Centrum Management Utrecht zegt klaar te zijn voor versoepeling lockdown Centrum Management Utrecht zegt klaar te zijn voor versoepeling lockdown

Centrum Management Utrecht zegt klaar te zijn voor versoepeling lockdown

Centrum Management Utrecht zegt klaar te zijn voor versoepeling lockdown
Nu er vanwege de lockdown nog maar een paar zaken in de binnenstad open mogen zijn, heeft Centrum Management Utrecht (CMU) een manier verzonnen om de zichtbaarheid van die winkels te vergroten. Ook zijn er voorbereidingen getroffen als straks weer meer ondernemers de deuren mogen openen.

Nu er vanwege de lockdown nog maar een paar zaken in de binnenstad open mogen zijn, heeft Centrum Management Utrecht (CMU) een manier verzonnen om de zichtbaarheid van die winkels te vergroten. Ook zijn er voorbereidingen getroffen als straks weer meer ondernemers de deuren mogen openen.

Afgelopen dinsdag maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de coronapersconferentie bekend dat de lockdown voor minimaal drie weken wordt verlengd. Dit betekent dat niet essentiële winkel de deuren gesloten moeten houden.

Makelaarsbord

Voor de ondernemers die wel geopend mogen blijven – zoals winkels die levensmiddelen verkopen en afhaal bij horeca – heeft CMU iets verzonnen om de zichtbaarheid te vergroten.

“Om nu zonder uitstallingen […] beter kenbaar te maken dat je open bent voor bezoekers, bieden wij de mogelijkheid voor het gebruik van een makelaarsbord.” Op het bord staat in grote letters ‘Wij zijn Open’ en het is aan te vragen bij CMU.

Versoepeling

Daarnaast zegt CMU voorbereid te zijn op het moment dat de coronamaatrelen worden versoepeld. Zo is gewerkt aan de inrichting van de openbare ruimte zodat bezoekers weer op een ‘veilige en verantwoorde’ manier de binnenstad kunnen bezoeken.

Ook zijn er nieuwe welkomstmatten voor ondernemers, wordt de belijning in het centrum vervangen, krijgt de voetgangersrotonde een opfrisbeurt door middel van groen en bloemen én worden er gastheren en gastvrouwen ingezet. Deze laatsten zijn een aanvulling op de al bestaande verkeersregelaars.

Dashboard

Samen met Utrecht Marketing werkt CMU aan een zogenoemd bezoekersdashboard. Dit dashboard moet niet alleen inzicht bieden in de aantallen bezoekers, maar ook op gegevens zoals herkomst, verblijfsduur en demografische eigenschappen.

“Dat stelt ons in staat om straks heel gericht een herstelcampagne richting de gewenste bezoekers te voeren”, schrijft Jeroen Roose-van Leijden van CMU. Bij de ontwikkeling van het dashboard wordt samengewerkt met verschillende Nederlandse steden.

Online

Tot slot worden Utrechtse ondernemers geholpen bij digitalisering. “Insteek hierbij is om ondernemers te helpen om online nog beter zichtbaar te zijn en te presteren en daarmee juist de prestaties van de fysieke onderneming te verbeteren”, aldus Roose-van Leijden.

31 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Begrijp nog steeds niet waarom een boekhandel niet essentieel is (Van Dis had het over een “geestelijk tankstation”) en de FEBO wel. In andere landen zijn wel open.

  2. Erwin

    Eens met Katja. Drank, drugs, bloemen, bonbons en bamischijven: van alles schijnt essentieel te zijn. Boeken helaas niet. Rare keuzes.

  3. Joop

    @ katja ik snap nog steeds niet dat er corona is!

    Boeken zijn online net zo makkelijk te bestellen. Wat is het probleem.

  4. Scherpschutter

    Dames en heren, als ondernemer heb ik geen behoefte aan een deurmat, noch heb ik behoefte aan gastheren of een dashboard en als ik online hulp nodig heb dan schakel ik daar zelf wel een professioneel bureau voor in. Er is een reden dat ik ondernemer ben en goed in staat ben om zelf geld te verdienen…en jullie niet. Er is een reden waarom geen ondernemer vrijwillig voor jullie diensten betaalt.

    Mag ik gewoon mijn geld terug? Regel ik zelf wel een deurmat als ik dat nodig vind. Zucht…

  5. RDHd

    @ Katja de FEBO verkoopt voedingsmiddelen.

    Wat is dit voor rare vergelijking?

  6. Katja

    @Joop; ik kijk eerst in een boek of het voor mij interessant is. En zoveel boekhandels zijn er ook niet meer. Meer coffeeshops dan boekhandels (en dat in een stad die zich erop voorstaat als City of Literature) Wel een overdaad aan wat Erwin schrijft.

