Gemeente Utrecht staat demonstraties bij Waku Waku niet meer toe Gemeente Utrecht staat demonstraties bij Waku Waku niet meer toe

Gemeente Utrecht staat demonstraties bij Waku Waku niet meer toe

Gemeente Utrecht staat demonstraties bij Waku Waku niet meer toe
De gemeente Utrecht wil niet dat actievoerders zich nog langer ophouden voor de deur van restaurant Waku Waku. De demonstratie wordt verplaatst naar het Jaarbeursplein. “De ervaringen van de afgelopen dagen maken dat een demonstratieve actie voor deur van de horecagelegenheid niet langer wordt toegestaan”, laat de gemeente weten. Ook zijn bij de gemeente en de burgemeester afgelopen dagen berichten binnengekomen met een bedreigende inhoud.

De gemeente Utrecht wil niet dat actievoerders zich nog langer ophouden voor de deur van restaurant Waku Waku. De demonstratie wordt verplaatst naar het Jaarbeursplein. “De ervaringen van de afgelopen dagen maken dat een demonstratieve actie voor deur van de horecagelegenheid niet langer wordt toegestaan”, laat de gemeente weten. Ook zijn bij de gemeente en de burgemeester afgelopen dagen berichten binnengekomen met een bedreigende inhoud.

Afgelopen dagen verzamelden honderden sympathisanten zich voor de deur van restaurant Waku Waku om de eigenaren hun steun te betuigen. Het restaurant moest maandag op last van de burgemeester de deuren sluiten omdat de eigenaren weigeren coronatoegangsbewijzen te controleren.

De gemeente wil nu dus niet meer dat de actievoerders zich voor de deur van Waku Waku ophouden. De belangrijkste redenen daarvoor zijn volgens de gemeente ‘de impact op de omgeving, zoals voor nabijgelegen bedrijven’, ‘de beperkte ruimte waardoor een gevaarlijke situatie voor de (verkeers-)veiligheid ontstaat’ en ‘het risico op wanordelijkheden dat met het verloop van de tijd toeneemt’.

Restaurant Kloek op Vredenburg besloot dinsdag gesloten te blijven vanwege de acties bij Waku Waku. Ook moesten dinsdag fietsers worden omgeleid en werd het busverkeer over Vredenburg een tijd stilgelegd. “De burgemeester moest een aanwijzing geven om onveilige situaties op en rond de busbaan te beëindigen”, stelt de gemeente. “Het risico op verstoringen van de openbare orde neemt toe naar mate de situatie langer voortduurt.”

Bedreigende berichten

Bij zowel ondernemers, als de gemeente en burgemeester zijn naar aanleiding van het sluiten van Waku Waku berichten binnengekomen ‘met een zeer kwetsende en soms ook bedreigende inhoud’, laat de gemeente weten. Dijksma zegt daarover: “Hier trek ik een grens. Iedereen kan laten weten wat hij of zij van beslissingen vindt. Maar bedreigingen en beledigingen mogen we nooit normaliseren. Als mensen beledigende of bedreigende berichten hebben ontvangen, roep ik hen op hiervan aangifte bij de politie te doen.”

De gemeente benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, waar de gemeente volop ruimte aan geeft. “In Utrecht kunnen we van mening verschillen. We geven alle ruimte aan het – op een respectvolle manier – uiten hiervan. Het aanwijzen van een plek (Jaarbeursplein) waar mensen kunnen demonstreren is hier een voorbeeld van, terwijl we anderzijds ook rekening houden met de belangen van ondernemers en verkeersgebruikers op de drukke verkeersader die het Vredenburg is”, legt burgemeester Sharon Dijksma uit.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Hoog tijd om deze gemeente weer wat spreekwoordelijke ketenen aan te gaan brengen en terug in het hok te stoppen. Hier worden onacceptabele grenzen overschreden. Gemeentes zijn hier niet voor. Die zijn er om plantsoenen aan te harken, niet om eigendommen te schenden door sloten te breken en vervangen zodat de eigenaar niet langer over het eigendom kan beschikken, laat staan om burgers desnoods te lijf te gaan. Links is volledig ontspoord…

  Kies verstandiger volgend jaar, folks. Of kies helemaal niet. Dat is wellicht nog wel veel verstandiger. Gemeentes zijn volstrekt overbodig.

 2. Chris

  Terecht, Dijksma doet haar werk en neemt haar verantwoordelijkheid. Hulde!

 3. Baliekluiver

  De PR stunt van Waku Waku heeft lang genoeg geduurd en heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. Nu deze kwestie onder de rechter is zou het wappievolk zich voorlopig netjes gedeist moet houden, maar iets zegt me dat ze zelfs dat niet zullen gaan begrijpen.

