Het aanbod van deelvervoer in Utrecht wordt verder uitgebreid. Er komt een tweede aanbieder van bakfietsen waarbij de rijwielen niet meer op dezelfde plek ingeleverd moeten worden. Ook werkt de gemeente aan een plan waarmee deelfietsen regionaal gebruikt kunnen worden.
Er komen 250 nieuwe elektrische deelbakfietsen van Baqme in Utrecht. Een deel hiervan zijn ‘back to many, waarbij ze op een andere plek achtergelaten kunnen worden dan waar ze zijn opgehaald, en ook beschikbaar zijn in buurgemeenten. Het gaat hierbij om een proef van twee jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.
Hoewel de proefperiode oorspronkelijk deze zomer zou beginnen, is de start vanwege overbelasting bij aanbieder Baqme uitgesteld tot begin 2025. Baqme werkt onder meer samen met het Utrechtse bakfietsmerk Dolly.
Deelfietsen
De gemeente wil verder dat elektrische deelfietsen ook regionaal gebruikt kunnen worden. Daarmee moet het makkelijker worden om een deelfiets te pakken als het vertrekpunt of bestemming in een omliggende gemeente is. Dit vraagt om wijzigingen in de manier waarop deelmobiliteit nu georganiseerd is. De gemeente verwacht daarom pas vanaf 2026 plannen voor regionale opschaling op te nemen bij het verlenen van vergunningen aan aanbieders zoals TIER.
Deelauto’s
De groeiende populariteit van deelvervoer in Utrecht blijkt ook uit het toenemende aantal deelauto’s. Utrecht heeft het hoogste aantal accounts per 100.000 inwoners bij deelautoaanbieder MyWheels. Daarnaast is het aantal klanten afgelopen voorjaar met bijna 20 procent toegenomen, mede door de overname van het wagenpark van Utrechtse deelautobedrijf We Drive Solar door MyWheels.
MyWheels heeft geconstateerd dat deelauto’s in sommige buurten minder vaak worden gebruikt. Daarom heeft de gemeente toestemming gegeven om tijdelijk een aantal van deze auto’s te verwijderen om een betere verdeling in Utrecht te onderzoeken. Hierdoor zal er de komende tijd soms slechts één auto bij een laadpaal staan in plaats van twee.
De aanbieder moet ervoor zorgen dat de vrijgekomen parkeerplaats tijdelijk een andere invulling krijgt. “In sommige buurten zal dit een invulling met plantenbakken zijn, in buurten met een hoge parkeerdruk wordt de parkeerplaats ingezet als openbare parkeerplaats.” MyWheels verwacht binnen een jaar alle laadpalen weer van twee deelauto’s te hebben voorzien.
30 Reacties
ReagerenAan alle zure autogebruikers die hier onder dit artikel gaan roepen (zie vorige berichten over deelvervoer) dat dit geldverspilling is: door dit soort deelvervoer is het voor mij mogelijk om zonder auto door het leven te gaan. Dus jij hebt meer ruimte om je wagentje te parkeren en het is minder druk op de weg, ik heb minder kosten want 4x per maand zo’n bakfiets of een greenwheels huren kost me alles bij elkaar nog geen 4 tientjes.
Dat jij liever met de auto gaat, daar heb ik geen last van en dat moet je helemaal zelf weten. Win-win zou ik zeggen.
“Back to many”
Blahblahblah
Regel iets voor warm-delen van bakfietsen en auto”s, dus gewoon onderling. Geen kosten (of zelfs subsidie) voor commerciele verhuurder, veel goedkoper en logischer voor gebruiker want bv geen kosten bij stilstaan als je het gewoon onderling afstemt) etc.
Zolang @Sluiptetter zulke rationele afwegingen maakt en mij als voetganger niet met een al of niet gehuurde bakfiets op een trottoir hindert of bedreigt kan ik het alleen maar eens zijn. Mede door @Sluiptetters besef dat er mensen zijn die andere afwegingen maken.
