De Tussenvoorziening viert 25-jaar hulp aan kwetsbare Utrechters | De Utrechtse Internet Courant De Tussenvoorziening viert 25-jaar hulp aan kwetsbare Utrechters | De Utrechtse Internet Courant

De Tussenvoorziening viert 25-jaar hulp aan kwetsbare Utrechters

De Tussenvoorziening viert 25-jaar hulp aan kwetsbare Utrechters
De nachtopvang Sleep Inn van De Tussenvoorziening. Archiefbeeld DUIC
De Tussenvoorziening werd in 1993 opgericht in Utrecht en bestaat zodoende al 25 jaar. Tegenwoordig is de Tussenvoorziening een professionele organisatie die hulp geeft aan honderden mensen in Utrecht.

De Tussenvoorziening werd in 1993 opgericht in Utrecht en bestaat zodoende al 25 jaar. Tegenwoordig is de Tussenvoorziening een professionele organisatie die hulp geeft aan honderden mensen in Utrecht.

Het was in de begin jaren negentig slecht gesteld met de opvang van daklozen in Utrecht, vooral te zien in de beruchte ‘junkentunnel’ onder Hoog Catharijne. De Sleep Inn, Emmaus Haarzuilens en de kerken in de binnenstad vonden deze situatie onhoudbaar en richtten op 10 december 1993 de Tussenvoorziening op.

Het begon met een kleine organisatie die ongeveer 20 daklozen een plek met lichte begeleiding wilde bieden en opvang organiseerde voor buitenslapers. Een jaar later werd vanuit de ‘Tussenbus’ – die parkeerde in het Moreelsepark – soep en dekens uitgedeeld aan buitenslapers.

Steeds meer organisaties sloten zich aan bij de Tussenvoorziening om kwetsbare mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen. Inmiddels zijn er meer dan 10 organisaties betrokken bij het werk, waaronder de NoiZ, ’t Smulhuis, Meisjesstad, Weerdsingel en de Stek.

Professionele organisatie

De Tussenvoorziening ziet als grote successen van de afgelopen jaren de start van Stadsgeldbeheer in 1997, voor de financiële begeleiding van cliënten, Housing First en de gemengde woonvormen in ’t Groene Sticht, Parana en Majella.

In 2018 is de Tussenvoorziening een professionele organisatie die hulp biedt aan bijna 700 mensen in woonvoorzieningen, ruim 120 mensen in de crisisopvang en op jaarbasis ongeveer 700 gasten in de laagdrempelige opvang.

De organisatie krijgt veel hulp van vrijwilligers. Momenteel zetten rond de 450 mensen zich gemiddeld 4,5 uur per week op een of andere manier belangeloos in voor de cliënten. Het gaat om onder meer de Nachtopvang, het Smulhuis, Financieel Vrijwilligers en in de winter als gastheer of –vrouw op de koudweer-locatie Stadsbrug.

De Tussenvoorziening moet de afgelopen maanden concluderen dat hun werk weer belangrijker wordt. “De druk op de opvang neemt toe. Mensen met schulden voor wie hulp tekort schiet, chronische GGZ-patiënten voor wie nergens plek is en andere mensen die tussen wal en schip dreigen te raken vinden een plek bij de Tussenvoorziening. Zo blijft deze hulp ook na 25 jaar nog steeds nodig.”

3 Reacties

Reageren
  1. Bernhard

    De Tussenvoorziening doet ontzettend belangrijk werk!

  2. William Poutsma

    Als oud-bewoner (eerste lichting) van Parana kan ik zeggen: wat een intense maar leuke tijd, goed initiatief, reguliere huurders mixen met reintegreerders.

  3. Anne Marie ten Berge

    Stichting De Tussenvoorziening (KvK-41186533) heeft meerdere activiteiten: Bijv: De Sleep-in en het Smulhuis, maar ook: het geven van maatschappelijk advies, gemeenschapshuizen en samenwerkingsverbanden op het gebied van welzijn. Maar hoe kan het dat deze stichting de voedselbank verbiedt mij als armlastige te helpen ? Bernard: De TV mag dan belangrijk werk doen maar in wiens belang ? Belangrijk werk is iets anders van goed werk. Goed werk doen alle vrijwilligers die voor ons een warme maaltijd koken in het Smulhuis. Dat wij van ons inkomen (nihil) toch nog €2,70 moeten betalen is weer zo’n belangrijke maar zeer slechte beslissing van de Stichting De Tussenvoorziening

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).