De Westerkade heeft een “Hans Spekman Brug”, gebreid nog wel | De Utrechtse Internet Courant De Westerkade heeft een “Hans Spekman Brug”, gebreid nog wel | De Utrechtse Internet Courant

De Westerkade heeft een “Hans Spekman Brug”, gebreid nog wel

De Westerkade heeft een “Hans Spekman Brug”, gebreid nog wel

Hoe maak je van een bouwput iets feestelijks? Dat vroeg Kor van der Kooij van Westerkade Kunstprojecten zich af toen de Westerkade fietstunnel in februari voor de tweede keer een jaar werd afgesloten. Wildbreien was het antwoord.

Was van der Kooij vorig jaar nog enigszins verbolgen over de gang van zaken rondom de sluiting van de fietstunnel, dit jaar wil ze er, samen met de buurt, een feestje van maken. “In plaats van zo’n grijze bouwput willen we de Westerkade mooier maken. Eerst dachten we aan vlaggen, maar dat kon niet aan de gevels. Al snel kwamen we op wildbreien. Wildbreien leeft, het is hip en het is een makkelijke manier om iets op te vrolijken. Bovendien kwamen we in contact met Crafts.nu, zij vertelden ons dat de kunst van het handwerk steeds meer verloren gaat. Dat leek ons een mooi beginpunt om in samenwerking met scholen, zorgcentra, bewoners en ondernemers aan deze vorm van community art te beginnnen.”

Samen breien

En zo geschiedde. Op 7 april ging het wildbreievenement officieel van start en inmiddels breien de leerlingen van de Vrije School, de Kleine dichter, de Beiaard en een aantal leerlingen van de Kohnstammschool er lustig op los. Ook de buurtbewoners en de bewoners van woonzorgcentrum Tolsteeg en het oude blijf van mijn lijf huis doen vrolijk mee. “Alleen de ondernemers nog niet, maar ja, die zijn natuurlijk ook druk met ondernemen”, lacht van der Kooij.

Hartenwensen

Op zondag 2 juni is het volgende feestje: de dag van de hartenwens. “Iedereen mag een vlaggetje invullen met een wens, die worden opgehangen aan de reling van de Westerkade en door een loting wordt een van de wensen vervuld.” Irreële wensen zijn volgens van der Kooij geen probleem. “Als iemand de sterren aan wil raken, dan halen we gewoon Gordon erbij! Het gaat er om dat we er plezier aan beleven en om de zogenaamde moeilijkheden heen werken.”

Hans Spekmanbrug

Naast de wensen wordt er ook een workshop armbandjes maken van fietsbanden gegeven en zal de wensfee voorlezen. Ook wordt de tijdelijke fietsbrug die ProRail installeerde tussen de ooster- en de westerkade verder aangekleed met breisels. “De ene kant van de brug is al helemaal versierd, op 2 juni doen we de andere kant.”

Om 16:00 uur wordt de fietsbrug officieel geopend. En wat is een brugopening zonder hem naar iemand te vernoemen? Aan Hans Spekman de eer. “Hij droeg in het verleden vaak gebreide truien dus leek het ons leuk om de brug naar hem te vernoemen”, verklaart van der Kooij. Spekman kan helaas niet bij zijn brugopening zijn, maar dat mag voor van der Kooij de pret niet drukken. “We gaan er gewoon weer een leuke dag van maken. Het is eigenlijk de bedoeling dat mensen het bijna jammer gaan vinden dat de tunnel straks weer open gaat.”

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).