Sluiptetter, hartstikke bedankt en een compliment bij deze. Ik hoop dat u een voorbeeld bent voor velen en met een beetje heel erg veel mazzel kunnen ze betaald parkeren in heel Utrecht dan afschaffen . Nogmaals bedankt Sluiptetter.
Groetjes een zure autobezitter.
@sluiptetter. Hou eens op met je gebalanceerde reactie. Daar is helemaal geen ruimte voor hier! Verder fijn voor je. En fijn dat de rest het ook allemaal zelf mag weten!
Nooit begrepen waarom je als volwassen mens geen eigen auto zou hebben. Is net zoiets als geen eigen huis. Beetje armoedig. Maar in de reaguursels lekker jaloers afreageren op mensen die wel een auto hebben.
HUURfietsen. HUURauto’s. HUURbakfietsen.
Een uitkomst voor velen, maar wel graag de juiste terminologie gebruiken.
Het gebruik van deelauto’s en deelfietsen is nog dermate laag dat er geen statistische gegevens bij het CBS te vinden zijn.
Meer auto’s ondanks ontmoediging: waarom het voor Utrecht zo moeilijk is de auto de stad uit te krijgen
https://nos.nl/regio/utrecht/artikel/445244-meer-auto-s-ondanks-ontmoediging-waarom-het-voor-utrecht-zo-moeilijk-is-de-auto-de-stad-uit-te-krijgen
En maar blijven juichen dat het er zo fantastisch voorstaat.
De linkse partijen hebben niet voor niets een zware nederlaag geleden bij de laatste verkiezingen. De walhalla verhalen worden niet geloofd. Maar Groen66 gaat in Utrecht onverdroten voort. De nederlagen zullen, helaas, nog veel groter worden.
Oprechte vraag: Zijn de bakfietsen echt zo populair of gebruiken de utrechters hun 40 euro gratis tegoed en daarna niet (vaak) meer?
Dat gaat gegarandeerd overlast opleveren als zo’n bakfiets in een bepaalde zone kan worden ingeleverd i.p.v. steeds terug naar zijn vaste plek. Obstakels op de stoep. Al helemaal als zo’n bakfiets er langdurig staat. Dat heb je ook met die Tier fietsen. Het is zo ongeveer afval geworden. Opgestapeld op elkaar, omgewaaid, nemen de zeer schaarse fietsrekken zeer langdurig in beslag etc. etc. etc.
In veel steden (Parijs, Berlijn) wordt de hoeveelheid deel (oftewel huur) fietsen, auto’s aan banden gelegd omdat het voor veel overlast zorgt en overal plekken bezet houdt en als afval wordt achtergelaten. Uiteraard weet Utrecht het weer beter en verwelkomt grote bakfietsen bij het meestal stilstaand en in de wegstaand aanbod
Kan iemand mijn moeder van 98 meenemen in de bakfiets.Wandelen met haar in rolstoel niet mogelijk, door trottoirs die volstaan met fietsen
Utrecht u weet wel de fiets , bij gebruik daarvan is alles geoorloofd
@Bart van Dam: Veel steden? U noemt er twee als voorbeeld, maar als het om Parijs gaat, klopt uw bewering in ieder geval niet. Ofschoon Parijs de deelstep (terecht) heeft verboden omdat deze gevaarlijk is en overal wordt rondgeslingerd, zet Parijs op dit moment juist verder in op het gebruik van (elektrische) deelfietsen. En doelt u met “het meestal stilstaand en in de wegstaand aanbod” op de (de steeds groter wordende) auto?
Hoeveel fietsverhuurbedrijven kan een stadje als Utrecht nodig hebben hè…? Helemaal niemand (nou ja, behalve de Sluiptetter dan…) gebruikt die wegroestende dingen, en de markt werd al overspoeld met aanbod. Nóg een verhuurder erbij. Jemig…
Ik heb werkelijk geen idee welk ‘gat’ in de markt deze ondernemer hier nu precies lijkt te zien (er is helemaal geen vraag, de Utrechter is verzot op de auto!), maar dat laat verder onverlet dat het de ondernemer uiteraard vrij staat om een dergelijk roekeloze investering te begaan op eigen kosten.
