Plan voor coffeeshop op bedrijventerrein Overvecht: is dit een goede plek? | De Utrechtse Internet Courant Plan voor coffeeshop op bedrijventerrein Overvecht: is dit een goede plek? | De Utrechtse Internet Courant

Plan voor coffeeshop op bedrijventerrein Overvecht: is dit een goede plek?

Plan voor coffeeshop op bedrijventerrein Overvecht: is dit een goede plek?
Archieffoto cannabis
De gemeente denk dat bedrijventerrein Nieuw-Overvecht in Utrecht een goede plek is voor een nieuwe coffeeshop. Deze locatie sluit goed aan bij het beleid om de verkooppunten voor wiet en hasj te spreiden door de stad. Het bedrijventerrein is echter wel vaker negatief in het nieuws gekomen, het CDA vraagt zich dan ook af of dit de meest geschikte plek is.

De gemeente denkt dat bedrijventerrein Nieuw-Overvecht in Utrecht een goede plek is voor een nieuwe coffeeshop. Deze locatie sluit goed aan bij het beleid om de verkooppunten voor wiet en hasj te spreiden door de stad. Het bedrijventerrein is echter wel vaker negatief in het nieuws gekomen. Het CDA vraagt zich dan ook af of dit de meest geschikte plek is.

Een ondernemer heeft bij de gemeente een aanvraag gedaan voor de vestiging van een coffeeshop aan de Tennesseedreef op het bedrijventerrein Nieuw-Overvecht. De gemeente ziet graag een grotere spreiding van coffeeshops over de stad en juist ook buiten woonwijken, zoals op bedrijventerreinen.

De gemeente schrijft dat Overvecht een kwetsbare wijk is die een positieve impuls moet krijgen. Het bedrijventerrein waar de coffeeshop moet komen kwam ook al vaker in het nieuws. Vorig jaar werd er nog een grootschalige actie door de autoriteiten gehouden bij 17 ondernemingen. Toen werden er een hoop misstanden gevonden. Ook zijn er het afgelopen jaar meerdere schietincidenten geweest.

Goede afspraken

De gemeente benadrukt echter dat er regelmatig gesprekken zijn met de ondernemers op Nieuw-Overvecht. “Wij hebben er vertrouwen in dat met deze samenwerking, tegen de achtergrond van de leefbaarheidsaanpak en de brede impuls voor de wijk, een kleinschalige coffeeshop op Nieuw-Overvecht goed op deze plek past. Waar nodig maakt de gemeente aanvullende afspraken met de eigenaar over de bedrijfsvoering.”

Ook meent de gemeente dat de overlast van een coffeeshop goed te beheersen is. Hoewel een coffeeshop op deze locatie past bij het beleid om de verkooppunten te verspreiden moet wel het bestemmingsplan aangepast worden. “Op de locatie zit geen horecabestemming. Met de ondernemer is afgesproken dat hij een tijdelijke ontheffing aanvraagt voor vijf jaar, waarna wij beoordelen of deze locatie voldoet aan de eisen die we stellen aan leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Na vijf jaar kunnen wij besluiten om deze functie in het bestemmingsplan vast te leggen.”

Idioot plan

Niet iedereen ziet het plan zitten. Fractievoorzitter van het CDA, Sander van Waveren, noemt het zelfs een idioot plan. “Bedrijventerrein Overvecht is al een zorgenkindje bij de aanpak van criminaliteit en overlast. Natuurlijk is niet elke coffeeshopondernemer fout, maar je ziet wel een verhoogde kans op incidenten bij coffeeshops. Daarnaast trekt het toch ook weer een soort mensen aan waar meer problemen mee te verwachten zijn.”

Van Waveren verbaast zich ook over het feit dat de gemeente het bestemmingsplan wil wijzigen. “Als een ondernemer aan alle eisen voldoet voor het openen van een coffeeshop, en ook nog een geschikt pand vindt met een horecabestemming, dan kan de gemeente dit eigenlijk niet weigeren. Maar het gaat een stap verder als de gemeente een ontheffing verleent op een gebouw wat geen horecabestemming heeft.”

Huidige situatie

In heel Utrecht is volgens gemeentelijk beleid plek voor 17 coffeeshops. Er zijn er op dit moment 11. Een plek is gereserveerd voor een drive-in coffeeshop en een voor de social cannabis club. De overige 4 plekken worden ingevuld door aanvragen die op de reguliere wachtlijst hebben gestaan of de wachtlijst voor initiatieven op een bedrijventerrein. Utrecht heeft al 1 coffeeshop op een bedrijventerrein. Verkooppunt Gallery Colorado opende de deuren aan de Vlampijpateliers. Ook deze zaak kreeg een tijdelijke ontheffing op het bestemmingsplan voor de periode van 5 jaar.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. AF

  Super, ik zou zeggen alle coffeeshops in het buiten gebied weg uit de Voorstraat en omgeving. ok eentje mag daar blijven.

 2. w

  lekker dichtbij de leveranciers/handelaars, minder co2 door woonwerkverkeer, dus ik zeg doen!

 3. katja

  Alles wietverkopers op een bedrijventerrein.

 4. Rob H.

  En dan een pendelbus van Stayokay Neude naar Overvecht?

 5. Bernhard

  “Daarnaast trekt het toch ook weer een soort mensen aan waar meer problemen mee te verwachten zijn.” Lekker stigmatiserend weer van de CDA.

 6. JdV

  Prima plek. Alle slijterijen ook direct naar een bedrijventerrein. Snackbars en pizzeria,s idem. En katja uiteraard.

 7. Bert

  Een coffeeshop die goed wordt gerund kan juist een positief effect hebben. In Lombok zijn die beveiligers een meerwaarde voor de buurt

 8. isabelle

  Aanzuigende werking van (semi-) criminele activiteiten gegarandeerd! De politie zul je er niet zien. Die hebben het altijd te druk.

  Niet doen dus.

 9. herman

  Prima idee, een coffee shop past goed bij diverse andere activiteiten in dit gebied die je ook liever niet in je eigen buurt wilt hebben.

  Misschien goed plan om er een hek omheen te zetten en bij de poort bordje met “toegang op eigen risico” te plaatsen.

 10. Pim

  Slecht plan evenals het terug laten komen van het “nieuwe zandpad”. Overvecht heeft behoefte aan verbetering van de leefomgeving, niet aan een coffeeshop die dubieuze figuren kan aantrekken. Het bedrijventerrein kent al genoeg problemen.

 11. bee

  “De gemeente schrijft dat Overvecht een kwetsbare wijk is die een positieve impuls moet krijgen.”
  dat doe je dus niet op deze manier.

 12. Marcel

  JAAAA, goed plan. Doe er gelijk 2 want het wordt hartstikke druk daar. Het is er nu zo rustig en geen criminaliteit dus echt doen. Leve de wijzen in de gemeenteraad!!

 13. Cornelis

  goed plan, zodat de druk op de drie (!!) coffeeshops rond de Voorstraat vermindert of er een paar weg kunnen……

 14. w

  goed plan! ik ben barista en woon in overvecht en zoek namelijk werk 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).