Pegida mag woensdag niet demonstreren op Moskeeplein; protest wel toegestaan bij Paardenveld - De Utrechtse Internet Courant Pegida mag woensdag niet demonstreren op Moskeeplein; protest wel toegestaan bij Paardenveld - De Utrechtse Internet Courant

Pegida mag woensdag niet demonstreren op Moskeeplein; protest wel toegestaan bij Paardenveld

Pegida mag woensdag niet demonstreren op Moskeeplein; protest wel toegestaan bij Paardenveld
Tijdens een eerdere demonstratie op het Moskeeplein liep het uit de hand
Pegida mag deze week niet demonstreren op het Moskeeplein in Utrecht. Een eerder protest van de anti-islambeweging liep uit op ongeregeldheden. Reden voor Pegida om nog een keer te demonstreren op die plek, maar de gemeente laat weten dat dit vanwege de veiligheid niet mag. Wel is Pegida welkom op het terrein naast parkeergarage Paardenveld.

Pegida mag deze week niet demonstreren op het Moskeeplein in Utrecht. Een eerder protest van de anti-islambeweging liep uit op ongeregeldheden. Reden voor Pegida om nog een keer te demonstreren op die plek, maar de gemeente laat weten dat dit vanwege de veiligheid niet mag. Wel is Pegida welkom op het terrein naast parkeergarage Paardenveld.

De anti-islambeweging Pegida wil graag bij de Ulu-moskee in Lombok een film tonen met beelden die ‘de gruwelijke waarheid van de islam laten zien’. De protestgroep probeerde dit al op 5 oktober, maar die demonstratie werd vroegtijdig beëindigd toen omstanders met spullen begonnen te gooien. Pegida kondigde al gauw aan om terug te komen.

De groep liet weten dat ze woensdag 24 oktober weer naar het Moskeeplein zou gaan. Uit oogpunt van de openbare orde en veiligheid heeft locoburgemeester Kees Diepeveen, in overleg met politie en Openbaar Ministerie, de Nieuwekade (het terrein naast parkeergarage Paardenveld) aangewezen als locatie voor deze demonstratie, die tussen 20.00 en 23.00 uur staat gepland.

Beter beheersbaar

De gemeente laat over de locatiewijziging weten: “Gezien het verloop van de demonstratie van 5 oktober achten de gemeente en de politie het niet uitgesloten dat aanstaande woensdag opnieuw pogingen tot verstoringen en wanordelijkheden plaatsvinden. Daarom is gezocht naar een plek die beter beheersbaar, zichtbaar en controleerbaar is, zodat de demonstranten bij ongeregeldheden beter kunnen worden afgeschermd.”

Pegida Nederland is geïnformeerd over de voorgenomen beperking. Zij hebben de gelegenheid hierop te reageren en hun zienswijze te geven. Ook heeft de gemeente diverse moskeebesturen, ondernemers en andere partijen geïnformeerd over het voorgenomen besluit.

16 Reacties

Reageren
 1. Y

  Haha heerlijk zeg!

 2. Cor

  Het terrein naast parkeergarage Paardenveld. Even denken, wat zit daar ook alweer nog meer…..die ene strandtent, de singel, grasveld en….het politiebureau. Prima locatie!

 3. Berend

  Ze kunnen beter de echte vuurhaarden opzoeken en daar protesteren.

 4. Geenstijl@Utrecht

  @Y 22/10/2018 – 11:25,

  Ik heb niks met dit soort mensen, maar dit laat zien dat er niet meer fatsoenlijk gedemonstreerd kan worden in Utrecht, en dat geweld vanuit deze hoek heeft gewonnen, intolerantie heeft gewonnen boven gezond verstand in deze.
  Het vooroordeel tegen de Islam word bevestigd door dit soort domme kortzichtige mensen.

 5. Herman

  Pegidia, bestaat uit een veroordeelde wapenhandelaar en een aantal meelopers die om onduidelijke redenen ook aanwezig zijn.

 6. BW

  @Geenstijl
  Onder toezicht van een cordon ME zal er heus wel gedemonstreerd kunnen worden (en kunnen de raddraaiers ook best opgepakt worden), de vraag is alleen of je dat moet willen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dat recht geldt voor iedereen, maar als Feyenoord fans besluiten om te willen demonstreren op het Arenaplein in Amsterdam dan zal dan om begrijpelijke redenen ook worden verboden. Dat is dan ook de spagaat waar de gemeente in zit en eerlijk gezegd begrijp ik deze keuze wel.

  Overigens is de keuze om voor deze moskee te demonstreren best discutabel. Pegida wil aantonen dat de islam een onverdraagzame religie is, terwijl deze moskee bij mijn weten nooit in verband is gebracht met extremisme. Ondertussen komen de rotzakjes met bontkraag wel massaal uit hun holen gekropen zodat het net lijkt alsof Pegida een valide punt maakt.