Normaal wens ik de ondernemer ter afsluiting altijd succes en baggervette winsten toe, maar in dit geval moet ik me maar even beperken tot….eh…succes en hopelijk beperkte verliezen?
“Utrecht heeft het hoogste aantal accounts per 100.000 inwoners bij deelautoaanbieder MyWheels.”
“Daarnaast is het aantal klanten afgelopen voorjaar met bijna 20 procent toegenomen”
Nietszeggende linkspopulistische marketing statements voor de buhne van de groene kerk.
“De gemeente wil verder dat elektrische deelfietsen ook regionaal gebruikt kunnen worden”
Ook loosgelul in de groene ruimte.
eDeelfietsen kunnen namelijk nu ook al regionaal worden gebruikt, dat staat de fietshuurder namelijk volkomen vrij om te doen als deze maar betaald.
Feit, eenvoudig te onderbouwen met cijfers CBS.
1) Mensen maken met ALLE vervoersmiddelen minder verplaatsingen over kortere afstand per dag wat minder reistijd oplevert.
2) Mensen fietsen al sinds 1960 (afschaffing 6 daagse werkweek door invoering vrije zaterdag) gemiddeld een kwartiertje.
De beruchte
‘zweetafstand’ omdat fietsen nu eenmaal een fysieke activiteit is en na een kwartiertje doortrappen het zweet (en ‘t luchtje) begint te komen.
Volgens het CBS komt dat neer op 3-3.5km per dag anno 2023.
Zeist ligt 9km verderop, Maarssen is ook 6-7km verderop idem voor Bunnik, Odijk en Breukelen zitten al op 12 km. Dat is een stuk verder dan een kwartiertje fietsen….en dan moeten ze ook nog terug…
Daarom staan er wel steeds langer wordende files maar blijven die fietspaden tussen de dorpen/steden onderling zo weinig gebruikt.
De slinkse gemeente wil zo veel, maar de praktijk wijst toch iets heel anders uit.
Voornamelijk dat het businessplan voor huurfietsen, in een land waar men gemiddeld 1.5 fiets per persoon in het bezit heeft, in de realiteit een financiele bodemloze put is… TENZIJ mensen worden gedwongen om deelvervoer over langere afstanden dan die gemiddeld 3.5km met kwartiertje trappen per dag te gaan gebruiken…
Dwang en drang met autopestgedrag, daar is onze slinkse gemeente al sinds 2014 bijzonder fanatiek mee bezig…zonder enig resultaat anders dan een enorme verrommeling, milieuvervuiling en verloedering van de openbare ruimte alsook een tekort van ettelijke tientallen miljoenen.
Regeren is vooruitzien, dat is toch iets heel anders dan de bevolking wensen te onderwerpen aan een achterlijke dictatuur.
Deze Utrechter binnenstadsbewoner is absoluut niet verzot op de auto en wenst Baqme een vriendelijke toekomst toe. Alleen: waarom moest de naam nu weer met zo’n modieuze letter q?
Steeds meer blijkt DUIC het doorgeefluik van de gemeente, van enige kritische blik is totaal geen sprake.
Betere kop: gemeente staat toe dat meer bakfietsverHUURders hun spullen mogen stallen in de openbare ruimte.
Stop met de term deelvervoer. Dit is geen delen, dit is verhuur. In de openbare ruimte. Die van ons is. En niet van een bakfietsboer.
Komop DUIC, jullie kunnen beter.
Leuk een deel auto, maar als je deze wil gebruiken is die dan alleen nog in de volgende wijk beschikbaar en vaak ook niet als je deze snel nodig heb, ja, als je de auto een maand van te voren reserveert (alleen weet je dan nog niet dat je een auto nodig heb) De witte fietsen van de vorige eeuw, die iedereen kon gebruiken die altijd stuk waren en met lekke banden stonden en als je ergens was kon je lopend terug, want de fiets was in gebruik bij een ander. Deel fietsen, maar het grote probleem is dat alles wat op wielen staat, erg vaak gestolen wordt en dat gaat zeker gelden voor elektrische deelbakfietsen en de politie heeft het druk met van alles en geen tijd voor gestolen fietsen en wat gaat je dat kosten als hij gestolen wordt terwijl jij net even bij het winkelcentrum je boodschappen haalt, denk daar maar eens goed over na?????