  7. Gerard Brugmans

    Beste CMU en Utrecht Marketing, de opdracht is enorm simpel: blijf thuis! Dus niet: ga op een “veilige en verantwoorde” manier in de binnenstad lopen shoppen. Wanneer houden jullie nou eens op met het structureel ondermijnen van de letter én de geest van corona maatregelen?

  8. Lexus

    @Scherpschutter: er hoeft niet dát te gebeuren of de ondernemers hangen massaal aan het overheidsinfuus, met andere woorden zij zijn gewoon hun winsten te privatiseren (in eigen zak te steken) en als het een beetje tegenzit hun verliezen te socialiseren (dus af te wentelen op de samenleving als geheel). Dit gebeurt keer op keer. Wel handig, maar uiteraard heel asociaal en het toppunt van hypocrisie.

  9. Koel Hoofd

    “Voor de ondernemers die wel geopend mogen blijven – zoals winkels die levensmiddelen verkopen en afhaal bij horeca – heeft CMU iets verzonnen om de zichtbaarheid te vergroten.”

    Wat is dit, bezigheidstherapie voor CMU op kosten van de ondernemers?

    De meeste mensen weten nu toch wel waar hun lokale levensmiddelen en afhaal horeca zaken zitten? Anders hebben ze altijd nog thuisbezorgd, het stikt van die fietskoeriers op straat, vooral als het shitweer is.

  10. woutvr

    Ja, inderdaad @Gerard. Het houdt maar niet op.

  11. Karel

    Het is vooralsnog helemaal geen tijd voor een versoepeling van de lockdown. Jammer voor de ondernemers, maar ik ga voorlopig de stad niet in. Waar het om gaat is dat het aantal bewegingen drastisch moet worden beperkt en “makelaarsborden” en “welkomstmatten” helpen daar dus echt niet bij. De ondernemers gaan er kennelijk nog steeds – m.i. onterecht – vanuit dat het publiek graag langs hun zaken met op dit moment onverkoopbare spullen loopt. Ik kijk ook in normale situaties al niet naar de “uitstallingen”, die voor mij in het algemeen totaal oninteressant zijn. Kleding en schoenen en cosmetica en veel andere sectoren boeien me absoluut niet. En eigenlijk kom ik meer en meer tot de ontdekking dat veel commercie me gestolen kan worden, ik denk blijvend! Het wordt tijd voor een grondige herbezinning t.a.v. consumentengedrag. Boeken bestel ik wel online.

  12. Rob H.

    Gezien de drukte in de stad zojuist, denkt men dat de versoepeling nu al ingegaan is.

  13. W.

    Veel boekhandels bezorgen ook aan huis. Steun de lokale boekhandel en bestel daar je boeken, ipv de grote webshops.

  14. Scherpschutter

    @Lexus

    Ik geloof dat u niet helemaal begrijpt hoe het werkt in Nederland. Daarom een snelcursus basisprincipes voor u.

    Een overheid onderneemt geen enkele economische activiteit om inkomsten te genereren. Iedere cent die ze in handen heeft is een cent die is afgepakt van een privaat individu of een bedrijf.

    Wanneer een overheid dus een bedrijf ‘redt’, krijgt dat bedrijf simpelweg haar eigen geld terug…Een overheid kan niemand redden. Bedrijven kunnen alleen zichzelf redden.

    En ja, het is natuurlijk bijzonder asociaal van een overheid dat ze zomaar geld afpakt van bedrijven, om het dan niet (of maar een deeltje) terug te geven aan het bedrijf dat er keihard voor gewerkt heeft als dit even nodig is. Hypocriet is het al hemaal natuurlijk wanneer een overheid dan zegt dat ze het bedrijft redt…

    Een overheid heeft geen eigen geld en kan niets of niemand redden. Ze kan hooguit bezit teruggeven aan de rechtmatige eigenaar zodat die zichzelf kan redden.

  15. Karel

    Inderdaad, bestel online boeken bij de plaatselijke boekhandel!
    Gaat prima, bijvoorbeeld via Libris.nl

  16. Lexus

    @Scherpschutter: een bedrijf kan niets zonder een overheid, die zorgt voor een infrastructuur in de meest algemene zin van het woord. Bedrijven richten zich alleen op datgene wat winst oplevert en niet op datgene wat verder voor een samenleving nodig is. Een samenleving zonder een overheid is überhaupt niet mogelijk. De coronacrisis drukt ons weer een hard op deze feiten.

