De Catharijnesingel in Utrecht is de winnaar van de Rietveldprijs 2022 De Catharijnesingel in Utrecht is de winnaar van de Rietveldprijs 2022

De Catharijnesingel in Utrecht is de winnaar van de Rietveldprijs 2022

De Catharijnesingel in Utrecht is de winnaar van de Rietveldprijs 2022
Foto's: Bas van Setten
Catharijnesingel Zuid van Okra Landschapsarchitecten is uitgeroepen tot winnaar van de Rietveldprijs 2022. Post Utrecht van Rijnboutt en Zecc Architecten won de DUIC Publieksprijs. De prijzen werden onder groot belangstelling van de bezoekers zondag uitgereikt in de theaterzaal van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht.

Catharijnesingel Zuid van Okra Landschapsarchitecten is uitgeroepen tot winnaar van de Rietveldprijs 2022. Post Utrecht van Rijnboutt en Zecc Architecten won de DUIC Publieksprijs. De prijzen werden onder groot belangstelling van de bezoekers zondag uitgereikt in de theaterzaal van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht.

Het gaat om het deel van de Catharijnesingel dat te vinden is tussen de Marga Klompébrug en de Bartolomeïbrug. De inrichting van het singelpark bouwt voort op de historische parkaanleg van tuinarchitect Jan David Zocher jr., maar speelt in op vraagstukken als klimaatadaptatie en biodiversiteitsverlies.

Zo is een deel van de zogenoemde droogleggingsinfrastructuur uit de vorige eeuw hergebruikt als regenwateropslag en als bezinkbassin voor irrigatie van het park en de oevers. De beplanting van het oevertalud trekt verschillende insecten aan. De dubbele damwand is weer aantrekkelijk voor vissen, vogels en insecten. De steiger is een rustplek en ook wordt het park veel gebruikt door wandelaars en hardlopers.

Tekst loopt door onder afbeelding

DUIC Publieksprijs

Bijna 2.000 Utrechters brachten de afgelopen maanden hun stem uit voor de DUIC Publieksprijs. Naast de Catharijnesingel maakten nog vier door de jury genomineerde projecten kans: Wooncoöperatie Overhoop, Kindcentrum Rijnvliet, Post Utrecht en Woongebouw Monicahof. Met ruim 25 procent van de stemmen kwam de verbouwing van het postkantoor op de Neude door de bureaus Rijnboutt en Zecc als winnaar uit de bus. Twee jaar geleden won het Hof van Cartesius deze DUIC Publieksprijs.

Tekst loopt door onder afbeelding

De Stichting Rietveldprijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan de ontwerper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad Utrecht. In 2020 ging de prijs naar het busstation Leidsche Rijn van architect Annebregje Snijders.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

12 Reacties

Reageren
  1. Exces

    Best knap voor iets dat al langer dan 1,5/ 2 jaar geleden opgeleverd is. (En nog steeds niet af is).

  2. Wim

    Dit heeft natuurlijk niets met architectuur te maken en alles met emotie. Dat mag hoor, maar die rare vernauwing tegenover het Moreelsepark is toch een gekke kronkel van dat bureau Okra.

  3. Nina

    Wat een drama oevers met die begroeiing. Niemand kan daar even gaan zitten.

    Hoeveel insecten wil men daar eigenlijk bedienen? Je kunt het toch ook afwisselen?

  4. Pete

    Prachtig nieuws! Het is ook een super project.

    @Wim stelt hierboven dat dit niets met architectuur heeft te maken, maar daarmee doet hij het vakgebied Landschapsarchitectuur echt tekort. Maar misschien denkt hij bij architectuur alleen aan gebouwen en denkt hij die onwetendheid direct op het web te moeten ventileren.

    Dat er op het moment dat ik dit schrijf slechts 3 reacties zijn, die allen negatief van toon zijn, zegt misschien ook iets over de persoonlijkheid van de gemiddelde reaguurder.

  5. Koel Hoofd

    Duurzaam inclusieve ecobranding is altijd goed voor een prijs omdat het toevallig nu in de mode is.
    Maar als je naar de foto kijkt dan is een maaimachine keertje over die oevers heen laten rijden geen overbodige luxe want het onkruid staat er ver boven de knie.
    Helaas, groenbeheer is groen idealistisch wegbezuinigd…

  6. Len

    Ja dat is me een prachtig en divers stukje sloot daar, het is net de Mekong.

  7. Coen

    @Koel Hoofd: wat mij betreft ziet het er echt veel beter uit met die verschillende planten op die oevers. Niet iedereen houdt van een lullig kort gemaaid gazonnetje. En het is iets van de laatste jaren idd dat we dit steeds meer doen en durven. Gelukkig maar!!

  8. Jeroen

    Grappig dat iedereen buiten de reactiemogelijkheden van deze website blij is met de Singel en alleen hier weer ruimschoots met azijn wordt gegooid. DUIC is vrijwel geheel verworden tot een groepje zure rechtse conservatieven die de stemming hier bederven. Tijd om eens grote schoonmaak te houden en de Scherpschutters en Koele Hoofden een ban van enkele maanden te geven. Kunnen ze weer tegen hun vrouw aan zeuren ipv tegen ons.

  9. Justin

    Lijkt me een strak plan, Jeroen! Het is een beerput hier.

  10. Ton

    Man, man, wat een frisse reacties toch weer !
    Is die ‘weg-met-ons’ mentaliteit typisch Utrechts of hebben andere steden daar ook last van ?

  11. Olivier

    Ik loop hier elke dag en hoewel ik het gebied als geheel mooi vernieuwd vind, is er één aspect wat ik slecht uitgewerkt vind en dat zijn de afvalbakken.

    In tegenstelling tot de andere wandelsecties van de Singel zijn de vuilnisbakken hier direct naast en tussen de zitbanken geplaatst en dat creëert een aantal problemen. Niet alleen zit je op de bankjes direct naast een (vaak stinkende) vuilnisbak, maar ook moet elke wandelaar die langsloopt en iets weg wil gooien haast bij iemand op schoot gaan zitten om bij een vuilnisbak te kunnen. Dat is onprettig qua ‘personal space’ voor beide partijen.

    Op de oudere wandelpaden zijn de vuilnisbakken aan de overzijde van het pad geplaatst dan de zitbanken en dat is een veel betere oplossing.

    Daarnaast zijn er ook veel te weinig vuilnisbakken gezien het aantal bezoekers, waardoor er met name afgelopen zomer rond elke bak telkens een stapeltje vuilnis lag.

    Ik hoop dat hier richting de (nabije) toekomst nog een aanpassing voor wordt gemaakt door de gemeente.

  12. Statler

    @Ton: voor een geboren en getogen Utrechter is “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” wel heel Utrechts. Geen spaatsjies groag. Een Utrechter is in stilte trots op “zijn/haar/hets stad. Die permanente zoektocht naar bevestiging? Heel on-Utrechts. Singel is mooi geworden, en verder geen gezeik derover.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).