Demonstratie Pegida vroegtijdig afgebroken vanwege ongeregeldheden | De Utrechtse Internet Courant Demonstratie Pegida vroegtijdig afgebroken vanwege ongeregeldheden | De Utrechtse Internet Courant

Demonstratie Pegida vroegtijdig afgebroken vanwege ongeregeldheden

Demonstratie Pegida vroegtijdig afgebroken vanwege ongeregeldheden
Een protest van anti-islambeweging Pegida vrijdagavond voor de Ulu-moskee in Lombok is door burgemeester Jan van Zanen na ongeveer een half uur al beëindigd. Kort na de start van de demonstratie werd het onrustig.

Een protest van anti-islambeweging Pegida vrijdagavond voor de Ulu-moskee in Lombok is door burgemeester Jan van Zanen na ongeveer een half uur al beëindigd. Kort na de start van de demonstratie werd het onrustig.

Zo’n 150 omstanders gooiden onder meer met eieren, tomaten, vuurwerk en glas. Op advies van politie en gemeente heeft de burgemeester toen besloten de demonstratie af te gelasten.

De vele vrijwilligers van de moskee probeerden de heethoofden nog te kalmeren. Even leek dit ook te lukken, toen één met een megafoon de jongeren toesprak. Hij zei dat ze zich niet moesten laten provoceren, en ging daarna koranverzen oplezen. Het werd echter snel daarna weer onrustig.

Charges
De Mobiele Eenheid van de politie voerden een aantal charges uit, en dreef de jongeren het Moskeeplein af.

Een omstander zei zich ‘kapot te schamen’ voor de acties van de relschoppers. “Door hun gedrag krijgt de moskee een slechte naam, en dat is onterecht want ik zie die jongens daar nooit. Het zijn gewoon straatschoffies en ze doen precies wat Pegida wil. Ze laten zich provoceren.”

Pegida
In een reactie op Facebook laat Pegida weten dat de rechtstaat weer niet verdedigd kon worden. “Met flessen, eieren, appels, vuurwerk en tomaten gooiende moslims zorgen ervoor dat de burgemeester de demonstratie na tien minuten al moet afbreken”, is te lezen in de post. Aanhangers van de anti-islambeweging werden na het protest met een bus, en onder politie-escorte, weggebracht.

Fotoverslag

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Paul

  De “knuffel prinsjes” van links Nederland waren weer aan het rellen.

  Maken zich druk om 15 man….man o man…in wat voor land leven we momenteel.

  Wanneer gaan de Pechtoldjes, de Klavertjes en de Asschertjes zich daar nou eens druk om maken ipv stoere klimaat en belastingtaxtaal te roepen in Algemene Beschouwingen.

  Blijf het probleem maar wegkijken en weg stoppen!

 2. TP

  Religie, met de islam voorop is verantwoordelijk voor ontzettend veel ongelijkheid, onderdrukking, uitsluiting en wat niet meer zij. Ik snap van Pegida dat zij protesteren bij dit filiaal van de islam. De islam zal van binnenuit moeten veranderen, dit had een klein zetje kunnen zijn. Jammer dat sommigen dit zien als rechts extrremisme terwijl zij juist protesteren tegen dit onrecht.

 3. Yoshua

  @Paul,
  Ze (mensen niet uit Utrecht, maar Duitsland en België) wilden laten zien dat de islam gewelddadig is.
  Omdat deze 15 mensjes dat wilden aantonen heeft de gemeenschap een dikke ton kosten gemaakt om de knuffel demonstranten te laten demonstreren.
  Deze knuffel demonstranten zijn blijkbaar van mening dat Charlie Hebdo niet voldoende duidelijk heeft gemaakt dat de islam een gewelddadig karakter kan hebben.
  Je hebt gelijk dat we in een raar land leven wanneer we het nodig achten om 15 mensen voor heel veel gemeenschapsgeld naar een door hun zelf samengesteld filmpje te laten kijken in totale isolatie.
  Bejaarden in deze stad krijgen amper thuiszorg en 15 mensen die een filmpje willen kijken in afzondering daar is geld genoeg voor.
  Wat is de volgende demonstratie met veel politie inzet, mensen die willen aantonen dat de aarde rond is?