    Voor de goede orde: ik ben het grootste deel van mijn leven als ondernemer werkzaam geweest en heb, buiten de belastingvoordelen voor ondernemers om, nooit van een steunmaatregel van de overheid gebruik gemaakt en gelukkig ook niet hoeven maken. Ik ben blij dat veel ondernemers denken zoals ik en niet zoals u. Dat maakt iedere samenleving draaglijk en niet tot een oorlog van allen tegen allen.

  17. Gerard

    @ Scherpschutter: ik neem aan dat u als ondernemer, met al uw anti-overheidsprincipes die u de ganse dag op DUIC verkondigt, volmondig heeft afgezien van iedere vorm van financiële steun van die grote boze overheid die u mogelijk in deze crisis beschikbaar is gesteld?

    En dat een overheid “geen enkele economische activiteit onderneemt om inkomsten te genereren” is uiteraard hilarische wartaal. U mag bijvoorbeeld zelf even bedenken/opzoeken met welk geld in de jaren ’50-’60 de Nederlandse verzorgingsstaat is opgetuigd en ook de Deltawerken zijn aangelegd.

    Het is wellicht goed als u iets minder hoog van de toren blaast want u slaat de plank (zoals wel vaker) weer aardig mis.

  18. 030

    Ach, gelukkig is deze pandemie in 2024 weer voorbij en kunnen we weer normaal gaan doen.

  19. Scherpschutter

    Lexus

    Een overheid die infrastructuren aanlegt? LOL! Eeen overheid kan nog geen tuinpad aanleggen. Daar huren ze BEDRIJVEN voor in.

    En natuurlijk is een samenleving zonder overheid mogelijk haha. De notie dat dit niet zou kunnen is bespottelijk in zelfs intrinsiek tegenstrijdig met het begrip samenleving. Alsof we niet samen zouden kunnen leven zonder overheid. LOL! Ze hebben u goed te pakken…

    @Gerard

    Ik heb niet gevraagd om steun, noch is mij steun aangeboden, maar als dat wel zo zou zijn: u mag er 100% zeker van zijn dat ik mijn eigen geld (een overheid heeft geen eigend geld!) tot op de laatste stuiver terug zou pakken.

    Nogmaals: een overheid onderneemt geen enkele(!) economische activiteit om inkomsten te genereren. Iedere cent in haar handen is een cent die is afgenomen van een belastingbetaler. Ik weet niet wat er precies tussen uw oren afspeelt om te denken dat de Deltawerken 70 jaar geleden ook maar enig bewijs van het tegendeel zijn, maar u zou daar misschien wel eens iets aan moeten laten doen.

  20. wollie

    sinds wanneer verkoopt FErdinand BOl voedingsmiddelen ipv lege caloriën?

  21. Lexus

    @Scherpschutter: ik zie de lol van uw rare opmerkingen niet in. Maar u heeft gelijk dat de overheid voor veel zaken bedrijven inhuurt. Vroeger was dat anders: toen had de overheid bijvoorbeeld zelfs eigen stratenmakers in dienst. Maar er moest de laatste decennia zo nodig steeds meer geprivatiseerd worden. Veel deskundige ambtenaren werden aan de dijk gezet. Of het inhuren van die door u zo geprezen bedrijven nu altijd zo’n goede resultaten oplevert? Denk eens even na over alle mislukte en/of veel te duur geworden projecten. Het enige wat men de overheid hierin kan verwijten is dat zij te vaak geen goede contracten afsluit, zodat uiteindelijk de samenleving als geheel, en niet de ondernemers, voor de kosten van de door hen veroorzaakte mislukkingen opdraait. Om dicht bij huis te blijven:de Utrechtse sneltram is hiervan een treurig voorbeeld. Wat de privatisering betekent voor veel werknemers is inmiddels ook meer dan duidelijk. Terwijl de genoemde stratenmaker vroeger ambtenaar was, is hij nu vaak een zzp’er met bedroevend slechte arbeidsvoorwaarden.

  22. Utrechtvoorutrecht

    @SS Aha, dus bedrijven verrichten arbeid! Niet de overheid, niet mensen leggen wegen aan maar bedrijven. Waarbij niet het doel is om zo veel mogelijk winst te maken. En wie is de middle man in dat verhaal? En welke weg of ziekenhuis heeft u geregeld, meneer SS? Dan zal ik daarvoor mijn bijdrage overmaken.

  23. Binnenstadbewoner

    @ DUIC: wordt dit forum nog wel gemodereerd?

  24. JdV

    @Wollie: sinds wanneer heeft iemand gezegd dat jij voor ons mag bepalen welke voeding we wel of niet mogen kopen? Leeg of vol?

