CDA vraagt om opheldering over komst B&B in bijzonder gebouw Kromme Nieuwegracht | De Utrechtse Internet Courant CDA vraagt om opheldering over komst B&B in bijzonder gebouw Kromme Nieuwegracht | De Utrechtse Internet Courant

CDA vraagt om opheldering over komst B&B in bijzonder gebouw Kromme Nieuwegracht

CDA vraagt om opheldering over komst B&B in bijzonder gebouw Kromme Nieuwegracht
Woning op de Kromme Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek
Het CDA is benieuwd of het plan van Bert Degenaar, om het bijzondere hoekpand op de Kromme Nieuwegracht 2 voor een deel in te richten als bed and breakfast, wel past binnen het beleid van de gemeente. De partij vraagt om opheldering bij het gemeentebestuur.

Het CDA is benieuwd of het plan van Bert Degenaar, om het bijzondere hoekpand op de Kromme Nieuwegracht 2 voor een deel in te richten als bed and breakfast, wel past binnen het beleid van de gemeente. De partij vraagt om opheldering bij het gemeentebestuur.

De Utrechter Bert Degenaar, voormalig antiquair en belegger in en restaurator van monumenten, vertelde zondag in DUIC over zijn plannen om het bijzondere gebouw in het centrum van Utrecht in te richten als bed and breakfast. Het CDA liet daarop maandag weten: “Op zich is dat geen onlogische gedachte in een relatief groot, bijzonder pand in de binnenstad. De manier waarop verbaast het CDA echter.”

Het bijzondere huis heeft 7 kamers en een perceeloppervlakte van 13 vierkante meter. Toch heeft het pand 123 vierkante meter aan woonoppervlakte verdeeld over zeven verdiepingen. Het huis op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift is in 2001 ontworpen door architectenbureau Sluijmer en van Leeuwen.

Woonoppervlakte

Degenaar geeft aan enkele kamers te gaan gebruiken als B&B. In de overgebleven ruimte komt iemand vast te wonen. Het CDA vraagt zich af of dit wel volgens het gemeentelijk beleid mag. “Het gemeentelijke Bed & Breakfast-beleid gaat immers uit van verhuur en bewoning door de eigenaar (of een ‘vaste’ huurder) waarbij maximaal 50 procent van de woonoppervlakte wordt verhuurd.”

Volgens de lokale politieke partij gaat de werkwijze van Degenaar in tegen de ‘geest en mogelijk tegen het Utrechtse beleid’. “Dus geen mini-hotels, die door vastgoedexploitanten opgekocht en op afstand beheerd worden. In onze gewilde stad kan dit ten koste gaan van het woningaanbod en de leefbaarheid.”

Degenaar laat aan DUIC weten gewoon de richtlijnen en het beleid dat geldt in Utrecht te respecteren. “Ik heb geen moment de intentie gehad om deze richtlijnen niet te handhaven en beweeg mij gewoon binnen de marges die het beleid geeft.” Hij laat weten uitleg te willen geven aan de CDA-fractie. Hij sluit af met: “Verder zal de exploitatie door de huurder zo zijn dat deze bijdraagt aan een positieve beleving van de prachtige binnenstad.”

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Dit wordt dus gewoon weer zo’n mini hotel. Bert Degenaar loopt kennelijk een beetje achter bij de laatste ontwikkelingen in de regelgeving op dit gebied. Best wel een beetje aandoenlijk dat hij zo transparant is over zijn plannen, maar zijn project is in deze vorm volmaakt kansloos!

 2. Frits

  In het eerdere artikel op DUIC lees ik dat twee slaapkamers worden verhuurd voor de B&B. Die slaapkamers zijn zo’n 8 m2 per stuk. Het keukentje bovenin zal ook wel voor de gasten zijn. Dan kom je op 23 m2 verhuurd oppervlak oftewel nog geen 20%. Met de beste wil van de wereld begrijp ik niet welk probleem het CDA heeft met de plannen.

 3. Luuk Upuuk

  @ Frits, niet vals spelen hè, je moet wel de badkamer bij de slaapkamer tellen dan is het bijna 25% ruimer met 9,95m² per slaapkamer!

 4. robert

  Het huis voor zover je dat zo kan benoemen is uitermate geschikt als air b&b Wonen in het omslachtige trappengat ,ik moet er niet aan denken nog niet voor niets.. maar juist hier in dit huis een paar daagjes vertoeven is natuurlijk heel erg leuk. Maar na 2 dagen ben je de trappen ECHT wel zat.
  Er is nog een zelfde rb&b in de binnenstad 4 verdiepingen elk met een vloer oppervlak van 8m2 , geloof mij je kan na 3 dagen geen trap meer zien .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).