Dit is het stappenplan van het kabinet voor opheffen lockdown | De Utrechtse Internet Courant Dit is het stappenplan van het kabinet voor opheffen lockdown | De Utrechtse Internet Courant

Dit is het stappenplan van het kabinet voor opheffen lockdown

Dit is het stappenplan van het kabinet voor opheffen lockdown
Premier Rutte en minister De Jonge hebben woensdag tijdens de persconferentie een stappenplan gepresenteerd om uit de lockdown te komen. De intelligente lockdown zal in vier stappen worden versoepeld en de eerste maatregelen worden op 11 mei opgeheven. Van verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer tot terrassen die weer open mogen, lees hieronder de stappen. Onderaan dit bericht is een handige afbeelding waar de maatregelen op te zien zijn.

Premier Rutte en minister De Jonge hebben woensdag tijdens de persconferentie een stappenplan gepresenteerd om uit de lockdown te komen. De intelligente lockdown zal in vier stappen worden versoepeld en de eerste maatregelen worden op 11 mei opgeheven. Van verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer tot terrassen die weer open mogen, lees hieronder de stappen. Onderaan dit bericht is een handige afbeelding waar de maatregelen op te zien zijn.

Mei

Vanaf 11 mei hoeven mensen alleen nog thuis te blijven als ze klachten hebben. Wel moeten mensen nog steeds anderhalve meter afstand houden, vaak handen wassen en thuiswerken.

Bibliotheken mogen ook weer open vanaf 11 mei

De meeste contactberoepen zoals masseurs, kappers en nagelstudio’s en rijinstructeurs mogen vanaf 11 mei weer aan het werk, maar alleen op afspraak. Mondkapjes worden voor kappers niet verplicht, maar er moet wel anderhalve meter afstand zijn tussen klanten.

Iedereen boven de 18 jaar mag dan ook weer buiten sporten, mits het een niet-contactsport is. Wedstrijden gaan voorlopig nog niet door.

Juni

Het openbaar vervoer gaat vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling rijden. Wel zijn reizigers dan verplicht om een mondkapje te dragen. Ongeveer 40 procent van de zit- en staanplaatsen zijn beschikbaar.

Terrassen mogen op 1 juni weer open, waarbij gasten wel anderhalve meter afstand moeten houden. Voor kroegen, restaurants, bioscopen en theaters geldt dat ze ook open mogen, met een maximum van 30 personen en alleen op reservering. Musea en monumenten mogen open, mits bezoekers vooraf een kaartje kopen.

Middelbare scholen zullen op 2 juni, na Pinksteren, weer open gaan.

Juli en september

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen en concertzalen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Vanaf 1 september gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Verpleeghuizen

Verder komt er een pilot met een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. Per GGD-regio zal de pilot in één verpleeghuis worden opgestart, om te kijken hoe bezoek weer kan gaan plaatsvinden. De pilot begint maandag.

De week voordat een maatregel versoepeld zou worden, wordt op basis van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) gekeken of de versoepeling nog steeds door kan gaan.

 

Fotoverslag

11 Reacties

Reageren
 1. Jord in de Kelder

  Maar alleen het type mondkapje wat geen enkele bescherming bied. Heel raar.

 2. didi

  en zwembaden hommel kwakel krommerijn enz?

 3. Horeca Chaos

  Wedden dat het in de horeca een chaos wordt?
  Zodra de cafees in de gaten krijgen, dat er Eerst weinig ,,en later geen handhaving Is
  Lopen de kroegen gewoon vol
  Het enige wat telt,,,is omzet omzet omzet

  Uiteraard komt er een tweede golf Corona
  Dan moet de horeca weer dicht

 4. Ooginaller

  Verstandig en uitgebalanceerd plan, zo lijkt me. Niet iedereen is blij, maar dat kan ook niet.

 5. Scherpschutter

  Horeca Chaos

  Natuurlijk komt er een tweede golf. De fout is dat dit kabinet geen onderscheid maakt tussen risicogroepen en veilige groepen in haar beleid. De terrassen zitten zo dus vol 50+’ers en ja…dat gaat fout natuurlijk.