 4. John

  Eens met scherpschutter.
  Sharon danst naar de pijpen van WEF(is ze ook lid van)/VVD/CDA, voor een regel die niet eens goed is bedebatteerd, en grote twijfel bestaat of het uberhaupt enig effect heeft, behalve meer inkomsten voor de test en vaccinatie-industrie. Kijk op google naar het aantal gevallen en doden, het valt echt reuze mee nu al. Gaan we iedereen op andere ziektes testen ook? oh nee, ik bedoel alle klanten, want als je als ongevaccineerde aan het werk gaat mag je wel zonder test of vaccinatie naar binnen.. #willekeur.

 5. Speak Up

  Volledig terecht. Het is een busbaan daar aldaar, en het drukste fietspad van Nederland/ Europa voor de deur, de buurmanondernemer wordt het ondernemen onmogelijk genaakt (met forse financiële schade als gevolg), het Jaarbeursplein is de ge-eikte plek voor een demo (en een toplocatie daarvoor, AAA+ locatie waarvoor geen kosten te hoeven worden neergeteld), etc., etc……

  Scherpschutter begint een beetje een op hol geslagen wauwelaar van….ja, van wat eigenlijk te worden. Zijn argumenten verdwijnen een beetje in de brei inmiddels.

 6. Nico

  Vraagje aan de honderden sympathisanten, Moeten jullie niet werken……..??
  Nico.

 7. Gregor

  Beste, veiligste en meest terechte besluit. Het leek uit te draaien op een anarchistische bende zonder enig respect voor wat dan ook. Iedereen heeft recht op een mening en demonstratie, maar dan wel op aangewezen plekken. Ik ben erg onder de indruk door het handelen van onze burgemeester in dit dossier, chapeau!

 8. Azijnplasser

  Scherpschutters zijn ook overbodig. Mens wat kunnen mensen toch zielig worden.
  Zing toch eens een ander liedje, en graag wat minder vals.

 9. Paul

  het is slecht weer dus zal wel rustig zijn

 10. Binnenstadbewoner

  Heel verstandig besluit van de gemeente. Het enige juiste zelfs. Laat die wappies op bedrijventerrein Lageweide demonstreren ofzo.

 11. Jelle

  Uitstekende beslissing van Dijksma. Buspassagiers, fietsers, de buren van Waku waku, de hulpdiensten… allemaal hadden ze last van deze actievoerders.

  En: die tent dicht tot de uitbaters zich aan de door de meerderheid van de democratisch gekozen Tweede Kamer goedgekeurde regels wensen te houden. Kom nou, niemand staat boven de wet. Zelfs veganisten niet.

 12. Hans

  Heel goed dat de gemeente haar verantwoordelijkheid in deze serieus neemt. Daar hoort handhaving van de openbare orde uiteraard bij. Dat is namelijk een van de kerntaken van een (lokale) overheid.
  Als burgers en sommige ondernemers de vloer wensen aan te vegen met de Wet Publieke Gezondheid dan kunnen ze repercussies en gepaste maatregelen verwachten. Daarnaast is het een gegeven feit dat eigendomsrecht, juridisch gezien aan bepaalde voorwaarden gebonden is. In de wet worden deze voorwaarden wel omschreven. Het afgrendelen van een onderneming die de wet overtreedt kan een terechte maatregel zijn die op dit eigendomsrecht inbreuk maakt. Het is meestal een maatregel die voortvloeit uit hardnekkig tot wetsovertreding blijven overgaan. Het in beslag nemen van een voertuig wat met 120 door de Kanaalstraat scheurt is daar een voorbeeld van. Wat heeft dat met partijpolitiek te maken, zoals sommige, tamelijk overbodige ridders van het toetsenbord hier impliciet beweren? De handhaving van openbare orde en veiligheid en het toezien op de naleving van de wet verlangt dat nu eenmaal.
  Ik begreep overigens dat de uitbater van Waku Waku naar de rechter stapt om zijn gelijk te halen. Een heel verstandig besluit, zij het wat aan de late kant. Het ware beter geweest als deze uitbater zijn pogingen om de wet te omzeilen ietsje eerder voorgelegd had aan de rechtelijke macht. Dan was hem een hoop gelazer en negatieve publiciteit bespaard gebleven en had hij niet voor al die overlast gezorgd waar nu zijn collega-ondernemers, de buren naar ik begreep, mee opgezadeld worden.
  Trouwens, kunnen ze goed koken daar bij Waku Waku? Je zou bijna vergeten dat dit een niet onbelangrijk punt is. Mocht dat laatste het geval zijn en al dit gedoe behoort tot het verleden, wat ik iedereen van harte toewens, dan ga ik er beslist eens eten.

 13. Barend

  @ Hans

  Wijze woorden, behalve je laatste zin. Een ondernemer die willens en wetens de wet overtreedt en gezien zijn crowdfunding daar zelfs een businessmodel van gemaakt heeft, verliest bij mij alle sympathie. Hoe goed hij ook kookt, mij zal je daar nooit meer zien.

 14. Ano

  Nou dan is het weer klaar natuurlijk. Want er is beledigd en bedreigd. Dan kunnen we allemaal weer zeggen dat we heel verontwaardigd zijn en is het daarmee af.

