Dijksma: ‘Niet iedereen weet het, maar drugs is een groot probleem in Utrecht’ Dijksma: ‘Niet iedereen weet het, maar drugs is een groot probleem in Utrecht’

Dijksma: ‘Niet iedereen weet het, maar drugs is een groot probleem in Utrecht’

Dijksma: ‘Niet iedereen weet het, maar drugs is een groot probleem in Utrecht’
Archieffoto Sharon Dijksma
De kersverse Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma noemde de aanpak van drugscriminaliteit een van de belangrijke onderwerpen voor aankomende tijd. “Met name in Utrecht werkt drugshandel heel ontwrichtend.” Dat zei Dijksma vrijdagavond in het televisieprogramma Op1.

De kersverse Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma noemde de aanpak van drugscriminaliteit een van de belangrijke onderwerpen voor aankomende tijd. “Met name in Utrecht werkt drugshandel heel ontwrichtend.” Dat zei Dijksma vrijdagavond in het televisieprogramma Op1.

Jeroen Pauw, presentator van Op1, zei dat drugs wel een ‘kwestie’ is in Utrecht. Dat beaamde Dijksma. “Niet iedereen weet het, maar drugs is echt een groot probleem in de stad. Het is dan ook een van de belangrijke onderwerpen voor de aankomende tijd.”

Dijksma sprak gisteravond ook over de actie van de politie waarbij meerdere dealers waren opgepakt. “We hebben de afgelopen dagen weer een grote actie gehad om straatdealers op te pakken en versneld voor te leiden. […] Ik vind dat we vanuit de bovenwereld de onderwereld heel hard moeten aanpakken.”

Hoog Catharijne

Naast de aanpak van drugscriminaliteit werd er ook over andere onderwerpen gesproken. Zo zei Dijksma dat de stad er de afgelopen 25 jaar flink op vooruit is gegaan.

“Ik kwam vroeger al veel in Utrecht. Er waren veel vergaderingen van het jongerenplatform waar ik ook bijzat. Als ik dan ’s avonds de laatste trein terug moest pakken naar het hoge noorden liep ik doodsbang door een toen nog desolaat Hoog Catharijne. Het is echt geweldig om te zien hoe dat gebied nu, 25 jaar later, is veranderd.”

Ondanks dat Dijksma veel in Utrecht is geweest, heeft ze nooit in de stad gewoond. Pauw voelde haar aan de tand voelen door te vragen of ze wist wat een broodje Mario was. “Dat is een Italiaanse bol. Daar zit van alles en nog wat op, zoals salami en een hoop vette kledder. Het is het lekkerste broodje van Utrecht”, aldus Dijksma.

Bekijk hier de hele uitzending van Op1 terug.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  De kop van het artikel vind ik enigszins misleidend. Ook Mevrouw Dijksma heeft 25 jaar geleden al iets van de drugsproblematiek in Hoog Catharijne gemerkt. En dan hoefde ze nog niet eens door de ‘Tunnel’ om de trein te bereiken. Maar laat ik daar niet verder over uitweiden…..

 2. Scherpschutter

  Mevrouw heeft nog een hoop te leren. Niet alleen dat ze het beleid niet maakt als burgemeester, maar ook wat een Broodje Mario is. Ik weet niet welk gebrek aan kennis kwalijker is:

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1986563022/kersverse-burgemeester-dijksma-blundert-met-utrechtse-delicatesse

 3. Lombokker

  @massegast

  De drugsproblematiek waar je op doelt inder hoog catherijne was vooral een gebruikersprobleem. Het huidige probleem is het ondermijnende issue van drugs. Ondernemers in de Kanaalstraat die geintimideerd en afgeperst worden, politie die door angst geen info meer krijgt van bewoners, geld dat wordt witgewassen via steeds wisselende groente en slagerzaakjes in Lombok-West. Dát is echt een giga probleem in de stad. Jeugd uit Kanaleneiland en Overvecht die liever gaan drugsrunnen dan studeren. Dingetje.

 4. bawang putih

  dat broodje Mario was 25+ jaar geleden nog legendarisch, tegenwoordig is t meer deeg dan beleg

 5. Uuutje

  Meneertjes die mensen/ dames mevrouw(tje) noemen zijn een beetje sneu/ zielig.