  Slechts 1 op de 150 coronadoden is een 50-‘er…En van de in totaal 35 doden onder de 50 jaar was er bij 80% ook nog sprake van onderliggend lijden. Je moet onderscheid maken. Je kunt een 70’er niet hetzelfde veleid opleggen als een 30’er.

  Dit kan letterlijk alleen goed gaan als alle 50+’ers zelf zo verstandig zijn om in lockdown te blijven…En daar heb ik een bijzonder hard hoofd in. Zelf blijf ik netjes binnen als 50+’er, maar als ik om me heen kijk…

 6. Ruud Parée Meijer

  Opnieuw uitspraken van Rutte die tegenstrijdig zijn.

  1) Medische mondkapje zijn uitsluitend voor medisch personeel bedoeld.
  De bevolking dient zelf een mondkapje te maken.
  1. 1 ) Virologen hebben al eerder aangegeven dat zelf gemaakte mondkapjes nul komma nul werking hebben.

  2.) Uitspraak Rutte; zelf gemaakte mondkapjes dient men ná gebruik op 95 graden te wassen.
  2. 1) Opnieuw doet Rutte een uitspraak die kant nog wal kan raken, daar virologen al duidelijk te kennen hebben gegeven dat het wassen van mondkapjes totaal géén werking heeft.

  3.) Op de trein en Busstations dient de reiziger 1.50 meter afstand te houden.
  Nog afgezien dat dit voor enorme vertragingen in het bijzonder op de grote stations zal gaan zorgen gaat ook dit niet werken.
  3.1 ) Sterker nog ín bus en trein is deze regel niet meer van toepassing daar deze niet uitvoerbaar is volgens Rutte.

  4.) Kappers, massagesalons, evenals pedicure mogen weer open.
  Doch ook in deze beroepen blijft de 1.50 meter regel van kracht.
  4.1.) Dit is de waanzin ten top temeer in deze beroepen dit onuitvoerbaar is.

  5) Rutte stelde dat de horeca weer beperkt open mag met een maximaal aantal bezoekers.
  5.1) Opnieuw een kromme regeling temeer er totaal géén rekening word gehouden met de grote van een restaurant of een terras.
  Ook voor de campinghouders en vakantieparken krijgen met deze regel te maken en ook hier word dus niet gekeken naar de beschikbare ruimte.

  We zullen ons moeten realiseren dat de medische wetenschap het COVID-19 virus nog lang niet onder controle heeft waarbij de kans dat het virus opnieuw zal toeslaan de realiteit is.

 7. Jeroen

  Lekker gezeur Ruud, maar wat stel je dan voor? Vanuit je luie stoel commentaar leveren en negatief lopen doen is gemakkelijk.

 8. Jeroen

  @Scherpschutter, sterker nog: pas vanaf 65+ begint het risico echt te stijgen.

 9. Scherpschutter

  @Jeroen 15:44

  Het probleem met 50-65 jarigen is niet het overlijdenspercentage… Het probleem in die groep is het hoge aantal ziekenhuisopnames en IC behoeftigen na ziekenhuisopname in die groep. Ook deze groep vormt een serieuze bedreiging voor de capaciteit van ons krakkemikkige overheidszorgstelsel.

  50- daarentegen? Deze 10.000.000 mensen vormen geen enkel noemenswaardig risico whatsoever….Al zouden ze allemaal tegelijk corona krijgen (een totale utopie uiteraard!), dan heb je het maximaal over 1400 extra doden en 3000 ziekenhuisopnames…

  Snappie?

 10. 60plus, wegwezen

  Ik las ergens dat een D66 figuur uit de Amsterdamse politiek, het had over een 60 min samenleving
  Dus ben je ouder dan 60 dan ben je niet meer gewenst in horeca etc
  Het moet toch niet veel gekker worden bij D66

 11. Hans

  60 plus wegwezen?!
  Er is nog veel meer tussen hemel en aarde dan warover jij In jouw filosofie kunt dromen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).