Crowdfunding voor ‘groene oase’ bij Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad Crowdfunding voor ‘groene oase’ bij Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad

Crowdfunding voor ‘groene oase’ bij Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad

Crowdfunding voor ‘groene oase’ bij Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad
De vrijwilligers van Pandhof Sinte Marie willen van het ‘Maria Majorplein’ een groene oase in het drukke centrum van Utrecht maken. Al twee jaar zijn de pandhoveniers bezig met het idee. Om de plannen te realiseren vragen ze Utrechters om een steentje bij te dragen via een crowdfunding.

De vrijwilligers van Pandhof Sinte Marie willen van het ‘Maria Majorplein’ een groene oase in het drukke centrum van Utrecht maken. Al twee jaar zijn de pandhoveniers bezig met het idee. Om de plannen te realiseren vragen ze Utrechters om een steentje bij te dragen via een crowdfunding.

Het pleintje naast de Pandhof Sinte Marie is toe aan een opknapbeurt. Dat vinden althans de pandhoveniers van Stichting Pandhof Sinte Marie. Zij zijn de vrijwilligers die al dertig jaar lang de kloostertuin naast de Mariaplaats onderhouden. Na twee jaar overleggen, met onder andere de gemeente en inwoners van de stad, zijn de plannen zo goed als klaar.

De pandhoveniers dopen het pleintje onder de twee oude kastanjebomen om tot het ‘Maria Majorplein’. Behalve een andere naam, moeten er ook nieuwe zitjes, grotere plantvakken, een waterwerk en meer groen komen. Zo willen de vrijwilligers de tochtige doorloop naast de pandhof veranderen in ‘de gezelligste en groenste niet-commerciële ontmoetingsplaats van de stad’.

Crowdfunding

Om de gemaakte plannen te kunnen realiseren, vragen de vrijwilligers van Stichting Pandhof Sinte Marie ook de hulp aan Utrechters. Zij kunnen hun steentje bijdragen in de financiering van het project, via deze crowdfundingcampagne op Voor je Stadsie. De teller staat nu op zo’n 20 procent van het totaalbedrag. Het streefbedrag van de campagne is 10.000 euro.

Op 17 oktober presenteert Stichting Pandhof Sinte Marie de nieuwste plannen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website.

24 Reacties

Reageren
  1. Thijs

    Oase? Of hangplek?

  2. Robert Dorsman

    Meteen gedoneerd! Als we deze doorzetters op deze manier kunnen steunen, dan komen er misschien wel meer van dergelijke groene initiatieven in de (binnen)stad.

  3. Ron

    Zeker in het hoge deel van dit plein is nog erg veel versteend oppervlak. De lage oude binnentuin van het kloostercomplex is al mooi groen. Nu nog zien of het ze lukt om iets te doen aan dat zwervers de overdekte kloostergang altijd als publiek urinoir gebruiken, waardoor de geur er op een warme dag niet te harden is. Verder zou het vet zijn als ze de oude rondgang rond de tuin mogen herstellen, dus deel van de hoge bestrating afgraven en verlagen zodat je echt weer rond de tuin kan lopen, zoals rond de binnentuin van de Domkerk.

  4. Robert Dorsman

    Hangplek: klopt. Dat is het óók. Ik heb er scholieren op klaarlichte dag zien wildplassen, terwijl mijn kinderen speelden op of bij de Steenroos in het midden. Als je die jongeren aansprak op hun gedrag, kreeg je een bruale mond terug (en soms een gemompelde verontschuldiging). Laten we hopen dat het (weer) de oase wordt die de initiatiefnemers voor ogen hebben.

  5. Kees Truijens

    Ook meteen gedoneerd. De gemeente kan bijdragen door handhaving. Dat is gewoon hun taak.

  6. Lexus

    Het is te gek voor woorden dat het onderhoud van deze historisch belangrijke en bovendien ook nog prachtige plek in de stad via crowdfunding uitgevoerd moet worden. Gemeente doe je culturele plicht, ook wat betreft de handhaving tegen de steeds maar voortgaande verloedering! Overigens alle sympathie voor de burgers die, ondanks de nalatigheid van de gemeente, de mooie en interessante tuin onderhouden en willen blijven onderhouden.

  7. Hetty

    Uitstekend plan. Zou er in het Pandhof, dat wil zeggen het overdekte gedeelte, en met zitjes er om heen niet een soort horeca gerealiseerd kunnen worden, met biologische streekgebonden hapjes en drankjes? Dit gedeelte zou dan na sluitingstijd afgesloten kunnen worden, zoals de hele tuin bijvoorbeeld. Door de horeca zijn er dan altijd mensen aanwezig overdag en s avonds. Wellicht wil de keuken van de kantine van K en W hier wel aan meewerken.

  8. M

    Goed initiatief. Maar 10.000 euro lijkt me een afrondingsfout in de gemeente budgetten. Waarom lapt de gemeente dit niet? Neem het op in de route voor de handhaving dan zijn we ook meteen van de dealers/hangers af.

