Design hotel met buurtfunctie in Westerkerk aan de Catharijnekade | De Utrechtse Internet Courant Design hotel met buurtfunctie in Westerkerk aan de Catharijnekade | De Utrechtse Internet Courant

Design hotel met buurtfunctie in Westerkerk aan de Catharijnekade

Design hotel met buurtfunctie in Westerkerk aan de Catharijnekade
De Westerkerk aan de Catharijnekade
De plannen voor de Westerkerk aan de Catharijnekade beginnen steeds meer vorm te krijgen: er moet een designhotel met buurtfunctie gaan komen. “Een Modern Volkshuis”, zo noemt mede-initiatiefnemer Robin Hagendoorn het.

De plannen voor de Westerkerk aan de Catharijnekade beginnen steeds meer vorm te krijgen: er moet een designhotel met buurtfunctie gaan komen. “Een Modern Volkshuis”, zo noemt mede-initiatiefnemer Robin Hagendoorn het.

Vorig jaar werd het monumentale kerkgebouw door de Gereformeerde Gemeente Utrecht te koop aangeboden vanwege verhuizing om er zo een nieuwe invulling aan te kunnen geven. “Het was belangrijk dat de kerk eenzelfde invulling houdt als het van oudsher al was, een ontmoetingsplek”, vertelt Hagendoorn. Uit alle initiatieven werd zijn idee gekozen voor de kerk. “We zijn nu in overleg met verschillende partijen. We hebben formeel nog geen vergunning ingediend, maar we vinden het wel leuk om de stad te informeren over ons initiatief van een Modern Volkshuis.”

Het idee is om de achterzijde en het bovenste deel van de kerkzaal te verbouwen tot circa 75 hotelkamers. Dit moeten allemaal verschillende kamers worden, ontworpen en ingericht door jonge Utrechtse kunstenaars en designers. Een design hotel dus, en ook modern: “De bedoeling is dat je kunt in- en uitchecken met een app. Later kun je daar dan ook bijvoorbeeld je airco en verlichting mee bedienen in je kamer.” Toch is het niet zo dat er niemand aanwezig is om je vragen als hotelgast te beantwoorden. “We willen geen standaard hoteldesk, maar wel mensen die altijd aanwezig zijn om je te helpen. Zij kennen de stad en onze doelgroep.” Het hotel wil zich richten op gasten tussen de 20 en 40 jaar.

Modern Volkshuis
De Westerkerk moet meer dan een designhotel worden. De kerkzaal zal gaan fungeren als een ontmoetingsplek voor jong en oud. “De hotelgast moet zich er thuis voelen, maar ook de buurtbewoner uit Wijk C.” Het wordt een multi-functionele ruimte met een restaurant en een ruimte voor culturele activiteiten. De hoop is dat de horeca de stad en de buurt zal verbinden. Ook wordt er een stichting opgezet om Utrechts talent een podium te kunnen bieden. “Maar er zal ook gewoon ruimte zijn voor een avond bingo of klaverjassen.”

In het plan is te lezen: “Centraal staat het woord ont-moeten: met een streepje omdat het in de zin van niet-móeten ook verwijst naar ontspanning en recreatie. In onze visie passen hier kleinschalige, persoonlijke evenementen bij. We staan voor alle groepen uit de samenleving open en willen daarbij verbindend zijn.”

Hagendoorn benadrukt dat ze nog in de eerste fase van het project zitten en daarbij graag Wijk C willen betrekken. “We willen graag de wensen van de buurt inventariseren en informeren, aangezien het ook echt een ontmoetingsplek voor hen moet worden.” Als alles volgens planning loopt moet het Moderne Volkshuis eind 2017 haar deuren kunnen openen.

18 Reacties

Reageren
 1. Frits

  Dat is toch die kerk waar men zwaar anti homo was!?
  Tip…maak er een homo hotel van
  Of iets van homo gerelateerd
  Komt het toch nog goed met die kerk

 2. Wijk-C er

  De wensen van de buurt??? Haha!
  Ook deze wat rustiger hoek van onze wijk moet er dus aan gaan geloven. Mogen we misschien ook af en toe normaal slapen met het raam op en kier?

  Dit is gewoonweg niet meer dan een grootstedelijk kermisplan en om de gemoederen in de buurt niet te hoog laten oplopen wordt er ook een soort buurtfunctie genoemd. Ja hoor, laat me niet lachen.
  Bingo/klaverjassen? Zal het eens aan de grote aantallen mede bewoners (studenten) vragen en die enkele oudere die er nog woont. Interesse zal enorm zijn.

  Trouwens, wie zijn dat eigenlijk die de keuze op dit fraaie initiatief hebben laten vallen? Daar lees ik niets over.
  Ons is in ieder geval niets gevraagd.

 3. Willem

  75 hotelkamers in dat kerkje? Naast een bingo- en klaverjaszaal?
  Wat voor afmetingen van de hotelkamers heeft men voor ogen..?