  De burgeneester is verantwoordelijk voor de veiligheid en bemoemt hier een pijnpunt, zoals ook al aangegeven joasdoor haar tijdelijke voorganger.

 6. Berend

  Drugs is m.i. niet het grootste probleem maar een afgeleide, laaggeletterden bereiken en mee laten doen, dat is het grootste probleem. Tolerantie is goed, maar alles accepteren hoort daar niet bij, dat is wegkijken.

 7. Berend

  En vergeet Carlo niet 😉

 8. Koel Hoofd

  Tja, deze ondermijnende criminaliteit is het resultaat van jarenlang linkssociaal knuffelen en wegkijken, en gewoon wanbeleid van de overheid.
  Die bezuinigt al heel erg lang op de verkeerde maatschappelijke dingen (zorg, poltiie, justitie) zodat er geld overblijft voor politieke dwangneuroses (milieu, klimaat,fietsen).
  En dan begint weer het feest van onderzoek vanwege het onderzoek omdat er een probleem is veroorzaakt dankzij onderzoek wat nu moet worden opgelost met meer onderzoek.

  Mevrouw Dijksma gaat echt haar handen vol krijgen aan Utereg want dat is de top universiteit voor ontspoorde criminelen met een mondiaal werkterrein.

 9. Luuk Upuuk

  Misschien moet Mario mevrouw de burgemeester maar afserveren in plaats van een broodje te serveren.

 10. Johan

  Legalize it ✌🏼

 11. Marcel

  Wat een verhaal weer. Ik ben Utrechter en werk al heel lang in Utrecht. Drugs een groot probleem noemen? De wietboot in de singel = geen probleem De shops op de Voorstraat, geen probleem. In Hoog Catharijne geen probleem. Amsterdamse straatweg? Weet ik niet echt maar is redelijk rustig.
  Handel in drugs is van alle tijden. Om dat nu als groot probleem te zien waar Sharon wat aan moet doen? Sharon is voorzitter van de raad. Dat is het. Misschien heeft zij nog wat tijd nodig om te weten dat ze niks te vertellen heeft? Scherpschutter heeft wat mij betreft gelijk. Het grootste probleem is handhaven. Ga daar maar wat aan doen als hoofd van de politie. Hoofd van = niet letterlijk nemen. Ze moet zeker nog een hoop leren hoe het in Utrecht reilt en zeilt.

 12. Erwin

  @ss: lekker niveau van maat nemen!

 13. Uuutje

  Ah

  De telegraaf is weer bezig om op een opmerking van 2 verkeerde woorden in te hakken. Toevallig weer bij een wat linksere vrouwelijke politcia. Daar zit bij die krant wel een klein beetje een patroontje in.

 14. Bromsnor

  @Koel hoofd, Bromsnor meent zich te herinneren dat de vorige burgemeester van de VVD was of niet soms?

 15. D.

  Dijkstra heeft groot gelijk. Er wordt flink gedeald op straat. Zelfs in de buurt van spelende kinderen. Dus ze had niet over de coffeeshops of Hoog Catherijne 20 jaar geleden.

  Hoog Catherijne noemde ze als voorbeeld hoe de stad (dat gebied) in positieve zin is veranderd.

 16. Binnenstadsbewoners

  Dat over broodje Mario, was wel heel dom van ,,,,zeg dan niets als je iets niet weet

 17. René

  @Koel Hoofd: Het drugsbeleid komt niet op lokaal niveau tot stand, maar op landelijk niveau, waar er als sinds jaar en dag een rechtse politieke meerderheid is. Het repressieve karakter van dat beleid zorgt er voor dat de prijzen van drugs hoog blijven en er met de verkoop van drugs gigantische verdiensten te behalen zijn. Met @Johan zeg ik dan ook: legalize it! De meest vooraanstaande wetenschappers op dat terrein zeggen al jarenlang hetzelfde. De conclusie in verschillende (gemanipuleerde) rapporten van het WODC die erop neerkomt dat de legalisering van drugs zich niet met internationale verdragen zou verdragen, is – zo is inmiddels gebleken – onder druk van achtereenvolgende VVD-ministers van Justitie tot stand te zijn gekomen en is niet juist. U wilt er als gebruikelijk graag weer een links – rechts kwestie van maken. Be my guest. Uit de feiten blijkt dat ons drugsprobleem niet door linkse tolerantie maar door rechtse repressie wordt veroorzaakt.