@KH U wilt dat elk huishouden één of twee auto’s heeft en die allemaal voor de deur kunnen? Dat kan, in Nieuwegein en Houten. Het pást toch gewoon niet? En fijn voor u dat u niet uit uw geen-zweet-comfort zone wilt, maar het gros van de mensen is wat ambitieuzer.
@Geewee Er zijn veel mensen die regelmatig een Cangaroo huren. Ik kom zelfs mensen tegen die dat elke dag doen.
@Sluiptetter Hulde!
@ Utrecht voor utrecht
Eén auto in de straat parkeren per woning kon al nooit in de binnenstad, maar is nu in de omliggende wijken ook niet meer mogelijk.
Alle lege huizen lekken zijn volgebouwd of gebouwen zijn gesloopt om woontorens zonder voldoende parkeergelegenheid neer te zetten. Er zijn veel meer mensen bij gekomen die zich verplaatsen en de stad is nog steeds groeiende.
Er is geen beleid gevoerd voor de infra; de wegen zijn niet verbreed bijv. En ja, nu is er dus een groot probleem ontstaan in de openbare ruimte dat de komende jaren alleen maar nijpender wordt. Alles is te krap bemeten en dus is er geen plek voor auto’s en fietsers.
Regeren = vooruitzien, maar dat is in Utrecht blijkbaar niet gelukt de afgelopen 30 jaar. In Parijs kun je bijv. wel overal (in de buurt) komen en parkeren met de auto.
Aan Koelhoofd, mooie redenatie hoor, maar hij klopt niet helemaal. Bromsnor was ruim 10 geleden woonachtig in Breukelen en werkzaam op de Uithof. Een reisafstand van 20 km (binnendoor). Mevrouw Bromsnor hetzelfde. Dagelijks in de file om in de spits de Uithof op of af te komen. Gemiddeld een reistijd van 1 uur. Met het OV was het niet beter. Bromsnor heeft destijds een electrische fiets aangeschaft, die max 27 km/uur kon. Met enig gebrek aan respect voor stoplichten werd de reistijd verkort tot 45 minuten. Heerlijk, lekker buiten, een beetje peddelen, niet zweten, in de mooie natuur, Bromsnor is nooit meer met de auto gegaan.
Bromsnor is inmiddels verhuist naar Utrecht, de auto is weg en de (huur) auto en bakfiets staat om de hoek. Bromsnor wil niet meer terug in de auto. Duur en niet leuk.
@Nina Je kunt niet én in een stad willen wonen én alle ruimte hebben. Dan heeft u het fenomeen “Nederlandse stad” niet begrepen.
En Parijs is een mooi voorbeeld waar je NIET de auto voor de deur kan zetten. Parkeren is in Parijs net zo duur als in Utrecht, behalve voor SUVs. Die betalen namelijk 18 euro per uur. Waarom? Omdat de infrastructuur er niet op berekend is. Parijzenaren vinden dat je mag betalen als je onevenredig veel gemeenschappelijke ruimte inneemt. Is wat voor te zeggen.
Regeren is inderdaad vooruit zien en DAAROM faseert Utrecht langzaam parkeerplaatsen uit, voert het overal betaald parkeren in, stimuleert het fietsen en deelvervoer. Dat u het niet eens bent met die visie, wil niet zeggen dat die er niet is.
@Bromsnor,
Fijn dat u, in uw 4e levensfase zo tevreden bent. Echter, de bewoners van Overvecht voldoen niet aan uw profiel. Toch worden zij in de Omgevingsvisie net als u behandeld. Wat vindt u daarvan?
@ Utrechtvoorutrecht
https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-zoekt-manieren-om-drukte-op-fietspaden-te-spreiden-25-000-euro-voor-beste-idee/
Geen visie dus, want met alleen de auto’s weren los je het probleem niet op.