 7. JdV

  De burgemeester buigt voor geweld door extremisten. Dan ben je niet meer de baas van je eigen stad, dan heb je het opgegeven.

 8. Joep

  @ Geen stijl

  Je hebt niks met dit soort mensen behalve dat je er steevast sympathie voor hebt (gelet op je reacties de afgelopen jaren).

  Geijkte rechtste tactiek die je toepast.

  Dus omdat er een paar relschopperstjes waren zijn alle moslims mensen die protesten verstoren? Wat een onzin zeg. Zo lust ik ze wel weer.

  Daarnaast gebeurde er precies wat Pegida wilde, uitlokking derhalve, Uitlokking is een strafbaar feit.

  Nu zullen ze (Pegida) wel weer gaan janken, maar let wel, zo’n beetje alle Pegida demonstraties zijn gewoon doorgegaan in Utrecht, op een enkele na. De overheid faciliteert ze, houdt terreinen voor ze vrij, geeft tienduizenden- honderdduizenden euro’s aan beveiliging uit. Misschien krijgen ze niet altijd de plek waar ze graag willen demonstreren, maar plek krijgen ze bijna altijd en dat geldt voor allerlei soorten demonstraties, ook van andere groepen. Dit ontkennen of daar glashard over liegen, dat is wat Pegida structureel doet. Alleen maar zodat een groepje marginale, voornamelijk duitse nationalisten, onnodig olie op het vuur aan het gooien is, aan uitlokking doet en koste wat kost zijn zin en mening wil doordrammen die nauwelijks ondersteund wordt door de inwoners van Nederland.

 9. Toine Goossens

  Pegida is een kleine beweging met een zeer actieve kern en wat losse aanhang daarom heen. Geduldig en met een luisterend oor met die aanhang in gesprek gaan, haalt de angel uit de groep.
  Ook met Wagensveld valt een heel goed gesprek te voeren, maar die blijft halsstarrig aan zijn verzet vast houden. Het is mij een raadsel waarom.

  Ondertussen blijft Nederland op weg naar een samenleving waarin de fundamentele uitgangspunten van de democratie centraal staan. Die gelden voor iedereen. Ongeacht ………………………………..
  Permanent iedereen tegenspreken die de fundamentele uitgangspunten geweld aan doet. Permanent herhalen: “Hier staan wij voor’, dat leidt tot eenheid en nationaal gevoel en marginaliseert degenen die zich daar niet bij neer wensen te leggen.

 10. Geenstijl@Utrecht

  @Joep 22/10/2018 – 12:47.

  Joepi wat jij van mij vind boeit mij niet, en ik ben niet rechts hoor, ik heb meer buitenlandse vrienden dan jij ooit zal hebben, maar ben wel realistisch, nu jij nog.
  Weet je wat wel zo is dat links meer aantoonbaar geweld gebruikt dan rechts , beste linkse Joep.
  Ik heb dus weinig woorden nodig .oep.

 11. Luuk Upuuk

  Shit doesn’t happen, it’s caused by assholes!

 12. Joep

  @ JdV

  En waar buigt de burgemeester dan precies voor?

  Pegida mag keer op keer demonstreren in Utrecht. Ze krijgen keer op keer TOESTEMMING. Echter bepaalt de burgemeester, daar is hij immers voor, op welke plek dat kan en of er genoeg politie inzetbaar is.

  Aangezien Pegida aan uitlokking doet is het logisch dat ze een andere plek toegewezen krijgen.

  Wij, de inwoners, betalen duizenden euro’s belastinggeld om politieoptreden mogelijk te maken, zodat Pegida bij een tolerante moskee een punt wil maken dat daar niet te maken valt. Ensceneren en uitlokken dus.

 13. Theo

  Als je maar voldoende mensen kunt optrommelen en dreigt met geweld dan krijg je gewoon je zin: mensen die een tegengeluid willen laten horen wordt dat onmogelijk gemaakt.
  Het Paardeveld notabene. Daar komt geen hond.

 14. Bernhard

  Ook Pegida moet kunnen demonstreren, zonder door stenengooiend tuig bekogeld te worden. Dat het een stel leeghoofden zijn doet daar niets aan af.

 15. Theo

  @BW
  Je hebt het over rotzakjes met bontkraag die de zaak voor de brave moslims zouden verpesten.
  Maar stel je eens voor dat de politie, of voor mijn part de ME, die rotzakjes zou oppakken. Denk je dat de verzamelde menigte dat zou laten gebeuren?

 16. Jeroen

  @Theo, ja dat denk ik inderdaad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).