 18. Marcel

  @D
  O ja? Heeft u suggesties ? Waar bv ?
  En wie dan ? Politie gebeld?

 19. Paul

  @marcel: zware georganiseerde misdaad is in Utrecht aanwezig…dat Utrecht wordt gezien als cocaïne hoofstad van Europa is zeker geen positief feit.!

 20. Tierissen

  Wat is het probleem? Dat veel mensen drugs gebruikten terwijl dat slecht voor ze is of hebben ze een probleem met de mensen die geld verdienen aan de handel in drugs?

  Hoe gaat het oppakken van dealers bijdragen aan het verminderen van het gebruik van drugs door de Utrechtse burgers? Vraag aanbod mensen

 21. woutvr

  Fijn dat er nou eens wat aan het drugsprobleem gedaan gaat worden.

 22. Grock

  Koos Zwart, zoon van PvdA politica Irene Vorrink, las in de jaren zeventig en tachtig iedere zaterdag in het VARA-radioprogramma In de Rooie Haan de ‘beursberichten’ voor, de richtprijzen van hasj en wiet op de Nederlandse markt. Nu hebben we een PvdA burgemeester met blijkbaar neoconservatieve denkbeelden die denkt dat met het oppakken van, naar ik inmiddels hen begrepen, 16 drugsrunners, de war on drugs te kunnen gaan winnen. Ik ben bang dat ze mag gaan rekenen op een bittere teleurstelling. Typisch voor iemand die haar denkwijze projecteert op degenen voor wie zij spreekt en naar wie ze zogenaamd zo goed weet te luisteren, maar nog steeds het hoe en waarom niet begrijpt waaraan de ondergang van haar partij valt te wijten. Ik wens haar veel sterkte.

 23. Scherpschutter

  @Rene 11:24

  “Het drugsbeleid komt niet op lokaal niveau tot stand, maar op landelijk niveau, waar er als sinds jaar en dag een rechtse politieke meerderheid is.”

  You have got to be kidding me…Rechtse meerderheid? LOL!

  De VVD wilde recent fuseren met D66. GroenLinks wilde recent fuseren met D66. Er is geen rechts in de landelijke politiek. Er is louter sociaal economisch links, met twee partijtjes die cultureel een rechts accentje hebben. U kunt kiezen uit links (VVD, FvD), nog linkser (D66, CDA), buitengewoon links (PVDA, PVV) extreem links (GroenLinks, Dierenpartij) of rabiaat links (SP), maar wat u kiest maakt verder niet uit, want u krijgt altijd dezelfde linkse kartelpartijen als altijd.

 24. bawang putih

  een groot probleem in Utrecht? maak van Utrecht maar Nederland hoor

 25. D.

  @Marcel, ik zie het regelmatig gebeuren bij mij in de straat. Er hangen mensen op de hoek. Er komt een scooter aan, er wordt wat uitgewisseld en weg zijn ze. En ja ik heb de politie gebeld.
  Nb. In het buurtje zijn meerdere basisscholen en KDV’s. Dus goed dat Dijkstra het benoemd ipv net doet of het niet bestaat…

 26. Luuk Upuuk

  @ Marcel, als burgemeester van Utrecht is deze dame nu meteen voorzitter van de VRU en heeft door de coronawet bijna onbeperkte macht in de regio zonder democratische controle, want die VRU is geen democratisch gekozen bestuursorgaan.

 27. HArry

  Er zijn nog wel meer problemen in Utrecht door gebrek aan handhaving.

  Je zou er zo een hele serie van kunnen maken.

  Maar wat heeft het in hemelsnaam met goed burgemeesterschap te maken?

 28. Berk

  Ben benieuwd wat Scherpschutter dan wel rechts noemt.