 4. Geenstijl@Utrecht

  Deze relschoppers zijn nu juist diegene die het klimaat in Nederland verzieken, en zorgen dat rechts juist in opmars komt, zie je wel zullen rechtse charlatans roepen ze zijn allemaal hetzelfde.
  Zolang links wegkijkt voor dit soort figuren en het goedpraten zal de tweedeling in Nederland toenemen.
  Voor de burgemeester een goede tip om met camera toezicht relschoppers op te sporen, en de schade en politie inzet verhalen op deze dames en heren.

 5. JdV

  Waar zijn nou toch die verdedigers van de vrijheid van meningsuiting die normaal DUIC bevolken. Wat is het stil als een legale demonstratie wordt verstoord door lichtgetint reltuig. Waar zijn alle deugers opeens?

 6. Berend

  Pegida is een treurig clubje, maar nog veel treuriger is hoe de islamitische gemeenschap zich hier weer van haar slechtste kant laat zien. Als je zo’n ‘demonstratie’ negeert, dan is er niks aan de hand, nu bevestigen ze alleen maar alle vooroordelen.

 7. Joep

  Grappig dat rechts extremisme altijd door sommigen wordt goedgepraat met non-argumenten die afleiden van het werkelijke probleem in de wereld; het neo-liberalisme. Links is niet de oorzaak, maar juist de oplossing.

  Zo’n beetje problemen zijn terug te herleiden tot rijke stinkerds die de wereld om zeep helpen.

 8. Bert

  Precies wat Pegida doet, uitlokking. Dit is precies waar ze op hoopten en dat maakt meteen duidelijk wat voor viespeuken Pegida zijn. Zaken creëeren, uitlokken; zaken die er eigenlijk niet zijn. De Ulu moskee is een moskee die openstaat voor alle religies en meerdere stromingen. Precies zoals we dat graag zien in de samenleving.

  Het zou me overigens niets verbazen of undercover Pegida dudes zijn zelf als zijnde de tegenpartij de zaak aan het opstoken en staan daar te rellen. Als sinds de brand in Berlijn ooit, een geijkte extreem-rechtse methode.

 9. JdV

  @yoshua. Ik verwacht dat de volgende demonstratie een klein groepje gekkies is die beweren dat zwarte piet racisme is. O nee, wacht even…

 10. JdV

  @joep. Daar denken miljoenen slachtoffers van links in china, rusland en noord korea toch echt anders over.

 11. Cico

  Het zijn gewoon provocateurs die een gewelddadige reacties proberen uit te lokken met pesterijtjes en beledigingen. Uiteraard misbruik makend van ‘vrijheid van meningsuiting’ of ‘vrijheid tot demonstreren’. Dat komt dan neer op een varken roosteren voor een moskee. Of nu weer met een amateuristisch Facebook filmpje met haatzaaiende boodschappen.
  Volgende keer gooi ik ook een tomaat. Lombok moet niet worden misbruikt door deze beroepsactivisten.

 12. Scherpschutter

  @Bert

  Inderdaad precies wat Pegida op hoopte, inderdaad dat het daarom viespeuken zijn….en inderdaad: weer een gemiste kans voor moslims om te laten zien dat we hier inderdaad met de Religie van de Vrede van doen hebben. Not.

  Under cover Pegida’s? Het antwoord is veel simpeler.

  Pegida heeft hier (helaas) gewonnen.

 13. Paul

  @ Yoshua

  En weer met geen woord praten over de relschoppers die wederom allemaal lichtgetint waren.

  Maar je naam zegt me voldoende….weg kijken en de slachtofferrol!

 14. Yoshua

  @jdv,
  Wat heeft vrijheid op het uiten van je mening gemeen met het verstopt in een hoekje gaan staan, om met 15 mensen om Engelstalig bij elkaar geraapte stukjes film te bekijken met ondertiteling.
  Bij het kijken van een film is het ongebruikelijk dat je tijdens het kijken een discussie aangaat.
  Deze mensen hebben totaal geen besef dat er in Nederland een islam criticus door een moslim extremist is omgebracht in 2004.
  Het is volkomen overbodig om naar Nederland te komen om te laten zien dat de islam gewelddadig kan zijn.
  Dat hebben wij 14 jaar geleden al ervaren.
  Ze kunnen net zo goed voor het kantoor van Charlie Hebdo een film laten zien aan de medewerkers om aan te tonen dat de islam gewelddadig kan zijn.
  Maar jij geeft liever geld van de Utrechtse gemeenschap uit aan buitenlanders uit Duitsland en België zodat ze een film kunnen kijken die ze zelf hebben samengesteld.
  Ik geef liever Utrechts gemeenschap geld uit aan Utrechters.
  Misschien kan je ze de volgende keer een kopje thee brengen en ze een knuffel geven.