Verder:
“Voor het parkeren op straat gelden van 9 tot 20 uur tarieven tussen de € 4,- en € 6,- per uur, met een maximum parkeerduur van 6 uur. Op zondag (met uitzondering van de maand augustus) is parkeren gratis, net zoals op feestdagen.”
Bron: ANWB.nl en Parclick.nl
@Nina Als je je gegevens zo moet zoeken, woon je niet in de binnenstad, zone A1. Kosten per uur: 7.50 (https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parkeren/parkeerkosten/#c317149). Betaald ook zondag 12:00-18:00. En rest van de week 7:00-1:00. Dus uw informatie klopt niet.
Ook als de visie nog niet 100% uitgedacht is, is het een visie. U wilt het tekort van 80 miljoen qegwerken. Dat is een visie maar uw plan is nog niet compleet.
Excuus. Mijn reactie gaat over de parkeerkosten in Parijs en die zijn inderdaad een heel stuk goedkoper 😉
Verder over het begrotingstekort in onze gemeente. Dit zegt de gemeentewet:
“In de tweede plaats financieel: volgens de Gemeentewet (art. 189) heeft de raad expliciet als taak om ervoor te zorgen er geen financieel tekort is (de begroting moet in ieder geval meerjarig, sluitend zijn).”
Ik heb derhalve een valide punt.
Een gemeentelijk begrotingstekort is nl. ongrondwettelijk en ik kan mij voorstellen dat het verder laten oplopen van het begrotingstekort nog veel ernstiger is.
Waarom hier niet wordt ingegrepen door de provincie is mij een raadsel.
Bron: https://vng.nl/artikelen/rol-gemeenteraad
@ KH:
12 km fietsen? Ik fietste vroeger 15 km naar school, en 15 terug! Daarnaast bezorgde ik ook nog de krant wat mij zeker ook nog eens 10 km kostte/opleverde.
Waarom ophouden met fietsen als je daarna gaat werken? Obesitas is niet voor niks een enorm toenemend probleem aan het worden in NL. Je klinkt wat als een verwend kind.
En autopest-gedrag? Voetgangers en fietsers werden jarenlang – door autouitlaatgssen, -lawaai, en -asogedrag, en worden nu gelukkig steeds minder gepest. Voetgangers en fietsers hebben steeds meer ruimte terug geclaimd, en dat gaat niet meer stoppen. A’ damsestraatweg wordt nieuwe stadsboulevard. Fijn heerlijk veel rustiger zal het daar worden. Knip op de Catharijnesingel is de volgende maatregel. 30 km, hopelijk versneld ingevoerd, want 2030 is veel te ver weg, de volgende. Veel Utrechters zijn het razende verkeer in de stad al jaren zat!
@ M,A;
Er moet idd nog een fiets ontwikkeld worden die een rolstoel kan duwen of trekken, maar daar zal eerdaags zich wel iemand toe zetten.
@ Pierre:
Natuurlijk mag iedereen zijn eigen auto hebben. Alleen moet je wel de gevolgen daarvan dragen. En dat is niet: schelden op de (hoge) tarieven van de, terecht, schaarse parkeerruimte.
@ Nina: Klopt, de wegen zijn gelukkig niet verbreed, worden godzijdank eerder versmald (bijv. stadsboulevards). Er is idd geen ruimte voor auto’s én fietsen, dus kiezen we voor wat minder ruimte inneemt, – lawaai veroorzaakt en – het milieu verpest.
@ Sl.Sch.er:
De meerderheid, volgens u ‘de Utrechter’, heeft op dit college gestemd. Dus ik weet niet waar u het over heeft.
@ o.a. Sluiptetter, Rose, Bromsnor: Bravo!
@ M,A:
Uiteraard ga ik, of anderen, het probleem met uw moeder niet oplossen! Maar volgens mij lijkt u niet bekend met het ‘verschijnsel taxi dan wel valys-taxi dan wel regio taxi, evt. ov-taxi. En anders eens informeren bij de gemeente. Misschien toch niet zo ingewikkeld allemaal.