  Helaas zullen er altijd gefrustreerde, boze mensen zijn die op een verkeerde manier uiting geven aan hun ongenoegen. Zeker omtrent controversiële besluiten waarbij de emoties hoog oplopen.

  Laten we maar hopen dat de rechter zo verstandig is om in te zien dat deze sluiting van een restaurant vanwege een gevaar voor de Volksgezondheid volkomen onterecht is.

 15. Lexus

  @Ano: ik kan met uw hele betoog instemmen behalve met de laatste alinea. Overigens wil ik een pluim geven aan de burgemeester. Ze is tot nu toe duidelijk en consequent zonder de zaak op de spits te drijven.

 16. Hans

  @ Barend
  Wat betreft dat eten bij die tent, tja, als dit gedoe achter de rug is en de eigenaar heeft voldoende ondervonden, via het recht, dat zijn handelswijze niet deugde dan is een schone lei altijd het beste vind ik. Sans rancune. Maar eerst even de stevigheid ervaren van een overheid die niet over zich laat lopen. En zeker niet waar de volksgezondheid in het geding is. Een flink douw is op zijn plaats. Dat eerst dus.

 17. Knuppel

  @Paul De nogal verbale veganisten schuilen even bij Kloek, met een braadkippetje en ‘n lokaal biertje. Oh nee…

 18. Lombok

  Mensen het levert overlast op dus weg daar..dat heet demonstreren mevrouw Dijksma. Het is geen festival.

 19. Lombokker

  Wel een gemêleerd gezelschap daar, van Partij voor de Dieren tot Nederlandse Volksunie; nooit gedacht dat die het met elkaar eens zouden zijn:
  https://www.parool.nl/nederland/waku-waku-je-mee-of-niet-dat-is-de-grote-coronavraag~b791db1c/

 20. JdV

  Prima aktie. Vooral ook de kosten van inzet gemeente en politie verhalen op de eigenaar. Dan start ie nog maar een crowdfunding om vooral zelf niets te hoeven betalen.

 21. Nina

  @ Jelle

  Hear hear

 22. Marko

  Waku Waku wordt geconfronteerd met de gevolgen van de eigen keuze om een democratisch besloten overheidsregel te negeren. Helaas zijn collega ondernemers, buren en weggebruikers hierdoor ook nog eens benadeeld. Er lijkt steun te zijn van een diverse groep mensen waarvan de meesten er zelf voor hebben gekozen zich niet te laten vaccineren en die in een proteststand schieten of zelfs discriminatie durven roepen als ze worden geconfronteerd met de gevolgen van die eigen keuze. Ja dat is balen als je wordt gecontroleerd of zelfs geweigerd. Zeker als je ook de keuze had om je te laten testen. Maar regels zijn voor anderen nietwaar? Jouw eigen belang gaat boven een gezonde/veilige omgeving voor anderen en boven het volgen van maatschappelijke regels. Iedereen is vrij om egoistisch te zijn maar de grens ligt daar waar gezamenlijke regels worden overtreden of waar de bewegingsvrijheid van anderen wordt ingeperkt door dit egoistische gedrag.

 23. Fred

  @Paul:
  Vandaag kregen we een paar regenbuien waar we die in september dit jaar grotendeels hebben gemist. En als we niet alleen verdroogd geel gras willen zien met kale bomen hebben we zulke regenbuien regelmatig nodig.

 24. Herman

  Kinderachtige vertoning. Er moet kost wat kost voorbeeld worden gesteld. Dapper dat Waku Waku zijn nek uitsteekt.

  Ondertussen wordt er in heel veel Horeca niet gecontroleerd.

  En ondertussen gebeuren elders in de stad dingen die politie inzet meer rechtvaardigen.

 25. Natte Otter

  Of je nu een Corona wappie bent, een boer, of een klimaat wappie. Gewoon niet de weg blokkeren of stoep.

 26. Babbling brook

  De coronapas had nooit ingevoerd moeten worden. Nu krijg je dit soort taferelen. Ik wacht op de dag dat Europa overgaat tot verplichte vaccinatie voor iedereen die medisch geschikt is. en anders krijg je gewoon een boete. De gezondheid voor individuen en de volksgezondheid is belangrijker dan lichamelijke integriteit. Daarnaast bescherm je mensen die niet medisch geschikt zijn. Volledig in lijn met de uitspraak van het hof van de rechten van de mens als het gaat om verplichte vaccinatie voor kinderen. Er zijn geen enkele valide tegenargumenten. Bovendien kan, als 95 procent ingeënt is, het virus niet meer verspreiden en muteren. De coronapas en dit soort taferelen worden overbodig en alle bestaande maatregelen kunnen worden opgeheven.

 27. Moniek

  Gezeur. Gewoon je aan de wet houden. Alsof die zo draconisch is…

 28. Hans

  Rechter: gemeente Utrecht mocht restaurant Waku Waku sluiten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).