 15. Job

  @ JdV

  Typisch gevalletje van framing, die we vooral aan de rechter en de extreem-rechterzijde zien.

  Al deze landen zijn en waren dictaturen. Die zijn niet links of rechts, maar dat zijn dictaturen. Er zit in feite ook weinig verschil tussen een rechtse en een linkse dictatuur. Ik zou bepaalde plekken in uw lijstje heden ten dage ook als rechtse dictaturen omschrijven.

  Hoe kan je de linkse sociaal-democratie, dat is politiek links, of anarchisme dat buiten systemen valt, linken aan autoritaire dictaturen. Daar staan zijn verre van en zelfs haaks op. De ene groep bereikt zijn middelen in een parlement, een vertegenwoordiging van de kiezers, de andere groep gelooft niet in staten of centrale overheden. Beiden zijn dus niet snel geneigd te vervallen in dictaturen.

  Ik haat framing. Het is vorm van ophistserij. Precies hetzelfde als Pegida doet. Feiten verdraaien, net iets anders inkleuren, olie op het vuur gooien en vooral stoken, veel stoken. Om zo op kleuterwijze je zin te krijgen.

 16. Utrechter

  @Bert: de Ulu-moskee lokt protest uit. Deze moskee wordt bestuurd door de Diyanet stichting, die rechtstreeks onder meneer Erdogan valt. Nog los van je mening over Erdogan, het kan niet de bedoeling zijn dat een buitenlandse overheid hier een moskee runt. De islam is niet alleen een geloof (wat je lekker zelf moet weten) maar ook een ideologie, rechtssysteem, etc. Daar mag je best tegen prosteren zoals Pegida doet. En je mag het oneens zijn met Pegida maar in Nederland laat je elkaar dan met rust en bestrijdt elkaar met woorden.

 17. Utrechter

  Wonderlijk dat hier zoveel mensen sympathie tonen voor die rechts-extremistische club. In het artikel staat duidelijk dat vrijwilligers van de moskee alles hebben gedaan om de relschoppers te laten stoppen. Ja, dat is natuurlijk tuig, maar Pegida is daar ook op uit, met dit soort demonstraties. Charlie Hebdo wordt er bijgehaald, wat heeft die aanslag hier nu mee te maken? Ik geloof nergens in en ik stem rechts, maar ik verafschuw zowel extreem-rechts als extreem-links. De leider van Pegida, Edwin van W. heeft een tijd in een dorp in onze provincie gewoond, in een dorp in de Vechtstreek. Hij woont nu in Duitsland en wordt daar vervolgd door justitie ivm belastingfraude, hij is zelfs al veroordeeld. Hele onfrisse meneer, hoop dat hij snel een tijdje mag gaan brommen.

 18. bee

  er is aangetoond wat de bedoeling was .
  mensen moeten toch wakkergeschud worden ,bij deze.

 19. @Feynman

  @Utrechter 7/10/2018 – 0:01

  Je bent een realist dus …………………..

 20. Theo

  Het is doodzonde dat onze overheid niet in staat of bereid was om de relschoppers op te pakken. De demonstratie, wat je er ook van vindt, was legaal aangevraagd en toegestaan. Niet toegestaan is het dan om een tegendemonstratie te organiseren en daarmee de Pegida-demonstratie onmogelijk te maken. Toch zijn die mensen die dus fout zaten, zonder enige consequentie vrijuit gegaan. Een overheid die geacht wordt de orde te handhaven moet hier optreden.
  En optreden betekent niet de Pegida-demonstranten het demonstreren te verbieden, maar de relschoppers te arresteren en te berechten. Zoals nu in Friesland gebeurt met de A7-blokkeerders.

 21. Cico

  Alsof deze wijk een broeinest is voor salafisten…. Lombok is nou net een wijk wat een toonbeeld is hoe je wel elkaar kan tolereren. De moskee is actief in de wijk en organiseert van alles, het zijn goede mensen. En dan komen er mensen van buiten roeptoeteren over terroristen in naam van Islam. Hoe hypocriet: angst zaaien over angstzaaiers. Kan daar behoorlijk over de zeik van raken en dat heeft helemaal niks te maken met links, rechts of andere toetsenbord-theorietjes.
  Gewoon hoe je met elkaar omgaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).