D66 wil meer bankjes in de stad en verzamelt ervaringen van Utrechters D66 wil meer bankjes in de stad en verzamelt ervaringen van Utrechters

D66 wil meer bankjes in de stad en verzamelt ervaringen van Utrechters

D66 wil meer bankjes in de stad en verzamelt ervaringen van Utrechters
D66 Utrecht wil dat er meer bankjes komen te staan in de stad. De fractie is benieuwd naar ervaringen van inwoners met bankjes in Utrecht en verzamelt reacties hierover.

D66 Utrecht wil dat er meer bankjes komen te staan in de stad. De fractie is benieuwd naar ervaringen van inwoners met bankjes in Utrecht en verzamelt reacties hierover.

D66 is onder meer benieuwd of Utrechters wel eens een bankje hebben zien verdwijnen zonder dat er een andere voor in de plaats kwam. Of dat mensen misschien plekken zien waar een bankje moet komen te staan.

Met de verzamelde reacties kunnen vragen en voorstellen gemaakt worden in de gemeenteraad. “Je eerste corona-date op een bankje?”, geeft D66 als voorbeeld. “Of is je verkering net uitgegaan en zit je op zo’n bankje even bij te komen? Misschien de opluchting dat je met je kinderen al even aan het lopen bent en fijn even kunt gaan zitten.”

Uitrusten

De Utrechtse fractie zegt het belangrijk te vinden dat er veel plekken in de stad zijn waar Utrechters even kunnen uitrusten. “Dat kan op een muurtje maar beter is het om even op een bankje te kunnen zitten. Ook al moet je dan misschien eerst even met je sjaal of de mouw van je jas de zitting droog maken.”

Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente van begin 2017 tot eind 2019 twaalf publieke bankjes verwijderde, omdat deze werden gebruikt door personen die overlast veroorzaakten. Tien bankjes werden om dezelfde reden verplaatst.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Maak bankjes niet breder dan 130 cm om slapers en groepsvorming te voorkomen

 2. AA

  Gaat deze partij zich ook nog eens bezighouden met belangrijke zaken? Wat gaat D66 doen tegen de extreme verkeersovertredingen in Utrecht, wat gaat deze partij doen tegen drugs geweld in Kanaleneiland, wat gaat deze partij doen voor de binnenstad bewoners die weggejaagd worden door de herrie?

 3. Uuuutje

  Leuk. Meer plekken voor de enorme aantallen daklozen die enorm toegenomen zijn. Met alle overlast van dien ook.

 4. TJA…

  Grappig, de afgelopen jaren is de gemeente juist bezig overal bankjes weg te halen.
  Met als reden dat bankjes leiden tot overlast.
  Zie bijvoorbeeld de singel bij de sterrewacht en het Nijntje-pleintje

 5. Hans

  Uuuutje, die bankjes staan er ook voor U(uuutje)…

 6. Massegast

  Goed idee, maar maak de bankjes zodanig dat ze niet beslaapbaar zijn. Gekromd, dan wel met een tussenschot. Praktisch muss man sein. En vang de daklozen en bedelaars op. Al schrikken ze wel toeristen af. In die zin weer zeer nuttig. Elk nadeel heeft z’n voordeel.

 7. JdV

  Leuk. Meer plek voor rugzaktoeristen/MOE-landers die geen geld of zin hebben om een hostel te boeken. Neem meteen maar wat extra BOA’s aan om te handhaven.

 8. RABE

  Ja Uuuutje, zo zit het. En weer moet het geld rollen in Utrecht. Maar in het Utrechtse buitengebied langs fietsroutes is geen bankje te vinden.
  Het zal dus wel per gemeente gaan.
  Als het toch doorgaat hoop ik dat er ook prullenbakken komen die op tijd geleegd worden. Maar dat is nog maar afachten.

 9. Wilhelm Paerel

  Kom maarop met die bankjes! Ga ik lekker met me matties daar de hele dag op hangen. Speakertje erbij voor onze favo muziek, beetje dansen, beetje meezingen, beetje drinken, beetje blowen. Prullenbak hoeft niet hoor, we gooien onze rotzooi gewoon wel op straat. Dat ruimt iemand van de gemeente wel op.
  Oh, vinden mensen die daar dan naast zo’n bankje wonen dat niet leuk? Jammer dan, je rot maar op. Utreg pretpark! Voor mij en me matties, niet voor bewoners of zo.

 10. Kees Truijens

  Mij uit het hart gegrepen. Door omstandigheden moet ik mij te voet door de stad verplaatsen en dan wil ik zo nu en dan graag even zitten. Dan blijkt dat er nauwelijks nog banken staan. Allemaal geprivatiseerd, meestal als terras. Gelukkig zijn de terrassen nu weer open en kan ik wat gaan drinken. De openbare ruimte moet m.i. toegankelijk zijn voor allen en niet alleen voor jongeren, fietsers en horecabezoekers.

 11. W

  Lekker voor de daklozen!
  Zet er meteen een afvalbak bij en een Boa!