  Goed dat dit probleem duidelijk op de radar van onze nieuwe burgemeester staat

 29. Uuutje

  @ Luuk Upuuk

  Waarom zou de veiligheidsregio democratisch gekozen moeten zijn?

  We kiezen toch ook geen politiefunctionarissen?

 30. Nina

  Niet iedereen weet het, maar op een broodje Mario zit geen vette kledder.

  Als je niet weet wat het is, wees dan slim genoeg om dat gewoon toe te geven.

  Geen goede start zo helaas.

 31. Scherpschutter

  @Berk

  Partijen die streven naar een samenleving met een zo klein mogelijke overheid of zelfs helemaal geen overheid. Klassiek liberalisme.

 32. Uuutje

  @ Nina

  Ja, de twee woordjes vette kledder zijn echt een halszaak ja…

 33. Nina

  @ Uutje

  Het probleem is dat ze nu de indruk wekt vaker wat te roepen over iets waarvan ze niet weet hoe het in elkaar steekt. Daar scoor je niet mee bij Utrechters.

 34. Uuutje

  @ Nina

  Ga wat nuttigs doen met uw leven; gratis tip.

  Ik heb trouwens wel degelijk ooit (meer dan eens) vette kledder op mijn Broodje Mario gekregen. Misschien had de burgemeester dezelfde ervaring? Zou zomaar kunnen he.

  En @ jeweetwelwie.

  D’66 en VVD wilde niet fuseren en er is ook nooit sprake geweest van een fusie tussen GL en D’66. D’66 is wel ooit opgericht door een aantal VVD’s dat wel. D’66 is dan ook absoluut geen linkse partij, maar een hardstikke liberale partij.

  Als je alles links van je als links gaat bestempelen, dan zit je wel heel erg aan de ver rechtse zijde trouwens .

  Verder kom je over als een anarchist en die hebben al helemaal weinig met rechts te maken en al heel weinig met het klassiek liberalisme.

 35. Yoshua

  Ze heeft inmiddels een broodje Mario gekocht en opgegeten en haar excuses aangeboden.
  Nu maar hopen dat ze de volgende keer niet meer zomaar met de wolven meehuilt.

 36. Nina

  Las vandaag dat onze burgemeester inmiddels een broodje Mario heeft gegeten 👍🏻.

 37. Thuisblijver

  Oplossing zou legaliseren kunnen zijn, prima, maar wel met registratieplicht. Heb je later gezondheidsproblemen, eigen schuld (hogere premie ziektekostenverzekering en/of hoger eigen risico). Probeer maar eens een levensverzekering af te sluiten waarbij je eerlijk meldt dat je rookt: duurder, of helemaal niet mogelijk.
  Iedereen weet dat cocaïne, maar ook wiet, lachgas en roken niet lekker voor je gezondheid is. Alcohol, vet en suiker ook, maar dan alleen als je er te veel te veel van neemt. Straks moet Unilever een suikertax afrekenen en is drugs gelegaliseerd (gek toch).
  Overheid mag wat mij betreft haar burgers hiervoor beschermen (zoals ouders het ook niet goed vinden dat hun kinderen dit gebruiken). Dus overheid (dat zijn we zelf, want democratie): aanpakken die handelaartjes (vaak jonge sukkels, die hun toekomst te grabbel gooien, later zeiken dat ze achterstand hebben op de arbeidsmarkt), maar liever nog de echte criminele daarboven pakken. Ben allen bang dat Sharon dit over een half jaartje niet meer haar prioriteit vindt.

 38. Ralf

  Mevrouw Dijksma kan het best zich bij interviews focussen op de inhoud van haar burgemeesters functie. Zou gauw het gaat bij het beantwoorden van vragen om het “proberen” te tonen dat ze wat over Utrecht weet slaat ze de plank mis. Zeggen dat ze in Utrecht was bij de opening van het nieuwe stadion en prijzen van Utrechtse humor (Utrechters hebben geen humor, die zijn op z’n best sarcastisch). En nu weer “Dat is een Italiaanse bol. Daar zit van alles en nog wat op, zoals salami en een hoop vette kledder”. Het is een beetje quasi populair om woorden als “vette kledder” te gebruiken (doe dat dus niet) en voorts zit niets “vets” op het broodje Mario….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).