  9. Lexus

    @Hetty: openbare ruimten, en zeker de cultuurhistorisch belangrijke, zijn er niet om afgesloten te worden. Als we daar aan beginnen, kunnen we de halve binnenstad wel afsluiten. Ik ben ook geen voorstander van horeca in dergelijke ruimten, al kan het soms een oplossing bieden wanneer er niet of nauwelijks een alternatief is. Maar dan toch met grote terughoudendheid.

  10. W

    Te gek voor woorden!!!
    Crowdfunding voor onderhoud van een stukje historisch Utrecht!
    Gemeentebestuur, doe svp je cultureel erfgoedplicht; Utrecht heeft al een keer een ‘Gat in de Voorstraat’ gehad waar wij Utrechters niet trots op waren. Nu zijn er gelukkig vrijwilligers die dit stukje onderhouden, overleg met deze groep wat er nodig is en geef het ze!
    En handhaaf die zwervers, houd ze svp vandaan.

  11. Naam

    @Hetty, @Lexus: de pandhof wordt tussen 20:00-08:00, ‘s winters tussen 18:00 en 08:00 met hekken afgesloten.

    Ik vraag me ook af of het om openbaar terrein gaat.

  12. C van Hoorn

    Het lijkt me een hardnekkig probleem om de unieke kloostergang schoon en voor iedereen bereikbaar te houden. Handhaving en camera,’s kunnen wellicht de situatie daar verbeteren

  13. cas

    crowdfunding.,.. wat is het rendement? niks dus ze houden gewoon het handje op voor een gift. Noem het dan ook zo.

  14. Len

    Het is altijd grappig om te zien hoe mensen hun reactie aan de gemeente of overheid richten. Het wordt echt niet gelezen door onzer ambtenarij.

  15. Marcel W

    Zolang het er dagelijks zwart ziet van de scooters, bontkraagjes, petjes met capuchons, softdrugs, wildplassers, intimidatie, stapels zwerfafval en binnenkort weer een paar maanden bommen overlast (‘vuurwerk’), kortom de bekende ‘jongeren’, gaat dit van zijn lang zal ze leven geen groene oase worden. Helaas maar dit is de bittere realiteit tegenwoordig.

  16. Wouter

    @cas: crowd·fun·ding (de; v(m)) 1afgekort: cf financiering door een groot aantal kleine financiers die geworven zijn via oproepen in sociale media e.d.

    Crowdfunding kan ook prima zonder financieel rendement voor de deelnemers. Bovendien kun je bij deze crowdfunding ook nog een beloning kiezen, afhankelijk van hoeveel je doneert.

  17. wollie

    de gemeente gaat de rode cijfers in dit jaar, net als alle andere gemeenten. burgers houden echter geld over doordat ze minder reizen en/of uitstapjes maken. crowdfunding is een mooie oplossing, als je het onzin vindt kun je ook niet meedoen.

  18. Bromsnor

    Bromsnor heeft ook een duit in het zakkie gedaan. Hij houd van doeners.

  19. Koel Hoofd

    Crowdfunding!?? WTF!
    Hier betalen wij allemaal belasting voor!
    Gemeente doe je culturele erfgoed plicht in plaats van de zakken van diversiteits vriendjes met een hobby te vullen!

  20. Hadjememaar

    @cas, funding staat voor financiering waarvan de hoofdcategorieën zijn: vreemd vermogen (leningen), eigen vermogen (aandelen kapitaal) en donaties (giften).

    Dus ja, crowdfunding kan ook bestaan uit giften eventueel met een “maatschappelijk rendement”. Niet alles in het leven is Quid pro quo.

  21. Theo

    Dit plekje is beslist de oudste én mooiste openbare ruimte van de binnenstad.
    Het enige restant van de destijds monumentale Mariakerk uit begin 12e eeuw, die jammer genoeg de sloopwoede van de 19e eeuw niet overleefd heeft.

  22. Bill

    @ Hetty: Het idee van lichte horeca (open in de winter tot 18:00/zomer tot 21:00?) op die plek lijkt mij super. Klein pleintje creëren, doorgang met glas omvormen tot een horecatent.
    Op de verhoging een rond eet/drinktentje (a la Spanje) met terrasje is ook een optie, zorgt eveneens tot wat sociale controle. Maar goed, nu de gemeente nog aan zet. Zoals hierboven gezegd is het absurd dat hier crowdfunding voor nodig is.

  23. Marianne

    Ik vind het eigenlijk nu al een heel mooie plek! Qua inrichting en beplanting zou er niet zoveel hoeven gebeuren. En als ik alle reactie lees, is het hangen en wildplassen de voornaamste reden waarom het er niet op ieder moment goed toeven is. Dan moet plan daar dus over gaan: hoe ontmoedig je dat, hoe handhaaf je eventueel? Dat is misschien belangrijker dan welke bijzondere planten we er gaan neerzetten?

  24. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje aan wal vindt het een mooi plan en betaalt ook wat havengeld. En begrijpt ook dat de gemeente niet genoeg geld heeft om ieder plekje in Utrecht op de mooist mogelijke manier vorm te geven. Dan zou Stuurvrouwtje heel wat meer belasting moeten betalen. Dus fijn dat er bewonersinitiatieven zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).