mensen zo in de kou laten staan. Tja, als je geen bakfiets hebt of (ex) student bent, dan val je blijkbaar niet in de doelgroep om geld aan te spenderen.