Het is een langgekoesterde wens van DUIC en van Arjan den Boer: de verhalen die hij maakt in de serie Vergeten Gebouwen bundelen. Het is zover. Met een crowdfundingsactie is het mogelijk om alvast een exemplaar te bestellen en de productie van het boek te steunen.
Update vrijdag 3 april 10.00 uur: De 10.000 euro is behaald. Wil jij nog een exemplaar veiligstellen? Kijk snel op de bestelpagina.
Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen waar iedereen zomaar aan voorbij loopt of fietst. Het zijn niet de bekende monumenten van de stad, maar de panden waarvan bijna niemand het verhaal kent. Dat geldt voor woonhuizen, winkels, fabrieken en kantoren, maar ook voor (voormalige) scholen en kerken.
Achter alledaagse gevels schuilen soms spectaculaire interieurs. Veel bijzondere details zijn verborgen in kelders, op zolders of gewoon boven systeemplafonds. Maandelijks bezoekt en beschrijft Arjan den Boer zo’n vergeten gebouw voor DUIC. Hij kijkt niet alleen achter deuren die normaal gesloten blijven, maar duikt ook in de historische foto-archieven.
(tekst gaat verder onder afbeelding)

Het boek
DUIC geeft nu een boek uit met daarin verhalen over verschillende Utrechtse gebouwen. Arjan den Boer selecteerde en bewerkte voor dit rijk geïllustreerde boek dertig gebouwen uit de periode 1850-1940.
Door de chronologische volgorde laat het boek niet alleen de geschiedenis van elk pand zien, maar ook de ontwikkeling van bouwstijlen: classicisme, neogotiek, Jugendstil, de stijl van Berlage, de Amsterdamse School, Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid. Behalve voor architecten en kunstenaars is er ook aandacht voor bewoners en gebruikers.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
De schrijver
Arjan den Boer is publicist en rondleider op het gebied van monumenten, architectuur, vormgeving en spoorwegen. Behalve voor DUIC schrijft hij ook voor De Architect, Rail Magazine en het Tijdschrift Oud-Utrecht, waarvan hij tevens eindredacteur is.
Samen met Bettina van Santen en Ronald Willemsen schreef hij in 2019 het boek Utrecht Bouwt 1945-1975 over de naoorlogse architectuur in de stad. Het nieuwe boek gaat over de periode die daaraan voorafging.
(tekst gaat verder onder afbeelding)

Donaties
De verwachting is dat het boek in juni van dit jaar kan worden uitgegeven. Om het boek uit te geven wordt gevraagd om donaties. Met het opgehaalde bedrag worden de productiekosten betaald.
Tegenprestaties voor een donatie zijn onder meer een gesigneerd exemplaar of een kaart met de vergeten gebouwen in een plattegrond. Kijk op Voordekunst voor meer informatie.
10 Reacties
ReagerenHee, een bestseller.
Eindelijk!
Leuk! Meteen besteld.
Helemaal eens met BdV: een bestseller. En met Marge. De wens van velen wordt dan eindelijk vervuld. Meteen gedoneerd. Ik wens Arjan veel succes toe met dit project. Wat ik ervan zag, ziet het boek er heel mooi uit. Voor de Utrechter die van zijn stad houdt een heerlijk hebbeding. Ook mooi om weg te geven als cadeau. Dankjewel Arjan.
gebouwen: ❤️
boeken: ❤️
———————
boeken over gebouwen: ❤️❤️
Probleem is wel dat de gebouwen uit Vergeten Gebouwen nu geen vergeten gebouwen meer zijn. Er moet dus wel een deel twee gaan komen met de vergeten gebouwen die in Vergeten Gebouwen vergeten zijn. Ik heb er vertrouwen in dat er nog genoeg andere gebouwen (bijna) vergeten zijn.
Eindelijk!
Donatie is geregeld, dank voor deze mogelijkheid weer iets aan documeentatie over Utrecht te kunnen faciliteren. Jouw artikelen vormen altijd weer een interessante aanvulling op de reeds aanwezige kennis.
@ab: eens. Ik begrijp dat het boek een verzameling wordt van de artikelen die eerder op Duic hebben gestaan En dus eigenlijk niet (meer) vergeten zijn.
Vroeg er herhaaldelijk om, en nu komt het ! Heb ook gedoneerd.