 4. Jochem

  Wat heb ik gemist. Is Wijk-C(entrum) nu ook al een stiltegebied geworden? Vol met import Wijk-C’ers die zo fijn in de stad wensen te wonen. Maar vervolgens gaan ageren, omdat het centrum – eindelijk – op een heuse stad gaat lijken. Overigens is het hotels niet ongewoon zelf ook gasten een slaapplaats te bieden.. Waarschijnlijk ook niet met het raam op een kier….

 5. Wijk-C er

  @ Jochem,
  Ik woon al mijn hele leven in de wijk en er zijn nog genoeg bewoners die er ook al zeer lange tijd wonen. Dat is natuurlijk niet voor niets.
  Wij hebben al heel veel over ons heen gekregen en de (woon)-buurt sterk zien veranderen door vele (negatieve) factoren.
  Kom dus niet aan met die eeuwige dooddoener dat men dan maar niet in de stad moet gaan wonen. Het is MIJN THUIS!!
  Dat je er niet veel van begrijpt is ook wel overduidelijk als je denkt dat de letter C voor centrum staat.
  Zoek het eens na op internet. Als je dan begrijpt waar die letter wél voor staat dan ben je weer ietsje minder import!

  Dat hotel? Dat is niets meer dan een backpackers hostel. Leeftijdscatogorie 20-40? Goedkoop?
  Loop ff gauw door naar de Neude. Daar staat een net opgeleverd hotel voor diezelfde groep. Mooi op een druk plein, weinig overlast voor de omwonenden. Die zijn nml.lang geleden al weggevlucht .

  Komt zeker niet uit Utrecht?

 6. Katja

  In-uitcheceken met app, Wat is er mis met een mens aan de balie ? Airco en verlichting bedienen met app. Wat is er mis met een knop ?

 7. Ree

  @Wijk-C er, loop niet zo te miepen. De stad wordt groter. Dus ook/zelfs Wijk-C zal er vroeg of laat aan moeten geloven. Het is niet anders. De rust die je nu hebt kun je niet voor eeuwig vasthouden. Wen er aan of ga verhuizen.

 8. Viktor Fedora

  Buurtbewoners… vergeet vooral de rolkoffers niet, dag en nacht geroffel op straat, en de jongelui die elkaar op zwoele zomeravonden gaan ontmoeten in het gras aan ‘t singel… Wat wordt er trouwens ‘design’ aan het hotel? Peperdure meubelen van Cassina, of rip-offs, waterkranen van Arne Jacobsen? Is de kerk al ontwijd, of hoeft dat alleen maar bij Roomse kerken?
  Was er niet al eens sprake van een cultuurhotel in Utrecht, in de gevangenis? Ook leuk, maar dezelfde rolkoffers, trammelant en tierelier.

 9. MichielK

  @ Katja: en dan ook maar gelijk de elektrische straatverlichting voor de deur vervangen? Want wat is er mis met gasverlichting? En dan laten we de gasten vanaf Schiphol ook niet meer met trein, bus of taxi komen. Want wat is er mis met een paard en wagen?

  Kom op zeg, niet zo negatief. Er is een doelgroep voor, die dit soort zaken aantrekkelijk vindt. Het lijkt me juist een leuk initiatief welke het lint langs de nieuwe singel juist opfleurt. Jaren lang lag de stad juist met de rug naar de voormalige singel gekeerd. Nu het water weer terug is lijkt het me juist een aanwinst voor de stad als er langs het water weer leven in de brouwerij komt. Na TivoliVredenburg wordt dit dan een tweede trekpleister aan de singel.

 10. Frans van Overeem

  Het gezeur is weer begonnen. Utrecht moet vooral niet te leuk worden. Prima invulling voor deze plek.

 11. MJPD

  Huh, alweer een “design hotel” in Utrecht? Op Rotsoord zijn er ook al plannen hiervoor. Wat is er mis met fatsoenlijke appartementen en dan bedoel ik niet de honderden “startershokken” die worden gebouwd op Rotsoord?

  @Wijk-C er
  Jochem is hoogstwaarschijnlijk iemand van buiten Utrecht, dat eigenlijk nog steeds een groot dorp is met enkel stadsrechten, en een “stad” alleen kan associëren als zijnde een plek met veel lawaai, drukte en hoogbouw. Quasi-modernistisch gedrag noem ik dat, oftewel hipstergedrag. Iemand zoals u die volgens eigen zeggen zijn hele leven in Wijk-C woont moet in dit beperkte wereldbeeld dan maar verkassen om plaats te maken voor low-budget toeristen die de gemeente en horeca vaak niets opleveren, enkel overlast (voor de buurtbewoners).

  Jochem, Singapore en New York, dát zijn pas steden. Bezoek eens Washington DC, een stad met enkel laagbouw en veel groen.

  “We willen graag de wensen van de buurt inventariseren en informeren, aangezien het ook echt een ontmoetingsplek voor hen moet worden.”

