COC vindt het schandalig dat Steen mocht optreden op het Bevrijdingsfestival Utrecht | De Utrechtse Internet Courant COC vindt het schandalig dat Steen mocht optreden op het Bevrijdingsfestival Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

COC vindt het schandalig dat Steen mocht optreden op het Bevrijdingsfestival Utrecht

COC vindt het schandalig dat Steen mocht optreden op het Bevrijdingsfestival Utrecht
Steen tijdens het optreden gisteren in Park Transwijk. Foto: Marco Hanenburg
Het is een schande dat Steen donderdagavond mocht optreden tijdens het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Dat vindt LHBT-belangenvereniging COC Nederland. De Utrechtse rapper heeft zich in hun ogen in het verleden meerdere malen schuldig gemaakt aan homofobe opmerkingen. 

Het is een schande dat Steen donderdagavond mocht optreden tijdens het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Dat vindt LHBT-belangenvereniging COC Nederland. De Utrechtse rapper heeft zich in hun ogen in het verleden meerdere malen schuldig gemaakt aan homofobe opmerkingen. 

Het COC heeft van de organisatoren van het festival excuses geëist. De vereniging verwijst naar een tweet uit 2011 waarin de rapper zei: “Ik bouw nog wel een keer een concentratiekamp om 2/3 van de scene te vergassen!” En in 2014 zei hij: “Er moet eigenlijk iemand opstaan die daar weer een einde aan brengt.” En ook afgelopen 30 april tweette Steen over een ‘Kk gay’ (kankerhomo).

Schandalig

“Het is schandalig dat zo’n homofobe rapper optreedt op het ‘vrijheidspodium’ van een Bevrijdingsfestival”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “We gaan er van uit dat het een onbedoelde fout is van de organisatie en rekenen er op dat ze daarvoor excuses aanbieden.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, partner van het Bevrijdingsfestival, heeft inmiddels geschokt gereageerd en noemt het optreden een ‘misser’.

Gesprek

De organisatie van het festival in Utrecht is niet blij met de ontstane commotie: “We betreuren de ophef die is ontstaan rond het optreden van rapper Steen op het Bevrijdingsfestival Utrecht,” zo laat de organisatie weten. “Iedereen kent het Bevrijdingsfestival als een feest van vrijheid, tolerantie en het vrije woord en het festival biedt volop ruimte aan talrijke sociaal-maatschappelijke organisaties in de programmering en op het terrein. Omdat we de mening van het COC delen en het belangrijk vinden waar zij voor staat, gaan wij op zo kort mogelijke termijn in gesprek met het COC.”

Vragen

Het optreden krijgt ook nog ene politiek staartje. D66-raadslid gaat vragen stellen aan het college van B&W hoe het kan dat Utrecht als hoofdsponsor van het festival dergelijke acts toelaat.

 

10 Reacties

Reageren
 1. P. van Mourik

  De hamvraag is: wat rapte Steen op het festival?
  Voor alle uitingen geldt vrijheid van meningsuiting met een eventuele gang naar de rechter; dat is de enige ‘koninklijke’ weg.

 2. realist

  Ook zijn andere teksten zijn schandelijk teksten over K .K is zijn stopwoord !! Iedereen kan de k krijgen van hem. Ik vind het maar een simpele ziel met een IQ van een oliebol die je het liefst naar oorlogsgebieden stuurt ik weet zeker dat de dunne stront van angst langs zijn benen gaat lopen wat een pauper figuur ik wilde hem echt van het podium afschoppen die asociale Junk !!

  Gegroet

  Oud veteraan

 3. Geen veteraan

  Oud veteraan, Steen lacht zich eerder een oliebol dan dunne stront langs zn benen van angst.

 4. Eddy

  Vrijheid van meningsuiting’, ‘Vrijheid van meningsuiting’, hou nou toch op….gelukkig hebben we die, maar dat wil toch niet zeggen dat je anderen, en dan niet op de persoon maar hele groepen, mag beledigen. En iemand een vreselijke ziekte toe wensen is vreselijk min. Inderdaad hoort zo iemand niet op een 5 mei feest.

 5. Jelle

  Of een gang naar de rchter op zijn plaats is weet ik niet. Wel vind ik dat iemand die zelf, om wat voor een reden ook, heeft gezegd dat 2/3 van de homo’s in een concentratiekamp zou moeten zitten, geen plaats had moeten krijgen op een festival waarop Nederland viert dat we bevrijd zijn van een bezetter die naast Joden ook homo’s in concentratiekampen vermoordde. Bijzonder slechte keus van de organisatoren dus. Nooit meer uitnodigen die gast en degene die verantwoordelijk is voor zijn plek op het festival op het hart drukken de volgende keer de hersens wel te gebruiken als hij de acts voor de editie van 2017 bepaalt.

 6. frans borgers

  mensen die dergelijke uitlatingen doen verwijzen meestal naar hun eigen homogedrag.

  Zeg dan ruiterlijk dat je zelf homo bent maar er nog niet aan toe bent.

  Succes met je ontwikkeling. Het valt niet altijd mee hè. . . . .

 7. jasper

  uit ad.nl:

  Festivaldirecteur Dennis Luken is zich van geen kwaad bewust. ,,Dat hij de rap-scene te gay vindt, is zijn mening. Dat mag hij vinden, maar die uitspraak is al van best lang geleden. We hebben de keuze om hem te boeken weloverwogen genomen. Het was ook een heel positief optreden.”

  Waarom laat je deze flapdrol een 5 mei concert organiseren? Bizar…

 8. pieter

  absurde idioot..ik als hetero heb vele homo vrienden,fijne en bv ook vrouwvriendelijke mensen k. is een stom woord om te gebruiken…wedden dat hij dat nooit meer zal zeggen als een van zijn naasten k. krijgt?

 9. Willem

  Volgens Dennis Luken zijn de uitspraken van Steen van best wel lang geleden. Ja, dus? Uitspraken van Hitler zijn ook van best wel lang geleden, dat maakt ze toch niet minder abject?
  Het Utrechtse 5 mei committee moet nog maar eens goed nadenken of ze wel verder moeten met zo’n festivaldirecteur.

 10. KK

  ik geef dit ….. Geen steentjes…!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).