 12. Kees Truijens

  @W
  Vlak mij mijn huis staat nog een bank, in trek bij daklozen en psychiatrische patiënten. Werkelijk nooit enige last van gehad.

 13. Fabio

  De bankjes bij de noorderbrug weer terug dat zou heerlijk zijn. Een fijn plekje in de zon daar.

 14. Nina

  Er is blijkbaar geld zat? Moet voor dit soort ongein de gemeentelijke belasting worden verhoogd?

 15. Esrin W.

  Hoe is het eigenlijk met het legaliseren van XTC D66?

 16. Lauk

  De suggestie van bankjes met tussenschot lijkt mij prima!

 17. Kadoendra

  @Nina

  Denk jij dat die bankjes van goud zijn?

 18. Zuilen030

  @AA: Verder doet D66 niks, het is een popi-jopi partij, helaas stemmen er teveel mensen op, maar eens gaan ze inzien dat links populisme ook niet werkt, netzomin als rechts populisme.

 19. Uuutje

  @ Zuilen030

  D’66 is niet links, nooit geweest ook.

  Het is rechtse framing om alles (wat vaak al rechts is) als links te bestempelen. Zodoende schuift alles op naar ver en verder rechts. Zonde dat je er ook weer in trapt.

 20. Kadoendra

  @Uuutje

  Hetzelfde zie je in de USA waar de republikeinen de democraten wegzetten als socialisten/communisten, terwijl de USA democraten meer een middenpartij is die op heel veel vlakken flink naar rechts overhelt.

 21. Knuppel

  Kent werkelijk geen van de reageerders iemand die het lastig vindt om zich (op latere leeftijd) door de stad te verplaatsen? Ik kijk uit over een plaats waar junks, verliefde stelletjes, mensen met pauze, bellers, of ouder met kind lekker even zitten. Maar vooral de ouderen die even kunnen uitpuffen gun ik hun zitplek. Geen overlast, waar heeft iedereen het over? Ga zelf in de binnenstad kijken.

 22. Nina

  @Kadoendra

  Of ze van goud zijn of niet maakt niks uit. Het kost geld en dat is dus op bij de gemeente Utrecht en daarom betalen wij als inwoners extra gemeentelijke belastingen.

  Ik koop ook geen extra bank voor in mijn tuin, als ik geld moet lenen om eten te kopen. De gemeente moet eerst haar basistaken uitvoeren en niet maar door blijven gaan met geld uitgeven.

  Het zou de gemeente sieren de hand op de knip te houden, zodat ze geld uitspaart en de belasting weer kan verlagen. Het is toch zot dat er niet eens een poging tot bezuinigen wordt ondernomen door de gemeente?

 23. Tina Plotselding

  Leuk. Heb ik iets om mijn deelfiets tegenaan te parkeren.
  Oftewel: er is al gebrek aan ruimte in de stad, de terrassen breiden zich uit als schimmels, moeten we ook nog bankjes en honderden huurmobiliteitsdingen in de stad kwijt? Waar laten we dat allemaal?

 24. Jackbaby

  Meer bankjes prima, maar dan aan weerszijden grote prullenbakken.

 25. Fred

  Uuutje: D’66 is niet links, nooit geweest ook. D66 zelf denkt daar anders over.

  Op de website van d66 staat anders “Links-liberalisme kent geen grenzen”.

  Zie https://vanmierlostichting.d66.nl/idee-jaargangen/idee-edities-2012/idee-nr-3-utopia-wat-is-wenselijk-wat-is-haalbaar/links-liberale-waarden-kennen-geen-grenzen/

 26. Kadoendra

  @Fred

  D’66 is een afsplitsing van de VVD en het enige links aan D’66 zijn hun sociale gevoelens ten aanzien van de asielzoekersproblematiek.
  Dus hun kreet “Links-liberalisme kent geen grenzen” spreekt boekdelen.

 27. Uuutje

  @Fred

  1) het is geen 2012 meer. Verre van. We leven 9 jaar verder.

  2) links-liberalisme is geen linkse stroming, itt wat de naam doet vermoeden maar een midden stroming (ook wel sociaal liberalisme genaamd) als andere kant van het rechts-liberalisme. Het heeft niks te maken met de sociaal democratische partijen (ook geen socialistische partijen, want die hebben we niet echt in NL).

  3) d66 is progressief op mensenrechtenthema’s en milieu. Niet links.

  4) d66 heeft afstand genomen van het sociaal liberalisme

 28. Gerjon Zomer

  Leuke post! Er is ook een slim bankje dat ALTIJD DROOG blijft. En Utrecht heeft de primeur. De eerste zogenaamde ‘Drybench’ staat op de Maartensbrug, vlak bij de DOM en tegenover het groene ijsbusje. Ik zou ‘m zeker even testen. Of kijk even op drybench.nl.

 29. Gerjon Zomer

  O ja, de DryBench kan ook ‘s nachts op slot gezet worden. Dit voorkomt overlast van zwervers en hangjongeren. Zie https://drybench.nl/opklapbank-met-nachtslot/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).