  Tuurlijk, zo is het ook verkocht aan de gemeente en de welstandscommissie.Dat er in de praktijk niets van terechtkomt maakt toch niet uit als alle omgevingsvergunningen binnen zijn.

 12. Jochem

  @Wijk-C er, ben er geboren en (deels) getogen. Toen was het nog een dynamische (volks-)buurt met oorspronkelijke bewoners. Vol met middenstand, overige bedrijven en activiteit. Inmiddels verworden tot een stiltegebied, waar men aldaar teveel aan is gewend geraakt?

  De tijd gaat voort! Inderdaad wen er aan of ga verhuizen.

  De C van centrum was overigens slechts een leuke woordspeling…

 13. R_Utrecht

  Wat een hoop gezeur en negativiteit weer. Mooi dat dit stuk nieuwe singel aantrekkelijk is, prima dat het centrum aantrekkelijk is. Er zullen dan activiteiten blijven komen en gaan, maar zolang er niet het nieuwe zandpad/hardebollenstraat of een discotheek gevestigd wordt, is het toch vooral muggenzifterij over rolkoffers.

 14. Wijk-C er

  Jochem,
  Wijk C verworden tot een stiltegebied? Dan ben je zeker al lang niet geweest.
  Was het echter destijds wel zo dat bijna iedereen in de wijk om 23.00 uur in zijn nest lag want de volgende dag moest je er weer vroeg uit, nu gaat de herrie dag en nacht door want tenslotte is de stad toch één grote kermis? Wat maakt het uit als je in andermans buurt om 3 uur s’nachts lallend en pissend danwel kotsend doorkruist? Trek meteen wat planten uit de bakken…
  Had je vroeger moeten doen! Dan was je de wijk uit gemept!

  Ik zou zeggen, kom weer eens langs en probeer eens een aantal dagen ongestoord hier te slapen.( Ja met de ramen uiteraard dicht! ook als het 25 graden of meer is)

  Leuk of niet, de wijk is veranderd maar het is wél nog steeds een woonbuurt. Dat het er nog staat is dankzij de bewoners die er hard voor geknokt hebben!

  Een jeugdhostel (met alle drukte en overlast) is de bekende druppel.
  Ongelooflijk ook hoe de gemeente zich laat inpakken als weer zo’n club met wat gebakken lucht termen strooit . Het gaat hier doodgewoon om een low budget hotel met kippenhokken. Geen receptionist . Nee allicht niet. kost geld!
  MJPD heeft het goed begrepen.

 15. RobH

  @Wijk C’er: Waar staat dat er een jeugdhostel komt? Er zou een designhotel moeten komen. En ik weet niet of jij wel eens gezien hebt, wat een gemiddeld designhotel aan prijzen vraagt? Daar komt echt geen jongere…

 16. MichielK

  @Wijk-C-er: u reageert alsof er zojuist bekend geworden is dat er een discotheek of fabriek wordt geopend naast uw huis. We hebben het hier over een hotel, een plaats waar gasten willen slapen. U hebt het overigens consequent over een jeugdhostel. Nu kan ik er overheen hebben gelezen, maar nergens wordt in de tekst gerept over een hostel. Het betreft een design-hotel voor de doelgroep 20-40 (ook wat ouder dan jongeren).

  De kans dat een hotel meer overlast veroorzaakt dan de huidige horecagelegenheden in Wijk C lijkt me nihil. De lallende en kotsende mensen waar u nu last van heeft zijn waarschijnlijk grotendeels inwoners van de stad Utrecht. Vergeleken met wat er nu zit zou zo’n hotel alleen maar een kwaliteitsimpuls geven aan de buurt. Waarom moet de standaardreactie van sommige Wijk C-bewoners op iets nieuwe initiatieven in en rond hun wijk dan altijd negatief zijn? Zaken veranderen. Utrecht groeit en daarmee zal het centrum groeien. Zorg dan juist dat je constructief mee praat over de toekomst van je wijk. De toekomstige uitbater staat daar klaarblijkelijk wel voor open.

 17. Utrecht Minded

  Prachtig plan ! Leuk concept en mooie aanvulling op het groeiende Hotel bestand. Het is belangrijk dat dit ook zo divers mogelijk is. Voor iedereen wat wils.
  Ik kan me niet voorstellen dat alle wijk C bewoners zo klein denken als de persoon hier boven, want wijk C was altijd juist bruisend ! Met de oude jaarbeurs vlak aan de overkant op de plek waar nu Vredenburg staat.
  Waar komt toch al die angst tegen verandering vandaan ? wordt leegstand en verwaarlosing als iets positiefs ervaren ?

 18. isolde kanikani

  Beste mensen dit klnikt een leuk en mooie initiatief. ik heb interess in contact maken over de culturele en gemeenschalijk plannen voor de ruimte. is het mogelijk mij een email sturen met contact informatie voor jullie?

  met vriendelijk groeten

  Isolde Kanikani

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).