  25. Drs. P.

    @ Lexus

    Je haalt me de woorden uit de mond.

    Sinds bedrijven door hebben dat de overheid slecht is het afsluiten van contracten en het toezien op werk (doordat alle expertise wegbezuinigd moest worden onder neo-liberaal rechts beleid), wordt de overheid opgelicht waar je bij staat. We rollen van het ene schandaal in het andere, van criminele organisaties die via zorgcontracten geld witwassen, tot grote infrastructurele miskleunen, etc., etc.. De bedrijven weten toch wel dat de overheid MOET betalen.

    De winsten zijn geprivatiseerd (terwijl die eerder terugvloeiden de samenleving in> want staan ergens op buitenlandse bankrekening zonder dat er belasting over betaald wordt), maar de verliezen mag de samenleving alsnog ook nog vaak extra ophoestte (en worden dus gesocialiseerd).

    Al dat geprivatiseer heeft qua bezuinigingen niks opgeleverd. De overheid betaalt in verhouding (dus inflatie e.d. meegerekend) veel meer voor opdrachten dan ooit te voren. Al die mensen die vroeger ambtenaar waren, die ingehuurd moeten worden. Duurder en vaak kwalitatief meer onder de maat. En dat alleen maar vanuit het idee dat ambtenaren niet “efficiënt” waren Een mythe. Je zou je maar helemaal kapot moeten werken voor een baas…..dat levert echt een fijne samenleving op idd, not.

  26. Scherpschutter

    @Lexus

    Natuurlijk werkt het niet als een volstrekt incapabele opdrachtgever professionals gaat uitleggen wat ze moeten doen. Het gaat door ambtelijk geklungel in de aanbestedingsfase al hopeloos mis…Neem de tunnel op de A2 bij Maarssen. Vergeten klungelambtenaren even waterdicht beton te specificeren. Het is om te janken…

    @Utrecht voor Utrecht

    Ja, ik weet niet of u een ambtenaar ooit heeft zien asfalteren bijvoorbeeld, maar ik niet.

    Maar wat graag zou ik mede-eigenaar willen worden van snelwegen of andere infrastructuur. Helaas…Mag niet. We zitten opgescheept met een perpetuum klungelend leger ambtenaren.

  27. Lexus

    @Scherpschutter: kennelijk zijn die uitvoerende bedrijven ook niet in staat om de in uw ogen incapabele opdrachtgevers op de problemen te wijzen, of beter, met een deugdelijk plan voor de uitvoering van een project te komen. Zoiets verwacht ik als particulier ook wanneer ik een opdracht aan een aannemer geef. Uit eigen ervaring moet ik vaststellen dat er bij opdrachten steeds vaker iets mis gaat, wat te wijten is aan het feit dat het aantal vaklieden zienderogen afneemt en dat komt weer door het gebrek aan waardering voor handwerk. De uitvoerders willen alleen maar zo snel en gemakkelijk mogelijk de aanneemsom in hun zak steken, winst maken dus. Daar is niets mis mee, maar dan moet er eerst wel deugdelijk werk geleverd worden.
    Voor zover ik weet, werd het leggen van asfalt niet door de overheden zelf gedaan, maar het leggen en onderhouden van straten en stoepen wel degelijk.

  28. Joris Goedbloed

    @Scherpschutter: nooit van overheidsbedrijven gehoord?

  29. Ton

    @JdV
    Wees gerust, jij mag gewoon FeBo blijven eten; je mag het voeding noemen of desnoods Haute Cuisine. En Wollie mag het lege calorieën noemen. En ik mag het met Wollie eens zijn en oneens met jou. Of desnoods andersom.
    Dat mag allemaal in dit vreemde land (niet overal elders overigens) .
    Wen er maar vast aan.
    Zeker als je je blijvend in dit land wilt vestigen.

  30. Scherpschutter

    @Joris Goedbloed

    Een overheidsbedrijf is een contradictio in terminis. Een vierkante cirkel. Een overheidsbedrijf is overheid. Geen bedrijf.

  31. Anne Marie ten Berge

    Ik loop met het bloed in mijn schoenen. Eelt is gebarsten omdat de zorgpraktijk van de pedicure, vanwege het ‘contact’ beroep moest sluiten. Dat je bij de voordeur, op afspraak werd opgehaald, een mondkapje moest dragen en de pedicure alle voorgeschreven voorzorgen had genomen vonden Mark Rutte, minister-president en Hugo de Jonge VVD minister van gezondheid niet meetellen in hun Lockdown besluiten. Centrum Management Utrecht kan beter de eigen gang gaan, dat doet de overheid ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).